Υλικά
Α. Για το ανέπιασμα του προζυμιού
1 κούπα προζύμι
½ κούπα νερό
1 κούπα αλεύρι
Β. Για τη ζύμη
Τα 2/3 από το ανεπιασμένο προζύμι (για να κρατήσουμε το υπόλοιπο).
1/2 κούπα κανελόζουμο
3 κουταλιές σούπας χαρουπόμελο (ή μέλι ή πετιμέζι ή μελάσα)
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
¼ κούπας ελαιόλαδο
3 σταγόνες μαστιχέλαιο ή 2 -3 δάκρυα μαστίχας αλεσμένα με μια κουταλιά ζάχαρη
3-3,5 κούπες αλεύρι
Γ. Για τη γέμιση
5-6 κουταλιές σούπας μαρμελάδα της αρεσκείας μας (εγώ έβαλα μαρμελάδα σύκο)
3 κουταλιές κοπανισμένα καρύδια ή αμύγδαλα ανακατεμένα με:
2 κουταλιές σουσάμι καβουρντισμένο
½ κουταλάκι κανέλα σκόνη
Ελάχιστο γαρύφαλλο σκόνη
Για την επικάλυψη, λίγο σουσάμι αναποφλοίωτο.
Επί το έργον
Ανακατεύουμε το προζύμι με το νερό και το αλεύρι . Παίρνουμε το 1/3 του μείγματος και το κρατάμε σε μπολ για επόμενα ζυμώματα και αφήνουμε το υπόλοιπο να φουσκώσει.
**Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε τα υλικά της συνταγής (εκτός από το αλεύρι) με τη σειρά που αναφέρονται, ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα και προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μη κολλά στα χέρια. Αφήνουμε να φουσκώσει.
Όταν είναι έτοιμη, την ξαναζυμώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, την ανοίγουμε σε μια μεγάλη λουρίδα και απλώνουμε κατά μήκος την μαρμελάδα και το μείγμα των καρυδιών. Κλείνουμε σε κύλινδρο ώστε να εγκλωβιστεί το μείγμα της γέμισης και γυρίζουμε σε κουλούρα.
Βάζουμε το ψωμί σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος με τη μεριά της ένωσης προς τα κάτω και αφήνουμε να ανεβεί άλλη μια φορά. Όταν είναι έτοιμο, το πασπαλίζουμε με σουσάμι και το ψήνουμε στους 180ο C για 45 λεπτά.Αν χρειαστεί το καλύπτουμε για να μην καεί η επιφάνειά του.
Όταν ψηθεί το περνάμε με ένα πινελάκι με σκέτο νερό και το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα πριν το κόψουμε. Διατηρείται μαλακό αν το τυλίξουμε με διαφανή μεμβράνη.
Παρατηρήσεις
1)Η διαδικασία μπορεί να γίνει πιο γρήγορα με μαγιά. Θα χρησιμοποιήσουμε 30 γρ. νωπή μαγιά και θα τη διαλύσουμε σε μισή κούπα χλιαρό νερό. Θα βάλουμε ένα κουταλάκι ζάχαρη και μισή κούπα αλεύρι και θα αφήσουμε το χυλό να φουσκώσει. Μετά θα συνεχίσουμε όπως περιγράφεται μετά τους αστερίσκους Μπορούμε να βάλουμε και ξηρή μαγιά. Τότε θα χρησιμοποιήσουμε 1,5 φακελάκι. Είναι ο ευκολότερος τρόπος γιατί δεν κάνουμε προζύμι. Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά, προσθέτουμε τη μαγιά και τα μυρωδικά και μετά το αλεύρι. Αυξάνουμε την ποσότητα του κανελόζουμου σε 1 κούπα.
2) Η γέμιση μπορεί να είναι και κάποιο στραγγισμένο γλυκό του κουταλιού (π.χ. σταφύλι ή κυδώνι) ή ξερά δαμάσκηνα ή σταφίδες ή ξερά σύκα. Αν βάλουμε ξερά φρούτα τα μουσκεύουμε πρώτα σε λίγο λικέρ ή χυμό πορτοκαλιού, και τα μεγαλύτερα τα ψιλοκόβουμε.
3)Συνήθως βάζω μέλι ή πετιμέζι σ’ αυτό το ψωμί. Ήθελα όμως να δοκιμάσω το χαρουπόμελο που με πολύ υπερηφάνεια κατόρθωσα να φτιάξω φέτος και έτσι άλλαξα τη συνταγή.Έγινε πολύ ωραίο.
4)Το ζυμάρι δεν είναι πολύ γλυκό.Είναι αρκετά γλυκιά η γέμιση, οπότε ισορροπεί. Αν σας αρέσουν τα πολύ γλυκά γλυκά, βάλτε ½ κούπα ζάχαρη ή λίγο παραπάνω μέλι.
5)Όταν αναπιάνω το προζύμι, κρατάω σ’ ένα μπολ την ποσότητα που θέλω και βάζω 1-2 κουταλιές αλεύρι ακόμη να γίνει λίγο πιο πηχτό από εκείνο που χρησιμοποιώ στο ζύμωμα. Όταν φουσκώσει, το καλύπτω με ελαιόλαδο και το διατηρώ στο ψυγείο.
Τι να πω δεν έχω λόγια!!!
Κατ΄αρχήν συμφωνώ μαζί σου απόλυτα για τον πρόλογο.
Το ψωμί σου όχι μόνο εξαιρετικό κάτι παραπάνω. Είδα κι εγώ την ανάρτηση της Κικής αλλά σήμερα η μέρα ήταν πολύ δύσκολη ανέβηκα και κατέβηκα τη σκάλα για τις ντουλάπες δεν ξέρω πόσες φορές.
Καλή εβδομάδα!!
Τι καλά που πήρες μέρος κι εσύ! Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ είμαι ενάντια στις παγκόσμιες ημέρες. Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να θυμόμαστε κάποια πράγματα μόνο μια μέρα. Παρόλα αυτά, παίρνω μέρος για λόγους συναισθηματικούς 🙂
Το ψωμί σου μου φαίνεται απλά θεϊκό!
υγ. Ελπίζω να συμπλήρωσες τη φόρμα με το όνομα της συνταγής κλπ αφού ανέβασες το ποστ ε;
Καλημέρα!
…φαινόταν λογική χα χα χα !!!:
http://enric-bosphor.blogspot.com/2011/09/benioldurmeyen-beni-guclendiriyor-loque.χτμλ
Τα λέμε
Ξανθή μου χθες την έκανα αυτή τη δουλειά 🙂 κι εγώ. Δεν το άντεχα δεύτερη μέρα!
Κική ευχαριστώωω. Τη συμπλήρωσα τη φόρμα.
Εnric καλώς όρισες. Υπέροχο το γεμιστό σου ψωμάκι.Αλλά κόλλησε η μετάφραση του google και δεν μπόρεσα να διαβάσω τη συνταγή σου. Αλμυρή εκδοχή έτσι; Ανοίγεις όμως πολύ λεπτό φύλλο απ' ότι είδα. Εμείς φτιάχνουμε περίπου έτσι πίτες "σαλιγκάρια" .Σαρικόπιτες τις λέμε.
Δες εδώ: http://cretangastronomy.blogspot.com/2010/11/blog-post_05.html
Μπράβο Βαγγελιώ μου!Υπέροχο το ψωμί σου! Το φαντάζομαι ήπια γλυκό και έντονα αρωματικό!:))
Το χαρουπόμελο πώς το έφτιαξες? Βράζεις χαρούπια καιχρησιμοποιείς το εκχύλισμα?
Πολλά φιλιά και καλή βδομάδα να έχουμε (λέμε τώρα… γιατί δεν το βλέπω)!
@
απλά, τέλειο !
χαιρετώ 🙂
Είδατε για να μας πιάνει το κρύο πιο γρήγορα εδώ;;; Τις έφτιαξα τις ντουλάπες πρώτες-πρώτες!
Πειράζει που θα φτιάξω αύριο ψωμάκι; Ζήλεψα….
Εδώ που είμαι τέτοια ψωμάκια δεν ΥΠΑΡΧΟΥΝ και όπως καταλαβαίνεις θα γινόταν ανάρπαστο.
Όσο για τον πρόλογο και πάλι εδώ να δεις πόσο ταιριάζει.
Η σπατάλη και η φτώχια δίπλα δίπλα.
Τα μυρωδικά έφθασαν ως εδώ:)
φιλιά
Εγώ Vita μου δεν το ήξερα ότι ήταν παγκόσμια μέρα ψωμιού η χθεσινή, αλλά συμπτωματικά καταπιάστηκα με δύο ψωμιά.
Ένα με μπύρα και μείγμα από 3 άλευρα (άσπρο, καλομποκιού και ολικής) και ένα δεύτερο, γλυκό τούτη την φορά με πορτοκάλι χυμό και φλούδα αλλά και καρύδα. Νόστιμο και αρωματικό κι' αυτό.
Αλλά το δικό σου θα το "έλεγα" Θεϊκό!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα εύχομαι.
Πολυ ενδιαφερον το ψωμακι σου και τα υλικα που χρησιμοποιησες εξαιρετικα! Αληθεια το προζυμι πως το παρασκευαζεις? Εχεις καποιο σχετικο post στο blog σου?
Ευχαριστω που πεισκεφτηκες το blog μου!
Ωραία ιδέα το δίχως άλλο!!!!
Love your bread an the filling! Thank you for participating in World Bread Day 2011.
Καλή επιτυχία εύχομαι στην συμμετοχή σου, το ψωμάκι σου είναι πραγματικά υπέροχο!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Άγγελική μου ακριβώς όπως τα λες! Λες και το δοκίμασες.
quartier libre Ευχαριστώωωω!
Μαρίνα μου αχ αυτές οι ντουλάπες αυτή την εποχή! Σκότωμα…
Θαλασσένια μου οι αντιθέσεις αντί να αμβλύνονται, οξύνονται στον πολιτισμένο κόσμο μας!
Πηνελόπη η ενασχόληση με τις ζύμες είναι χαλαρωτική διεργασία 🙂
mm_skg Καλώς όρισες! Μου άρεσε το blog σου και θα το επισκέπτομαι. Την διαδικασία για το προζύμι δεν την έχω βάλει ακόμη. Στα προσεχώς…
Zorra thank you. I am glad I met you!
Έλενα ευχαριστώ! Δεν νομίζω ότι είναι διαγωνισμός. Απλά ένα event είναι…
Λίλα μου ξέφυγε το σχόλιο σου! Η ιδέα έχει πολλές γλυκές και αλμυρές εφαρμογές.Αυτοσχεδιασμοί!
Πριν ήμουν στην μικρή κουζίνα και είπα ότι είχαμε πάει εκδρομή σε μουσείο άρτου στην περιοχή.Κάποια στιγμή λέω να δημοσιεύσω τις φωτογραφίες.Η συνταγή ενδιαφέρουσα..άσε που μπορεί να γίνει ένα υγιεινό κολατσιό για το σχολείο.Καλημέρα!
ααααα καλως σας βρηκα μες την νοστιμια βλεπω ε; μπραβο σε περιμενω σπιτακι μου και θελω ενα κομματι απο αυτο το ψωμι καλα;
Πάρα πολύ ωραίο! Συγχαρητήρια:)
Βαγγέλης μου μακάρι να ήμουν εκεί κοντά να δοκιμάσω λίγο.. εδώ ούτε πετιμέζι βρίσκω , ποσο μάλλον χαρουπόμελο.. άσε που δεν ξέρω καν τι είναι αυτό 🙂 Σε φιλώ πολύ
Σήμερα έμαθα για άλλο ένα κρούσμα ασιτίας σε παιδί στο δημοτικό μιας φίλης….
Όσο για την συνταγή, έχω φτιάξει πετιμέζι και θα την δοκιμάσω.
φιλάκια
καλέ Βαγγελιώ μου εννοούσα αλλά δεν ξέρω πως έγινε βαγγέλης… Ο χριστός και η Παναγία!
Μάρα είναι πολύ υγιεινή όντως! Και δέχεται και πολλές παρεμβάσεις…
love2love καλώς όρισες!Μπορείς να κεραστείς απ' οτι σ' αρέσει.
Βασιλική χαρουπόμελο είναι πετιμέζι από εκχύλισμα χαρουπιών. Έχω δώσει συνταγή στο blog!
Τουλάχιστον, αυτό συνηθίζεται να λέγεται χαρουπόμελο. Στην πραγματικότητα είναι το μέλι που προκύπτει όταν οι μέλισσες τραφούν από το νέκταρ των λουλουδιών της χαρουπιάς.Δεν πειράζει για την προσφώνηση :-). Με ξάφνιασε αλλά είχε πλάκα !
Μανουσίνα είναι τραγικό αυτό που μας συμβαίνει! Δεν υπάρχουν λόγια!