Tο πιο εύκολο γιαουρτογλυκό του site, με 3 βασικά υλικά!
Το γιαούρτι στην ζαχαροπλαστική δεν είναι καινούρια μόδα! Στην Ελλάδα το συνηθίζαμε πάντα. Όσο για την Κρήτη, ακόμη και σκέτο με μέλι , κανέλα και καρυδάκι τριμμένο το σερβίρουμε. Μη παραλείψετε αν περάσετε από τις Βρύσες Χανίων (αλλά και από άλλα χωριά κυρίως της δυτικής Κρήτης) να δοκιμάσετε γιαούρτι με μέλι που θα βρείτε ακόμη και σε καφενεδάκια. Η ποιότητα των δύο αυτών υλικών δίνει ένα επιδόρπιο που δεν μπορείτε να απολαύσετε εύκολα αλλού.
Δεν ξέρω αν η ομορφιά του χωριού Βρύσες (που βρίσκεται περίπου στο μέσον της διαδρομής Ρεθύμνου-Χανίων) κάνει αξεπέραστη και τη γεύση αυτού του απλούστατου επιδόρπιου, αλλά όπου αλλού κι αν το έχω δοκιμάσει δεν είναι ίδιο. Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουν να λένε τόσο για το γιαούρτι τους, όσο και για το μυρωδάτο μέλι τους.
Σταματήστε λοιπόν οπωσδήποτε στις Βρύσες όσοι πάτε προς τα Χανιά το φετινό καλοκαίρι για να απολαύσετε το καφεδάκι σας σε μια από τις πιο δροσερές πλατείες της Κρήτης. Συνοδέψτε το με σουρωτό γιαούρτι και μέλι.
Τα τελευταία χρόνια το γιαούρτι ξανακατακτά τη ζαχαροπλαστική και φέτος λένε ότι κάνει πολύ δυναμική παρουσία ακόμη και σε δημιουργίες διάσημων σεφ. Το δικό μου γλυκάκι σήμερα είναι ίσως το πιο απλό καλοκαιρινό γλυκάκι στο συνταγολόγιό μου. Ελάχιστα υλικά , ελάχιστα σκεύη, ελάχιστος κόπος, ελάχιστο κόστος. Στην ουσία πρόκειται για ένα γλυκό με 3 βασικά υλικά που μπορεί να φτιάξει και ένα μικρό παιδί!
Αποτέλεσμα, ένα δροσερό ελαφρύ γλυκάκι που μπορεί να καταναλωθεί και σαν επιδόρπιο χωρίς να μας βαρύνει καθόλου ακόμη κι αν έχουμε παραφάει. Μια πολύ ελαφριά κρέμα τύπου μους λεμονιού, που αρέσει σε όσους την έχουν δοκιμάσει. Όσοι προσέχουν τις θερμίδες μπορούν να το ελαφρύνουν ακόμη περισσότερο χρησιμοποιώντας στραγγιστό γιαούρτι 2%.
Σήμερα έφτιαξα τη μισή δόση αλλά θα γράψω τα υλικά ολόκληρης. Με τη μισή δόση βγαίνουν πέντε κανονικές μερίδες γλυκού, σε μέτρια μπολάκια ή 6 σε ποτήρια. Κατά καιρούς έχω χρησιμοποιήσει στραγγιστό γιαούρτι με διάφορες περιεκτικότητες σε λιπαρά και πάντα πετυχαίνει το γλυκό μου. Στο σερβίρισμα; Αυτοσχεδιάζω!
Από παλιότερη παρασκευή, με νεραντζάκι γλυκό και καραμελωμένο αμυγδαλάκι!
Με τριμμένο αμυγδαλάκι και νεράντζι γλυκό |
Υλικά
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό 2 ή 5 ή10%
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (397 gr)
Το ξύσμα και το χυμό 3 μεγαλούτσικων λεμονιών ή 4 μικρών
Μια κούπα τριμμένα κουλουράκια ή παξιμαδάκια, ή σπιτικά μπισκότα , ή μπισκότα εμπορίου τύπου πτι μπερ ή digestive.
Για το γαρνίρισμα: τριμμένο καραμελωμένο αμυγδαλάκι ή τριμμένη σοκολάτα , και γλυκά του κουταλιού (κατά προτίμηση εσπεριδοειδή ή άλλα με έντονα χρώματα) ή μαρμελάδα ή …ό,τι νομίζουμε!
Στο video φτιάξαμε τη μισή δόση και δοκιμάσαμε και με γιαούρτι 5%. Στα 500 gr γιαούρτι, βάλαμε 200 gr ζαχαρούχο και 3 δοσομετρικές κουταλιές χυμό λεμονιού δηλαδή 45ml. Με αυτές τις ποσότητες βγήκαν 5 μεγαλούτσικες μερίδες!
Επί το έργον
Δείτε το εύκολο video της παρασκευής του γλυκού και αυτοσχεδιάστε στο σερβίρισμα! Δείτε και τις παρατηρήσεις παρακάτω, πάντα βοηθούν!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Βάζουμε το γιαούρτι σε μπολ, προσθέτουμε το ζαχαρούχο και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι, όχι με μίξερ, να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού λίγο λίγο ανακατεύοντας απαλά .Αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα. Τρίβουμε τα μπισκότα ή τα κουλουράκια και συναρμολογούμε τα γλυκά μας σε μπολ ή σε ποτήρια κατάλληλου μεγέθους: βάζουμε 1-2 κουταλιές κρέμα, 1-2 κουταλάκια μπισκότο να καλυφθεί και ξανά κρέμα. Από πάνω πασπαλίζουμε με καραμελωμένο τριμμένο αμύγδαλο , ή τριμμένη σοκολάτα και γαρνίρουμε με κομματάκια γλυκού. Αφήνουμε άλλη μια ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Το λεμόνι σφίγγει τα γλυκά με γιαούρτι και σταθεροποιεί την κρέμα. Δείτε πόσο σταθερή είναι στο video. Αν σας φαίνεται μεγάλη η ποσότητα, ελαττώστε τη αλλά ελάχιστα. Είναι ευχάριστα ξινό και του πάει η …ξινίλα, ιδιαίτερα αν το σερβίρουμε σαν επιδόρπιο. Εξάλλου το μπισκότο απορροφά την όποια υγρασία του γιαουρτιού και είναι πολύ καλό (ίσως και καλύτερο) και την επόμενη μέρα. Μπορούμε να βάλουμε και παραπάνω μπισκότο αν μας αρέσει, ή περισσότερες στρώσεις μπισκότου.
- Συχνά χρησιμοποιώ 5-6 μπισκοτάκια μελιού και δένουν πολύ ωραία με το γλυκό μου.To λεμόνι -θα το ξαναπώ- μπορεί να αυξηθεί και ως 60-70 ml ( σε μας αρέσει η γεύση της κρέμας να είναι λίγο ξινή και λεμονάτη 😉 ).
- Για να μη καραμελώνω αμυγδαλάκια όταν βιάζομαι, έχω σχεδόν πάντα στο ντουλάπι μου παστέλι αμυγδάλου που το αλέθω στο multi και το χρησιμοποιώ για πασπαλίσματα!
- Επιλέξτε φρέσκα ακέρωτα λεμόνια για να πάρετε το ξύσμα. Αυτή την εποχή υπάρχουν οι λεγόμενες δίφορες λεμονιές για αυτές τις δουλειές…
Το ξέρω όλες αυτές τις πληροφορίες τις βάζεις για μένα που λαχταρώ να βρεθώ στην Κρήτη.
Δεν ξέρω αν έχεις πάρει είδηση υπάρχει μια μόδα εδώ τουλάχιστον με γιαούρτι παγωμένο κι από πάνω διάφορα "στολίσματα".
Χτες βράδυ είπαμε να πάμε μια βόλτα για περπάτημα και βρεθήκαμε μπροστά σε ένα τέτοιο μαγαζί.
Δεν ήταν άσχημο αλλά με τα χρήματα που δώσαμε για 2 θα φάμε 6 στο σπίτι. Δεν ξέρω την επεξεργασία παγώματος αλλά είμαι έτοιμη να το ψάξω.
Καλό Μήνα!!
Ξανθή καλά κατάλαβες :-).
Περιμένω τα αποτελέσματα του ψαξίματος. Είμαι σίγουρη ότι θα ξετρυπώσεις την διαδικασία και θα μας την πεις.
To γιαούρτι το λατρεύω Βαγγελιώ, σήμερα έφερε ο άντρας μου φρέσκια κηρήθρα και έβαλα μια μπολάρα γιαούρτι και μπόλικη κηρήθρα και το ξετίναξα! Πολύ ωραία η πρότασή σου!
Λοιπόν δεν υπάρχει πιο νόστιμο συνοδευτικό του γιαουρτιού από την κερήθρα! Τρελαίνομαι. Τυχερή που την απολαμβάνεις!
Αμάν Βαγγελιώ, αυτό με το πράσινο νερατζάκι θέλω να το φάω στην πλατεία του χωριού Βρύσες, ΤΩΡΑ, μπορώ; Προς το παρόν θα το ετοιμάσω μπροστά στις βρύσες του σπιτιού μου και θα το χλαπακιάσω.
Έχω κάτι ξεχασμένα μπισκοτάκια, και η παστελωτή ιδέα σου για το πασπάλισμα, μού θύμισε πως έχω κι ένα ξεχασμένο παστέλι.
2012 ευχαριστούμε, Βαγγελιώ κι ένα παραπάνω για να'χεις!
Μάρθα το πράσινο νεραντζάκι είναι για μένα από τα πιο ωραία γλυκά του κουταλιού και σε γεύση και σε εμφάνιση! Ευχαριστώ για τις ευχές και τις ανταποδίδω 🙂
Βαγγελιώ η πρότασή σου είναι φανταστική, μιας και δεν έχει καθόλου ζάχαρη!!! Έχω φτιάξει κάτι παρόμοιο αλλά η δική σου συνταγή είναι πιο ολοκληρωμένη. Θα την φτιάξω μόλις γυρίσω πίσω!!!(Η κουζίνα μου στην Ελλάδα είναι άδεια…)
Μαρίνα είναι αρκούντως γλυκό από το ζαχαρούχο. Να το δοκιμάσετε, είναι και υγιεινό για τα παιδιά.
Εξαιρετικά ωραίο Βαγγελιώ μου.
Πίστευα μέχρι πριν λίγες ημέρες, πως φέτος θα κατάφερνα να βρεθώ στα Χανιά (χρόνια τώρα το παλεύω…) αλλά δυστυχώς δεν το βλέπω και στεναχωριέμαι πολύ.
Καλό μήνα καλή μου.
Έχουν ανατραπεί πολλά σχέδιά μας Πηνελόπη μου. Κι εγώ άλλα λογάριαζα και άλλα μου έτρεξαν για φέτος… Που θα πάει; κάποια στιγμή θα τα καταφέρουμε!
Καλημέρα Βαγγελιώ, καλό μήνα και καλή εβδομάδα!!
Πολύ χαρακτηριστική η φωτογραφία από τις Βρύσες! Όταν είχαμε κατέβει Ρέθυμνο για διακοπές, ήμασταν ενημερωμένοι τόσο για την ομορφιά του χωριού όσο και για το υπέροχο γιαουρτάκι που προσφέρεται εκεί, οπότε δεν παραλείψαμε να κάνουμε την απαραίτητη στάση και να απολαύσουμε και τα 2!
Το γλυκάκι σου, απλό αλλά υπέροχο! Ο συγκεκριμένος συνδυασμός υλικών είναι πραγματικά απίθανος!
Φιλιά!
Ευχαριστώ Ερμιόνη που πιστοποιείς ότι δεν υπερβάλλω :-). Πραγματικά χάνει όποιος πάει δυτικά και δεν περάσει από τις Βρύσες!
Από τα ωραιότερα επιδόρπια!!
Το φτιάχνω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να μαγειρεύει, βάζοντας δαμάσκηνα, ανανά και κερασάκια.
Και το λεμνάκι σφίγγει μια χαρά την κρέμα!
Φιλιά, καλό μήνα, καλή βδομάδα Βαγγελιώ μου!
Έλενα πραγματικά διακιώνει τον τίτλο επιδόρπιο αυτό το γιαουρτογλυκό. Με κερασάκια και φράουλες είναι και χάρμα οφθαλμών χρωματικά!
Kαλησπέρα και καλό μήνα!! οτιδήποτε περιέχει γιαούρτι με ξετρελλαίνει ειδικά όταν είναι γλυκό! και μιας και είναι εύκολο θα το δοκιμάσω subito! φιλιά!
Και κάνει και πολύ καλό Πέλα, για να μη ξεχνιόμαστε 🙂
Το γιαούρτι πάντοτε μου άρεσε στα γλυκά και το δικό σου φαίνεται λαχταριστό, Βαγγελιώ. Ειδικά με τη ζέστη που έχει πιάσει και δω, θα είναι ό,τι πρέπει!
Καλό μήνα!
Είναι πολύ δροσερό και καθόλου βαρύ Μάγδα. Ιδανικό επιδόρπιο!
Απίθανο το γιαουρτογλυκό !!
Φιλιά πολλά και καλό μήνα !
Και με μηδέν κόπο Κόννα! Φιλιά κι από μένα 🙂
Καλημέρα! Βαγγελιώ τι μου θύμισες!Πριν 4 χρόνια έφαγα σκαλτσούνια και ήπια καφέ κάτω από τα πλατάνια στις Βρύσες!πήγαμε και στη λίμνη του Κρουνού!!! Φανταστικά μέρη!!! Λατρεύω την Κρήτη, έχω πολλούς φίλους στα Χανιά!!!Μόνο που είμαστε πολύ μακριά!Τους χαιρετισμούς μου από την Ξάνθη!!!
Τη λίμνη Κουρνά εννοείς Ζουζού. Απίθανο μέρος έτσι; Καλά κι εγώ έχω τις καλύτερες εντυπώσεις από την Ξάνθη. Τη θεωρώ από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας.
ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΑΠ'ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΣΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΥΠΕΡ!!!!ΩΡΑΙΑ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ.ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΕΙ ΚΑΠΟΥ.ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΟΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΣΥΝΤΟΜΑ….
Να το δοκιμάσεις Βούλα και σε άλλα γιαουρτογλυκά. Σαν να έχουμε βάλει ζελατίνη!
Βαγγελιώ μου,πες πως το έφτιαξα…Μου άρεσαν όλα τα υλικά και είμαι σίγουρη πως δένουν μεταξύ τους και το αποτέλεσμα θα είναι φανταστικό…Όσο για τις βρύσες…προσυπογράφω όσα είπες…Πολύ όμορφο μέρος…Το χωριό μου είναι σχετικά κοντά(ανάμεσα Ρέθυμνο και Χανιά)…Πολλά φιλιά…
Όστρια είναι το πιο εύκολο καλοκαιρινο γλυκό και δέχεται αμέτρητους αυτοσχεδιασμούς!
Δυστυχώς δεν περάσαμε από τις βρύσες το 2009 που είχαμε κατέβει Κρήτη. Και μέναμε στο Πάνορμο.. Αλλά τι να προλάβουμε να δούμε.. τρέχαμε μια βδομάδα σαν τους τρελούς. Δεν είχα κι αυτές τις πληροφορίες..δεν είχα το blog… Την επόμενη φορά. Ηταν οι ωραιότερες διακοπές μας πάντως εκεί.
Τώρα στο γλυκό σου. Πολύ ωραίο και δροσερό. Μου αρέσουν οι συνδυασμοί που κάνεις με τα γλυκά και τα τριμμένα μυγδαλάκια, τη σοκολάτα.
Υπέροχο γλύκισμα Vita μου.
Αξιοποιείς με τον καλύτερο τρόπο τα αγαθά του τόπου σου.
Φιλιά
Μάριον η Κρήτη δεν εξαντλείται στο πρώτο ταξίδι. Να μας ξανάρθετε 🙂
Υπέροχο το γλυκάκι σου Βαγγελιώ μου και κάτι μου λέει ότι θα παγώνει και φανταστικά! Φιλάκια πολλά!
Να δοκιμάσω λες να το παγώσω, μιας και είναι στη μόδα τα γιαουρτοπαγωτά;
Φέτος το γιαουρτοπαγωτό και το γιαούρτι είναι πολύ μόδα! Το γλυκάκι σου από τα καλύτερα!
Λοιπόν, κορίτσια, η υπέροχη αυτή κρεμούλα είναι must στο σπίτι μου σε κάθε περίσταση εδώ και πολλά χρόνια! Ο καλός μου ξετρελαίνεται και κάθε λίγο το θυμάται: "Έχουμε ζαχαρούχο να φτιάξουμε ένα γιαουρτολεμόνι;" (Ρωτάει για ζαχαρούχο γιατί γιαούρτι υπάρχει πάντα!!!) Έχω δοκιμάσει πάμπολλες παραλλαγές με πιο ενδιαφέρουσες τις εξής:
α. Την άνοιξη ρίχνω μέσα και ένα κεσεδάκι πολτοποιημένες φράουλες ή τις μισές πολτοποιημένες και τις μισές χοντροκομμένες. Γίνεται λιγότερο σφιχτή η κρέμα, αλλά η γεύση είναι αξεπέραστη.
β. Το καλοκαίρι κάνω την ίδια δουλειά με ροδάκινα ή νεκταρίνια, αν τα πετύχω πολύ νόστιμα.
γ. Το χειμώνα βάζω δυο μπανάνες πολτοποιημένες ή/και ψιλοκομμένα μήλα, αχλάδια, μπανάνες.
Γενικά το συνδυάζω συχνότερα με φρούτα παρά με γλυκά.
Πέρσι στη γιορτή της κόρης μου έκανα την εξής παραλλαγή: Τα μπισκοτάκια τα έτριψα, τα ανακάτεψα με λίγη λιωμένη μαργαρίνη και τα έστρωσα σε ταψί. (Κανονική βάση για cheese cake δηλαδή.) Μετά εφτιαξα την κρέμα και της έριξα μέσα δύο φακελάκια φρουί ζελέ λεμόνι, φτιαγμένο με τη μισή ποσότητα νερού που του χρειάζεται κανονικά και αφού είχε κρυώσει τελείως. (Αυτό στο ένα κιλό γιαούρτι.) Το άδειασα πάνω από τα μπισκότα και το έβαλα στο ψυγείο να σφίξει. Αυτό διατήρησε φυσικά την υπέροχη γεύση του αλλά μπορούσε να κοπεί κομμάτια και να σερβιριστεί σε πιατάκι αντί για μπωλάκι. Τέλος το γαρνίρισα στο σερβίρισμα με γλυκό περγαμόντο. Τέλειο! Είχα φτιάξει δύο ταψιά, δύο κιλά γιαούρτι συνολικά και έφυγε όλο στο πιτς φιτίλι! Όλοι ζήτησαν και δεύτερο κομμάτι!
thanks for sharing...
Φαίνεται τέλεια η συνταγή σου,θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!
para poli oreo !!!
ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ!!!
17 Ιουλίου 2015. Το έφτιαξα. Τέλειο!!! ελαφρύ, δροσερό, γλυκό και ξινό όσο πρέπει. Μόνο που έβαλα λάιμ αντί για λεμονάκι γιατί ήταν όλα κερωμένα. Καλό καλοκαίρι!!!
Ευχαριστώ που το δοκιμάσατε και χαίρομαι που σας άρεσε! να είστε καλά!
ΧΡΙΣΤΌΣ ΑΝΈΣΤΗ. ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ. ΣΉΜΕΡΑ ΤΟ ΕΊΔΑ. ΣΉΜΕΡΑ ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑ! ΕΊΧΑ ΤΑ ΥΛΙΚΆ. ΣΉΜΕΡΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ!!! ΕΊΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΒΈΒΑΙΑ..
Τ Ε Λ Ε Ι Ο! ! ! ΔΡΟΣΕΡΌ ΚΑΙ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ 2% ΠΑΡΑΚΑΛΏ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ.
Ευχαριστώ που το δοκιμάσατε και χαίρομαι που σας άρεσε! Πολλές φορές το κάνω κι εγώ light 😉 !
Φοβερό !!!!
[…] Η mousse είναι εξαιρετική και για γλυκά ποτηριού, χωρίς βάση τάρτας ή μπισκότου, σερβιρισμένη σε μπολ πάνω από μπισκότα σφολιατίνια ή με λίγα τριμμένα μπισκότα digestive ανάμεσα σε στρώσεις κρέμας στην λογική του εύκολου γλυκού ψυγείου με γιαούρτι. […]
Χριστός Ανέστη. Χρόνια πολλά….. Υγεία και ευτυχία σε όλους…. Κυρία Ευαγγελία μετά από ένα χρόνο ξανά έκανα το ίδιο γλυκάκι και έγινε χαμός. Απλά, ούτε παραλλαγές ούτε τίποτα. Τελευταία δεν σας γράφω συχνά, όμως το τι έχω φτιάξει από τις συνταγές δεν λέγεται. Είμαστε πολλοί, ζωή να έχουμε, και δεν προλαβαίνω. Όλες οι συνταγές είναι εγγύηση. Συγχαρητήρια. Να ‘στε παντα καλά. Σας ευχαριστούμε. Κάθε βράδυ όμως θα ρίξω τη ματιά μου και θα κάνω και το κουμάντο μου για την επόμενη εβδομάδα.
[…] […]
[…] κρέμα είναι μια πιο ελαφριά παραλλαγή της γνωστής κρέμας του γιαουρτογλυκού μου. Εδώ δεν τη θέλουμε τόσο γλυκιά γι αυτό κρατώ την […]
[…] χρησιμοποιώ πολύ συχνά στα καλοκαιρινά μου γλυκά. Της εύκολης κρέμας γιαουρτιού με ζαχαρούχο γάλα που αγαπούν πολύ και οι επισκέπτες της σελίδας όπως […]
Δροσερο, λεμονατο οπως αρεσει σε μενα!!!
Ευχαριστώ πολύ που το δοκιμάσατε και χαίρομαι που σας άρεσε! Κι εμείς το αγαπάμε και για τη γεύση του και για την ευκολία του!
[…] το πιο εύκολο και πιο ελαφρύ γλυκό ψυγείου […]
[…] το πιο εύκολο και πιο ελαφρύ γλυκό ψυγείου […]