Τα χουδετσανά!
Ένα τέτοιο χωριό είναι και το Χουδέτσι. Νότια του Ηρακλείου, σε μια περιοχή πλούσια σε βλάστηση , το Χουδέτσι είναι ένα από τα πιο όμορφα και καθαρά χωριά μας. Καθαρό όμορφο χωριό , τόπος παραγωγής ίσως των καλύτερων επιτραπέζιων σταφυλιών της Κρήτης.
Πηγή:http://kritipoliskaihoria.blogspot.gr/2011/03/blog-post_541.html |
Πηγή: |
σε τουλάχιστον 3 τετράδια από αυτά που μου έχουν δώσει κατά καιρούς φίλες μου και φίλες της μάνας μου, ή απλώς με τη σημείωση «Χουδέτσι».
στο σπίτι , κι όπως δεν θέλουν αλουσιά, κανέλα βρασμένη και άλλα προαπαιτούμενα, γίνονται στη στιγμή! Άλλοτε τα αρωματίζω με ξύσμα λεμονιού όπως λέει η αρχική συνταγή και άλλοτε με ξύσμα πορτοκαλιού.
Υλικά
1 κούπα ελαιόλαδο
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα γάλα
2 αυγά
Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού (από ένα μεγάλο λεμόνι ή
πορτοκάλι)
30 γραμμάρια αμμωνία (ένα φακελάκι)
2-3 σωληνάκια βανίλιας
Λίγο αλάτι
Περίπου 7-7,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1-1,5 κούπα αποφλοιωμένο σουσάμι για το τύλιγμα
Επί το έργον
Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης το ελαιόλαδο, τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το χέρι ή με το μίξερ χειρός να αναμειχθούν καλά .Προσθέτουμε το γάλα μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει την αμμωνία , το ξύσμα του εσπεριδοειδούς και τις βανίλιες και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλάτι στο αλεύρι και το προσθέτουμε κι αυτό στο μείγμα μας σταδιακά, ως ότου έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Αυτό θα πει η λέξη «αγνιά» που φαίνεται στη συνταγή. Καλύτερα να κολλά ελαφρά στα ακροδάκτυλα (στρώνει όταν ξεκουραστεί) παρά να γίνει σκληρή. Αφήνουμε να ξεκουραστεί το ζυμάρι μας κανένα 15λεπτο (αν εξακολουθεί να κολλά, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι). Καθαρίζουμε και πλένουμε σε σουρωτήρι το σουσάμι και το αδειάζουμε σε βαμβακερή ή λινή πετσέτα. Το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και το ανακατεύουμε. Πλάθουμε κορδονάκια κυλινδρικά και τα τυλίγουμε στο σουσάμι.
Τα κλείνουμε σε κουλουράκια ή τα αφήνουμε όπως είναι , καμπυλώνοντάς τα ελαφρά όταν τα ακουμπήσουμε στο ταψί. Φουσκώνουν αρκετά οπότε τα τοποθετούμε σχετικά αραιά. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς (μεσαία σχάρα-προθερμασμένος φούρνος) για 25-30 λεπτά , ανάλογα πόσο τραγανά μας αρέσουν. Γίνονται περίπου 4 ταψάκια της κουζίνας και διατηρούνται για αρκετές μέρες. Συνοδεύουν τον καφέ μας και τα καλοκαιρινά αναψυκτικά.
Παρατηρήσεις
1)Μπορούμε να ελαττώσουμε τη ζάχαρη λίγο (να βάλουμε 1,5 ως 1,75 κούπες).
2)Μετά από το πρώτο ταψάκι ο φούρνος έχει πυρώσει αρκετά και έτσι ο χρόνος ψησίματος μπορεί να είναι λιγότερος για τα επόμενα.
3)Η μητέρα μου βάζει πολλές φορές –ιδίως το χειμώνα- κανέλλα για να τα αρωματίσει και τους ταιριάζει εξίσου με τα άλλα αρώματα.4)Επισημαίνω ότι η κούπα μου είναι η συνηθισμένη δοσομετρική κούπα των 250ml.
Χρόνια Πολλά στους ουκ ολίγους εορτάζοντες των ημερών : Πέτρους και Πετρίνες (να σε χαιρόμαστε κοριτσάκι) , Παύλους και Πωλίνες, Απόστολους και Αποστολίες, Ανάργυρους και Αργυρούλες, Κοσμάδες και Δαμιανούς!
Mπράβο Βαγγελίτσα μου με τις υπέροχες και πεντανόστιμες συνταγές σου. !!! οτι και να αναρτήσεις έχει απο ιστορία μέχρι γεύση και άρωμα !!!
σε φιλώ και σ'αγαπώ πολύ πολύ
καλό μήνα
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση !!!!!
Η συνταγή για τα κουλουράκια υπέροχη – με υλικά που συνήθως έχουμε στο σπίτι και πανεύκολη !!!! Ευχαριστούμε !!!!!
Αχ, Κρήτη πανέμορφη! Την έχω ερωτευτεί κι ας μην είμαι από κει! Άντε με βλέπω να μετακομίζω στα μέρη σας Βαγγελιω μου! και τα κουλουράκια παραδοσιακά και νόστιμα! Αν δε βάλω αμμωνία, θα πετύχουν λες;;;
Βαγγελιώ μου, θέλουμε πολύ να 'ρθουμε στη Κρήτη, έχουμε συγγενείς εκεί και μέχρι στιγμής δε τα καταφέραμε να τους επισκεφτούμε, ελπίζω κάποια στιγμή να γίνει! Υπέροχη η ανάρτησή σου! Τα κουλουράκια σου φαίνονται καταπληκτικά, πολύ ωραία συνταγή!
Φιλιά!!!
Βαγγελιώ μου
θεωρω το μπλογκ σου ένα θησαυρό παράδοσης! μερικές αγαπημενες συνταγές υπάρχουν εδώ 🙂 Και μόνο που διαβαζω την αναρτηση θέλω να τα φτιαξω!
Πολύ ωραίες οι πληροφορίες και τα κουλουράκια φαίνονται πεντανόστιμα!
Φιλάκια, καλό βράδυ!
απλά κ
πολύ νόστιμα !!!
Είχα καιρό να ταξιδέψω στην όμορφή σας κουζίνα.Όμως μόλις μπήκα τα κουλουράκια μου είχαν στήσει καρτέρι.Πεντανόστιμα μυρωδάτα και πανεύκολα.Γίνονται πιο εύκολα απο τα λαδοκούλουρα και δεν σπάνε!Τους πάνε πολύ και το λεμονι και το πορτοκάλι(ξύσμα).Δεν έχω λόγια !!!
Να’μαστε κι εμείς κι εδώ στα λατρεμένα κουλουράκια. Είναι τόσα πολλά που δεν ξέρεις ποια να πρωτοφτιαξεις. Τα έκανα απόψε και έχουν μείνει τα μισά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Η πεθερά μου ήταν κρητικια όμως δεν είχε πολλές συνταγές και αυτές που είχε δεν τις έδινε. Είχε αυτό που είχαν πολλές παλιές νοικοκυρές που δεν έδιναν τις συνταγές. Άγνωστο μέχρι σήμερα το γιατί…. Τέλος πάντων… Σας ευχαριστώ και πάλι!
Ένα ακόμα ευχαριστώ για τις υπέροχες συνταγές σας.Εξαιρετικά τα κουλουράκια !!!
Γίνονται αφράτα,σαν σαβουαγιάρ.Όσο πιο μαλακή η ζύμη τόσο πιο αφράτα και τραγανά.Μου θυμίζουν τα κουλουράκια αμμωνίας που έφιαχνε η γιαγιά μου κάθε Πάσχα και ,δυστυχώς,δεν κατάφερα να αποκτήσω τη συνταγή.
Ευτυχισμένο το 2018,με υγεία ,χαρά και υπέροχα αρώματα !
Ναι, είδατε πόσο διαφορετικά είναι από τα άλλα λαδοκουλουράκια; Στο site υπάρχουν και τα κουλουράκια αμμωνίας αλλά αυτά έχουν βούτυρο αφού είναι πασχαλινά! Δείτε τη αν σας ενδιαφέρουν: https://staging.cretangastronmy.gr/2014/04/%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%AC-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%8D%CE%BA%CE%BF%CE%BB-2/
Πολύ νόστιμα κουλουράκια. Φανταστικά. Τα έχω φτιάξει αρκετές φορές.
Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσαν!
Γεια σας! Θα μπορούσα να κρατήσω τη ζύμη στο ψυγείο ώστε να τα ψήνω λίγα λίγα, ή επειδή περιέχουν αμμωνία πρέπει να ψηθούν αμέσως; Επίσης ποια είναι η ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω;
Καλησπέρα σας! Τα έχω φτιάξει και με μισή κούπα ζάχαρη όταν ήταν πολύ μικρή η εγγονούλα μου και είχαμε μόλις αρχίσει να της δίνουμε ζάχαρη. Δεν έχω κρατήσει πολλές μέρες τη ζύμη στο ψυγείο (μόνο για ένα βράδυ το έχω κάνει αρκετές φορές) και δεν ξέρω τι να σας πω. Πάντως διατηρούνται παραπάνω από μήνα σε μπολ που κλείνει και δεν υπάρχει λόγος να τα ψήνουμε λίγα λίγα. Δεν είναι αφράτα αλλά τραγανά οπότε δεν μπαγιατεύουν.
Λοιπον, κράτησα τη ζύμη για μια μέρα στο ψυγείο και την έβγαλα μισή ώρα πριν ψήσω τα κουλουράκια. Η ζύμη είναι εύπλαστη και δεν τρίβει. Τα κουλουράκια πεντανόστιμα και τραγανά! Ευχαριστώ για την υπέροχη συνταγή!
Πολύ χαίρομαι που σας πέτυχαν! Να είστε καλά!
Έχω δοκιμάσει ΠΑΡΑ πολλές συνταγές για κουλουράκια και δεν ξέρω τι κάνω λάθος αλλά δεν μου πετυχαίνουν. Αυτή είναι η μοναδική συνταγή που μου γίνονται τέλεια, σαν ζαχαροπλαστείου, ίσως και καλύτερα. Το πρόβλημα είναι πως όταν ψήνονται μυρίζει έντονα η αμμωνία και επειδή έχω θέμα με το αναπνευστικό μου δεν μπορώ να τα φτιάχνω συχνά. Με τι θα μπορούσα να αντικαταστήσω την αμμωνία χωρίς να αλλάξει σημαντικά η υφή τους;
Η αλήθεια είναι πως η αμμωνία τα κάνει πιο τραγανά. Αντικαθιστάται όμως με άλλο φουσκωτικό π.χ. μπέικιν ή σόδα. Η σόδα είναι το πιο συνηθισμένο για κουλουράκια. Αυξείστε λίγο την ποσότητα καιδιαλύστε τη σε 2 κουταλιές χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού για να ενεργοποιηθεί. Ελπίζω να σας αρέσουν και μ’ αυτήν την αντικατάσταση!