Ελαφρύ και αρωματικό!
λέμε- και να σου τα διάφορα φρικασέ με τα αμνοερίφια του γάλακτος!
Υλικά
1,5 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,5 κούπα τριμμένη καρύδα και λίγη ακόμη για το γαρνίρισμα
½ κούπα ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας
1 κούπα ζάχαρη
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
½ κούπα γάλα ή γάλα αμυγδάλου ή καρύδας (σε περίπτωση νηστείας, δείτε και 3η παρατήρηση)
Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
2 σωληνάκια βανίλιας
Για το σιρόπι:
1,5 κούπα ζάχαρη, 1,5 κούπα νερό , φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
Επί το έργον
Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι: Βάζουμε τα υλικά του σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 7 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την καρύδα και το μπέικιν. Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη , μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα.
Προσθέτουμε το γάλα , το ξύσμα και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ανακατεύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού (πάνω από το μπολ ανάμειξης) και τον αδειάζουμε στο μείγμα.
Προσθέτουμε και το μείγμα του αλευριού- καρύδας και ανακατεύουμε απαλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε καλολαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα κέικ με διάμετρο 26 cm (κατά προτίμηση με σούστα) ή σε φόρμα σιλικόνης αντίστοιχου μεγέθους. Αφήνουμε το κέικ να περιμένει και ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Όταν σβήσει το φωτάκι, το ψήνουμε για μια ώρα περίπου ακολουθώντας τις γενικές οδηγίες.
Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε 10 λεπτά. Το ξεφορμάρουμε και το ξαναβάζουμε στη φόρμα. Το περιχύνουμε εκεί με το κρύο σιρόπι και περιμένουμε να απορροφηθεί εντελώς. Ξεφορμάρουμε οριστικά και πασπαλίζουμε με καρύδα.
Το διατηρούμε σκεπασμένο εκτός ψυγείου. Δεν έχει αυγά και διατηρείται για μέρες.
Παρατηρήσεις
1) Μπορούμε να σιροπιάσουμε κρύο το κέικ με ζεστό σιρόπι.
2)Πολλές φορές διατηρώ σιρόπι από γλυκά του κουταλιού στο ψυγείο και τα χρησιμοποιώ στο σιρόπιασμα κέικ. Έτσι είχα σιρόπι από γλυκό πορτοκάλι αυτή τη φορά. Θα χρειαστούμε περίπου 2 κούπες έτοιμο σιρόπι (το δικό μου ήταν λίγο παραπάνω και γι αυτό το κέικ βγήκε πιο ζουμερό απ’ ότι θα ήθελα).
3)Το κέικ μπορεί να γίνει και νηστίσιμο αν αντί γάλα αυξήσουμε το χυμό κατά ¼ της κούπας και προσθέσουμε άλλο ¼ λικέρ ή κονιάκ στο μείγμα μας. Τα “εναλλακτικά” γάλατα είναι δυσεύρετα μερικές φορές οπότε αυτή η αντικατάσταση είναι μια λύση για όσους νηστεύουν.
4)Η καρύδα έχει χοληστερίνη οπότε πρέπει να την προσέχουν όσοι έχουν παθολογικό πρόβλημα. Τουλάχιστον εδώ δεν την αυξάνουμε με αυγά και βούτυρο…
5) Επειδή συχνά δέχομαι σε σχόλια ή e-mails ερώτηση για το μέγεθος της κούπας μου, επισυνάπτω την φωτογραφία της. Θα τη βάλω και στο πλάι για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις!
update 2023: Επειδή κάποιες φίλες παραπονέθηκαν ότι τους λάσπωσε, θα προσθέσω εδώμια συμβουλή: πρέπει να ψηθεί πολύ καλά, σε κάποιους φούρνους ακόμη και παραπάνω από 1 ώρα. Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει από φούρνο σε φούρνο. Ακόμη και +/- 5 λεπτά να είναι η διαφορά, έχει σημασία στο τελικό αποτέλεσμα. Είναι πιο ασφαλές να δοκιμάζουμε με μαχαίρι αν είναι ψημένο.
Ευτυχώς που ο Θ. δεν σε έχει φίλη να βλέπει στο Fb τα γλυκά σου.
Τον καλοέμαθα τελευταία πολύ, μετά τα κέικ ζητά μηλόπιτα και έγινε μια σήμερα και μετά μιλά για πορτοκαλόπιτα.
Θαρρώ πως αυτό είναι ιδανικό έχει πορτοκάλι έχει και καρύδα που επίσης του αρέσει (εμένα όχι) ε να το φτιάξω μιας και δε χαλώ χατίρια.
Καλή εβδομάδα.
Ax! Bαγγελιώ μου παινεμένη!!!! Πες μου, πώς μπορώ να αφαιρέσω το ινδοκάρυδο από το γλυκό, γιατί ενώ μου αρέσει η φρέσκια καρύδα, το ξερό ινδοκάρυδο δεν μου αρέσει ΚΑΘΟΛΟΥ. Θα μου πεις φτιάξε άλλη συνταγή….
Αν έχεις κάτι να προτείνεις, περιμένω νέα σου!!!!
Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!!!
Λατρεύω την καρύδα !!!! θα το φτιάξω σίγουρα !!!!!!!
Πολύ ωραίο! Μου αρέσει πολύ το ραβανί με καρύδα, ευκαιρία να δοκιμάσω και αυτό! Καταγράφεται 😉
[…] τελείως τα ζωικά λιπαρά υπάρχει το πολύ ελαφρύ σιροπιαστό κέικ καρύδας (μόνο με 1/2 κούπα γάλα). Φυσικά για όσους δεν […]
Έφτιαξα χθες αυτό το κέικ και αντικατέστησα τό γάλα με χυμό πορτοκαλιού μόνο. Μέχρι σήμερα δεν έχει μείνει τίποτα. Μην ξαναπώ ότι είμαστε πολλοί, απλά αν σου αρέσει το ινδοκαρυδο θα φας κόλλημα με το κέικ. Πολύ καλό!!!
Ευχαριστώ πολύ για άλλη μια φορά για την εμπιστοσύνη σας στις συνταγές μου! Είναι η πιο κατάλληλη αντικατάσταση σε περιόδους νηστείας (και όχι μόνο!). Φεύγει γρήγορα, αλλά είναι και εύκολο 😉 …
[…] εδώ δεν την αυξάνουμε με αυγά και βούτυρο… ΠΗΓΗ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || […]
Πολύ καλή η συνταγή σου. Δεν έχω κάνει ποτέ νηστίσιμο γλυκό σιροπιαστό. Να σας πω ότι όταν τελείωσε το πρώτο γλυκό, έκανα και δεύτερο αλλά με παραλλαγές! Χρησιμοποίησα τη συνταγή σου ως βάση αλλά έκανα καρυδόπιτα. Έγινε κι αυτή πολύ ωραία!
Ευχαριστώ για τη συνταγή!
Ευχαριστώ πολύ που δοκιμάσατε τη συνταγή! Αφού σας άρεσε να δείτε και την νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα εδώ: (https://staging.cretangastronmy.gr/2012/11/%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B7-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF-2/ ), καθώς την εντελώς αλάδωτη σιροπιαστή ταχινόπιτα: https://staging.cretangastronmy.gr/2015/04/%CF%83%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE-%CF%84%CE%B1%CF%87%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B9%CE%B3%CE%B4%CE%AC%CE%BB%CE%B9-%CE%B1-2/ Εξαιρετική η ιδέα σας με τα καρύδια! Έχω κι εγώ 2-3 συνταγές για νηστίσιμη καρυδόπιτα αλλά πολύ θα με ενδιέφερε η παραλλαγή που κάνατε σε τούτη! Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, να είστε καλά!
Το έφτιαξα σήμερα και ήταν η απόλυτη αποτυχία! Έμοιαζε λασπωμένο και πάρα πολύ γλυκό!
Λυπάμαι που δεν ήταν αυτό που περιμένατε. Συνήθως τα σιροπιαστά είναι πολύ γλυκά, αλλά αυτά είναι και γούστα… Όσο για το λασπωμένο, μάλλον δεν ψήθηκε όσο έπρεπε. Δεν μου έχει παραπονεθεί κάποιος άλλος για άσχημα αποτελέσματα.
το ίδιο..
Προφανώς δεν ψήθηκε όσο έπρεπε. Δεν μου έχουν παραπονεθεί άλλες φορές. Μάλλον κάτι πήγε στραβά στο ψήσιμο…Λυπάμαι που δεν βγήκε όπως θέλατε!
Αν και δεν είμαι φίλος των σιροπιαστών… άρεσε σε όλους! Σας ευχαριστούμε για τις πετυχημένες συνταγές.!!
Χαίρομαι! Σας ευχαριστώ που το δοκιμάσατε!
Η ποσότητα του σιροπιού είναι τελικά υπερβολική. Λασπωμένο, αν και ψήθηκε πολύ καλά.
Δεν ξέρω τι έφταιξε, λυπάμαι που δεν βγήκε αυτό που θέλατε. Φαίνεται όμως και στις φωτογραφίες ότι πρόκριται περί πολύ σιροπιαστού γλυκού και το αναφέρω στην ανάρτηση. Μπορεί να είναι σωστό, αλλά απλώς δεν άρεσε σε σας και σε μια άλλη κυρία που σχολιάζει παραπάνω. Τα υπόλοιπα σχόλια και εδώ και στα social media της σελίδας είναι όλα θετικά.
Do you add both coconut and olive oil or just one
Only olive oil and dry desiccated coconut (not coconut oil)