Vegan/vegetarian

Σιροπιαστό κέικ καρύδας χωρίς αυγά και βούτυρο

Ελαφρύ και αρωματικό! 

Απανωτές οι γιορτές φέτος… Μέχρι να περάσουν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, ήρθαν οι Απόκριες. Και να σου οι μυζηθρόπιτες , οι γαλατόπιτες και οι τζουλαμάδες,  και να σου τα πνιγμένα στο τυρί μακαρόνια σε πλούσιο ζωμό κρέατος –τα σύζουμα που
λέμε-   και να σου τα διάφορα  φρικασέ με τα αμνοερίφια του γάλακτος!
Γιατί υγιεινή –υγιεινή η κρητική διατροφή αλλά στις Απόκριες του δίναμε ανέκαθεν να καταλαβαίνει. Μερικά από τα πιο ανθυγιεινά μας πιάτα είναι αποκριάτικα. Φεστιβάλ χοληστερίνης που συνηθίζω να λέω! Στο μεσοδιάστημα των εορτών  κάποια πιο υγιεινά γλυκά δεν είναι κακή ιδέα.
Ετούτο εδώ το κέικ είναι μια παραλλαγή «επί το υγιεινότερον» του αγαπημένου –και αξεπέραστου- ρεβανί με ινδοκάρυδο. Ωραία, ελαφριά παραλλαγή όταν δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με λίγα ακόμη αυγά και βούτυρα. Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι ισότιμο του αυθεντικού, αλλά τρώγεται ευχάριστα και σίγουρα με λιγότερες τύψεις από όσους αγαπούν την καρύδα και τα σιροπιαστά κέικ .
Επίσης  δεν ισχυρίζομαι ότι το γλυκό είναι διαίτης γιατί περιέχει αρκετή ζάχαρη . Ίσως κάποιος θα μπορούσε να το φτιάξει με γλυκαντικό αλλά εγώ δεν συνηθίζω τα γλυκαντικά, τουλάχιστον σε ποσότητες που απαιτεί ένα κέικ και σε παρασκευάσματα που απαιτούν ψήσιμο.

Παρατηρήσεις

1) Μπορούμε να σιροπιάσουμε κρύο το κέικ με ζεστό σιρόπι.

2)Πολλές φορές  διατηρώ σιρόπι από γλυκά του κουταλιού στο ψυγείο και τα χρησιμοποιώ στο σιρόπιασμα κέικ. Έτσι είχα σιρόπι από γλυκό πορτοκάλι αυτή τη φορά. Θα χρειαστούμε περίπου 2 κούπες έτοιμο σιρόπι (το δικό μου ήταν λίγο παραπάνω και γι αυτό το κέικ βγήκε πιο ζουμερό απ’ ότι θα ήθελα).

3)Το κέικ μπορεί να γίνει και νηστίσιμο αν αντί γάλα αυξήσουμε το χυμό κατά ¼ της κούπας και προσθέσουμε άλλο ¼ λικέρ ή κονιάκ στο μείγμα μας. Τα “εναλλακτικά” γάλατα είναι δυσεύρετα μερικές φορές οπότε αυτή η αντικατάσταση είναι μια λύση για όσους νηστεύουν.

4)Η  καρύδα έχει χοληστερίνη οπότε πρέπει να την προσέχουν όσοι έχουν παθολογικό πρόβλημα. Τουλάχιστον εδώ δεν την αυξάνουμε με αυγά και βούτυρο…

5) Επειδή συχνά δέχομαι σε σχόλια ή e-mails ερώτηση για το μέγεθος της κούπας μου, επισυνάπτω την φωτογραφία της. Θα τη βάλω και στο πλάι για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις!

Καλή εβδομάδα να έχουμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές