Μαρμελάδα βερίκοκο (video)

Αν η μαρμελάδα εσπεριδοειδών είναι η κορυφαία μαρμελάδα του χειμώνα, και η μαρμελάδα φράουλα η κορυφαία μαρμελάδα της άνοιξης, ποιά θα μπορούσε να έχει τον αντίστοιχο τίτλο για το καλοκαίρι; Κατά τη γνώμη μου, η μαρμελάδα βερίκοκο έχει και το χρώμα, και το άρωμα και τη γεύση του καλοκαιριού!

Τα βερίκοκα, με καταγωγή από τη μακρινή Κίνα, ήρθαν στην Ελλάδα τον 4ο π.Χ αιώνα, πιθανότατα από το Μέγα Αλέξανδρο. Η επιστημονική ονομασία Prunus armeniaca δηλαδή αρμένικο δαμάσκηνο, οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη έφτανε μέσω Αρμενίας.Εντάχθηκαν εύκολα στο διαιτολόγιο όλων των μεσογειακών λαών. Μάλιστα ήταν από τα δημοφιλέστερα φρούτα των Ρωμαίων.

Η διατροφική τους αξία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αν και έχουν μόνο 48 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, περιέχουν βιταμίνη Α , υδατάνθρακες, πεκτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία . Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι το β-καροτένιο περιέχεται σε φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, όπως είναι τα βερίκοκα, το πεπόνι, η ντομάτα και τα καρότα. Στατιστικά, η κατανάλωση αυτών των τροφών συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου . Επί πλέον, το βερίκοκο χαρακτηρίζεται «αιμοποιητικό» φρούτο.Ο Νομπελίστας G.S.Whipple, το 1934, χαρακτήρισε το βερίκοκο ισάξιο του συκωτιού όσον αφορά την αναδημιουργία της αιμοσφαιρίνης.

 

Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος είναι οι μήνες που τα βερίκοκα είναι άφθονα στην αγορά μας αλλά και στους κήπους των τυχερών που έχουν βερικοκιές. Επειδή είναι ευαίσθητα φρούτα, όταν ωριμάσουν πρέπει να μαζεύονται και να αξιοποιούνται με διάφορους τρόπους, γιατί αλλιώς πέφτουν από το δέντρο και αχρηστεύονται.

Ευτυχώς όμως μπορούμε να τα αποξηράνουμε, να τα κάνουμε γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα , και κομπόστα για να τα κρατήσουμε αρκετό καιρό. Επίσης γίνονται υπέροχη γρανίτα και παγωτό, για πιο άμεση κατανάλωση. Ακόμη και τα κουκούτσια δίνουν υπέροχο ποτό!

Η μαρμελάδα βερίκοκο είναι από τις πιο αγαπημένες των παιδιών. Εκτός από τη συνήθη χρήση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά άλλα γλυκά. Σε διπλά μπισκότα, στην πάστα φλώρα,σε κέικς και ένα σωρό άλλα καλούδια , ταιριάζει κατά προτίμηση η χρυσαφένια μαρμελάδα του καλοκαιριού.

 

Υλικά:

1 κιλό βερίκοκα

Ζάχαρη (η ποσότητα αναφέρεται στο «επί το έργον»)

½ -1 κούπα νερό

Χυμό λεμονιού

Προαιρετικά, άρωμα βανίλιας ή αμπερόζας (αμπερόριζας)

Επί το έργον:

Διαλέγουμε ώριμα βερίκοκα ,κατά προτίμηση καΐσια, Διαμαντοπούλου, ή άλλη αρωματική ποικιλία. Τα πλένουμε  και τα ανοίγουμε για να βγάλουμε τα κουκούτσια. (Κρατάμε 10 κουκούτσια).

 

Βάζουμε σε κατσαρόλα τα βερίκοκα, τα δέκα κουκούτσια και το νερό. Αν είναι σκληρά βάζουμε 1 κούπα νερό, αν είναι πολύ ώριμα βάζουμε μισή.

 

Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για 10 λεπτά. Μετά ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αρχίσουμε να τα πιέζουμε με μια κουτάλα να σπάσουν σε κομματάκια.

 Όταν έχουν μαλακώσει αρκετά, και τα έχουμε χωρίσει σε μικρά κομματάκια, αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.

Δείτε και -ελπίζουμε κατατοπιστικό- βιντεάκι μας! 

Αδειάζουμε τον πολτό σ’ ένα μπολ και τον μετράμε με μια κούπα, αδειάζοντάς τον ξανά στην κατσαρόλα.

Αφαιρούμε τα κουκούτσια. Αν θέλουμε απολύτως λεία τη μαρμελάδα μας, αλέθουμε τον πολτό στο multi. Όσες κούπες είναι ο πολτός, τόσες κούπες ζάχαρη προσθέτουμε (ή λίγο λιγότερες) και βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά σε υψηλή θερμοκρασία.

Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία ώστε να βράζει συνεχώς αλλά να μη μας πιάσει. Ενδεικτικά, στην κουζίνα μου που η μέγιστη διαβάθμιση των ματιών είναι 9, εγώ χαμηλώνω στο 6.Αφαιρούμε τον αφρό που εμφανίζεται στα τοιχώματα της κατσαρόλας προσέχοντας να μη παίρνουμε φρούτο.Προσθέτουμε τη βανίλια ή την αμπερόζα, αν τα βερίκοκά μας δεν είναι ιδιαίτερα αρωματικά.

Αφήνουμε τη μαρμέλαδα να βράζει μέχρι να δέσει. Ανακατεύουμε συχνά για να μη πιάσει. Τη δοκιμάζουμε με τη μέθοδο του «δρόμου στο πιατάκι» (!!!) και γενικά με τους τρόπους που περιγράφω εδώ ή εδώ.

Λίγο πριν την αποσύρουμε προσθέτουμε 2 κουταλιές χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια δυο βράσεις ακόμη.

Την φυλάσσουμε σε αποστειρωμένα βάζα που τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει τελείως η μαρμελάδα μας. Αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσουμε σύντομα, αρκεί να τη βάλουμε σε καθαρά στεγνά βάζα.

Παρατηρήσεις:

1)Σε ένα κιλό βερίκοκα εγώ έβαλα ¾ κούπας νερό. Τελικά είχα 3,5 κούπες πολτό και πρόσθεσα 3 κούπες ζάχαρη.

2)Ο χρόνος που μου πήρε μέχρι να δέσει – από τη στιγμή που άρχισε να βράζει με τη ζάχαρη – ήταν 40 λεπτά. Αν βάλουμε 3,5 κούπες ζάχαρη μάλλον θα δέσει πιο γρήγορα.

3)Βάζω σε πολλές μαρμελάδες λίγα από τα κουκούτσια του φρούτου. Ειδικά στο βερίκοκο, αφήνουν μια υπόνοια αρώματος πικραμύγδαλου που πηγαίνει πολύ. Έχουν και πηκτίνη ,απαραίτητη στο πήξιμο της μαρμελάδας…

4) Μέχρι σήμερα, παιδί της καθαρεύουσας, έγραφα το βερίκοκο ως βερύκκοκο! Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση της προέλευσης και της εξέλιξης της λέξης , καθώς και της ερμηνείας της γνωστής φράσης «τι εστί βερύκοκκο» θα βρείτε εδώ, στο ιδιαίτερα αξιόπιστο blog του Ν.Σαραντάκου

5)Οι πληροφορίες προέρχονται από:

http://medicalnews.gr/

http://www.op-argissa.gr/verikoko.html

 

Print Friendly