ανθρώπινη λαλιά. Έτσι τα καλόπιαναν για να μην κάνουν παράπονα στο Θεό, για να μη καταγγείλουν ότι δεν τα περιποιούνται οι άνθρωποι. Από αυτό το πολύσπορο φαγητό σκορπούσαν και στα χωράφια για να φάνε τα αγριοπούλια και να μη καταφύγουν πεινασμένα στους σπόρους που είχαν σπείρει και δεν είχαν ακόμη φυτρώσει.
παραμονή των Φώτων . Στην εξελιγμένη εκδοχή είναι μια πολύχρωμη, καθημερινή αλλά και γιορταστική σαλάτα άκρως υγιεινή!
Υλικά
50 gr σιτάρι
50 gr ρεβύθια
50 gr φασόλια άσπρα
50 gr φασολάκια μαυρομάτικα
50 gr φακές
50 gr φάβα
Αλάτι
Επί πλέον 250 gr κρητικό απάκι κομμένο σε κύβους λίγο μεγαλύτερους από ζάρι, και 2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Για το ντρέσινγκ:
125 ml ελαιόλαδο καλής ποιότητας
50 ml βαλσάμικο ξύδι
60 ml χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού
30ml χυμό λεμονιού
30ml κοινό ξύδι από σταφύλι
30 ml μουστάρδα καλής ποιότητας
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού ή ενός λεμονιού
Αλάτι
Πιπέρι
Επί πλέον στο σερβίρισμα:
2 -3 πράσινα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
4-5 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο (3-4 κλαράκια χωρίς τα κοτσάνια)
5 κουταλιές σπόρια ροδιού
Προαιρετικά, λίγη ρόκα
Επί το έργον
Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε στο νερό τα άσπρα φασόλια, τα ρεβύθια και το σιτάρι, σε χωριστά μπολ .
Την επομένη μέρα βράζουμε το σιτάρι μέχρι να μαλακώσει και να αρχίσει να σκάει. Επίσης βάζουμε τα ρεβύθια (σε κρύο νερό ) και όταν βράσουν περίπου μισή ώρα προσθέτουμε τα άσπρα φασόλια. Μετά από άλλο ένα μισάωρο προσθέτουμε τα υπόλοιπα όσπρια (που βράζουν πιο εύκολα) και αφήνουμε το μείγμα να βράζει μέχρι όλα τα όσπρια να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν και να χυλώσουν.
Σουρώνουμε τα όσπρια και το σιτάρι, τα ανακατεύουμε σε μεγάλη σαλατιέρα και τα αλατίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν. Λίγο πριν σερβίρουμε τη σαλάτα βάζουμε να κάψουν οι δύο κουταλιές ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε ελαφρά το απάκι. Το προσθέτουμε στα όσπρια. Σε σέικερ ή γυάλινο βάζο κτυπάμε τα υλικά του ντρέσινγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα.
Πασπαλίζουμε με τον άνηθο, τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και τα σπόρια ροδιού. Σερβίρουμε. Ακόμη και αν μείνει για λίγες ώρες είναι πολύ νόστιμη.
Παρατηρήσεις
1)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά όσπρια από τα προτεινόμενα (π.χ κουκιά, γίγαντες , μπιζέλια κ.ά. ) ή να αλλάξουμε κάποιο όσπριο με καλαμπόκι. Δεν παραλείπουμε το σιτάρι. Συνολικά πρέπει το μείγμα των σπόρων μας να είναι περίπου 300 γραμμάρια. Και οι ποσότητες είναι ενδεικτικές. Μπορούμε να αυξομειώσουμε αυτές που προτείνονται.
2)Αντί βαλσάμικο ξύδι μπορούμε να αυξήσουμε λίγο την ποσότητα του κοινού ξυδιού και να προσθέσουμε μια κουταλιά πετιμέζι ή μέλι στο ντρέσινγκ μας.
3) Όπως προανέφερα, όποτε μαγειρεύουμε όσπρια μπορούμε να κρατάμε λίγα στην κατάψυξη και όταν έχουμε 3-4 είδη ετοιμάζουμε τη σαλάτα μας. Έτσι έχουμε να βράσουμε μόνο το σιτάρι.
4) Εννοείται ότι μπορούμε να παραλείψουμε το απάκι σε περιόδους νηστείας ή να το αντικαταστήσουμε με άλλο αλλαντικό αν δεν μπορούμε να βρούμε εύκολα (αν και τώρα νομίζω ότι πουλάνε παντού και σχεδόν όλο το χρόνο) κατά προτίμηση καπνιστό.
5)Ο χρόνος προετοιμασίας περιορίζεται σημαντικά αν για το βράσιμο των οσπρίων χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας.
Πάντα απολαμβάνω τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες που συνοδεύουν τις συνταγές σου, μα και τις τόσο αναλυτικές οδηγίες σου!
Καλό βράδυ Βαγγελιώ μου, φιλιά!
Χρόνια Πολλά κι από εδώ να τον χαίρεστε και να τον βλέπετε να προοδεύει στη ζωή του.
Με συγκινεί κάθε φορά η περιγραφή σου για τα έθιμα που δυστυχώς στις μέρες μας χάνονται.
Αυτό που γράφεις για τα όσπρια στην κατάψυξη θα το εφαρμόσω ώστε εύκολα να φτιάχνω σαλάτες.
Καλή εβδομάδα.
Αν και δεν είμαι πολύ φανατική των ρεβυθιών φαίνεται πεντανόστιμο με τόσα χρώματα που σίγουρα θα το δοκίμαζα!
Eκανες πολύ ωραία σαλάτα Βαγγελιώ μου
Ωραίες οι πληροφορίες σου.
Το σιτάρι μου αρέσει πάρα πολύ μπορώ να φάω μια κατσαρόλα. Υπέροχη σαλάτα, υγιεινή και χρωματιστή
Το απάκι το δοκίμασα σε τάρτα και το λάτρεψα.
Οι φωτογραφίες σου τέλειες Βαγγελιώ μου. Μπράβο 🙂
Φιλιά
Απάκι & εσπεριδοειδή… τέλειος συνδυασμος!
Πολύ υγιεινή και ότι πρέπει για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Ευχαριστούμε πολύ για την ωραία συνταγή! Καλές γιορτές με υγεία να έχετε!
Υγιεινή και ταυτόχρονα πολύχρωμη και γιορταστική! Όσοι την έχουν δοκιμάσει μου λένε πως την φτιάχνουν και την ξαναφτιάχνουν! Χρόνια Πολλά!