Όταν ξεκίνησα να γράφω το post είπα να του δώσω τίτλο «η χορτόπιτα της τεμπέλας» αλλά μετά το ξανασκέφτηκα. Χορτόπιτα με άγρια χόρτα και τεμπελιά δεν πάνε μαζί. Ακόμη κι αν δεν τα βρούμε μόνοι μας, τα αγριόχορτα έχουν μια διαδικασία στο να ετοιμαστούν για πίτα. Μόνο για να τα καθαρίσει κανείς και να τα πλύνει την θέλουν την ώρα τους.
Από την άλλη, η συγκεκριμένη είναι σαφώς ευκολότερη από τις υπόλοιπες, τόσο τις δικές μας χορτόπιτες τηγανιού, όσο και από τις “πανωμερίτικες” που έχουν πολλά και λεπτά φύλλα. Το συγκεκριμένο απλώνεται με το χέρι και δεν θέλει καθόλου κόπο. Είναι όμως πολύ νόστιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες πίτες. Έτσι δε, όπως στρώνω σε χαρτί ψησίματος αφήνει σχεδόν καθαρό και το ταψί. Άρα σε σχέση με άλλες χορτόπιτες μάλλον εύκολη τη λέω τούτη.
Η νοστιμιά της χορτόπιτας βέβαια βασίζεται περισσότερο στην ποικιλία και την ποιότητα των χόρτων της, αλλά και το φύλλο όπως και να το κάνουμε έχει τη σημασία του ιδιαίτερα αν στο σπίτι υπάρχουν λάτρες της ζύμης. Αυτή τη φορά είχα μεγάλη ποικιλία χόρτων και αρκετή ποσότητα απ’ όλα τα είδη. Καυκαλίθρες, αγριοπρασάκια, σκούλοι, μυρώνια, αγριομάραθα, αγριοσέλινα …τι να σας λέω!
Τα τσιγάρισα όλα (σχεδόν) , αλλά αυτά που χρησιμοποίησα για το ταψί του φούρνου ήταν ένα κιλό περίπου. Επίσης όπως έχω ξαναπεί αντί φέτα, τα τελευταία χρόνια βάζω στις πίτες ξινομυζήθρα. Συμπεριφέρεται πολύ καλά στο ψήσιμο και μας αρέσει η γεύση της και στις πίτες φούρνου. Δοκιμάστε τη στις πίτες σας και θα με θυμηθείτε.
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα γάλα
1 σφηνάκι ρακή (ή άλλο ποτό)
Το χυμό ενός λεμονιού
½ κοφτό κουταλάκι αλάτι
½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κιλό διάφορα άγρια χόρτα
1 ματσάκι αγριόπρασα ή 2-3 ήμερα πράσα
1 μικρό ματσάκι μάραθα
½ κούπα ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
Αλάτι
Πιπέρι
250-300 γραμμάρια ξινομυζήθρα
Επί το έργον:
Ετοιμάζουμε τα χόρτα:
Τα καθαρίζουμε και τα πλένουμε πολλά νερά, μέχρι να μην αφήνουν υπολείμματα στο νερό. Κόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε με το λάδι σε κατσαρόλα. Μόλις αρχίσει να τσιγαρίζεται προσθέτουμε τα πράσα και τα μάραθα και ελάχιστο νεράκι. Αφήνουμε να βράσουν καμιά δεκαριά λεπτά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα χόρτα. Αλατίζουμε. Χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία για να έχουν το περιθώριο να χαμηλώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους χωρίς να πιάσουν.
Όταν χαμηλώσουν και μαραθούν, τα αφήνουμε να μαγειρευτούν και να πιούν τα περισσότερα από τα υγρά τους και τα αποσύρουμε από το μάτι. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν και τα τελευταία υγρά. Αφήνουμε να κρυώσουν, και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Προσθέτουμε το πιπέρι.
1)Τα χόρτα πρέπει να είναι σχεδόν κρύα όταν θα μπουν στη ζύμη. Εγώ συνηθίζω και τα τσιγαρίζω μόλις τα βρω ή μόλις τα αγοράσω και τα έχω έτοιμα για την χορτόπιτα. Διατηρούνται και στην κατάψυξη όπως έχω ξαναγράψει.Αν δεν έχουν στραγγίξει καλά σκορπάμε 1-2 κουταλιές ρύζι πάνω τους για να τραβήξει τα υγρά.
2)Οι ποσότητες των χόρτων χρειάζονται μια «ισορροπία» στις χορτόπιτες. Αλλιώς είναι σπανακόπιτες, μαραθόπιτες, ή πρασόπιτες. Όλες είναι νόστιμες , αλλά όταν λέμε χορτόπιτες εννοούμε αυτή την ποικιλία. Βέβαια ποτέ λέω εγώ οι σπιτικές χορτόπιτες δεν είναι ίδιες. Πώς να ζυγίσεις τις μυρωδιές!
3)Αν δεν έχετε άγρια χόρτα χρησιμοποιείστε ένα συνδυασμό από λίγο σπανάκι, λίγα πράσα, λίγα σέσκουλα, και ήμερα μυρωδικά όπως μαϊντανό και άνηθο.
4)Τα υπόλοιπα χόρτα από τα πολλά που σας είπα ότι είχα, χρησιμοποιήθηκαν σε εφαρμογές που θα σας δείξω προσεχώς, ίσως πιο ενδιαφέρουσες από τη βιαστική μου χορτόπιτα…
gea sta xerakia sou ola einai yperoxa pou mas deixneis an kai eimai apo thn krhth kai thymamai tis perissoteres syntages opws p.x.ta loukanika kai alla se exw ws odhgo s,eyxaristoume poly poly!!!!!
Τέλεια η πίτα σου, Vita. Σου χρωστάω και κάτι….
Πρόσφατα έφτιαξα κι εγώ. Μα τι νόστιμες που είναι οι χορτόπιτες! Και πώς τους πάει η ξινομυζήθρα! ΜΟυ έκανε εντύπωση που έκοψες τα χόρτα αφού τα τσιγάρισες; Σωστά λέω; Γιατί δεν τα κόβεις από πριν; Για να μην βγάλουν πολλά υγρά; Ωραία και η ζύμη και εύκολη!
Μια πιτούλα την ημέρα είναι ότι πρέπει για όλο το χρόνο! Χορτόπιτα φτιάχνω συχνά γιατί λόγω καταγωγής Ηπειρώτικης είμαι ζυμωμένη με τις πίτες. Μου άρεσε πολύ όμως το φύλλο σου και το σημειώνω!!
Καλημέρα, εγώ πάντα στις χορτόπιτες βάζω διάφορα χόρτα σπάνια δε βάζω σπανάκι. Βέβαια αυτό προϋποθέτει να βρεις χόρτα στη λαϊκή στην Αθήνα, πράγμα που τελευταία όλο και πιο δύσκολο γίνεται.Ξινομυζήθρα δεν έχω δοκιμάσει στις πίτες γιατί αυτή του Σ/Μ δεν μου αρέσει.
Εγώ δεν τα γιαχνίζω παρά τα στύβω με αλάτι.
Μου άρεσε πολύ η ζύμη σου θα τη δοκιμάσω στην επόμενη μας πίτα.
Τελεια!!!! Μ αρεσει πολυ καθε χορτοπιτα! Ποσο θα θελα ενα κομματακι τωρα!
΄Πολύ ωραίες οι χορτόπιτες αλλά μπελαλίδικες γι'αυτό συνήθως χώνω τη μανούλα μου να τις φτιάξει 🙂 πρέπει να έγινε πολύ νόστιμη μπράβοοοοο!
Ωχ, Βαγγελιώ μου παινεμένη! Από τα καλύτερα είναι τούτη η πίτα σου.
Την ζύμη την κάνω κι' εγώ έτσι συχνά, και χωρίς πλάστες και πολλά πολλά ανοίγματα φύλλων. Ρακί, τσίπουρο, άσπρο κρασάκι, ξύδι μερικές φορές μέχρι και ούζο έχω βάλει… Τέλεια.
Ουααααααααααααααααααααα…………
Κλάψψψψψψψψ……….κλάψψψψψψψψψ…………
Ζηλεύω!!!!!!!!!!!!!!!!!! Θέλω και εγώ ένα κομματάκι από αυτή τη λατρεμένη πίτα!!!!!!!!!
Πραγματικά κάθε φορά που βλέπω ανάρτηση σου σκέφτομαι με τοση αγάπη και νοσταλγία την Κρήτη!
Τα τελευταία χρόνια πριν φύγω απο την Ελλάδα κατεβαίναμε συνέχεια και τώρα μας λείπει τόσο πολύ! Δεν περνάει μέρα που να μην συζητήσουμε για την Κρήτη με τον άντρα μου. Πεντανόστιμη πιτούλα Vita μου, με τα καλύτερα υλικά του κόσμου. Τα Κρητικά! Φιλιά πολλά!!!
Σου έχω ξαναπεί πόσο πολύ ζηλεύω όταν βλέπω να βάζεις συνταγή με όλα αυτά τα κρητικά καλούδια, τα οποία δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να βρω εδώ.
Που να τα βρω όλα αυτά τα λαχταριστά χορταράκια?
Αντε να βρω κάποια από αυτά σε καμιά λαϊκή, με αυτά βολεύομαι για τις χορτόπιτές μου!
Την επόμενη φορά θα βάλω αντί για φέτα ξυνομυζήθρα, πρέπει να ταιριάζει όμορφα!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
υπέροχο μπλογκ και αναρτήσεις, ιδίως αυτές για την παραδοσιακή διατροφή. τα χόρτα τα μαεύεται μόνη σας ή τα αγοράζετε από τη λαϊκή; επειδή έχει κάνει αναρτήσεις σχετικές με είδη χόρτων, αν μπορείτε, σκέφτεστε για ένα πιο συστηματικό αφιέρωμα με τα χόρτα της κρήτης που τρώτε, όταν βρίσκονται στην κουζίνα σας (φωτό και τοπική ονομασία) ώστε να μάθουμε περισσότερα και κατά είδος, ως μάθημα συλλογής; καλά τα βιβλία, αλλά η εμπειρία (έστω και διαδικτυακή) θα βοηθούσε. καλή συνέχεια. Ε.
Ax Kρήτη!! τι ωραία πίτα!! πραγματικά τα χόρτα έχουν την φασαρία τους, αλλά κάνουν μια πίτα τα άτιμα!!αξεπέραστη!!
Το φύλλο αυτό πανεύκολο αλλά με τα υλικά που έχει μέσα φαντάζομαι πεντανόστιμο.
Φιλιά πολλά
marikristin το πόσο χαίρομαι όταν οι συνταγές μου έχουν επισκέπτες από το εξωτερικό δεν λέγεται. Χαίρομαι που σας φέρνω πιο κοντά. Σ΄ευχαριστώ!
Στέλλα μη στεναχωριέσαι. Κι εγώ δεν το έστειλα ακόμη εκεί που έπρεπε…Ο καιρός βλέπεις!
Κική μου επειδή έχω συνήθως πολλά χόρτα και τα χρησιμοποιώ και σε άλλα (π.χ με κρέας ή με χοχλιούς 🙂 ) που δεν πρέπει να είναι πολύ μικρά, τα κόβω μετά το τσιγάρισμα. Υποθέτω ότι έτσι διατηρούν και περισσότερα από τα συστατικά τους.
Λίλα είναι εύκολο το φύλλο και κάνει και για άλλες εφαρμογές.
ΥΣ. Δεν σε ξέχασα…
Ξανθή εμείς εδώ κάτω τα γιαχνίζουμε λίγο γιατί στο τηγάνι που τις συνηθίζουμε δεν ψήνονται πολύ ώρα. Έτσι μου έχει μείνει μάλλον…
Ελπινίκη κι εμένα οι χορτόπιτες μ' αρέσουν όπως και νάναι!
Ω! Κατάλαβα! Ευχαριστώ!
Πέλα εντάξει, αξίζουν όμως τον κόπο. Αλλά αν τις αναλαμβάνει η μαμά δεν θέλουμε
τίποτα καλύτερο 🙂
Πηνελόπη κι εγώ για νηστίσιμη με κρασί συνήθως αντικαθιστώ το γάλα. Είναι τριφτό το φύλλο λόγω λαδιού. Υλικά που έχουμε πάντα στο σπίτι!
Μαρίνα μου, δύσκολο κοπέλα μου στις Βρυξέλες να βρεις καυκαλήθρες 🙂
Έρι εύχομαι με το καλό να μας ξανάρθετε για διακοπές και να σας γνωρίσουμε και από κοντά!
Έλενα δοκίμασε την ξινομυζήθρα στις πίτες σου. Νομίζω ότι θα σου αρέσει. Το ξέρω ότι έχουμε κι εμείς αρκετά "τυχερά" στην επαρχία 🙂
Ε (ανώνυμη/ε) ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και το σχόλιο. Χόρτα βρίσκω και μόνη μου και στη λαϊκή της περιοχής μου αλλά από συγκεκριμένες μαζώχτρες που τα γνωρίζουν και είναι από καθαρούς τόπους. Το έχω στο πρόγραμμα ένα post, αλλά θα το σπάσω σε συνέχειες γιατί όπως θα ξέρεις στην Κρήτη έχουμε από τις πιό πλούσιες χλωρίδες 🙂
Μαρί καλό όντως το φύλλο, αλλά όπως λέει και η μάνα μου την χορτόπιτα την κάνουν τα χόρτα 🙂
Φιλιά κι από μένα.
πολυ ευκολη!!!!!!! μολις την εφτιαξα, περιμενουμε με αγωνια να βγει απ τον φουρνο να την δοκιμασουμε κιολας!!!
τελειο εγινε!!!!!! απλα λιγο παραπανω λαδερη εγινε, ισως να φταιω κι εγω να ηταν μεγαλη η φλιτζανα μου!
Χαίρομαι που σας άρεσε. Καλοφάγωτη! Η ζύμη ή η γέμιση σας φάνηκε λαδερή; Μείωσε το λάδι σου την επόμενη φορά. Μήπως είναι πολύ βαρύ; (Χρησιμοποιώ την δοσομετρική κούπα στις συνταγές μου).
η ζυμη ηταν λαδερη, ναι την επομενη φορα θα το μειωσω, ευχαριστω…
Ποια χόρτα είναι αυτά πουξεχωριζουν στην Εικονα.Επισης ποια χόρτα είναι τα μυρωνια;
Απ’ ότι βλέπω ξεχωρίζουν καυκαλήθρες και μυρώνια. Στην Κρήτη τα μυρώνια τα λέμε αρχατζίκους.
Ευχαριστώ πάρα πολύ ,και ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συμβολή σας στην κρητική παράδοση ,η προσφορά σας είναι συγκλονιστική συγκινητική.
Σας ευχαριστώ πολύ για το ιδιαίτερα τιμητικό σχόλιο! Με συγκινεί και με ενθαρρύνει η εκτίμησή σας!
[…] προσθέτουμε και λίγο μπέικιν στην ζύμη ή φτιάχνουμε την συνταγή για φύλλο που έχω δώσει εδώ, αντικαθιστώντας το γάλα με χυμό πορτοκαλιού αν […]
Η συνταγή της πίττας πανεύκολη και η γεύση τέλεια.
Συγχαρητήρια!!!
Σας ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!