Γλυκά

Αφράτα μπισκότα με μπανάνες και ελαιόλαδο

Γλυκά, αφράτα μπισκοτάκια για τους χυμούς και τους καφέδες μας!

Αυτή την εποχή οι μπανάνες ωριμάζουν πιο γρήγορα λόγω της ζέστης. Ειδικά οι δικές μας, οι κρητικές μικρές αρωματικές μπανάνες! Δηλαδή είναι πολύ συχνό φαινόμενο από τη μια μέρα στην άλλη να μαλακώνουν, να παρακιτρινίζουν ακόμη και να γίνονται καφετιές οι φλούδες τους! Έτσι ακριβώς τις θέλουμε όμως για τα γλυκά με μπανάνες. Έτσι υπερώριμες πρέπει να είναι και για τούτα τα αφράτα, μαλακά μπισκότα που μας άρεσαν πολύ. Soft cookies θα τα λέγανε οι  αμερικάνοι, αλλά τα δικά μου είναι βέβαια με ελαιόλαδο!

Η αλήθεια είναι πως την ώρα που τα έφτιαχνα-νύχτα, αλλά άλλα περιθώρια δεν είχαν οι μπανάνες μου-γελούσα από μέσα μου και σκεφτόμουν ότι θα βάλω αυτή τη συνταγή στο site με υπότιτλο «μια συνταγή για υπομονετικούς». Η ζύμη κολλούσε ελαφρά και με νευρίασε στο πλάσιμο των πρώτων μπισκότων. Άλλο αλεύρι δεν ήθελα να βάλω – το πολύ αλεύρι τα σκληραίνει τα μπισκότα που δεν έχουν πολλά λιπαρά- κι έτσι βρήκα άλλα κόλπα για να πλάσω τα μπισκοτάκια μου!

Το κακό ξεκίνησα από την παρασκευή της ζύμης. Βαρέθηκα να πιάσω και να λερώσω δεύτερο μπολ και πρόσθεσα όλα τα υλικά στο ρηχό πυρέξ  που είχα λιώσει με ένα πιρούνι τις μπανάνες. Η προσθήκη του αλευριού και η ατσούμπαλη, βιαστική ανάμειξή του  μου έβγαλε πρόσθετη δουλειά αφού συννεφάκια αλευριού λέρωσαν το τραπέζι της κουζίνας.

Μπορώ όμως  να υποστηρίξω πια ότι είναι μια συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε γιατί είναι εύκολη και αξιοποιεί άριστα τις σχεδόν λιωμένες υπερώριμες μπανάνες μας. Ειδικά μετά τη δοκιμή τους τα μπισκοτάκια μου κρίθηκαν άξια προς δημοσίευση!

Δεν ήθελα να φτιάξω κέικ  αυτήν τη φορά  γιατί μέχρι να το καταναλώσουμε θα είχε μπαγιατέψει, δυο ψυχές όλες κι όλες πια στο σπίτι και για να είμαι ειλικρινής δεν μου αρέσουν τα περισσότερα κέικ όταν μπουν στο ψυγείο… Άλλωστε, κέικ με μπανάνες υπάρχουν σε πολλές εκδοχές στο site και θα φτιάχνουμε όλο το καλοκαίρι τώρα που θα έλθουν οι ζουζουνίτσες μου. Εννιά γλυκά με μπανάνες συγκεντρωμένα σε μια ανάρτηση δημοσιεύτηκαν πρόσφατα!

Τα κουλουράκια και τα μπισκότα καλύπτουν την ανάγκη για γλυκό ή για βούτημα και διατηρούνται πάρα πολλές μέρες. Αυτά εδώ είναι αφράτα, όχι τραγανά… Μυρίζουν μπανάνα, είναι γλυκά όσο πρέπει (μπορούν και λιγότερο), και με τον τρόπο που θα δείτε φτιάχνονται στη στιγμή! Γλυκιά λοιπόν η πρώτη συνταγή του Ιουλίου, να τον καλοπιάσουμε αφού τον λένε κρίσιμο στις εξελίξεις σε πολλά επίπεδα της ζωής μας!

Υλικά:

300 gr μπανάνες πολύ ώριμες (ζυγισμένες καθαρισμένες)

125 ml ελαιόλαδο

1 αυγό

180-200 gr ζάχαρη (καστανή κατά προτίμηση)

50 gr ινδοκάρυδο

500 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Περίπου 140 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Σουσάμι ή λίγο ακόμη ινδοκάρυδο για να τα τυλίξουμε

Επί το έργον:  

Σε ένα μπολ λιώνουμε με ένα πιρούνι τις μπανάνες. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αυγό, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε  το ινδοκάρυδο και το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και ζυμώνουμε. Στο τέλος προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.

Η ζύμη κολλά ελαφρά στα χέρια, όχι λόγω της πυκνότητάς της αλλά λόγω των συστατικών της. Για να μη μας δυσκολέψει στο πλάσιμο, φτιάχνουμε κυλίνδρους από ζύμη, τους κυλάμε στο σουσάμι ή στο ινδοκάρυδο και τους κόβουμε σε κομμάτια με πάχος 1,5 cm περίπου εκατοστό. Η τεχνική περιγράφεται αναλυτικά και με βίντεο στα κουλουράκια με σουσάμι μέσα στη ζύμη.

Τα πατάμε ελαφρά και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Εναλλακτικά, πατάμε κομμάτια ζύμης να έχουν πάχος 1 περίπου εκατοστό,  πάνω σε σουσάμι ή σε ινδοκάρυδο.

Πασπαλίζουμε και την πάνω πλευρά  και κόβουμε με κουπ πατ σε σχέδια της επιλογής μας. Ψήνουμε τα μπισκότα μας σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις), στη μεσαία σχάρα, για 25 περίπου λεπτά. Τα φυλάσσουμε όταν κρυώσουν σε μπισκοτιέρα.

Παρατηρήσεις:

  • Στην αρχή πήγα να τα φτιάξω σαν μικρά κουραμπιεδάκια. Έφτιαξα 5-6 και τα κύλησα στο σουσάμι. Επειδή όπως προανέφερα κολλάει η ζύμη, δεν είχα την υπομονή και τον χρόνο να συνεχίσω με αυτόν τον τρόπο και έφτιαξα τα υπόλοιπα με τους τρόπους που περιγράφω.
  • Ξεκίνησα με την προοπτική να βάλω μόνο αλεύρι που φουσκώνει αλλά διαπίστωσα ότι είχα μόνο ένα πακέτο και συμπλήρωσα με αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Μπορούμε να βάλουμε μόνο για όλες τις χρήσεις (περίπου 650 gr θα χρειαστούμε) με 3 κουταλάκια μπέικιν και ελάχιστο αλάτι.
  • Η προσθήκη της καρύδας θεωρώ ότι ταίριαξε! Η μπανάνα ταιριάζει με την καρύδα και γι αυτό άλλωστε δεν έβαλα κάποιο άλλο αρωματικό. Μπορούμε να την αυξήσουμε αν θέλουμε πιο έντονη τη γεύση της, προσαρμόζοντας την ποσότητα του αλευριού κατάλληλα.
  • Η ζάχαρη μπορεί να αυξομειωθεί ανάλογα με το πόσο γλυκές είναι οι μπανάνες μας.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες! Το site ξεκίνησε ως blog αλλά η αποδοχή σας και η αγάπη σας οδήγησε στη μετεξέλιξή του σ’ αυτό που είναι τώρα, με τη συνδρομή και την υποστήριξη του γιου και συνεργάτη της. Εδώ θα βρείτε συνταγές από την παραδοσιακή και την σύγχρονη κρητική κουζίνα, φτιαγμένες με αγάπη και σημασία στη λεπτομέρεια. Επειδή όμως η γαστρονομία είναι και στοιχείο πολιτισμού κάθε εποχής και κοινωνίας, οι συνταγές εδώ δένονται με μνήμες, με λαογραφικά στοιχεία, με διατροφικές πληροφορίες, με μικρές έρευνες γύρω από τη δημιουργία τους, με στιγμιότυπα από τη ζωή της σύγχρονης και της παλιάς Κρήτης!