Ανοιχτή ντοματόπιτα με κιμά (video)

Μια τάρτα με ντομάτες γιατί τώρα είναι στις δόξες τους!

Αν το «σουξέ» του περυσινού καλοκαιριού ήταν η ανοιχτή μελιτζανόπιτα με κιμά (τη δοκιμάσατε;) για τα δικά μας τραπέζια, φέτος την παράσταση έκλεψε τούτη εδώ η ντοματόπιτα. Μια ξεσκέπαστη πίτα με ώριμες υπαίθριες ντομάτες και με κιμά που μπορεί να είναι κύριο καθημερινό πιάτο ή πρώτο πιάτο σε γιορτινά τραπέζια.

Μετά λοιπόν την προχθεσινή γλυκιά πρόταση με το ανάλαφρο επιδόρπιο για το τραπέζι του Δεκαπενταύγουστου, σειρά έχει η σημερινή αλμυρή πίτα με την τραγανή βάση, στην ουσία μια τάρτα ντομάτας με κιμά που είναι καταπληκτική και στην εμφάνιση και στη γεύση.

Προϋπόθεση βέβαια είναι οι ντομάτες να είναι ώριμες αλλά όχι λιωμένες, και «ψωμάτες». Να μη γεμίσουν ζουμιά την πίτα μας και μαλακώσουν τη βάση της.  Γι αυτό θεωρώ ότι οι ντομάτες του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη είναι ό,τι πρέπει!

 

Πρέπει να πω πως ο κιμάς της γέμισης μπορεί να είναι περίσσευμα από μακαρόνια ή μουσακά η παστίτσιο και αφού προσαρμόσουμε στην ποσότητά του τη ζύμη μας μπορούμε να εμφανίσουμε στο τραπέζι μας αυτή την πολύ εμφανίσιμη και νόστιμη πίτα.

 

Είναι μια εύκολη παρασκευή ακόμη και για το καθημερινό μας τραπέζι. Όπως βλέπετε εγώ την έχω φτιάξει ήδη δυο φορές και έπεται συνέχεια… ΤΩΡΑ είναι η εποχή της ντομάτας!

Δοκιμάστε επίσης αυτό το καινούριο φύλλο που χρησιμοποιώ σ’ αυτή την πίτα και με άλλες γεμίσεις. Είναι πολύ νόστιμο. Αφράτο και ταυτόχρονα τραγανό. Εμείς το απολαύσαμε και με γέμιση κολοκυθιού και στην περσινή μελιτζανόπιτα! Σε όλες τις περιπτώσεις το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό!

Υλικά:

Για το φύλλο:

3 κούπες (400-420 περίπου gr) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

60gr βούτυρο

60gr ελαιόλαδο

1,5 κουταλάκι μπέικιν

1 κουταλάκι αλάτι

120-150ml ανθρακούχο νερό ΖΑΡΟΣ

Για τη γέμιση:

250-300gr κιμά

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

45 ml (3 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο

¼ κούπας κόκκινο ή ροζέ κρασί

200gr πολτό ντομάτας

5-6 κλωνιά μαϊντανό (να βγουν 2-3 κουταλιές σούπας)

Αλάτι

Πιπέρι

2 αυγά

200 gr τυρί φέτα (σκληρή) ή γραβιέρα ή  ξινομυζήθρα

Προαιρετικά, 1-2 σκελίδες σκόρδο

Για την επικάλυψη:

2 μεγάλες ή 3 μέτριες ντομάτες (περίπου 400 gr)

2-3 κουταλιές ελαιόλαδο

Λίγο αλάτι

Λίγη ρίγανη

2-3 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά

Επί το έργον:

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, τον τρόπο παρασκευής της ντοματόπιτας. Θα σας διευκολύνει σίγουρα!

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα από τα βίντεο της σελίδας μας!

Δείτε και κάποιες επισημάνσεις στις παρατηρήσεις, καθώς και τις παρακάτω φωτογραφίες

Παρασκευή βάσης

 

Παρασκευή γέμισης, εδώ με γραβιέρα

 

Συναρμολόγηση πίτας

Αν υπάρχουν απορίες, ευχαρίστως θα δοθούν διευκρινήσεις!

Σερβίρεται χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρατηρήσεις:

  • Βάζουμε τελευταίο το ανθρακούχο νερό στη ζύμη, πρώτα τα 120ml και αν χρειάζεται και τα υπόλοιπα 30 ml ώστε να έχουμε ένα κανονικό ζυμάρι που να μη κολλάει στα χέρια, και το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμαστεί και να κρυώσει ελαφρά η γέμιση.
  • Η φόρμα στις φωτογραφίες είναι 26 νούμερο και το ορθογώνιο ταψί στο βίντεο έχει διαστάσεις 32 cm Χ 22 cm. 
  • Στην στρογγυλή εκδοχή (φωτογραφίες) έβαλα γραβιέρα αντί φέτα που φαίνεται στο βίντεο. Μπορούμε να βάλουμε όποιο τυρί θέλουμε ή μείγμα τυριών.
  • Αν οι ντομάτες μας είναι ζουμερές αφαιρούμε τα σπόρια και τα πολλά ζουμιά ή προσθέτουμε και στη γέμιση μισή κούπα φρυγανιά για να τα τραβήξει. Φροντίζουμε πάντως η γέμιση να μην έχει καθόλου υγρά όταν την αποσύρουμε από το μάτι.
  • Στην επικάλυψη μπορούμε αντί ελαιόλαδο να σκορπίσουμε μικρά κομματάκια βούτυρο πάνω από τις ντομάτες.

Καλά να είστε, καλά να περάσετε!

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος.  Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα  που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Print Friendly, PDF & Email