Σαλάτα ή συνοδευτικό για τα ψητά μας!
Όχι δεν είναι πουρές πατάτας. Τρώγεται κρύα και μπορεί να μπει στην μέση του τραπεζιού,
ή στην άκρη του πιάτου.
Κάποτε είχα διαβάσει μια συνταγή σ’ ένα εγγλέζικο βιβλίο συνταγών λιβανέζικης σάλτσας σκόρδου της οποίας παραλλαγή είναι τούτη εδώ η σαλάτα αλοιφή. Δεν υπήρχε ούτε φωτογραφία αλλά μου άρεσε ο συνδυασμός των υλικών και τη δοκίμασα.
Απόλυτα μεσογειακά και κοντά στα δικά μας διατροφικά πρότυπα.Μοιάζει λίγο με την ελληνική μας αλιάδα όπως θα δείτε, αλλά είναι πιο πλούσια λόγω του γιαουρτιού που προστίθεται.
Η αρχική συνταγή περιέχει μαγιονέζα. Εγώ μαγιονέζα χρησιμοποιώ πλέον σπάνια. Σπιτική δεν φτιάχνω γιατί οι ωμοί κρόκοι με φοβίζουν (μας είχαν κάνει και μια ενημέρωση πάλαι ποτέ λόγω της νόσου των πτηνών και μας είχαν αποτρέψει από τη χρήση τους) , και η έτοιμη μπαγιατεύει γιατί ακόμη και τις μικρές συσκευασίες δεν τις καταναλώνουμε εύκολα. Έτσι έχω μαγιονέζα μόνο στας εορτάς και στας επετείους που λένε!
Την έχω λοιπόν αντικαταστήσει με …τα συστατικά της! Λαδόξιδο, κρόκος αυγού (αλλά βρασμένος σφικτός) και λίγη μουστάρδα (σκόνη ή κανονική). Έχω κρατήσει από την αρχική συνταγή το σκόρδο και το γιαούρτι και αν έχω κάπαρη προσθέτω λίγη . Της πάει.
Ξεφεύγει από την παραδοσιακή κρητική πατατοσαλάτα και από την νεωτερική πατατοσαλάτα με γιαούρτι, αλλά η γεύση της είναι μεσογειακή και είναι ένα ωραίο συνοδευτικό για τα ψητά μας ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
Την τελευταία φορά που την έφτιαξα συνοδέψαμε ψάρι ψημένο σε κρούστα αλατιού και την απολαύσαμε αντί τηγανητής πατάτας ή άλλου συνοδευτικού.
Δοκιμάστε τη κάποια στιγμή…
Υλικά
2 μέτριες πατάτες (300 gr περίπου)
3-4 σκελίδες σκόρδου
1 αυγό βρασμένο σφικτό
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας ξύδι
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1-2 κουταλιές σούπας μουστάρδα
Αλάτι
Πιπέρι
Περίπου 100 gr στραγγιστό γιαούρτι
Προαιρετικά λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
Για το γαρνίρισμα, κάππαρη, ελιές, ντοματίνια τουρσιά κλπ…
Επί το έργον
Βράζουμε τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες μαζί με το σκόρδο. Όταν είναι έτοιμες, αδειάζουμε το περίσσιο νερό , προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι και τις πατάμε να λιώσουν (μαζί με το σκόρδο) με το εργαλείο-κουτάλα για πουρέ.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά το μείγμα μας. Προσθέτουμε τον κρόκο , τα μπαχαρικά, το γιαούρτι και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε στο ψυγείο και τη σερβίρουμε κρύα.
Παρατηρήσεις
1)Αντί γιαούρτι μπορούμε να βάλουμε ξύγαλο ή άλλο κρεμώδες ξινό τυρί. Αυτό που φαίνεται παραπάνω στις φωτογραφίες είναι ξύγαλο. Μπορούμε να αυξομειώσουμε την ποσότητα ανάλογα πόσο πικάντικο είναι το τυρί μας.
2)Η αρχική συνταγή ήθελε ωμά τα σκόρδα . Δεν είναι το ίδιο, αλλά για ευνόητους λόγους εγώ τα βράζω μαζί με τις πατάτες.
3)Χρησιμοποιούμε το ασπράδι του αυγού για το γαρνίρισμα, αφού το κόψουμε σε μικρά κυβάκια.
4)Η λιβανέζικη σάλτσα λέγεται toomeh και η αναζήτηση κοινώς googlarisma βγάζει αμέτρητες συνταγές toomeh. Βρήκα το όνομα που δεν το θυμόμουν είναι η αλήθεια, κάνοντας την αναζήτησή μου με τα υλικά. Οι περισσότερες εκδοχές είναι πιο αραιές. δηλαδή περισσότερο παραπέμπουν σε σάλτσα.
Καλησπέρα και πάλι κ. Κασσαπάκη. Έκανα την παραπάνω συνταγή σας και την συνταγή: σάλτσα ψητής πιπεριάς με 3 υλικά. Είχα κουκουνάρι που έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Ήταν δύο ωραιότατα, νόστιμα και γρήγορα συνοδευτικά για τα ψητά μας, σε ένα φιλικό τραπέζι. Στην πατατοσαλάτα, το ξύδι και το λεμόνι τα πρόσθεσα στις πατάτες με το λάδι.