Φαβοκεφτέδες και «cucina povera»

Όταν ξεκίνησα αυτό το blog , είχα στόχο την προβολή της κρητικής κουζίνας και της κρητικής διατροφής  μέσα από τις συνταγές  με τις οποίες μεγάλωσα και με άλλες που έχω εδώ και χρόνια μαζέψει με διάφορους τρόπους κι από διάφορες πηγές. Οι επιστήμονες έχουν αποφανθεί με αποδείξεις πλέον ότι η κρητική διατροφή αποτελεί την πιο υγιεινή πρόταση διατροφής .
 
Τα βασικά υλικά που συνθέτουν το παραδοσιακό κρητικό διατροφικό πρότυπο (ελαιόλαδο, δημητριακά, κρασί, μέλι, αφεψήματα, κλπ)  συμβάλλουν στη διατήρηση καλής υγείας και καλής φυσικής κατάστασης. Δεν την είχα τότε σκεφτεί  την κρητική  κουζίνα σαν  cucina povera , παρόλο που πολλά από τα φαγάκια μου ήδη τα είχα χαρακτηρίσει σαν φαγάκια των φτωχών και της φτώχειας…
 Η φράση cucina povera  είναι μια ιταλική φράση που σημαίνει αφ’ ενός κουζίνα φτωχική, κουζίνα των φτωχών, αφ’ ετέρου απλή κουζίνα, κουζίνα εκ των ενόντων. Απλά και ταπεινά υλικά, φτωχικά , μη επεξεργασμένα, πρωτογενή θα λέγαμε,   συνθέτουν νόστιμα και θρεπτικά φαγητά που χαρακτηρίζουν κάθε περιοχή.
Η αξιοποίηση των περισσευμάτων, η επινοητικότητα των μαγειρισσών, η εποχικότητα , η τοπικότητα είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά της cucina povera. Διαβάστε  ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο foodandwine  επ’ αυτού.
 
Δεν το περίμενα ότι μπορεί να χρειαστεί να ξαναγυρίσουμε στην cucina povera την προπολεμική ή των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών, από ανάγκη και όχι από επιλογή! Όχι κουζίνα της οικονομίας, όχι οικονομική κουζίνα, αλλά κουζίνα της φτώχειας. Έχει διαφορά!  Κι όμως κατά που δείχνουν τα πράγματα, κάθε μέρα προς τα εκεί βαδίζουμε… Ένας Οκτώβρης  που πληγώνει ο φετινός!
Αλλά ας μη πω τίποτε άλλο επ’ αυτού για την ώρα…
Όπως έχω ξαναγράψει, οι πιο συνηθισμένοι ψευτοκεφτέδες  στην Κρήτη είναι οι κολοκυθοκεφτέδες και οι φαβοκεφτέδες.
Η φάβα, από τα όσπρια που παράγονται στο νησί, αξιοποιείται στους φαβοκεφτέδες ακόμη και  2-3 μέρες μετά το μαγείρεμά της, αρκεί βέβαια να έχει μπει στο ψυγείο. Όπως μου έλεγε μια ηλικιωμένη γειτόνισσα, παλιότερα, εκτός από φαβοκεφτέδες συνήθιζαν απλώς να την τηγανίζουν.
 Δηλαδή, όπως  είναι πηκτή σαν κρέμα, την έβαζαν  κουταλιές  κουταλιές σε τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο , ψιλόκοβαν και κανένα κρεμμυδάκι καμιά φορά και νοστίμιζε με το τηγάνισμα. Έφτιαξα μια ποσότητα έτσι για να τη δοκιμάσουμε γιατί ομολογουμένως ούτε το ήξερα ούτε το είχα ξαναφάει αυτό το φαγητό. Μας άρεσε. Ζεσταίνεται, απορροφά  λάδι και αποκτά τη γεύση του τηγανητού. 
 
Την υπόλοιπη την έκανα φαβοκεφτέδες . Εκ των ενόντων…
Υλικά:
1 ξερό  κρεμμύδι  ψιλοκομμένο
4 φρυγανιές  αλεσμένες στο multi
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
3 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι (αν χρειάζεται)
Πιπέρι
Προαιρετικά, 2 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες ή μια πιπεριά ψιλοκομμένη.
Μισή κούπα αλεύρι για να τους τυλίξουμε
Ελαιόλαδο  για το τηγάνισμα
Προαιρετικά, λεμόνι για το σερβίρισμα.
Επί το έργον:
Βάζουμε σε  μπολ όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε να αναμειχθούν καλά. Αφήνουμε το μείγμα 2-3 ώρες  στο ψυγείο να σφίξει. Πλάθουμε τους κεφτέδες σε μέγεθος καρυδιού και τους πατάμε λίγο να πλατύνουν.
Τους αλευρώνουμε και τους  τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Δεν τους τρυπάμε με το πιρούνι, αλλά τους γυρίζουμε αναποδογυρίζοντάς τους.
 
Τους βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το περιττό λάδι.Σερβίρονται ζεστοί, σαν ορεκτικό ή σαν μεζεδάκι για ούζο, με ή χωρίς λεμόνι.
 
Παρατηρήσεις:
1)Μπορούμε να προσθέσουμε αυγό στο μείγμα. Δεν είναι όμως απαραίτητο . Δεν σκορπάνε αν δεν τους τρυπήσουμε και αν τους έχουμε αλευρώσει καλά.
 
2)Αν  το μείγμα  μας φαίνεται αραιό, βάζουμε μια φρυγανιά ακόμη.  
3)Αυτή τη φορά δεν έβαλα λιαστή ντομάτα, αλλά 2-3 κουταλιές  κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρά καρεδάκια.
 Καλό μήνα!
 

Print Friendly, PDF & Email