Vegan/vegetarian

Φαβοκεφτέδες και “cucina povera”

Φαβοκεφτέδες και “cucina povera”
Όταν ξεκίνησα αυτό το blog , είχα στόχο την προβολή της κρητικής κουζίνας και της κρητικής διατροφής  μέσα από τις συνταγές  με τις οποίες μεγάλωσα και με άλλες που έχω εδώ και χρόνια μαζέψει με διάφορους τρόπους κι από διάφορες πηγές. Οι επιστήμονες έχουν αποφανθεί με αποδείξεις πλέον ότι η κρητική διατροφή αποτελεί την πιο υγιεινή πρόταση διατροφής .
Τα βασικά υλικά που συνθέτουν το παραδοσιακό κρητικό διατροφικό πρότυπο (ελαιόλαδο, δημητριακά, κρασί, μέλι, αφεψήματα, κλπ)  συμβάλλουν στη διατήρηση καλής υγείας και καλής φυσικής κατάστασης. Δεν την είχα τότε σκεφτεί  την κρητική  κουζίνα σαν  cucina povera , παρόλο που πολλά από τα φαγάκια μου ήδη τα είχα χαρακτηρίσει σαν φαγάκια των φτωχών και της φτώχειας…
Φαβοκεφτέδες και “cucina povera”
 Η φράση cucina povera  είναι μια ιταλική φράση που σημαίνει αφ’ ενός κουζίνα φτωχική, κουζίνα των φτωχών, αφ’ ετέρου απλή κουζίνα, κουζίνα εκ των ενόντων. Απλά και ταπεινά υλικά, φτωχικά , μη επεξεργασμένα, πρωτογενή θα λέγαμε,   συνθέτουν νόστιμα και θρεπτικά φαγητά που χαρακτηρίζουν κάθε περιοχή.
Η αξιοποίηση των περισσευμάτων, η επινοητικότητα των μαγειρισσών, η εποχικότητα , η τοπικότητα είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά της cucina povera. Διαβάστε  ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο foodandwine  επ’ αυτού.
Φαβοκεφτέδες και “cucina povera”
Δεν το περίμενα ότι μπορεί να χρειαστεί να ξαναγυρίσουμε στην cucina povera την προπολεμική ή των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών, από ανάγκη και όχι από επιλογή! Όχι κουζίνα της οικονομίας, όχι οικονομική κουζίνα, αλλά κουζίνα της φτώχειας. Έχει διαφορά!  Κι όμως κατά που δείχνουν τα πράγματα, κάθε μέρα προς τα εκεί βαδίζουμε… Ένας Οκτώβρης  που πληγώνει ο φετινός!
Αλλά ας μη πω τίποτε άλλο επ’ αυτού για την ώρα…
Όπως έχω ξαναγράψει, οι πιο συνηθισμένοι ψευτοκεφτέδες  στην Κρήτη είναι οι κολοκυθοκεφτέδες και οι φαβοκεφτέδες.
Η φάβα, από τα όσπρια που παράγονται στο νησί, αξιοποιείται στους φαβοκεφτέδες ακόμη και  2-3 μέρες μετά το μαγείρεμά της, αρκεί βέβαια να έχει μπει στο ψυγείο. Όπως μου έλεγε μια ηλικιωμένη γειτόνισσα, παλιότερα, εκτός από φαβοκεφτέδες συνήθιζαν απλώς να την τηγανίζουν.
Φαβοκεφτέδες και “cucina povera”
 Δηλαδή, όπως  είναι πηκτή σαν κρέμα, την έβαζαν  κουταλιές  κουταλιές σε τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο , ψιλόκοβαν και κανένα κρεμμυδάκι καμιά φορά και νοστίμιζε με το τηγάνισμα. Έφτιαξα μια ποσότητα έτσι για να τη δοκιμάσουμε γιατί ομολογουμένως ούτε το ήξερα ούτε το είχα ξαναφάει αυτό το φαγητό. Μας άρεσε. Ζεσταίνεται, απορροφά  λάδι και αποκτά τη γεύση του τηγανητού.
Φαβοκεφτέδες και “cucina povera”
Την υπόλοιπη την έκανα φαβοκεφτέδες . Εκ των ενόντων…

Παρατηρήσεις

1)Μπορούμε να προσθέσουμε αυγό στο μείγμα. Δεν είναι όμως απαραίτητο . Δεν σκορπάνε αν δεν τους τρυπήσουμε και αν τους έχουμε αλευρώσει καλά.

2)Αν  το μείγμα  μας φαίνεται αραιό, βάζουμε μια φρυγανιά ακόμη.

3)Αυτή τη φορά δεν έβαλα λιαστή ντομάτα, αλλά 2-3 κουταλιές  κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρά καρεδάκια.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο