Η σαλάτα του φετινού μας χειμώνα!
Σας το έχω ξαναγράψει, μερικές φορές εμείς εδώ στην οικογένειά μας κολλάμε με κάποιες συνταγές. Όσον αφορά τις σαλάτες, φέτος έχουμε κολλήσει με τούτην εδώ τη λαχανοσαλάτα αφού στατιστικά θα μπορούσα να πω ότι αυτή η συνταγή εκφράζει το 50% των σαλατών που έφτιαξα φέτος. Γι αυτό και οι φωτογραφίες της ανάρτησεις είναι από πολλές και διάφορες παρασκευές.
Είτε επειδή οι πράσινες παραέχουν φασαρία για δυο άτομα αφού τις θέλουμε με μαγάλη ποικιλία πρασινάδων, είτε επειδή τούτη τρώγεται και την επόμενη μέρα αν περισσέψει, είτε επειδή μπορεί να μπει εύκολα σε μπαγκέτες με διάφορα άλλα υλικά (τις συνηθίζουμε όταν σχολάμε αργά…), είτε απλά επειδή είναι πολύ πολύ νόστιμη!
Και μου μου πείτε ότι είναι η γνωστή coleslaw γιατί όσες συνταγές της έχω δει είναι διαφορετικές! Μάλλον όλοι αυτοσχεδιάζουν με το λάχανο και άλλα υλικά και ονομάζουν coleslaw το τελικό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει μόνο μία γνωστή coleslaw. Κι αν δεν με πιστεύετε, δείτε λίγη από την ιστορία της στην αγαπητή μας wiki. Κάθε τόπος την έχει προσαρμόσει στη δική του εκδοχή. όπως συμβαίνει συνήθως με τις συνταγές που έχουν γίνει διεθνείς.
Ας πούμε έστω ότι είναι μια δική μου παραλλαγή, που προέκυψε την πρώτη φορά με ό,τι είχα να συμπληρώσω το λάχανό μου θεωρώντας το λίγο, και συμπληρώθηκε τις επόμενες φορές με διάφορα υλικά. Δοκιμάστε την και αυτοσχεδιάστε με το αποξηραμένο φρούτο της επιλογής σας (δείτε παρατηρήσεις) και με τα ξηροκάρπια που συνηθίζετε στο σπίτι σας!
Τα βασικά υλικά είναι το λάχανο, το καρότο και το μήλο και φυσικά η σος με γιαούρτι και μαγιονέζα (ή το ένα από τα δύο…). Τα υπόλοιπα, μπορούμε να αλλάζουμε κάθε φορά, με αποτέλεσμα που έχει μεν μικρές διαφορές, αλλά πάντα είναι νόστιμο!
Υλικά
Περίπου 350gr λάχανο τριμμένο πολύ λεπτό
½ μεγάλο πράσινο μήλο
1 μέτριο καρότο
2-3 κλωναράκια σέλινο (κυρίως τα κοτσανάκια κι 1-2 φυλλαράκια)
Αλάτι
30 ml ελαιόλαδο
30ml λευκό ξίδι από κρασί ή ακόμη καλύτερα μηλόξιδο
1-2 κουταλιές κάππαρη ή 1 μέτρο αγγουράκι τουρσί κομμένο σε κυβάκια
2-3 κουταλιές κράνμπερις ή μικρές μαύρες σταφίδες
2-3 κουταλιές χοντροτριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο
Περίπου 150 gr μαγιονέζα ή στραγγιστό γιαούρτι ή μείγμα αυτών
Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε μόνο γιαούρτι, θα το ανακατέψουμε με 1 κουταλιά μουστάρδα, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 1 κουταλιά ξίδι (επιπλέον αυτών που αναφέρονται παραπάνω)
Η κουταλιά μου είναι 15ml, αλλά όπως σε όλες τις σαλάτες η αυξομείωση στα υλικά είναι και θέμα προσωπικού γούστου…
Επί το έργον
Σε ένα μπολ βάζουμε το τριμμένο λάχανο και προσθέτουμε το μήλο και το καρότο τριμμένα με τον τρίφτη της ντομάτας. Κόβουμε πολύ μικρά τα κοτσανάκια του σέλινου και 1-2 φυλλαράκια.
Προσθέτουμε την κάππαρη ή το αγγουράκι, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα κράνμπερις ή τις σταφίδες και τα ξηροκάρπια της επιλογής μας.
«Δένουμε» τη σαλάτα μας με 2-3 κουταλιές από τη μαγιονέζα ή το γιαούρτι (ή το μείγμα τους) και τη μεταφέρουμε στο σκεύος που θα τη σερβίρουμε. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη λευκή σάλτσα και γαρνίρουμε με ό,τι μας αρέσει.
Παρατηρήσεις
- Μπορούμε να αυξήσουμε την μαγιονέζα (ή το γιαούρτι) που θα δέσουμε τα υλικά και να μην την καλύψουμε αν πρόκειται για το καθημερινό μας τραπέζι. Γι αυτό το «περίπου» στην ποσότητα…
- Η σαλάτα έχει δοκιμαστεί και με ψιλοκομμένα δαμάσκηνα ή βερίκοκα ή σύκα αλλά επειδή πιο συχνά μας βρίσκονται τα κράνμπερις και οι σταφίδες βάζω αυτά στα προτεινόμενα υλικά.
- Επειδή έχω 2 διαφορετικούς από τους γνωστούς κίτρινους τρίφτες για το λάχανο και ο ένας δεν έχει τη βίδα που ρυθμίζει το πάχος του λάχανου, οφείλω να πω ότι οι δοκιμές έδειξαν ότι όσο πιο λεπτοτριμμένο το λάχανο τόσο πιο ωραίο το αποτέλεσμα.
- Η σαλάτα είναι εξαιρετική και την επόμενη μέρα. Επίσης όπως προανέφερα ταιριάζει τέλεια με κάθε είδους γεμιστό ψωμάκι και σάντουιτς!