Ένα καλοκαιρινό όσπριο : η φάβα

Όχι βέβαια όχι δεν μας αρέσει και το Χειμώνα!  

Αν κάποιος πηγαίνει δυό συνεχόμενες μέρες σε γάμο εδώ στην Κρήτη και δεν είναι στην πρώτη νιότη αλλά στην δεύτερη, δεν θέλει να φάει κρέας για τρίτη κατά σειρά μέρα.Έτσι σήμερα επιλέξαμε αν και Κυριακή, ένα άκρως καλοκαιρινό όσπριο, τη φάβα.

 

Στην επιλογή μας αυτή βοήθησε και το γεγονός ότι είχαμε φρέσκια σαρδελίτσα  που μοσχομύριζε θάλασσα και μια φτωχή μεν αλλά ολόφρεσκια και απολύτως βιολογική παραγωγή σαλατικών από το λιλλιπούτειο περβόλι μας.

Στην Κρήτη τα μαγειρεύουμε συχνά τα όσπρια.Τώρα το καλοκαίρι η φάβα προτιμάται γιατί δεν την μαγειρεύουμε σαν σούπα και σερβίρεται είτε καυτή είτε σε θερμοκρασία δωματίου είτε ακόμη και εντελώς κρύα, από το ψυγείο.Επίσης καλοκαιρινό όσπριο είναι και τα ξερά κουκιά που συνδυάζονται θαυμάσια με πλούσια ντοματοσαλάτα με μπόλικη γλυστρίδα,και βραστούς γυρευτούς λιανούς χοχλιούς.Παλιότερα τα όσπρια τα έβραζαν σε πήλινα σκεύη , σε παραστιές (χαμωτά τζάκια που έκαιγαν με ξύλα) .Ας δούμε τώρα πώς φτιάχνουμε τη φάβα σήμερα:
 
 
Υλικά:
α) Για το μαγείρεμα
2 φλυτζάνες φάβα
νερό
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 κουταλιές σούπας λάδι
1 κουταλιά αλάτι
β) για το σερβίρισμα
λάδι , μαϊντανό , ψιλοκομμένο κρεμμύδι κατά βούληση…
 
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε τη φάβα από ξένα σώματα, την ξεπλένουμε και την βάζουμε σε κρύο νερό να βράσει.Μόλις πάρει βράση και βγάλει μπόλικο αφρό, την συρώνουμε σε μεγάλο σουρωτήρι και την ξεπλένουμε.Την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με 4 φλυτζάνες νερό , το κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια και το λάδι. ΔΕΝ βάζουμε τώρα το αλάτι.
 
  
Αφήνουμε να βράσει και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του ματιού (Η κουζίνα μου έχει μέχρι το 9 διαβάθμιση στα μάτια και χαμηλώνω στο 5 ή 6).Όταν σχεδόν εξαντληθεί το νερό προσθέτουμε κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο….(μoυ πήρε σήμερα άλλες 5 φλυτζάνες εκτός από τις 4 πρώτες).ΔΕΝ την ανακατεύουμε με κουτάλα αλλά κουνάμε την κατσαρόλα κατά διαστήματα γιατί αλλιώς «τσικνώνει». Όταν πιά έχει χυλώσει κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι.
                
Αν δεν μας αρέσει να είναι κοκκώδης η αίσθηση που θα αφήνει στο στόμα, την αλέθουμε ή στο διαβολάκι ή μέσα στην κατσαρόλα με το mini primmer.Πάντως καλό είναι να μην είναι εντελώς βελουτέ κατά τη γνώμη μου (σ’ άλλους αρέσει σαν κρέμα).Την σερβίρουμε σε δοχείο που να αντέχει την θερμοκρασία της και την αφήνουμε να κρυώσει εκτός ψυγείου (ακόμη κι αν είναι ελαφρά νερουλή, μέχρι να κρυώσει στερεοποιείται).Βγήκαν 3 μπωλ όπως της φωτογραφίας:
 
                                  
Βάζουμε σε κάθε πιάτο την ποσότητα που θέλουμε και ψιλοκόβουμε κρεμμύδι και μαϊντανό .Περιχύνουμε με ελαιόλαδο καλής ποιότητας

                                         
Παρατηρήσεις: 
 
1)Αν βιαζόμαστε την βράζουμε  στην χύτρα ταχύτητας.Προσθέτουμε από την αρχή 6 φλυτζάνες νερό και κλίνουμε τη χύτρα για μισή ώρα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης της. Όταν την ανοίξουμε συνεχίζουμε το βρασμό να εξατμιστεί το νερό που τυχόν υπάρχει ή προσθέτουμε λίγο αν δεν έχει γίνει και ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα.
 
2) Διατηρείται έως και μια βδομάδα στη συντήρηση του ψυγείου αν σκεπάσετε με μεμβράνη το μπολ που την έχετε βάλει (αν δεν έχει δικό του σκέπασμα) και έχει το ρόλο σαλάτας ή ορεκτικού που συνοδεύει ωραία και ουζάκι.Στα κρητικά φαγάδικα υπάρχει σχεδόν πάντα στα ορεκτικά.
 
3)Εναλλακτικά, το περίσσευμα μπορεί να γίνει φαβοκεφτέδες ή φάβα …παντρεμένη με χταπόδι ή με κρεμμύδια .

 

 

Print Friendly, PDF & Email