Vegan/vegetarian

Πράσινη σαλάτα με σάλτσα αβοκάντο και κολοκυθόσπορους ή ηλιόσπορους

Πράσινη σαλάτα με σάλτσα αβοκάντο και κολοκυθόσπορους ή ηλιόσπορους

Η «πλούσια» πρόχειρη της εποχής!

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε κατάστημα (ή σε ράφι σούπερ μάρκετ) με ξηρούς καρπούς, μη ξεχάσετε να βάλετε στο καλάθι σας ένα σακουλάκι με ηλιόσπορους ή κολοκυθόσπορους. Ταιριάζουν απίστευτα με τις πράσινες σαλάτες και τις αναβαθμίζουν διατροφικά.  Γιατί να μη κάνουμε πιο πλούσιες και εμφανίσιμες τις σαλάτες της καθημερινότητάς μας;

Πράσινη σαλάτα με σάλτσα αβοκάντο και κολοκυθόσπορους ή ηλιόσπορους

Η προσθήκη ξηρών  καρπών στις σαλάτες  είναι πολύ συνηθισμένη τα τελευταία χρόνια με έμφαση στα καρύδια, στο κουκουνάρι και τα αμύγδαλα.

Πράσινη σαλάτα με σάλτσα αβοκάντο και κολοκυθόσπορους ή ηλιόσπορους

Οι ηλιόσποροι ή οι κολοκυθόσποροι της σημερινής πρότασης – ο πασατέμπος ή τα σπόρια όπως τα λέμε- δίνουν το ίδιο νόστιμο (αν και διαφορετικό)  αποτέλεσμα. Μάλιστα, όπως  κυκλοφορούν έτοιμοι πια, ξεφλουδισμένοι  και καθαροί, είναι πολύ εύκολη η χρήση τους και πολύ οικονομική η προμήθειά τους.

Πράσινη σαλάτα με σάλτσα αβοκάντο και κολοκυθόσπορους ή ηλιόσπορους

Μαζί με τα πράσινα της σημερινής σαλάτας και το εξαιρετικό κρητικό αβοκάντο της σάλτσας, της, μπορούμε να πούμε ότι από μόνη της αποτελεί ένα ελαφρύ γεύμα. Ακόμη και όσοι νηστεύουν θα την απολαύσουν με τα όσπρια και τα θαλασσινά  και τα ψάρια που επιτρέπονται στην νηστεία των Χριστουγέννων.

Πράσινη σαλάτα με σάλτσα αβοκάντο και κολοκυθόσπορους ή ηλιόσπορους

Υλικά:

10 τρυφερά φύλλα σγουρού ή κλασικού μαρουλιού

5-6 κλαδάκια ρόκα  (δείτε και παρατηρήσεις)

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

3 κλαράκια άνηθο

Καμιά δεκαριά μικρά ντοματίνια

1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο , ή 2 μικρότερα (θα βάλουμε τα μισά ;h ta 2/3  μέσα στη σαλάτα)

3 κουταλιές σπόρια ροδιού ή μικρές μαύρες σταφίδες

2 κουταλιές κολοκυθόσπορο ή ηλιόσπορο

Αλάτι

Για τη σάλτσα:

Το υπόλοιπο αβοκάντο

3- 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλιά χυμό λεμονιού

1-2 κουταλιές βαλσάμικο ξύδι

Αλάτι

Προαιρετικά αλλά συνιστάται, μία κουταλιά μουστάρδα καλής ποιότητας

(Η κουταλιά είναι 15ml)

Επί το έργον:

Πλένουμε πολύ καλά τα πράσινα και αφού στραγγίξουν  τα κόβουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στα δύο ή ολόκληρα αν είναι μεγάλα.

Πράσινη σαλάτα με σάλτσα αβοκάντο και κολοκυθόσπορους ή ηλιόσπορους

Κόβουμε το μισό αβοκάντο σε μικρούς κύβους και το προσθέτουμε στα υπόλοιπα. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Απλώνουμε τα λαχανικά σε μια σαλατιέρα.  Στο multi ή στο μπλέντερ βάζουμε τα υλικά της σάλτσας και τα πολτοποιούμε εντελώς.

Πράσινη σαλάτα με σάλτσα αβοκάντο και κολοκυθόσπορους ή ηλιόσπορους

Περιχύνουμε τα λαχανικά στη σαλατιέρα με τη σάλτσα μας και από πάνω βάζουμε το ρόδι ή τις σταφίδες και τα σπόρια της επιλογής μας.  Την σερβίρουμε στο τραπέζι και την ανακατεύουμε την ώρα που θα την καταναλώσουμε.

Πράσινη σαλάτα με σάλτσα αβοκάντο και κολοκυθόσπορους ή ηλιόσπορους

Παρατηρήσεις:

  • Τα πράσινα (ρόκα-μαρούλι έβαλα εδώ), μπορούν να είναι όποια μας αρέσουν. Εγώ συνήθως έχω βασικό το μαρούλι και προσθέτω ή ρόκα ή σταμναγκάθι, ή φύλλα από σπανάκι ή ακόμη και πολύ λεπτοκομμένο τρυφερό λάχανο. Συνολικά πρέπει να γεμίσουμε μια κανονική σαλατιέρα.
  • Αντί βαλσάμικο στη σάλτσα μπορούμε να βάλουμε κοινό ξύδι και ελάχιστο μέλι ή πετιμέζι.
  • Μπορούμε να στρώσουμε τη σαλάτα πάνω σε σπασμένο παξιμάδι και να της προσθέσουμε λίγο τυρί ή αλλαντικό  (ταιριάζουν πολύ τα καπνιστά) σε μικρά κομμάτια. Έτσι γίνεται πραγματικά πλήρες γεύμα!
  • Προτιμώ γι αυτές τις σαλάτες, ρηχά μεγάλα πιάτα αντί βαθιές σαλατιέρες. Απλώνονται καλύτερα οι sauce και πασπαλίζονται πιο ωραία με τα πρόσθετα υλικά.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο