Φάβα παντρεμένη με χταπόδι στιφάδο (ή στιφάδο θαλασσινών)

Όσπρια και Σαρακοστή πάνε πακέτο που λένε. Τα όσπρια είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, και  αν τις υπόλοιπες εποχές  τα συνηθίζουμε μια φορά την εβδομάδα, στις νηστείες καλό είναι να τα εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας δύο ή περισσότερες φορές. Όχι αναγκαία με τους κλασικούς τρόπους  αν  και κανείς δεν αμφισβητεί τη αξία τους. 
Για να μην είναι μονότονη η νηστεία μας καλό είναι να δοκιμάζουμε νέους  συνδυασμούς. Τα φασόλια, οι φακές , τα ρεβύθια και η φάβα, «παντρεμένα»  με διάφορα υλικά , δημιουργούν πιάτα  ιδιαίτερης νοστιμιάς και φέρνουν ποικιλία στο τραπέζι μας.
Το πάντρεμα των φασολιών και της φακής με ρύζι μας δίνει δύο παραδοσιακά πιάτα υψηλής διατροφικής αξίας, το φασουλόρυζο και το φακόρυζο . Αλλά και ο ….μεταξύ τους γάμος στη σαλάτα οσπρίων , στα παλικάρια όπως τα λέμε, δίνει ένα πεντανόστιμο πιάτο.Έχετε το στα υπόψη  για την Μεγαλοβδομάδα γιατί είναι νόστιμο και χωρίς λάδι.

 

Το σημερινό φαγάκι ήταν έμπνευση της στιγμής, αλλά βγήκε καλό και θα επαναληφθεί. Έφτιαχνα χταπόδι με κριθαράκι  αλλά  την τελευταία στιγμή μου φάνηκε μεγάλη η ποσότητά του για τα πιάτα που ήθελα να βγούνε, οπότε κράτησα λίγο. Δηλαδή το χταπόδι ήταν ήδη βρασμένο με το κρασάκι του και τα λοιπά του όπως περιγράφεται στην συγκεκριμένη συνταγή. Το πάντρεμα με τη φάβα έδωσε ένα νόστιμο και πλήρες πιάτο και αξιοποιήθηκε και το περίσσευμα της φάβας που συνήθως γίνεται φαβοκεφτέδες.
Έχουμε και λέμε λοιπόν για το… γάμο  δύο παραδοσιακών πιάτων που έδωσε ένα νέο, ενδιαφέρον φαγητό:
Υλικά:
Φάβα μαγειρεμένη (όπως περιγράφεται εδώ)
Ένα χταπόδι μέτριο, περίπου μισό κιλό
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
½ κούπα ντομάτα κονκασέ ή σπιτική σάλτσα
½ κούπα ελαιόλαδο
3 κουταλιές κρασί
1 κουταλιά ξύδι
Ελάχιστο αλάτι για τα κρεμμυδάκια
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι κύμινο
Πιπέρι όσο μας αρέσει
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε και βράζουμε  το χταπόδι (όπως περιγράφεται εδώ), χωρίς να το αφήσουμε  να μαλακώσει εντελώς. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι με τα κρεμμυδάκια και ελάχιστο αλάτι,  να μαραθούν  και να μαλακώσουν κι αυτά λίγο (σε μέτρια θερμοκρασία να μη μας πιάσουν).
Προσθέτουμε το χταπόδι κομμένο σε λεπτές σχετικά  ροδέλες και το φέρνουμε μια δυο γύρες στην κατσαρόλα να σωταριστεί.Σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι.Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι, ανάλογα πόσο μαγείρεμα θέλει το φαγητό μας, ή λίγο από το ζουμάκι που προέκυψε από το βράσιμο του χταποδιού.
Προσθέτουμε την ντομάτα και τα μυρωδικά και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράζει μέχρι να γίνει το χταπόδι, να απορροφηθούν τα υγρά  και να μελώσει η σάλτσα του.
 
Σερβίρουμε την φάβα σε θερμοκρασία δωματίου και από πάνω μοιράζουμε το χταποδάκι και τα κρεμμύδια.

 

Παρατηρήσεις:
1)Μπορούμε να ετοιμάσουμε στιφάδο με τον τρόπο που συνηθίζουμε και να συνοδέψουμε τη φάβα μας. Το φτιάχνω λίγο διαφορετικά όταν μαγειρεύω εξ αρχής στιφάδο, παρόλο που τα υλικά είναι ίδια.Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και καλαμαράκια.  Μόλις διαπίστωσα ότι δεν έχω βάλει ακόμη τις σχετικές συνταγές, ενώ έχω τις φωτογραφίες από παλιότερα μαγειρέματα στιφάδου με χταπόδι και καλαμάρια!  Είχα την εντύπωση ότι υπήρχαν στο blog ! Να ανησυχώ;
2)Υπάρχει βέβαια η συνταγή για σουπιές στιφάδο που υποθέτω ότι θα ταιριάζει κι αυτό με το όσπριο.  
3)Ακόμη και μόνο σαλτσούλα με κρεμμυδάκια να περισσέψει από οποιοδήποτε στιφάδο με θαλασσινά,  πιστεύω ότι θα ταιριάζει με τη φάβα μας.
 

Print Friendly, PDF & Email