Αλμυρά

Φάβα παντρεμένη με χταπόδι στιφάδο (ή στιφάδο θαλασσινών)

Φάβα παντρεμένη με χταπόδι στιφάδο (ή στιφάδο θαλασσινών)

Όσπρια και Σαρακοστή πάνε πακέτο που λένε. Τα όσπρια είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, και  αν τις υπόλοιπες εποχές  τα συνηθίζουμε μια φορά την εβδομάδα, στις νηστείες καλό είναι να τα εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας δύο ή περισσότερες φορές. Όχι αναγκαία με τους κλασικούς τρόπους  αν  και κανείς δεν αμφισβητεί τη αξία τους. Για να μην είναι μονότονη η νηστεία μας καλό είναι να δοκιμάζουμε νέους  συνδυασμούς. Τα φασόλια, οι φακές , τα ρεβύθια και η φάβα, «παντρεμένα»  με διάφορα υλικά , δημιουργούν πιάτα  ιδιαίτερης νοστιμιάς και φέρνουν ποικιλία στο τραπέζι μας. Το πάντρεμα των φασολιών και της φακής με ρύζι μας δίνει δύο παραδοσιακά πιάτα υψηλής διατροφικής αξίας, το φασουλόρυζο και το φακόρυζο . Αλλά και ο ….μεταξύ τους γάμος στη σαλάτα οσπρίων , στα παλικάρια όπως τα λέμε, δίνει ένα πεντανόστιμο πιάτο.Έχετε το στα υπόψη  για την Μεγαλοβδομάδα γιατί είναι νόστιμο και χωρίς λάδι.

Φάβα παντρεμένη με χταπόδι στιφάδο (ή στιφάδο θαλασσινών)
Το σημερινό φαγάκι ήταν έμπνευση της στιγμής, αλλά βγήκε καλό και θα επαναληφθεί. Έφτιαχνα χταπόδι με κριθαράκι  αλλά  την τελευταία στιγμή μου φάνηκε μεγάλη η ποσότητά του για τα πιάτα που ήθελα να βγούνε, οπότε κράτησα λίγο. Δηλαδή το χταπόδι ήταν ήδη βρασμένο με το κρασάκι του και τα λοιπά του όπως περιγράφεται στην συγκεκριμένη συνταγή. Το πάντρεμα με τη φάβα έδωσε ένα νόστιμο και πλήρες πιάτο και αξιοποιήθηκε και το περίσσευμα της φάβας που συνήθως γίνεται φαβοκεφτέδες.
Έχουμε και λέμε λοιπόν για το… γάμο  δύο παραδοσιακών πιάτων που έδωσε ένα νέο, ενδιαφέρον φαγητό:

Παρατηρήσεις

1)Μπορούμε να ετοιμάσουμε στιφάδο με τον τρόπο που συνηθίζουμε και να συνοδέψουμε τη φάβα μας. Το φτιάχνω λίγο διαφορετικά όταν μαγειρεύω εξ αρχής στιφάδο, παρόλο που τα υλικά είναι ίδια.Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και καλαμαράκια.  Μόλις διαπίστωσα ότι δεν έχω βάλει ακόμη τις σχετικές συνταγές, ενώ έχω τις φωτογραφίες από παλιότερα μαγειρέματα στιφάδου με χταπόδι και καλαμάρια!  Είχα την εντύπωση ότι υπήρχαν στο blog ! Να ανησυχώ;

2)Υπάρχει βέβαια η συνταγή για σουπιές στιφάδο που υποθέτω ότι θα ταιριάζει κι αυτό με το όσπριο.

3)Ακόμη και μόνο σαλτσούλα με κρεμμυδάκια να περισσέψει από οποιοδήποτε στιφάδο με θαλασσινά,  πιστεύω ότι θα ταιριάζει με τη φάβα μας.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο