Ένα pesto με άρωμα Κρήτης!
φρέσκοψημένο ψωμί ή με αλμυρά παξιμαδάκια ή με κρητικό κριθαρένιο ντάκο . Εμείς τη δοκιμάσαμε και με εύκολα ψωμάκια ολικής άλεσης ( παράλειψη το ότι δεν έβγαλα σχετική φωτογραφία… Ξεχάστηκα!).
Υλικά
1 ματσάκι ρόκα (να βγει περίπου 1 κούπα όταν την κόψουμε)
1/3 ως ½ κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ξινομυζήθρα
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές σούπας ασπρισμένα αμύγδαλα (ή κουκουνάρι)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Επί το έργον
Όχι πολλά πράγματα… Πλένουμε καλά τη ρόκα και την αφήνουμε να στραγγίξει (την απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας αν βιαζόμαστε). Την κόβουμε με το χέρι σε κομματάκια και την βάζουμε στο multi.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και αλέθουμε με κοφτές κινήσεις, μέχρι να έχουμε μια αλοιφή με την υφή που μας αρέσει (εμείς προτιμούμε να είναι αδρή και όχι εντελώς βελουτέ).
Αν θέλουμε να την σερβίρουμε με μακαρόνια ή άλλα ζυμαρικά έχουμε δύο επιλογές: Αφού βράσουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου θα τα σουρώσουμε αφήνοντας πάνω κάτω μισή κούπα υγρό στην κατσαρόλα που έβρασαν (δεν χρησιμοποιώ σουρωτήρι αλλά απλά γέρνω την κατσαρόλα να φύγει το περίσσιο νερό). Θα ανακατέψουμε τη σάλτσα με τα καυτά
ζυμαρικά μέσα στην κατσαρόλα και θα σερβίρουμε αμέσως. Κατ’ άλλο τρόπο, θα σερβίρουμε τα σουρωμένα μακαρόνια καυτάκαι από πάνω θα βάλουμε όση ποσότητα σάλτσας θέλει ο καθένας.
Παρατηρήσεις
1)Η σάλτσα διατηρείται στο ψυγείο και μάλιστα είναι πιο νόστιμη την επόμενη μέρα που δένουν οι γεύσεις των υλικών της.
2)Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλάτι ανάλογα με το πόσο αλμυρά μας αρέσουν τα φαγητά μας.
3)Μια από τις φορές που την έφτιαξα , έβαλα τριμμένο αμύγδαλο (πούδρα αμυγδάλου που λέμε) επειδή δεν είχα ολόκληρα λευκά. Ταίριαξε το ίδιο καλά, αλλά ίσως σε κάποιους αρέσει να νοιώθουν στο δόντι το αμύγδαλο…
4)Για πιο ωραία εμφάνιση μπορούμε να πασπαλίσουμε τη μακαρονάδα ή το άλειμμά μας με αμυγδαλάκι φιλέ.Καλημέρα!
Η κρητική εκδοχή του pesto μ' αρέσει πολύ!
Πάνω σε φρυγανισμένα ψωμάκια θα αποτελεί εξαιρετικό μεζέ για το τσιπουράκι μας!
Φιλιά!
Πολύ πολύ καλό, δεν αρέσει στον Θ. η ρόκα αλλά έτσι μάλλον θα τον ξεγελάσω.