Vegan/vegetarian

Αλμυρά μπισκότα ή κουλουράκια (VIDEO)

Αλμυρά μπισκότα ή κουλουράκια (VIDEO)

Λιώνουν στο στόμα!

Δεν ξέρω ποια είναι η δική σας αγαπημένη γεύση. Εκείνο που ξέρω είναι ότι οι λιχουδιές τελικά δεν είναι μόνο γλυκές. Και αν κάποιοι είναι περισσότερο του γλυκού, κάποιοι άλλοι προτιμούν τα αλμυρά. Δεν είναι ότι δεν υποκύπτουν και στα μεν και στα δε, λέω ποια προτιμούν. Εγώ δεν κατατάσσω τον εαυτό μου ούτε στους μεν ούτε στους δε γιατί εύκολα υποκύπτω σε όλα τα νόστιμα! Και τούτα εδώ τα αλμυρά μπισκότα ΕΙΝΑΙ νόστιμα!

Αλμυρά μπισκότα ή κουλουράκια (VIDEO)

Η αίσθηση της γεύσης μέσω των γευστικών καλύκων που βρίσκονται στη γλώσσα, στα χείλη και στα μάγουλα, ανταποκρίνεται σε 5 διαφορετικές γεύσεις: το γλυκό, το αλμυρό, το ξινό, το πικρό και το umami. Μάλιστα οι ειδικοί έχουν εντοπίσει ποιες περιοχές της γλώσσας «αντιλαμβάνονται» καθεμιά απ’ αυτές τις κύριες γεύσεις.

Αλμυρά μπισκότα ή κουλουράκια (VIDEO)

Προσωπικά μπορώ να πω ότι σε όλες αυτές τις γευστικές κατηγορίες μπορώ να σκεφτώ να κατατάξω λιχουδιές στις οποίες δεν μπορώ να αντισταθώ! Για γλυκές και αλμυρές, δεν το συζητάμε «ων ουκ έστιν αριθμός» που λένε στις προτιμήσεις μου! Αλλά κι από πικρές, ποιος δεν θεωρεί νόστιμη την απαλή πικράδα που αφήνει το γλυκό νεράντζι και η καλής ποιότητας σοκολάτα; Και ποιος δεν υποκύπτει στο ξινό φρέσκο μυρωδάτο λεμόνι (κάποιοι από μας δεν το βλέπουν μόνο ως άρτυμα…). Κι αυτές με πρώτη σκέψη. Αν το καλοσκεφτώ θα βρω σίγουρα κι άλλες.

Αλμυρά μπισκότα ή κουλουράκια (VIDEO)

Όσο γι αυτήν που περιγράφει η λέξη umami (στα ιαπωνικά σημαίνει κάτι σαν «υπέροχη γεύση»), την ξέρουμε μάλλον όλοι αλλά δεν περιγράφεται εύκολα. Είναι λένε η γεύση που αφήνουν οι τροφές όπως τα όστρακα,τα μανιτάρια, το τυρί, οι ώριμες τομάτες κλπ και το πρωτοαντιλαμβανόμαστε με το θηλασμό στο μητρικό γάλα! Μα δεν είναι ενδιαφέρον όλο αυτό το ζήτημα με τις αισθήσεις μας; Ειδικά για τη γεύση που είναι και το θέμα αυτού του site πρέπει να βρω κάποια στιγμή κι άλλα στοιχεία; «Χάθηκα» μέσα στην αναζήτηση και στα πολύ ενδιαφέροντα που διάβασα, με αφορμή αυτά τα αλμυρά κουλουράκια!

Αλμυρά μπισκότα ή κουλουράκια (VIDEO)

Εκείνο που έχω να πω πριν πάω στη συνταγή είναι ότι ήταν χαμένη εδώ και κάποια χρόνια στο τετράδιό μου αφού πιο συχνά έφτιαχνα εκείνα τα αλμυρά κουλουράκια με το τυρί. Φέτος που την επανέφερα στην κουζίνα μου αντικατέστησα ένα μέρος του βουτύρου με ελαιόλαδο όπως κάνω σε πολλές παλιές συνταγές μου, και διαπίστωσα ότι καθόλου δεν μειώθηκε η νοστιμιά τους! Δοκιμάστε τα με τυρί, με ελιές, με γλυκόξινες μαρμελάδες!

Αλμυρά μπισκότα ή κουλουράκια (VIDEO)

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

 

Παρατηρήσεις

  • Μπορούμε να πασπαλίσουμε και με τυρί τα μπισκότα μας. Επίσης αν δεν θέλουμε αυγό μπορούμε να τα αλείψουμε με σκέτο νερό ίσα για να κολλήσει το σουσάμι.
  • Με τις παραπάνω ποσότητες γίνονται περίπου 30 μπισκότα κανονικού μεγέθους. Αν έχουμε υπομονή να τα φτιάξουμεπιο μικρά γίνονται περισσότερα. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί να μειώσουμε τον χρόνο ψησίματος.
  • Aν δεν έχουμε σόδα ή αν δεν μας αρέσει η γεύση της μπορούμε να βάλουμε μπέικιν. Μπορούμε ακόμη να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, χωρίς άλλο διογκωτικό.
  • Επειδή η ζύμη αυτή σπάει εύκολα, δεν πλάθονται εύκολα κουλουράκια με τον κλασικό τρόπο, αλλά είναι πολύ όμορφα και με τους προτεινόμενους τρόπους δεν νομίζετε; Τον τρόπο για το πλάσιμό τους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σε άλλες “δύσκολες” ζύμες, γι αυτό έγινε και το video!

Πληροφορίες για τη γεύση και τις γεύσεις βρήκα σε πολλά sites. H περιήγηση δεν έχει τελειώσει, αλλά δείτε ενδεικτικά κάποια:

http://www.eng.ucy.ac.cy/cpitris/courses/ECE471/presentations/Lecture%209.pdf

https://www.teka.com/el-gr/empneysi/mageirema/i-geysi-umami/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CF%85%CE%BC%CE%AC%CE%BC%CE%B9

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο