Νόστιμα και τραγανά παξιμαδάκια για όλες τις ώρες!
Τα παξιμαδάκια της προηγούμενης ανάρτησης είναι τα πιο εύκολα αλμυρά παξιμαδάκια με μαγιά που μπορούμε να φτιάξουμε . Με ελίτσες, με τυρί, με κάποιο ντιπ, με λίγο ελαιόλαδο και ελάχιστο αλάτι (ιδανικά ανθό αλατιού ) ή τελείως σκέτα, σίγουρα δεν σταματάμε μόνο στο πρώτο! Οι ποσότητες των υλικών είναι τόσο μικρές που γίνονται εύκολα, μέχρι να το σκεφτούμε που λέει ο λόγος!
Τα σημερινά τα αρωμάτισα με ρίγανη, αλλά είναι εξίσου νόστιμα με θυμάρι, με τριμμένο ξερό αρισμαρί ή φρέσκο πολύ ψιλοκομμένο. Αν έχετε φακελάκια μαγιάς μπορείτε να τα φτιάξετε ακόμη και τώρα για να τα έχετε το βράδυ στο
ξενύχτι που απ΄ ότι φαίνεται μας περιμένει… Δεν έχουν καθόλου κόπο και μας απασχολούν ελάχιστα!
ξενύχτι που απ΄ ότι φαίνεται μας περιμένει… Δεν έχουν καθόλου κόπο και μας απασχολούν ελάχιστα!
Υλικά:
450- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 γραμμάρια νωπή μαγιά ή δύο φακελάκια ξηρή
1 κούπα χλιαρό νερό
½ κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι ρίγανη ή θυμάρι ή αρισμαρί (δεντρολίβανο)
Ελάχιστο πιπέρι
Αν βάλουμε φρέσκο αρισμαρί βάζουμε λίγο παραπάνω από 1 κουταλάκι.
Επί το έργον:
Βάζουμε τα υγρά υλικά σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη ρίγανη, το αλάτι , το πιπέρι και τη μαγιά. Προσθέτουμε το μισό αλεύρι μονομιάς, ζυμώνουμε προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή που να κολλά ελάχιστα στα χέρια. Δηλαδή τόσο
μαλακή που να κολλά αλλά να μη μένει στα χέρια. Αλείφουμε τα χέρια μας με ελάχιστο ελαιόλαδο και τα περνάμε από την επιφάνειά της.
μαλακή που να κολλά αλλά να μη μένει στα χέρια. Αλείφουμε τα χέρια μας με ελάχιστο ελαιόλαδο και τα περνάμε από την επιφάνειά της.
Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ανεβεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Τη χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη και πλάθουμε κυλινδρικά ψωμάκια με μήκος περίπου όσο το λαμαρινάκι της κουζίνας.
Αν μας δυσκολεύει επειδή είναι μαλακή , βουτάμε τα χέρια μας σε αλεύρι και τα τινάζουμε να φύγει το περίσσιο πριν τα πλάσουμε.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου στη μεσαία σχάρα.
Όταν γίνουν χλιαρά και τα κόβουμε σε φετούλες με πάχος 1-1,5 εκατοστό.
Τα απλώνουμε στο ταψί και τα διπλοφουρνίζουμε στους 100-120 βαθμούς (κατά προτίμηση στον αέρα) να παξιμαδιαστούν.
Μπορεί να χρειαστεί καμιά ωρίτσα. Για πιο γρήγορα, μόλις σκληρύνουν από τη μια μεριά μπορούμε να τα γυρίσουμε και από την άλλη. Είναι πολύ τραγανά και εύγευστα. Εμείς φάγαμε το ένα ψωμάκι νωπό και έτσι παξιμάδιασα μόνο τα υπόλοιπα δύο. Έτσι γέμισε ένα λαμαρινάκι . Αν τα παξιμαδιάσουμε όλα μπορούμε να τα βάλουμε σε δύο ταψιά και να τα φουρνίσουμε ταυτόχρονα.
Παρατηρήσεις :
1)
Αν βιαζόμαστε, την ώρα του ζυμώματος ανάβουμε το
φούρνο στους 50 βαθμούς και τον κλείνουμε μόλις φτάσει σ’ αυτή τη θερμοκρασία.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη τη λεκάνη με τη ζύμη και την βάζουμε στο φούρνο. Το πολύ
σε μισή ώρα είναι έτοιμη! Μέχρι να πλάσουμε τα ψωμάκια τον ανάβουμε ξανά στους 50
βαθμούς, τον κλείνουμε και ανεβάζουμε και τα ψωμάκια.
Αν βιαζόμαστε, την ώρα του ζυμώματος ανάβουμε το
φούρνο στους 50 βαθμούς και τον κλείνουμε μόλις φτάσει σ’ αυτή τη θερμοκρασία.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη τη λεκάνη με τη ζύμη και την βάζουμε στο φούρνο. Το πολύ
σε μισή ώρα είναι έτοιμη! Μέχρι να πλάσουμε τα ψωμάκια τον ανάβουμε ξανά στους 50
βαθμούς, τον κλείνουμε και ανεβάζουμε και τα ψωμάκια.
2)
Μπορούμε πριν τα φουρνίσουμε να τα αλείψουμε με αλατόνερο και να τα πασπαλίσουμε
με σουσάμι. Δεν είχα αντιληφθεί ότι μου είχε τελειώσει και το παρέλειψα.
Μπορούμε πριν τα φουρνίσουμε να τα αλείψουμε με αλατόνερο και να τα πασπαλίσουμε
με σουσάμι. Δεν είχα αντιληφθεί ότι μου είχε τελειώσει και το παρέλειψα.
3)
Τα ψωμάκια είναι πολύ νόστιμα και νωπά, χωρίς να
παξιμαδιαστούν. Αν σκοπεύουμε να τα καταναλώσουμε φρέσκα μπορούμε να
προσθέσουμε στη ζύμη ελιές κομμένες σε φετάκια, λιαστές ντομάτες ή και από τα δύο.
Τα ψωμάκια είναι πολύ νόστιμα και νωπά, χωρίς να
παξιμαδιαστούν. Αν σκοπεύουμε να τα καταναλώσουμε φρέσκα μπορούμε να
προσθέσουμε στη ζύμη ελιές κομμένες σε φετάκια, λιαστές ντομάτες ή και από τα δύο.
4) Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι ολικής αλέσεως ή ανάμεικτο, ολικής και για όλες τις χρήσεις.
Πολύ ωραία συνταγή και εύκολη!!!Ενδιαφέρουσες και χρήσιμες οι παρατηρήσεις σου!
Φιλιά!!!
Ελένη ειναι από τα πιο γρήγορα με μαγια και πολύ νόστιμα για τον κόπο τους…
¨οπως μου αρέσουν-απλά και σχετικά εύκολα-…πολλά φιλιά,Βαγγελιώ…
Απολύτως εύκολα θα έλεγα! Είναι και μικρή η ποσότητά τους και δεν κουράζουν ούτε στο ζύμωμα!
Tέλεια!
Ευχαριστώ Χρυσούλα!
Τα προτιμώ χωρίς διπλοφούρνισμα.
Αν είχα ένα καρβελάκι τώρα!!
Ξανθή από τα χέρια τους τα πήρα για να τα παξιμαδιάσω 🙂
Αυτές οι εύκολες και νόστιμες συνταγές πολύ μου αρέσουν!
Τέλεια τα παξιμαδάκια σου!
Φιλιά!
Έχεις δίκιο Έλενα γιατί καλοκαιριάτικο δεν είναι για να περνά κανείς ωρες στην κουζίνα!
Έ ρε συ Βαγγελιώ μου και να τα είχα την ώρα που έκανα την σαλατούλα μας :-))
θα αναστενάζανε :-))
Πηνελόπη πράγματι στη σαλάτα είναι άπαιχτα! Ξέχασα να τα προτείνω κι έτσι!
Λέω κι εγώ να μπω στην παρέα σας, μια που τον τελευταίο καιρό σάς διαβάζω με ενδιαφέρον, έχω μάλιστα ξεσηκώσει αρκετές συνταγές και πληροφορίες για την Κρήτη. Ζω στη ΝΥ τα τελευταία δέκα χρόνια, ασχολούμαι με το θέατρο και το γράψιμο, και τελευταία ανακάλυψα την αγάπη του φουρνίσματος. Σκάρωσα ένα blog (είμαι πολύ καινούρια σ' αυτά) για να επικοινωνήσω με κόσμο την αγάπη του ψήνειν και του γράφειν. Συγχαρητήρια για την ωραία δουλειά και να τα λέμε…
Μάρθα καλώς όρισε και στο blog μου και στη μπλοκογειτονιά!
Μια γειτονιά μας κάνει όλους το ίντερνετ! Ευτυχώς γιατί όλοι έχουμε κάποιον μακριά μας. Να είσαι καλά. Φυσικά και θα τα λέμε!
Çok güzel (poly wraio)! genika to ftiaxnw me glikaniso. tha dokimasw i diki sou sintagi ayti ti fora. den yparxei zwi xoris to paksimadi =)
Kali vdomada na exeis Vita mou!
Οζλεμάκι μου βάζω γλυκάνισο στα γλυκά σφακιανά παξιμαδάκια. Θα δοκιμάσω και τούτα με γλυκάνισο. Το καλοκαίρι με ουζάκι μάλλον θα ταιριάζει!
ax akribws! kai mipos yparxei periptosi na exoume ena 'teleferik' na stiloume kapia piatakia opote theloume anamesa xores;;;
Καλό μήνα. Θα τα φτιάξω και θα επανέλθω.
Φιλιά
Αναμένω την επάνοδο Μανουσίνα 🙂
Μου αρέσουν τα παξιμαδάκια και αυτά δεν με αφήνουν αδιάφορη!
Νομίζω πως χάθηκε το σχόλιό μου…
Έλεγα λοιπόν ότι μου αρέσουν τα παξιμάδια και τα δικά σου φαίνονται τέλεια!
Εντάξει Κική. Και τα ζακυνθινά δεν πάνε πίσω :-). Εσείς βάζετε γλυκάνισο έτσι δεν είναι;
Στη δουλειά έχω μια συνάδελφο που είναι από την Κρήτη και όλο το καλοκαίρι είναι εκεί. Πριν πολύ καιρό της είχα δείξει το blog σου και από τότε σε παρακολουθεί.
Σήμερα μου λέει, έφτιαξα παξιμάδια και έγιναν τέλεια!! όπως καταλαβαίνεις ήταν τα δικά σου παξιμάδια και τότε εγώ ζήλεψα η ζηλιάρα και της λεω θα τα φτιάξω κι εγώ.
Οπότε Βαγγελιώ μου με την πρώτη ευκαιρία θα τα δοκιμάσω κι εγώ.
Φιλιά πολλά.
Μαρία μου σ'ευχαριστώ για τη καλή σου κουβέντα στη συνάδελφό σου. Χαίρομαι που σας άρεσαν. Φιλιά κι από μένα!
Συγχαρητήρια! Από τις καλύτερες ιστοσελίδες, αν όχι η καλύτερη!
Εφτιαξα τα παξιμαδακια, τα άφησα σαράντα λεπτα στο φούρνο κ φούσκωσαν πολύ λίγο. Το ίδιο μου συμβαίνει κ με τα τσουρέκια.