Ή αγνόπιτες αν προτιμάτε!
Αυτό το πιο παραδοσιακό ζυμάρι είχε εντελώς απλά υλικά: νεράκι, λίγη ρακή, λίγο αλάτι και αλεύρι σταρένιο. Η γιαγιά μου έφτιαχνε με τέτοιο ζυμάρι τις αγνιόπιτές της και με μια φοβερή επιδεξιότητα που γέμιζε το τηγάνι πριν κοκκινίσει καν η πρώτη που έπεφτε στο λάδι. Υποθέτω ότι ήταν η εύκολη λύση για τις νοικοκυρές που δεν είχαν χρόνο να ανοίξουν φύλλο και ήθελαν να ετοιμάσουν μυζηθρόπιτες στα γρήγορα. Οι μυζηθρόπιτες στην Κρήτη μαζί με ένα καλό βραστάρι (ρόφημα), πολλές φορές αποτελούσαν δείπνο. Αφήστε που αν έχεις μυζήθρα, οι αγνιόπιτες είναι ένα πανεύκολο κέρασμα της στιγμής που γίνεται ανάρπαστο.
Σε μια άλλη εκδοχή τους οι αγνιόπιτες φτιάχνονται με ζυμάρι μαγιάς, που περιέχει γάλα ή χυμό πορτοκαλιού, πάντα πολύ μαλακό. Η μάνα μου –πιστή στον τρόπο που της έφτιαχνε η μάνα της- αντικαθιστά τη μαγιά με λίγο μπέικιν και δεν κάνει ανεβατή ζύμη. Η ουσιαστική διαφορά τους από τις νεράτες μυζηθρόπιτες (άλλες πίτες της ανατολικής Κρήτης χωρίς άνοιγμα φύλλου που είναι στα “προσεχώς”…) είναι ότι αυτές εδώ τηγανίζονται σε αρκετό ελαιόλαδο και διαμορφώνονται εκτός τηγανιού.
Υλικά
Για τη ζύμη:
1 κούπα χλιαρό νερό
1 κύβο μαγιάς περίπου όσο ένα μεγάλο λουκούμι (25 γραμμάρια) ή ένα φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι ζάχαρη
½ κουταλάκι αλάτι
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού ή γάλα
1/4 κούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές ρακή
Περίπου 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 2 κουταλιές για τη μαγιά
Για τη γέμιση:
Δύο κούπες γιαχνερά χόρτα ή σπανάκι, τσιγαρισμένα στραγγισμένα και ψιλοκομμένα
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Προαιρετικά, σε περιόδους που δε νηστεύουμε, 100 -120 gr ξινομυζήθρα
Επί το έργον
Αν χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά , τη διαλύουμε στο νερό μαζί με τη ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι. Αφήνουμε να φουσκώσει το διάλυμα. Αναμειγνύουμε τα υγρά υλικά της συνταγής σε μπολ ανάμειξης και προσθέτουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε ένα μαλακό , σχετικά κολλώδες .
Αν βάλουμε ξηρή μαγιά, απλώς την προσθέτουμε πριν από το αλεύρι στα υγρά υλικά της συνταγής. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για κανένα μισάωρο.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και αλατοπιπερώνουμε.
Όταν περάσει το μισάωρο (τουλάχιστον) θα διαπιστώσουμε ότι η ζύμη δεν κολλάει τόσο πολύ. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης στο μέγεθος μανταρινιού και το απλώνουμε στο χέρι μας . Βάζουμε μια κουταλιά γέμισης και σηκώνουμε από τα πλάγια το φύλλο σαν πουγκάκι ώστε να την εγκλωβίσει.
Το κλείνουμε καλά και το πατάμε με το χέρι να γίνει πλακέ πιτάκι, προσέχοντας να μη τρυπήσει και να πάει παντού η γέμιση . Το αφήνουμε σε στεγνή πετσέτα πασπαλισμένη με μπόλικο αλεύρι για να μη κολλήσουν.
Όταν φτιάξουμε καμιά δεκαριά (περισσότερα θα κολλήσουν στην πετσέτα) , βάζουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και μόλις κάψει (χωρίς να καπνίσει) βάζουμε τα πιτάκια μας να τηγανιστούν. Τα γυρίζουμε προσεκτικά χωρίς να τα τρυπήσουμε και από την άλλη πλευρά. Όταν ροδοκοκκινίσουν τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο ζυμάρι .
Αν δεν φοβόμαστε το τηγάνι, κάνουμε πιο αγνιά τη ζύμη και βάζουμε να κάψει το λάδι πριν φτιάξουμε τα πιτάκια. Φτιάχνουμε ένα ένα με τον ίδιο τρόπο και το αφήνουμε απαλά στο καυτό λάδι. Αν κολλάει πολύ η ζύμη λαδώνουμε ή βρέχουμε ελαφρά τα χέρια μας κάθε φορά.Τα σερβίρουμε κατά προτίμηση ζεστά, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
1)Αν τα χόρτα μας δεν είναι έτοιμα, αρχίζουμε την διαδικασία απ΄ αυτά γιατί πρέπει να κρυώσουν εντελώς.
2)Αν χρησιμοποιήσουμε σκέτο σπανάκι ψιλοκόβουμε και λίγο άνηθο ή μαϊντανό για μυρωδιά. Συνηθίζω και κρατώ λίγο από το τσιγαρισμένο σπανάκι όταν φτιάχνω σπανακόρυζο (πριν βάλω το ρύζι) για να έχω για τα διάφορα πιτάκια μου έτοιμο υλικό.
3)Η επεξεργασία της ζύμης, ακόμη κι όταν δεν περιέχει μαγιά, γίνεται πιο εύκολα μετά από το ξεκούρασμα.
Υπέροχες όπως πάντα…………όπως τις είδα αρχικά από το κινητό νόμιζα οτι έχουν γλυκιά γέμιση αλλά το αλμυρό μου πάει περισσότερο!!!!!Καλό μήνα!!!
Φοβερό είδος πίτας. Τώρα τελευταία έφαγα μια τέτοια με μυζύθρα μετά από χρόνια που είχα να φάω και ξετρελλάθηκα. Σε μια ταβέρνα στη Στεμνίτσα. Υπέροχη πίτα τηγανιού. Θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω και με την δική σου γέμιση που πιστεύω ότι είναι εξίσου νόστιμη.
Καλό βράδυ!
Kαταπλικτικα πιτακια.Τα εφτιαξα εχθες με τη διαφορα οτι εβαλα γεμιση τυρι φετα και ενα αυγουλακι.Το ζυμαρακι θεικο και ευκολο.Θα τα ξαναφτιαξω σιγουρα και με σπανακι.Ηθελα απλως να ρωτησω αν θα μπορουσαν να ψηθουν στο φουρνο ισως?Σας ευχαριστουμε για τις συνταγες που μοιραζεστε μαζι μας.Δημητρα.
Καλά… ας πάω για λιπομέτρηση τώρα.
Έβαλα τη μάνα μου και μου έφτιαξε αγνιόπιτες με γλυκιά μυζήθρα προχθές, για την εκδήλωση του σχολείου. Κοντέψαμε να τσακωθούμε γιατί… "Πού ξανάκουσες να γίνονται με γλυκιά μυζήθρα οι αγνιόπιτες;;;;;;;;;"… Μαμάδες.
Πάντως έγιναν ανάρπαστες. 😉
Σε φιλώ
Kαλό μήνα Βαγγελιώ 🙂
Πολύ ωραίες πιτούλες…αυτή και η προηγούμενη ανάρτηση σου με τα χορτοκαλίτσουνα στο φούρνο με ξεσήκωσαν…αχ…
Καλησπέρα… το έχεις δει αυτό?
http://xoroxronos.gr/%CE%BD%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%AD%CE%B4%CE%B5%CF%82-47708/
εμένα μου έχουν πάρει πάνω από 520 συνταγές, χωρίς να ρωτήσουν φυσικά!!!
[…] Αγνιόπιτες με σπανάκι […]
Τέλειες συνταγες!!
Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!