Μια άλλη εκδοχή για τις αγνιόπιτες
Στη σημερινή συνταγή -που έφτασε στα χέρια μου την περασμένη εβδομάδα μαζί με ένα καλό κομμάτι ντόπιας φέτας από αιγοπρόβειο γάλα για να τη δοκιμάσω- το υγρό της ζύμης είναι γάλα με νερό και έτσι είναι πιο πλούσια θα λέγαμε. Αφράτη στο εσωτερικό της αλλά τραγανή στην κρούστα της. «Έφυγαν» στο πι και φι και άρεσαν σε όλους όσους τις δοκίμασαν. Η γέμιση έγινε με φέτα, δεν έβαλα μέλι ή ζάχαρη στο σερβίρισμα και τις φάγαμε σαν τυρόπιτες, αλμυρές. Το ευχάριστο είναι ότι παρόλο που είναι τηγανητές απορροφούν ελάχιστο ελαιόλαδο και δείχνουν σαν να είναι ψημένες στο φούρνο.
Υλικά
Α. Για τη ζύμη (για 20-25 πίτες )
1 κούπα γάλα
1 κούπα χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά των 8 γραμμαρίων ή ένα κύβο φρέσκιας μαγιάς 25 gr
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κοφτό κουταλάκι
αλάτι
1/3 κούπας ελαιόλαδο (έλεγε 1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ και το αντίστοιχο ήταν 1/3 της δοσομετρικής κούπας)
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμη (ήταν 600 γραμμάρια ακριβώς αυτή τη φορά!).
Β. Για τη γέμιση
½ κιλό φέτα
Λίγο γάλα για να μαλακώσουμε τη φέτα ( 2-3 κουταλιές ανάλογα με το πόσο σκληρή είναι)
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Επί το έργον
Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης τα υγρά υλικά της ζύμης και προσθέτουμε τη μαγιά , τη ζάχαρη και το αλάτι. Αναμειγνύουμε και βάζουμε και το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να κολλά στα χέρια μας και στη λεκάνη στην αρχή. Δεν βάζουμε πολύ αλεύρι.
Ζυμώνουμε λίγη ώρα μέχρι σχεδόν να ξεκολλά από τα τοιχώματα της λεκάνης (πάλι θα κολλάει ελαφρά αλλά όχι όσο στην αρχή). Την αφήνουμε να ξεκουραστεί όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση. Τρίβουμε την φέτα στον τρίφτη της ντομάτας και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές γάλα πατώντας τη με ένα πιρούνι για να γίνει σαν σφικτή κρέμα. Δεν πρέπει όμως να είναι υδαρής γιατί θα τρυπάει το ζυμάρι μας.
Παίρνουμε κομμάτια στο μέγεθος μανταρινιού, τα ζυμώνουμε να μην κολλάνε , τα ανοίγουμε στο χέρι μας και βάζουμε μια
γεμάτη κουταλιά γέμιση. Τα κλείνουμε σαν πουγκάκια φροντίζοντας να κλειστεί πολύ καλά στο εσωτερικό τους η γέμιση και τα πατάμε με το χέρι μας να πλατύνουν φροντίζοντας να μείνουν κυκλικά.
Τα τοποθετούμε σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί ή βαμβακερή πετσέτα και τα σκεπάζουμε με μια άλλη πετσέτα για να ανεβούν. Εγώ για να συντομεύσω τη διαδικασία, άναψα στους 50 βαθμούς το φούρνο, τον έσβησα και έβαλα μέσα το ταψάκι μου. Όταν ανεβούν, βάζουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και όταν κάψει (χωρίς να καπνίζει) βάζουμε λίγες λίγες τις πίτες μας. Τις ξεκολλάμε προσεκτικά από το χαρτί ή την πετσέτα για να μη τρυπήσουν.
Τις τηγανίζουμε κι από τις δύο πλευρές . Τις γυρίζουμε χωρίς να τις τρυπήσουμε. Τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας, να φύγει το περίσσιο λάδι. Σερβίρονται ζεστές, χλιαρές, σε θερμοκρασία δωματίου , κοινώς όπως νάναι…
Παρατηρήσεις
1)Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξινομυζήθρα ή άλλο μαλακό τυρί αλλά όχι πολύ υγρό για να μη τρυπάει η ζύμη μας. Μπορούμε πάντα να τις σερβίρουμε με μέλι ή αχνοζάχαρη και κανέλα.
2)Σε όλες τις πίτες μπορεί ανάλογα με το μέγεθος και τις ποσότητες της γέμισης που χρησιμοποιούμε να περισσέψει ζύμη ή γέμιση. Γι αυτό καλό είναι να χωρίζουμε με το μάτι ή «στο περίπου» τη ζύμη και τη γέμισή μας. Αυτή τη φορά περίσσεψε λίγη ζύμη και έφτιαξα δυο όλα κι όλα πιτάκια με γέμιση μαρμελάδα κυδώνι!
3)Για να είναι νόστιμες αυτές οι πίτες πρέπει πραγματικά να είναι αγνιά η ζύμη. Αν γίνει σφικτή, δεν τηγανίζονται μέχρι το εσωτερικό τους και λαδοπίνουν.
Θέλω μια μερίδα, παρακαλώ με φέτα, μια μερίδα, ξανα-παρακαλώ με μυζήθρα, και μια μερίδα, ματα-ξανα-παρακαλώ με μαρμελάδα κυδώνι! Ο λογαριασμός αφού φάω και στυλωθώ!!!
Ναι Μάρθα μου και με τη μαρμελάδα ήταν πολύ ωραίες!
Κι εγώ θέλω μην τις στείλεις όλες στην Αμερική στη Μάρθα.
Πόσα κομματάκια βγαίνουν με αυτή τη ζύμη είμαστε μόνο δυο πια στο σπίτι εκτός κι αν μαζευτούμε φίλοι.
Καλημέρα!!
Έφτιαξα γύρω στις 22 γιατί τις έκανα μεγαλούτσικες. Πάντως ήταν ωραίες και τις δύο επόμενες μέρες. Άσε που μπαίνουν και στην κατάψυξη! Κι εμείς οι δυό μας είμαστε και τα σκέφτομαι αυτά!
Όχι είναι πολύ νωρίς για μένα να ξανακάνω τηγάνι μέσα σε λίγες μέρες…
Στον φούρνο την επόμενη φορά Βαγγελιώ μου και ο Θεός μαζί τους :-)))
Κι εγώ περισσότερο από περιέργεια θα τις κάνω στο φούρνο την επόμενη φορά Πηνελόπη. Το άτιμο όμως το τηγάνι έχει τη χάρη του!
Καλά αυτές θα τις φτιάξω οπωσδήποτε!!! Μου τρέξανε τα σάλια και μόνο που τις είδα…!
Μαρίνα θα αρέσουν και στις μικρές. Ένας αφρός είναι που λένε!
Βαγγελιώ μου δείχνουν απίστευτα λαχταριστές, μου θυμίσανε πιροσκάκια.
Και δεν φαίνεται καθόλου δύσκολη η συνταγή, αν και είμαι σίγουρη θα θέλει την τέχνη της.
Φιλιά!
Έλενα όσοι δοκίμασαν τις καταευχαριστήθηκαν. Τώρα που το λες και με άλλες γεμίσεις θα είναι καλές.
Καλέ, σαν ντόνατς μοιάζουν! Είναι τέλειες! Εγώ θα προτιμήσω τις αλμυρές, γιατί έχω τρελή αδυναμία στη μυζήθρα!
Αλμυρά ντόνατς. Γιατί όχι;
teleies .fainontai fantastikes tha tis kano apopse.se eyharisto gia allh mia fora.
Αν τις κάνεις περιμένω εντυπώσεις!
Καλημέρα Βαγγελιώ μου! Νόστιμες και αφράτες έγιναν οι πιτούλες σου!
Ανυπομονώ να δω και την ψητή εκδοχή τους!
Φιλιά πολλά!
Αφράτες και ταυτόχρονα τραγανές Ερμιόνη. Πραγματικά πολύ καλή ζύμη είναι αυτή εδώ!
Πολύ νόστιμες και πολύ αφράτες φαίνονται! Το ότι έχουν φέτα μέσα με κάνει να τις λιγουρεύομαι ακόμα πιο πολύ! Αν κι έχω κολλήσει με τις σφακιανόπιτές σου, τις οποίες φτιάχνω πολύ συχνά, κάτι μου λέει ότι και αυτά τα τυροπιτάκια θα γίνουν από τα αγαπημένα μου!
Καλό απόγευμα και καλή συνέχεια Vita!
Κάθε μια πίτα έχει τη χάρη της! Ετούτες εδώ είναι πολύ πιο εύκολες από τις σφακιανόπιτες. Μέχρι να το σκεφτείς γίνονται και δεν θέλουν δεξιοτεχνία!
Βαγγελιώ μου δείχνουν νοστιμότατες.Εγιναν και πολύ αφράτες, παρα πολύ ωραίες!!!
Φιλιά!
Ευχαριστώ Ελένη μου. Εμείς ποικιλία στις πίτες του τηγανιού εσείς στις πίτες του ταψιού!
Μια χαρά γίνονται και στον φούρνο, αλοιμένες με λίγο λαδάκι.
Λαχταριστές έτσι ωραία που είναι τηγανισμένες!!!
Φιλιά θαλασσένια.
Έτσι λέω να τις κάνω την επόμενη φορά Θαλασσένια μου. Έστω λίγες…
Μοιάζουν λίγο με κείνες που είχα κάνει; Τα έχουμε συμφωνήσει ότι αν έρθω εκεί θα μου φτιάξεις μια απ' όλες ε;;;;
Οι δικές σου ήταν πιο παραδοσιακές Κική. Τούτες εδώ έχουν πιο πλούσια ζύμη 🙂
Καταρχας συγχαρήτήρια για την υπέροχη αυτή συνταγή. Μπαίνω ανα τακτά χρονικά διαστήμα και ακολουθώ τις συνταγές σας. Οστωσο αυτό ήταν το κάτι φοβερο!
Ευχαριστώ πολύ Ελένη! Καλώς όρισες. Χαίρομαι που τη δοκίμασες και που σου άρεσε. Είναι πράγματι πολύ καλή ζύμη!
Βγήκαν αφράτες και νόστιμες, ευχαριστωωωωω! 🙂
Εγώ ευχαριστώ που τις δοκίμασες και μπήκες στον κόπο να σχολιάσεις για το αποτέλεσμα. Να είσαι καλά και καλό Πάσχα!
Τις έφτιαξα. Όμως: οι 4 κούπες αλεύρι ήταν εξαιρετικά λίγο για την ποσότητα των υγρών, με αποτέλεσμα… να κολλάει φρικτά στα χέρια και να προσθέσω και 5η ή και 6η κούπα (δεν μετρούσα, απλά πρόσθετα ώστε να μπορέσω κάπως να το πλάσω). Έψησα στο φούρνο και έγιναν… ΥΠΕΡΟΧΕΣ! Τόσο υπέροχες που ενθουσίασαν μπαμπά και μαμά! χιχιχιχι!
Με βλέπω να ξαναπροσπαθώ σύντομα. 🙂
Μαριλιάκι τι κούπα χρησιμοποιείς; Η δική μου είναι η δοσομετρική και χωράει 250 ml. Το αλεύρι σε βάρος είναι 600 γραμμάρια δηλαδή ελάχιστα παραπάνω από 4 κούπες (ζύγισα μία και ήταν 140 γρ). Τέλος πάντων αφού σας άρεσαν,
όλα καλά :-)! Φιλάκια
θα τις κανω σημερα κιολας.ειμαι σιγουρη οτι δεν θα μεινει ψιχουλακι!
Οι πίτες σας φαίνονται πολύ ωραίες, όπως όλες οι συνταγές σας.
Οι μαμά μου τις έφτιαχνε έτσι ακριβώς, στο ζυμάρι έβαζε νερό αντί για γάλα, πολλές φορές για γέμιση έβαζε μυρωδάτα χόρτα που έβρισκε στην εξοχή. Ήταν πραγματικά πολύ ωραίες. Δοκιμάστε και με χόρτα σίγουρα θα σας αρέσουν!!! Καλό σας βράδυ!!
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Ναι, τις φτιάχνω κι εγώ με χόρτα! Δείτε εδώ: https://staging.cretangastronmy.gr/2014/06/%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CE%B9%CF%8C%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CF%8E%CF%82-2/
Γενικά αυτή η τεχνική είναι εύκολη και δίνει πεντανόστιμες πίτες!
Καλημερα,κ βαγγελια! Τελειο φαινεται! Να το βαλω ομως στο φουρνο; με το τηγανι δεν το’χω….καθολου!
Κι εγώ έβαλα τις μισές στο φούρνο. Μια χαρά γίνονται, σαν τυρόψωμο.
Αχ τελεια! Θα το κανω! Ομως σε τι θερμοκρασια και για ποση ωρα; πανω κατω αντισταση να υποθεσω; θελουν γυρισμα και επαλειψη με αυγο η λαδι; ευχαριστω πολυ!
Χθες εγώ έψησα τις δικές μου στους 180 βαθμούς, μεσαία σχάρα, πάνω κάτω αντιστάσεις. Δεν τις άλειψα με κάτι, αλλά λάδωνα τα χέρια μου γιατί η ζύμη είναι “αγνιά” και κολλάει ελαφρά στα χέρια. Για να είμαι ειλικρινής δεν κράτησα ακριβή χρόνο αλλά είχα το νού μου μετά από το μισάωρο… Καλή επιτυχία!
Πολύ νόστιμες και πολύ αφρατο το ζυμάρι! Τις έφτιαξα το απόγευμα γιατί τα μεγαλα παιδιά δεν πήγαν βόλτα σήμερα και όταν βρίσκονται σπίτι όλο πεινούν. . . Διαβάζουν λένε κι όλο στην κουζίνα βρίσκονται! Και βασανίζουν και τα μικρά! Τις έφτιαξα λοιπόν , αλλά πήραν παραπάνω αλεύρι. Όμως βγήκαν πολύ ωραίες! Στο τηγάνι λόγω βιασύνης, θα δοκιμαστούν και στο φούρνο όμως, αφού τις κάνατε κι εσείς και άλλες φίλες όπως είδα! Ευχαριστούμε θερμά για όλα τα ωραία και νόστιμα που μας προτείνετε!
Αυτα μπορουν να μπουν στο φουρνο;
Ναι γίνονται και στο φούρνο! Λίγο πιο τραγανή κρούστα κάνουν αλλά είναι πολύ νόστιμες και στο φούρνο.
[…] τρυπάει το ζυμάρι μας. ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΤΟ cretangastronomy.gr beyan © Copyright 2017 Xalara.eu | All Rights Reserved […]
Γεια σας από το όμορφο Ηράκλειο!Έφτιαξα τις καταπληκτικές πεντανόστιμες αγνόπιτες θα τις ονόμαζα εγώ!Όντως μου βγήκαν 25 κομμάτια απλά ήθελα να πω, ότι χρειάστηκε το ζυμάρι παραπάνω αλεύρι όχι πολύ αλλά χρειάστηκε.Την επόμενη φορά διπλή δόση!Ένα θα πώ.Ο σύζυγός μου δεν έφαγε φαγητό(φακή)μετά την δουλειά αλλά δοκίμασε λέει τρεις αγνόπιτες για να δει αν τελικά του αρέσουν!Καλή μας όρεξη! Φτιάξτε τις είναι και για τα παιδιά ένα νόστιμο κολατσιό!!!
Χαίρομαι τόσο πολύ που σας άρεσαν! Δεν βλάπτει το παραπάνω αλεύρι, αλλά στην παραδοσιακή τους εκδοχή η ζύμη είναι όντως πολύ αγνιά. Η γιαγιά μου έβρεχε τα χέρια της για να τις ζυμώσει! Σας ευχαριστώ πολύ για τα τόσο καλά σας λόγια!
Υπέροχες πραγματικά, μου θύμισαν πιροσκί!! Σκέφτομαι να εμπλουτίσω τις επιλογες για γέμιση!!
Είναι πράγματι μαγικό ότι στην γαστρονομική παράδοση όλων σχεδόν των λαών υπάρχει πάντα μια ζύμη γεμισμένη και υλικά της περιοχής! Θα χαρώ να μας πείτε τις παρεμβάσεις σας!
Υπεροχες συνταγες, μαθαινω οτι δεν προλαβα απο την γιαγια μου την κρητικια που την χασαμε νωρις.
Σας ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που οι συνταγές μου σας ξυπνούν μνήμες! Να είστε καλά να θυμάστε τη γιαγιά σας!
Καλημέρα Βαγγελιώ υπέροχες οι συνταγές σου.Εχεις δοκιμάσει αυτήν τη ζύμη με προζύμι να κάνεις? Τι ποσότητα θα μπορούσα να βάλω.Εχω καταργήσει τα τελευταία χρόνια την μαγιά.
Καλημέρα. Σε ζύμες με προζύμι, βάζω αναλογία 1:3 (προζύμι-αλεύρι) κατά βάρος τον χειμώνα και ως 1:5 το καλοκαίρι Το προζύμι πάντα φρεσκοαναπιασμένο!