Vegan/vegetarian

Εύκολες, νόστιμες, αφράτες τυρόπιτες τηγανιού

Εύκολες, νόστιμες, αφράτες τυρόπιτες τηγανιού

Μια άλλη εκδοχή για τις αγνιόπιτες

Οι αγνιόπιτες είναι παραδοσιακές μυζηθρόπιτες  κυρίως της ανατολικής Κρήτης. Γίνονται  σχεδόν πάντα με ξινή μυζήθρα και έχουν πάρει το όνομά τους από την αγνιά τους ζύμη. Αγνιά λέμε στην Κρήτη την πολύ μαλακή ζύμη, αυτή που σχεδόν κολλά στα χέρια.
Άλλοτε τη φτιάχνουμε χωρίς διογκωτικά και άλλοτε με μαγιά ή με μπέικιν. Το υγρό που χρησιμοποιούμε στην παραδοσιακή συνταγή είναι το νεράκι  με λίγο ελαιόλαδο και λίγη ρακή. Σερβίρονται με αχνοζάχαρη ή με μέλι ή με πετιμέζι.
Εύκολες, νόστιμες, αφράτες τυρόπιτες τηγανιού

Στη σημερινή συνταγή -που έφτασε στα χέρια μου την περασμένη εβδομάδα μαζί με ένα καλό κομμάτι ντόπιας φέτας από αιγοπρόβειο γάλα για να τη δοκιμάσω- το υγρό της ζύμης είναι  γάλα με νερό και έτσι είναι πιο πλούσια θα λέγαμε. Αφράτη στο εσωτερικό της αλλά τραγανή στην κρούστα της. «Έφυγαν» στο πι και φι και άρεσαν σε όλους όσους τις δοκίμασαν. Η γέμιση έγινε με φέτα, δεν έβαλα μέλι ή ζάχαρη στο σερβίρισμα και τις φάγαμε σαν τυρόπιτες, αλμυρές. Το ευχάριστο είναι ότι παρόλο που είναι τηγανητές  απορροφούν ελάχιστο ελαιόλαδο και δείχνουν σαν να είναι ψημένες στο φούρνο.

Εύκολες, νόστιμες, αφράτες τυρόπιτες τηγανιού
Είναι τόσο εύκολες και τόσο νόστιμες που συστήνω ανεπιφύλακτα να τις δοκιμάσετε:

Παρατηρήσεις

1)Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξινομυζήθρα ή άλλο μαλακό τυρί αλλά όχι πολύ υγρό για να μη τρυπάει η ζύμη μας. Μπορούμε πάντα να τις σερβίρουμε με μέλι ή αχνοζάχαρη και κανέλα.

2)Σε όλες τις πίτες μπορεί ανάλογα με το μέγεθος και τις ποσότητες  της γέμισης που χρησιμοποιούμε να περισσέψει ζύμη ή γέμιση. Γι αυτό καλό είναι να χωρίζουμε με το μάτι ή «στο περίπου» τη ζύμη και τη γέμισή μας. Αυτή τη φορά περίσσεψε λίγη ζύμη και έφτιαξα δυο όλα κι όλα πιτάκια με γέμιση μαρμελάδα κυδώνι!

3)Για να είναι νόστιμες αυτές οι πίτες πρέπει πραγματικά να είναι αγνιά η ζύμη. Αν γίνει σφικτή, δεν τηγανίζονται μέχρι το εσωτερικό τους και λαδοπίνουν.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο