Πολύχρωμο, ανοιξιάτικο, ελαφρύ!
Από τη μια βδομάδα στην άλλη ξεφουντώσανε τα’ αμπέλια στην περιοχή μας. Μέχρι προχθές έπρεπε να διασχίσεις ένα αμπέλι για να μαζέψεις μια μαγεριά και τώρα δεν κάνεις δυό βήματα…Τα αμπελόφυλλα, και σε λίγο τα αμπελοβλάσταρα, έχουν τη δική τους θέση σε πολλές συνταγές μας. Σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, η καλλιέργεια του αμπελιού στον ελλαδικό χώρο ξεκίνησε από την Κρήτη (κατ’ άλλους από τη Θράκη).Η αμπελουργία μας λοιπόν έχει βαθιές ρίζες που φτάνουν μέχρι τη μινωική εποχή. Μην ξεχνάμε ότι ο Διόνυσος είναι γαμπρός του Μίνωα ! Κατά μία εκδοχή του μύθου, έκλεψε από τον Θησέα την Αριάδνη όταν αυτός θέλησε να κάνει μια στάση στην Νάξο για να ξεκουραστεί μετά από την περιπέτεια με το Μινώταυρο… Αυτός λοιπόν έκανε δώρο στον Μίνωα τα πρώτα πολύτιμα κλήματα!
Όλα τα προϊόντα του αμπελιού έχουν σημαντική θέση στην κρητική γαστρονομία. Από πού να αρχίσω: Τα σταφύλια,η σταφίδα,το κρασί,η ρακή,ο μούστος, το πετιμέζι,τα αμπελόφυλλα,τα αμπελοβλάσταρα , η αγγουρίδα, όλα περιέχονται στην διατροφή μας. Ακόμη και οι κληματόβεργες έχουν τη θέση τους στη μαγειρική μας και αποτελούν το υπόβαθρο για μια θαυμάσια συνταγή ψητού, όπου το κρέας «ξαπλώνει» πάνω σε κλήματα και ψήνεται σε ξυλόφουρνο!Η επινοητικότητα της μαγείρισσας των περασμένων εποχών δεν άφηνε τίποτα από όσα της έδινε η γενναιοδωρία της φύσης χωρίς να το εκμεταλλευτεί και να το αξιοποιήσει.
Η κλασική συνταγή δεν αφορά κοτόπουλο. Αφορά αρνάκι, παραγεμισμένο με τυριά και στάκα και τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα. Θα δώσω άλλη φορά την «αμαρτωλή» συνταγή. Την «πείραξα» λοιπόν -αρκετά- για να γίνει πιο διαιτητική και πιο υγιεινή. Εντάξει με το αρνάκι είναι άλλο πράμα, αλλά και το κοτόπουλο δεν είναι άσχημο και είναι σαφώς πιο υγιεινό και πιο διαιτητικό.
Υλικά
3-4 φιλέτα στήθους κοτόπουλο (δεν είναι άσχημο και με ανάλογα φιλέτα από μπούτι)
5-6 κομματάκια λιαστής ντομάτας σε λάδι (ή 2 ντοματάκια κομμένα σε στρογγυλές φέτες )
80-100 γραμμάρια κρητική γραβιέρα ( κομμένη σε 3-4 ραβδάκια ή σε πολλά μικρότερα)
Αλατοπίπερο
Μερικά κλαδάκια φρέσκο θυμάρι ή ένα κουταλάκι ξερό (εναλλακτικά ένα κουταλάκι ρίγανη)
1 κουταλιά ελαιόλαδο για τα φιλέτα και ½ κούπα για το ταψί
Χυμός ενός μέτριου λεμονιού.
5-6 αμπελόφυλλα για κάθε φιλέτο στήθους (3-4 αν είναι από μπούτι) ζεματισμένα όπως στα ντολμαδάκια.
Επί το έργον
Βάζουμε σε νερό με 2 κουταλιές ξύδι τα φιλέτα για 20-30 λεπτά (αυτό το κάνω πάντα με τα κοτόπουλα ιδιαίτερα του εμπορίου ). Τα στραγγίζουμε, τα ανοίγουμε και τα πλαταίνουμε . Τα χτυπάμε με το σφυράκι για τα σνίτσελ να λεπτύνουν λίγο. Τα αλατοπιπερώνουμε και αν προσθέσουμε ξηρό θυμάρι ή ρίγανη το βάζουμε κι αυτό σ’ αυτή τη φάση. Βάζουμε και την κουταλιά το λάδι τα ανακατεύουμε να λαδωθούν και τα αφήνουμε άλλο ένα δεκάλεπτο.
Η ποσότητα του τυριού εξαρτάται από το πόσο αυστηρή είναι η δίαιτα…
Στρώνουμε 6 αμπελόφυλλα σε κατάλληλη επίπεδη επιφάνεια, απλώνουμε ένα ένα φιλέτο , τις φετούλες από τα ντοματάκια , τη γραβιέρα, το φρέσκο θυμάρι. Τυλίγουμε το ρολάκι ώστε να παίρνουμε και τα φύλλα στο εσωτερικό του . Δένουμε με κλωστή.
Τοποθετούμε τα ρολάκια σε πυρέξ, τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε για μια ώρα στους 200 βαθμούς.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε για άλλα δέκα λεπτά στο φούρνο.
Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε για λίγο για να μην είναι εντελώς ρευστό το τυρί και μας φύγει στο κόψιμο, αφαιρούμε τις κλωστές, και τα κόβουμε σε ροδέλες. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και ρυζάκι ή τηγανητές πατάτες.
Update Απρίλιος 2018
Για ευκολία μπορούμε να τυλίξουμε σε χαρτί ψησίματος τα ρολά μας και να μη τα δέσουμε!
Παρατηρήσεις
1) Η γέμιση επιδέχεται παραλλαγές και στο είδος του τυριού(φέτα, ξινομυζήθρα, διάφορα κίτρινα τυριά κλπ) , και στο είδος των μυρωδικών. Πολύ καλή εκδοχή και για τη γεύση και για την εμφάνιση είναι να βάλουμε κάποιο πέστο ρόκας ή βασιλικού με σκορδάκι, μάραθο ψιλοκομμένο και τσιγαρισμένο με λίγο κρεμμυδάκι, σπανάκι με άνηθο κλπ. Φυσικά κάθε περίπτωση θα έχει και άλλο γευστικό αποτέλεσμα
2) Μπορούμε να μη βάλουμε λεμόνι αλλά να τα ψήσουμε μόνο με το λάδι. Μετά θα κάνουμε μια σάλτσα ντομάτα και θα τα σερβίρουμε …κοκκινιστά.
3) Μπορούμε να τα τυλίξουμε ένα ένα σε λαδόχαρτο ή αλουμινόχαρτο αλλά τότε πρέπει να βάλουμε περισσότερο λάδι στα φιλέτα αλλιώς γίνονται πολύ… νερόβραστα.
4) Εννοείται ότι η συνταγή γίνεται και με διατηρημένα στην κατάψυξη ή με αμπελόφυλλα από βάζο. Με τα τελευταία όμως πρέπει να προσέξουμε το αλάτι μας, αλλιώς δεν θα τρώγονται τα ρολάκια μας.
Vita μου, ότι θα έβλεπα τα αμπελόφυλλα στην θέση που έχει το φύκι στο σούσι δεν το περίμενα ποτέ !!!!!!!!!!! για μας που λατρεύουμε τα αμπελόφυλλα πιστεύω ότι είναι ιδανική η συνταγή !!
γεια στα χεράκια σου !!!
Υ.Γ. σου έχω στείλει μειλ, το πήρες ???
φιλια πολλά και καλή βδομάδα
Πολύ ευπαρουσίαστο και φαντάζομαι τι γευση θα δίνουν τα αμπελόφυλλα!!
Καλη εβδομάδα
Πραγματικά υπέροχη συνταγή, μπράβο σου!!!
Φυσικά, είστε η μάγισσα από τις συνταγές. Το πιάτο αυτό πρέπει να γίνει σίγουρα καλύτερα. Πολύ καλή ως συνήθως.
Θα τα φτιάξω το Σάββατο που έχω τραπέζι, με γέμιση φέτα-δυόσμο-ντομάτα! Τα λιγουρεύομαι από τώρα!!!
Είσαι εξαιρετική!!!Με αμπελόφυλλα έχουμε τυλίξει μπιφτέκια αλλά και γαύρο και το αποτέλεσμα άρεσε πολύ.
Στο έχω ξαναπεί περιμένω τις αναρτήσεις σου!!
Καλή εβδομάδα!1
Πω-πω Vita μου, ξελυγώθηκα…καθώς όλη μέρα τρέχω αλλάζοντας 2 νομούς (Αττική – Κορινθία) μέσα σε ελάχιστες ώρες επι 2 φορές, ένα πιατάκι, θα το έτρωγα ακόμη και ωμό!!
Τέλειο φίλη μου. Απλά τέλειο.
Πρωτότυπο και ευπαρουσίαστο!!!
Το φαντάζομαι και με το αρνάκι, σκέτος πειρασμός θα είναι!
Καλό βράδυ!!
Ακόμα και στη διαιτητική του έκδοση, μου τρέχουν τα σάλια στο πάτωμα! Δε θέλω καν να φανταστώ πόσο πιο νόστιμο (και παχυντικό) θα είναι με αρνάκι και στάκα (σου έχω πει πόσο τη λατρεύω άλλωστε).
Και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα μπορέσω να μαγειρέψω άμεσα τη συνταγή σου. Τώρα σκεφτόμουν τι να φτιάξω αύριο και με έβγαλες από τον κόπο. Θα επανέλθω με σχόλια (και φουσκωμένο στομάχι). 🙂
Πολύ πρωτότυπη η ιδέα,Vita μου!Φαίνεται πεντανόστιμο και είναι και εντυπωσιακό!Καλή σου εβδομάδα!
Εξαιρετική συνταγή Vita. Πολύ ενδιαφέρων γευστικά ο συνδυασμός κοτόπουλου – αμπελόφυλλου! Θα δοκιμαστεί.
Πολύ ωραία ησυνταγή και όλες οι παραλλαγές που αναφέρεις.
Τα αμπελόφυλλα δίνουν ιδιαίτερη γεύση.
Μπράβο !
ΤΕΛΕΙΟ!!!! ΤΕΛΕΙΟ!!! Δεν μπορούσα να φανταστώ ρολό με αμπελόφυλλα!
Vita τι υπέροχη ιδέα είναι αυτή! Και οι παραλλαγές υπέροχες! Θα το φτιάξω άμεσα! Ευχαριστώ!
τι ωραια ιδεα! αγορασα αμπελοφυλα πριν 1 εβδομαδα. σε αλμη. θα το δοκιμασω.
λοιπον: μετα απο περιπετειες, καταφερα σημερα το απογευμα να βρω το αλευρι απο κριθαρι. το βρηκα σε μαγαζι "nature". τωρα ειναι στο ντουλαπι και περιμενει. μαλλον για σαββατο το βλεπω. τους ντακους εννοω! 🙂
Τι ωραία ιδέα!!!
Μαρία μου έχεις δίκιο μοιάζει με σούσι στην εμφάνιση 🙂
Νίκη ναι, αναβαθμίζεται λίγο το "αδιάφορο" λευκό του κοτόπουλου…
Λίλα δίαιτα τέχνες κατεργάζεται 🙂
annamaria Πάντα με καλά λόγια έρχεσαι στο "σπίτι" μου 🙂
Μαρίνα να βάλεις μπόλικο τυράκι. Τα δικά μου ήτνα τσιγγουνεμένα λόγω δίαιτας 🙁
Ξανθή είδα τη συνταγή σου για μπιφτέκια και την έβαλα στο πρόγραμμα…
Πηνελόπη τέλειο είναι με αρνάκι΄και μπόλικο τυρί.Το στήθος του κοτόπουλου δεν με τρελαίνει αλλά έτσι είναι ενδιαφέρον 🙂
Έλενα με αρνάκι είναι πραγματικά gourmet συνταγή!
Αναρχάκι ελπίζω να σου πετύχει καινα σας αρέσει…
Λένια η εμφάνιση του ήταν πραγματικά εντυπωσιακή και ανοιξιάτικη.Και η γεύση του πολύ καλή για στήθος κοτόπουλου διαίτης 🙂
Σοφία ναι ήταν ωραίος ο συνδυασμός!
Μάριον εμένα μ' αρέσει πολύ με τη σκορδάτη γέμιση του pesto. Αλλά είναι πιο παχυντική η ριμάδα 🙂
Κική η ιδέα του ρολού σε αμπελόφυλλα δεν είναι δική μου. Εγώ απλώς άλλαξα το κλασικό αρνάκι με κοτόπουλο για ευνόητους λόγους 🙂
Αγγελική περιμένω εντυπώσεις καθώς και το "πείραγμά" σου 🙂
grEAT σου έστειλα mail…Να προσέξεις το αλάτι αν βάλεις του κουτιού.
Μανουσίνα σ' ευχαριστώ!
Και όπως υποσχέθηκα, επέστρεψα με εντυπώσεις!
Σαν κάθε υπερβολικά σίγουρη μαγείρισσα, έφυγα για ψώνια χωρίς να μελετήσω τη συνταγή, με αποτέλεσμα να ξεχάσω εντελώς τη ντομάτα. Και σαν γνήσια Αθηναία, προτίμησα τα αμπελόφυλλα κονσέρβας από τα φρέσκα, τρυφερά και καταπράσινα αμπελόφυλλα που έχω στον κήπο (και δεν τόλμησα να ρωτήσω τον σπιτονοικοκύρη αν μπορώ να τα κόψω). Επίσης έχω πρόβλημα με το τύλιγμα καθολικά και παντός συνταγής και τεχνικής. ΔΕ ΜΠΟΡΩ να φτιάξω τυλιχτά, τελεία και παύλα.
Παρ' όλες αυτές τις αναποδιές, το φαγητό ήταν τουλάχιστον υπέροχο! Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που ψήνω κρεατικό γεμιστό με τυριά και δεν βρίσκω το τυρί να κολυμπάει στο ζουμί. Ήταν όλο μέσα στο κοτόπουλο! Αν και στήθος, δηλαδή εξ ορισμού σκληρό (και δεν έχω και το σφυράκι του σνίτσελ), ήταν τρυφερό, ζουμερό και πεντανόστιμο και έδενε τέλεια γευστικά με το αμπελόφυλλο. Δε θέλω να φανταστώ πόσο καλύτερο θα γινόταν με τη ντομάτα, και δεν αντέχω να σκεφτώ πόσο πιο ονειρεμένο θα είναι με αρνάκι και στάκα.
Οικογενειακώς σε ευχαριστούμε για τη συνταγή. Μπήκε με κάθε δόξα και τιμή στο αρχείο "Τι να μαγειρέψω σήμερα;" και σκέφτομαι την επόμενη φορά να το δοκιμάσω με τυρί spread και δυόσμο ή σκόρδο.
Αναρχάκι μου χαίρομαι που σας άρεσε! Η αλήθεια είναι ότι κι εμένα δεν είναι το καλύτερό μου το στήθος κοτόπουλο αλλά έτσι εμπλουτισμένο γίνεται ενδιαφέρον.Το σκορδάκι του πηγαίνει ούτως ή άλλως. Θα μπορούσαμε να το βάλουμε στη μαρινάδα του οποιαδήποτε γέμιση κι αν διαλέγαμε…
Ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σου λόγια.
Μετά από τη χθεσινή πτώση του blogger, χάθηκαν τα σχόλια σε κάποια posts. Επαναφέρω με copy paste όσα δεν είχα σβήσει από το email.Έτσι γράφει το αναρχάκι και απαντώ εγώ:
Και όπως υποσχέθηκα, επέστρεψα με εντυπώσεις!
Σαν κάθε υπερβολικά σίγουρη μαγείρισσα, έφυγα για ψώνια χωρίς να μελετήσω τη συνταγή, με αποτέλεσμα να ξεχάσω εντελώς τη ντομάτα. Και σαν γνήσια Αθηναία, προτίμησα τα αμπελόφυλλα κονσέρβας από τα φρέσκα, τρυφερά και καταπράσινα αμπελόφυλλα που έχω στον κήπο (και δεν τόλμησα να ρωτήσω τον σπιτονοικοκύρη αν μπορώ να τα κόψω). Επίσης έχω πρόβλημα με το τύλιγμα καθολικά και παντός συνταγής και τεχνικής. ΔΕ ΜΠΟΡΩ να φτιάξω τυλιχτά, τελεία και παύλα.
Παρ' όλες αυτές τις αναποδιές, το φαγητό ήταν τουλάχιστον υπέροχο! Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που ψήνω κρεατικό γεμιστό με τυριά και δεν βρίσκω το τυρί να κολυμπάει στο ζουμί. Ήταν όλο μέσα στο κοτόπουλο! Αν και στήθος, δηλαδή εξ ορισμού σκληρό (και δεν έχω και το σφυράκι του σνίτσελ), ήταν τρυφερό, ζουμερό και πεντανόστιμο και έδενε τέλεια γευστικά με το αμπελόφυλλο. Δε θέλω να φανταστώ πόσο καλύτερο θα γινόταν με τη ντομάτα, και δεν αντέχω να σκεφτώ πόσο πιο ονειρεμένο θα είναι με αρνάκι και στάκα.
Οικογενειακώς σε ευχαριστούμε για τη συνταγή. Μπήκε με κάθε δόξα και τιμή στο αρχείο "Τι να μαγειρέψω σήμερα;" και σκέφτομαι την επόμενη φορά να το δοκιμάσω με τυρί spread και δυόσμο ή σκόρδο.
Αναρχάκι μου χαίρομαι που σας άρεσε! Η αλήθεια είναι ότι κι εμένα δεν είναι το καλύτερό μου το στήθος κοτόπουλο αλλά έτσι εμπλουτισμένο γίνεται ενδιαφέρον.Το σκορδάκι του πηγαίνει ούτως ή άλλως. Θα μπορούσαμε να το βάλουμε στη μαρινάδα του οποιαδήποτε γέμιση κι αν διαλέγαμε…
Ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σου λόγια.
ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ. ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ.
ΕΒΑΛΑ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΥΡΙ.