Αλμυρά

Φιλέτο κοτόπουλου σε αμπελόφυλλα

Φιλέτο κοτόπουλου σε αμπελόφυλλα

Πολύχρωμο, ανοιξιάτικο, ελαφρύ! 

Από τη μια βδομάδα στην άλλη ξεφουντώσανε τα’ αμπέλια στην περιοχή μας. Μέχρι προχθές έπρεπε να διασχίσεις ένα αμπέλι για να μαζέψεις μια μαγεριά και τώρα δεν κάνεις δυό βήματα…Τα αμπελόφυλλα, και σε λίγο τα αμπελοβλάσταρα, έχουν τη δική τους θέση σε πολλές συνταγές μας. Σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, η καλλιέργεια του αμπελιού στον ελλαδικό χώρο ξεκίνησε από την Κρήτη (κατ’ άλλους από τη Θράκη).Η αμπελουργία μας λοιπόν έχει βαθιές ρίζες που φτάνουν μέχρι τη μινωική εποχή. Μην ξεχνάμε ότι ο Διόνυσος είναι γαμπρός του Μίνωα ! Κατά μία εκδοχή του μύθου, έκλεψε από τον Θησέα την Αριάδνη όταν αυτός θέλησε να κάνει μια στάση στην Νάξο για να ξεκουραστεί μετά από την περιπέτεια με το Μινώταυρο… Αυτός λοιπόν έκανε δώρο στον Μίνωα τα πρώτα πολύτιμα κλήματα!

Φιλέτο κοτόπουλου σε αμπελόφυλλα

Όλα τα προϊόντα του αμπελιού έχουν σημαντική θέση στην κρητική γαστρονομία. Από πού να αρχίσω: Τα σταφύλια,η σταφίδα,το κρασί,η ρακή,ο μούστος, το πετιμέζι,τα αμπελόφυλλα,τα αμπελοβλάσταρα , η αγγουρίδα, όλα περιέχονται στην διατροφή μας. Ακόμη και οι κληματόβεργες έχουν τη θέση τους στη μαγειρική μας και αποτελούν το υπόβαθρο για μια θαυμάσια συνταγή ψητού, όπου το κρέας «ξαπλώνει» πάνω σε κλήματα και ψήνεται σε ξυλόφουρνο!Η επινοητικότητα της μαγείρισσας των περασμένων εποχών δεν άφηνε τίποτα από όσα της έδινε η γενναιοδωρία της φύσης χωρίς να το εκμεταλλευτεί και να το αξιοποιήσει.

Φιλέτο κοτόπουλου σε αμπελόφυλλα

Η κλασική συνταγή δεν αφορά κοτόπουλο. Αφορά αρνάκι, παραγεμισμένο με τυριά και στάκα και τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα. Θα δώσω άλλη φορά την «αμαρτωλή» συνταγή. Την «πείραξα» λοιπόν -αρκετά- για να γίνει πιο διαιτητική και πιο υγιεινή. Εντάξει με το αρνάκι είναι άλλο πράμα, αλλά και το κοτόπουλο δεν είναι άσχημο και είναι σαφώς πιο υγιεινό και πιο διαιτητικό.

Φιλέτο κοτόπουλου σε αμπελόφυλλα

Παρατηρήσεις

1) Η γέμιση επιδέχεται παραλλαγές και στο είδος του τυριού(φέτα, ξινομυζήθρα, διάφορα κίτρινα τυριά κλπ) , και στο είδος των μυρωδικών. Πολύ καλή εκδοχή και για τη γεύση και για την εμφάνιση είναι να βάλουμε κάποιο πέστο ρόκας ή βασιλικού με σκορδάκι, μάραθο ψιλοκομμένο και τσιγαρισμένο με λίγο κρεμμυδάκι, σπανάκι με άνηθο κλπ. Φυσικά κάθε περίπτωση θα έχει και άλλο γευστικό αποτέλεσμα
2) Μπορούμε να μη βάλουμε λεμόνι αλλά να τα ψήσουμε μόνο με το λάδι. Μετά θα κάνουμε μια σάλτσα ντομάτα και θα τα σερβίρουμε …κοκκινιστά.
3) Μπορούμε να τα τυλίξουμε ένα ένα σε λαδόχαρτο ή αλουμινόχαρτο αλλά τότε πρέπει να βάλουμε περισσότερο λάδι στα φιλέτα αλλιώς γίνονται πολύ… νερόβραστα.
4) Εννοείται ότι η συνταγή γίνεται και με διατηρημένα στην κατάψυξη ή με αμπελόφυλλα από βάζο. Με τα τελευταία όμως πρέπει να προσέξουμε το αλάτι μας, αλλιώς δεν θα τρώγονται τα ρολάκια μας.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο