Αγνιόπιτες και τυροπιτάκια με σχήμα κρουασάν
Η ξινομυζήθρα είναι ένα μαλακό κρητικό τυρί, γνωστό και αγαπητό πιά σε όλη την Ελλάδα. Το βρίσκουμε όλο το χρόνο λόγω του τρόπου παρασκευής και συντήρησης και χρησιμοποιείται σαν επιτραπέζιο τυρί σε σαλάτες ,και σαν γέμιση σε διάφορα τυροπιτάκια και μπουρέκια. Λέγεται και μυζήθρα της κουρούπας γιατί μετά την παρασκευή της αφήνεται να ωριμάσει για 2 περίπου μήνες σε κουρούπια (πήλινα δοχεία με σχετικά φαρδύ στόμιο) .
Αν είναι κακοσυντηρημένη έχει αψιά γεύση και αφήνει ένα κάψιμο στον ουρανίσκο. Γι αυτό συχνά οι παραγωγοί και οι έμποροι που τη διαθέτουν, επιτρέπουν στον πελάτη να τη δοκιμάσει πριν την αγοράσει.Υπάρχει πλέον και τυποποιημένη αρκετά καλή σε μερικές περιπτώσεις, αλλά όχι όπως αυτή που βρίσκουμε στα καλά μαγαζιά παραδοσιακών προϊόντων.
Η ξινομυζήθρα σε αλμυρές πίτες αντικαθιστά τη φέτα με άριστα αποτελέσματα. Παράλληλα, χρησιμοποιείται σαν γέμιση σε πολλά παραδοσιακά πιτάκια και μπουρέκια με κορυφαία εφαρμογή κατά τη γνώμη μου στις σαρικόπιτες.
Σήμερα έχω μια γλυκιά-παραδοσιακή και μια αλμυρή-νεωτερίστικη πρόταση με ξινομυζήθρα.
Αγνιόπιτες
Οι λεγόμενες αγνιόπιτες ή αγνόπιτες είναι οι πιο εύκολες στην κατασκευή κρητικές πιτούλες , αφού γίνονται χωρίς να ανοίξουμε καθόλου φύλλο , και δεν υστερούν καθόλου σε γεύση. Απεναντίας πολλοί τις προτιμούν από τις υπόλοιπες.Είναι θα λέγαμε η παραλλαγή της κεντρικής Κρήτης αφενός για τις σφακιανές πίτες και αφετέρου για τις νεράτες μυζηθρόπιτες του Ν.Λασιθίου, με διαφορετικό όμως γευστικό αποτέλεσμα.
Η ζύμη τους είναι μια απλή ζύμη φύλλου που θα ήθελε …λίγο αλεύρι ακόμη εξ ου και η ονομασία τους (αγνιά ζύμη λέμε τη ζύμη που θέλει ακόμη λίγο αλεύρι χωρίς να κολλά πολύ στα χέρια).
Υλικά
Για τις αγνιόπιτες στο βίντεο:
450gr αλεύρι
1 κούπα των 250ml νερό
¾ της ίδιας κούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά (προαιρετικά, δεν είναι απαραίτητη)
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Χυμός ενός λεμονιού (25ml)
1 σφηνάκι ρακή (25ml)
350 gr ξινομυζήθρα
Β. Για τα τυροπιτάκια-κρουασανάκια:
1 αυγό
Επί το έργον
Α. Για τις αγνιόπιτες:
Δείτε το ιδιαίτερα κατατοπιστικό βιντεάκι μας για να διευκολυνθείτε!
Κάνουμε μια «αγνιά» ζύμη με τα παραπάνω υλικά. Παίρνουμε μια ποσότητα όση περίπου ένα μανταρίνι την ανοίγουμε και βάζουμε μια καλή κουταλιά μυζήθρα.Την μυζήθρα την έχουμε σπάσει σε μικρά κομπάκια και την έχουμε ανακατέψει με τον αβάρσαμο(δυόσμο).
Τραβάμε τη ζύμη να κλείσει στο εσωτερικό της τη μυζήθρα και με το χέρι μας την πατάμε να γίνει επίπεδη, περίπου στο μέγεθος που έχει ένα πιατάκι του γλυκού.
Όταν τελειώσουμε τις τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο,και τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι.
και τις σερβίρουμε με μέλι ή με αχνοζάχαρη και κανέλα ή με μέλι, καβουρδισμένο και κοπανισμένο σουσάμι και κανέλα. Τρώγονται ευχάριστα ακόμη και κρύες και συνοδεύουν τη ρακή.
Β. Για τα τυροπιτάκια:
Επί το έργον:
Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και αφήνουμε να ανεβούν. Ανεβαίνουν γρήγορα. Μέχρι να τελειώσει η ζύμη έχουν ανεβεί τα πρώτα αν είναι ζεστό το περιβάλλον.Είναι έτοιμα όταν πιέζοντας ελαφρά με το δάκτυλο, η ζύμη επανέρχεται. Βάζουμε σε ένα μπολ λίγο γάλα και τα περνάμε με πινέλο ζαχαροπλαστικής ελαφρά.Αυτό μπορεί να γίνει και με ένα κρόκο αυγού που έχουμε ανακατέψει με μια κουταλιά νεράκι.
Η παλιά συνταγή χωρίς μαγιά
Μισό κιλό περίπου αλεύρι 1 κούπα νερό 1 σφηνάκι ρακή ½ -3/4 κούπας ελαιόλαδο Χυμό ενός λεμονιού ή μια κουταλιά ξύδι Μισό κουταλάκι αλάτι Γέμιση: 2 κούπες ξινομυζήθρα Λίγο αβάρσαμο (δυόσμο) , αν θέλουμε. Σερβίρισμα: Μέλι,πετιμέζι, ή ζάχαρη άχνη και κανέλα.Παρατηρήσεις
1) Στις ζύμες που χρησιμοποιούμε στις πίτες στην Κρήτη βάζουμε πάντα ρακή. Αν δεν έχετε, βάζετε κάποιο άλλο οινοπνευματώδες π.χ. τσίπουρο χωρίς άρωμα, κονιάκ , βότκα ή ρούμι, ή ακόμη και κρασί. Κάνουν το φύλλο πιο κριτσανιστό και η αιθυλική αλκοόλη εξατμίζεται με την θερμοκρασία.Δηλαδή δεν πειράζει να καταναλωθούν και από παιδάκια.
2) Οι αγνιόπιτες μπαίνουν στην κατάψυξη και έτσι έχουμε ένα εύκολο κέρασμα όποτε το χρειαζόμαστε. Τα κρουσάν δεν τα έχω βάλει ποτέ αλλά υποθέτω ότι δεν θα πειράξει, αρκεί να τα βγάλουμε αρκετές ώρες πριν τα ψήσουμε ώστε να ξεπαγώσουν και να ανεβούν. Έχω βάλει πολλές άλλες ζύμες με μαγιά και δεν έπαθαν τίποτε
3)Άλλες παραλλαγές για τις αγνιόπιτες μπορείτε να δείτε εδώ:
Κι εδώ:
Β. Για τα τυροπιτάκια:
Λοιπόν σήμερα αναρωτιόμουν πόσες νοστιμιές έχεις φτιάξει…Κατέληξα οτι θα πρέπει να το σκεφτείς καλά και να το κάνεις επάγγελμα! Σκέψου ένα μαγαζί σαν σπίτι που η μαμά-μαγείρισσα μαγειρεύει κάθε μέρα κάτι διαφορετικό! Χωρίς κατάλογο αλλά με μενού (φαγητο και γλυκό) ημέρας!!! Έτσι θα μπορέσουμε και εμείς όλοι, που λιγουρευόμαστε ότι βλέπουμε, να δοκιμάσουμε τις λιχουδιές σου!!! Τον εαυτό μου σκέφτομαι κατά βάθος….
Σκέφτομαι να αρχίσω ενα τετράδιο με τίτλο '':Tι εχω μάθει απο την Vita:'' ,ωστε να εχω ολες τις πολύτιμες συμβουλές σου συγκεντρωμένες!!!Δεν μπορείς να φανταστείς πόσα πράγματα εχω μάθει μέσα απο τις συνταγές σου..Τό μόνο πρόβλημα ειναι οτι δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να τις φτιάχνω αμέσως!!!Καταλαβαίνεις τώρα, αύριο Κυριακή τι έχει να γίνη με την ξυνομυζήθρα που εχω στο ψυγείο!!!Αχ τι μου κάνεις!!!!
Καλώς σε βρίσκω στο μοσχοβoλιστό και νοικοκυρεμένο e-σπιτικό σου. Μου έλειπαν οι παραδοσιακές σας συνταγές και εδώ έχεις τα πάντα.
Η φωτό στην κεφαλίδα θαυμάσια!!!
Λατρεύω αυτές τις κουλούρες σας, τόσο που στην ανάρτησή μου έχω την πρώτη και μοναδική που έφτιαξα προ διετίας.
Πολλή δουλειά είχε το κεντίδι για το στόλισμα αλλά το αποτέλεσμα με αποζημίωσε. Της έλειπε κάποια επίστρωση για να γυαλίζει.
Τελικά παραδόθηκε στο χρόνο και …διελύθη αφ’ εαυτού της εις τα εξ ων συνετέθη
ΚΑΛΕΣ και ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Προσωπική και οικογενειακή γαλήνη, υγεία, ευημερία!!!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
εύχομαι καλές γιορτές και τις θερμότερες ευχές σε'σενα και την οικογένεια σου
χχχ
Μαρίνα μου σ' ευχαριστώ πολύ! Με υπερεκτιμάς κορίτσι μου αλλά σε όλες μας αρέσουν τα κοπλιμέντα 🙂
Ριρή το ίδιο ισχύει και για σένα! Τα κοπλιμέντα αξίζουν αν προέρχονται από άτομα που εκτιμάς τις γνώσεις και την πείρα τους.Ευχαριστώ .
Γλαρένια φύρδην μίγδην καλώς όρισες!Ευχαριστώ για τα λόγια τα καλά.Αλήθεια το βρίσκεις νοικοκυρεμένο το σπίτι μου; Γιατί δεν μ' έχω και πολύ της τάξης…
Οι κουλούρες μας είναι πράγματι έργα τέχνης όταν φτιάχνονται από μαστόρισσες.Αυτή εδώ δεν είναι έργο δικό μου.Είναι από τα πράγματα που δεν έχω επιχειρήσει ακόμη γιατί ακριβώς είμαι φύρδην μίγδην 🙂
Ευχαριστώ και για τις ευχές.Και σε σένα εύχομαι ό,τι επιθυμείς.
Και λοιπόν κλπ, σ' ευχαριστώ.Κι σ΄εσένα καλές γιορτές και καλά μαγειρέματα (αν μαγειρέψεις σπίτι). Περιμένω το ιταλικό χριστουγιεννιάτικο μενού σου 🙂
Αχ και να είμασταν κοντά εκεί θα σου ήμουν τώρα 🙂
Σμουάτς
Αν εχεις χρόνο, πέραν απο το σπιτάκι μου, εχω εναι παιχνιδάκι για σένα!!!!
Φιλιά!!
Υπέροχο blog και με τόσες νοστιμιές !!!
Καλές γιορτές !
Με κάνεις και πεινάωωωωω!
Και βαριέμαι να κάνω κάτι τώρα :/
♥ Olá, amiga!
♫ Tudo isso é realmente muito delicioso!…
♫♥ E depois? O que eu faço para não engordar?!…
♫♫ Beijinhos. ♥♫
♫♥ Brasil
♫♫♫♥
Οι αγνιόπιτες είναι ότι πρέπει για μένα που δεν ξέρω να ανοίγω φύλλο! Και τα κρουασάν τυριού, νόστιμα και ιδιαίτερα! Γεια στα χέρια σου!
Καλές γιορτές σου εύχομαι, με υγεία και ευτυχία:)
Asteri το ίδιο σκέφτομαι κι εγώ για πολλές αναρτήσεις σου 🙂
Ριρή το ετοιμάζω…
Μάγδα καλώς όρισες.Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Magia da Inês
Olá, amiga Samba dear, samba !!!
AthenouKa ευχαρίστως να σου κάνω το τραπέζι αφού σου προκάλεσα πείνα 🙂
mia maria με γειά το όνομα :-).Ναι κι εγώ πιστεύω ότι γίνονται πανεύκολα αυτές οι πίτες.
Vita μου καλησπέρα! Πάντα περνάω από το όμορφο μπλόγκ σου και διαβάζω τις αναρτήσεις σου! Να ξέρεις ότι η μια ειναι καλύτερη από την άλλη..!! Έχω ξινομυζήθρα στη κατάψυξη και θέλω να φτιάξω τις αγνιοπιτες και θέλω να σε ρωτήσω επειδή θα κάνω αρκετές πότε να τις αποθηκεύσω στη κατάψυξη? πριν ή μετά το τηγάνισμα?
Σε ευχαριστώ πολύ και σου εύχομαι καλές γιορτές να έχεις με υγεία και απέραντη ευτυχία στο σπιτικό σας!!
Picky
Picky μου τί κάνεις; Ευχαριστώ για τις επισκέψεις :-). Τα πιτάκια τα καταψύχουμε ατηγάνιστα. Όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε τα τηγανίζουμε χωρίς να τα αποψύξουμε.βάζουμε το λάδι να κάψει και μόλις τα βάλουμε στο τηγάνι χαμηλώνουμε σε μεσαία θερμοκρασία.Όταν τηγανιστούν από τη μια μεριά τα γυρίζουμε κι από την άλλη. Μη βλέπεις που τα έχω σερβίρει εδώ με άχνη, είναι πιο νόστιμα με μέλι ή πετιμέζι ή κάποιο σιρόπι τέλος πάντων.
Καλές γιορτές και ό,τι επιθυμείς.
Με υγεία, αγάπη και ευτυχία
Φιλιά
Γειά σου γλυκιά μου Vita! Είμαι καλά και πνιγμένη στα χιόνια εδώ στη Βόρεια Ευρώπη..! Μας έχει κάτσει βαρύς ο χειμώνας φέτος..!!
Έφτιαξα τις πιτούλες το μεσημέρι και τις έφαγα (όχι όλες..χαχαχχα) στην υγειά σου!! Ήταν το πιο εύκολο ζυμαράκι που έχω κάνει στη ζωή μου! Σε ευχαριστώ πολύ πολύ! Τις περίχυσα και με μέλι θυμαρίσιο κρητικό και ήταν..! τι να σου πω! Σκέτη νοστιμιά! Τις υπόλοιπες τις τύλιξα σε μεμβράνη και τις έβαλα κατάψυξη!
Θα το ξαναγράψω ότι το μπλόγκ σου είναι από τα αγαπημένα μου και θαυμάζω πραγματικά την όμορφη δουλειά που κάνεις και το τρόπο που γράφεις!!
Φιλάκια και καλό βράδυ σου εύχομαι!
Picky
gia sas ..apo ta omorfa xania mas an k eimai nea mageirisa sixoresteme gia tin erotisi ayti sto foyrno aytes oi agnopites tha psithoun?gia pio elafries 🙂 sas euxaristo poli tha perimeno apantisi sas.exo ftiaxei pola apo ta fagita sas kai oloi emeinan euxaristimenoi panta ugeia na sas euxitho..
Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια! Αυτές τις αγνιόπιτες δεν τις έχω ψήσει ποτέ στο φούρνο. Έψησα στο φούρνο και δεν ήταν άσχημες εκείνες με την πιο πλούσια ζύμη που θα βρεις εδώ:
http://cretangastronomy.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html
Σ'ευχαριστουμε πραγματικα για τις υπεροχες συνταγες σου ! Εχω φτιαξει αρκετες απο τις τελειες συνταγες σου και τωρα θα δοκιμασω και τις αγνιοπιτες…….!!!!
Τις αγνοπιτες η γιαγια μου τις εκανε με ζυμη μονο με νερο,μαγια,αλευρι και λιγο αλατι.
Επισης επειδη η ζυμη ειναι πολυ αραιη ειχε διπλα της λεκανακι με νερο για να βρεχει τα χερια της και να μη κολλαει η ζυμη.
Ακριβώς έτσι τις έκανε και η δική μου απλά πρόσθετε και ρακή. Νόμιζα ότι γίνεται σαφές στο άρθρο. Ούτε μαγιά δεν βάζανε ούτε άλλο “φουσκωτικό” στην περιοχή μας. Είναι νεωτερισμός και η μαγιά και το μπέικιν. Αν δείτε τις αναρτήσεις για τις νερόπιτες και την άλλη συνταγή για αγνιόπιτες που υπάρχει στο blog θα έχετε την πλήρη εικόνα. Δείτε εδώ: http://staging.cretangastronmy.gr/2014/06/%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CE%B9%CF%8C%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CF%8E%CF%82-2/ και εδώ: http://staging.cretangastronmy.gr/2012/11/%CE%B5%CF%8D%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CE%BD%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%84%CF%85%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B5%CF%82-2/ Επειδή όμως τα τελευταία χρόνια όλες μας διατηρούμε πιτάκια στην κατάψυξη, κάνουμε λίγο πιο κανονική ζύμη για να καταψύχονται.
[…] (εδώ) και της καστρινής (ηρακλειώτικης) αγνιόπιτας (εδώ κι εδώ ). Με τη σφακιανόπιτα μοιάζει γιατί κι αυτή […]
Οτι και να πω για το blog σου θα ειναι λιγο….το συμβουλευομαι αρκετο καιρο και δν με εχει προδωσει ποτε….εισαι η καλυτερη !!!!!!!χαιρομαι που μεσα απο σενα τα παιδια μου θα μπορουν να βρουν και να εκτελεσουν σωστα κρητικες παραδοσιακες συνταγες!!!!!!!σ ευχαριστω κ παλι
Ωωω! ευχαριστώ πολύ για το τόσο επαινετικό σχόλιο! Να είστε καλά. Καλές γιορτές να έχουμε!
[…] μέλι και την κανέλα. Επίσης είναι ιδανικά (μαζί με τις αγνιόπιτες) για τις αρχάριες νοικοκυρές που δεν ξέρουν να […]
Σας ευχαριστω πολυ! Τα έκανα! Μου έγιναν τελεια! Συγχαρητήρια!οτι εχω φτιάξει μου βγαίνει τέλειο!
Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη και τα καλά σας λόγια! Δεν είναι μόνο οι δικές μου οδηγίες, πρέπει να το έχετε κι εσείς το μεράκι 😉 ! Να είστε καλά και καλό Πάσχα!
Πολύ καλές ιδέες και για τα παιδιά να παίρνουν μαζί τους στο σχολείο. Να ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά. Ο,τι και να πω για το site είναι λίγο!!! Τέλειο! Το βασικότερο είναι πως είναι όλα δοκιμασμένα και έτσι τα πετυχαίνουμε κι εμείς!!! Να’στε καλά!!
[…] με δικά μας σκευάσματα. Τι να πρωτοαναφέρω; Τις αγνιόπιτες με γέμιση τυριού, ή τα μηλοπιτάκια και τα κουραμπιεδάκια με λουκούμι; […]
[…] Μια άλλη εκδοχή για τις αγνιόπιτες […]
[…] Οι αγνιόπιτες […]
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Σας ευχαριστώ κι εγώ για το τόσο επαινετικό σχόλιο!
Yia Sas! Thelw na tis fiaxw alla den exw xinomitzithra edw pou zw.mporw na fiaxw moni mou me sintayh,mitzithra me yala kai lemoni ? Sas efxaristw.
Ναι, μπορείτε να τις φτιάξετε με οποιοδήποτε μαλακό τυρί. Και με φέτα γίνονται πολύ ωραίες αν δεν είναι πικάντικη και με τυρί τύπου Φιλαδέλφεια! Θα χαρώ να σας αρέσουν!