Χειμωνιάτικο, αγαπημένο φαγητό!
Έχουμε συνηθίσει να συνδέουμε την Άνοιξη και το Καλοκαίρι με φρούτα και λαχανικά και ξεχνάμε πολύ συχνά τα χειμωνιάτικα γεννήματα των κήπων. Κι όμως! Είναι τόσο νόστιμα, τόσο ταιριαστά με την εποχή τους. Και δεν είναι και λίγα βέβαια. Δείτε ενδεικτικά στη στήλη μας “κάθε πράμα στον καιρό του”.
Άγρια –βραστά και γιαχνερά- και κηπικά είναι τόσα πολλά που μπορούμε να φτιάχνουμε πολλά διαφορετικά πιάτα κάθε βδομάδα με τέτοια. Αν τα συνδυάζουμε δε και με διαφορετικούς τρόπους κάθε φορά, δεν θα πλήξουμε από γεύσεις όλο το Χειμώνα.
Δεν ξέρω αν σας το έχω ξαναπεί αλλά τα πράσα δεν τα δοκίμαζα ως παιδί! Καθόλου! Ακόμη και η μυρωδιά τους με ενοχλούσε. Ήταν από εκείνα τα φαγητά που μόλις αντιλαμβανόμουν την μυρωδιά τους …αρρώσταινα! Μα τι σου είναι του κύκλου τα γυρίσματα… Έφτασαν να είναι από τα καλύτερά μου όπως κι αν τα φτιάξω. Δηλαδή χαλώ δίαιτα για πάρτη τους (έτσι λέω για ό,τι μ’ αρέσει πολύ… ). Με ψακώνεις που λέμε στην Κρήτη! Ξέρετε τι θα πει με ψακώνεις;
Ψακί είναι το δηλητήριο, και κατ’ επέκταση το πολύ πικρό. Και ψακωμένος είναι ο δηλητηριασμένος αλλά και ο κακιασμένος, που γι αυτόν λέμε και «ψακί στάζει τ’ αχείλι του». Με ψακώνεις λοιπόν, θα πει «με δηλητηριάζεις» και το χρησιμοποιούμε ακόμη όταν θέλουμε να πούμε σε κάποιον ότι κάτι μας αρέσει πολύ. Λες δηλαδή «με ψακώνεις με το ψάρι» (η μάνα μου είναι αυτή) και σημαίνει ότι δεν μπορείς να αντισταθείς στο ψάρι ακόμη κι αν υπάρχουν υπόνοιες σκόπιμης δηλητηρίασης!
Το σημερινό φαγάκι λοιπόν είναι απ’ αυτά τα μελωμένα χειμωνιάτικα φαγητά που στα μεγάλα κρύα θέλουν το ζεστό τους ψωμάκι δίπλα στο πιάτο για βούτες, που μπορείς να τα συνδυάσεις με οφτή ή τηγανητή πατάτα, που σηκώνουν κρασάκι. Και όταν το κρύο γίνεται πιο ήπιο μπορείς να βάλεις δίπλα τους και λίγο γιαούρτι…
Αυτή τη φορά το έφτιαξα με προϊόντα από το «πακέτο» του Μασούτη. Χρησιμοποίησα την κριθαροκουλούρα (ντά(γ)κο) και πολτό τριμμένης ντομάτας. Είναι γιατί τελευταία, αντί φρυγανιά και ψωμί στους κεφτέδες βάζω πολύ συχνά τριμμένη κριθαροκουλούρα. Δοκιμάστε το! Είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες από οποιοδήποτε άλλο τρίμμα. Φυσικά πρέπει να είναι αφράτη για να μη μας δημιουργήσει προβλήματα στο multi. Κι αυτή εδώ ήταν!
Δεν σας έλεγα στην προηγούμενη ανάρτηση ότι ανάμεσα στα άλλα διάλεξα και κριθαροκουλούρα γιατί ήθελα να δοκιμάσω τι κριθαροκουλούρα κυκλοφορεί στη σειρά Mr. Grand! Πολύ ωραίο προϊόν, με κριθάρι ολικής άλεσης και εξαιρετική η ιδέα να είναι κάθε κουλούρα τυλιγμένη χωριστά. Έτσι διατηρούνται φρέσκες μέχρι την τελευταία!
Έχουμε και λέμε λοιπόν…
Υλικά
Α. Για τους κεφτέδες:
Περίπου ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος ή μείγμα χοιρινού μοσχαρίσιου (ό,τι συνηθίζετε)
Το ένα κομμάτι από μια κριθαροκουλούρα (περίπου 80gr)
1 μέτριο κρεμμύδι
1 αυγό
2 κουταλιές σούπας (30ml) ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας (30ml) πολτός τριμμένης ντομάτας από κουτί
4 κουταλιές σούπας (60ml) νερό ή γάλα
½ κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι (5ml)
5-6 κλαδάκια μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
Β. Για τα πράσα:
700 gr πράσα (ζυγισμένα καθαρισμένα)
1 κρεμμύδι
¾ κούπας (περίπου 180 ml ) ελαιόλαδο
Περίπου 150 gr πολτός τριμμένης ντομάτας από κουτί
½ κούπα (125 ml) νερό
¼ κούπας κρασί
Προαιρετικά, καυτερό κοκκινοπίπερο στη μύτη του κουταλιού ή όσο αντέχουμε!
Επί το έργον
Σε λεκάνη ανάμειξης βάζουμε τον κιμά, την κριθαροκουλούρα τριμμένη στο multi σαν αλεύρι, και τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε καλά να αναμειχθούν τα υλικά και αφήνουμε να περιμένει το μείγμα.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα πράσα: Βγάζουμε τα εξωτερικά φύλλα, τα κόβουμε κατά μήκος και μετά σε κομμάτια με μήκος 5-6cm. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι ή σε ρηχή πλατιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο για τα πράσα και κόβουμε σε καρεδάκια το κρεμμύδι.
Το τσιγαρίζουμε να μαραθεί και προσθέτουμε τα πλυμένα πράσα. Τα ανακατεύουμε να «λαδωθούν» σε δυνατή θερμοκρασία χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για κανένα δεκάλεπτο σκεπασμένα και όταν χαμηλώσουν τα αποσύρουμε από το μάτι. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το κοκκινοπίπερο (αν βάλουμε).
Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στη γάστρα. Πλάθουμε τον κιμά σε 12 μεγάλους κεφτέδες και τους τακτοποιούμε πάνω από τα πράσα. Αραιώνουμε τον πολτό ντομάτας με το νερό και το κρασί και περιχύνουμε το φαγητό μας. Σκεπάζουμε τη γάστρα και τη βάζουμε στο φούρνο, στην πρώτη σχάρα από κάτω.
Μετά από μια ώρα ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και αφήνουμε να ψηθεί ξεσκέπαστο το φαγητό μας για 45 περίπου λεπτά ακόμη. Στο ενδιάμεσο γυρίζουμε τους κεφτέδες για να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο όταν μελώσει η σάλτσα και απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αφήνουμε να σταθεί για κανένα δεκάλεπτο και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε κυρίως με ζεστές φρεσκοτηγανισμένες πατάτες.
Παρατηρήσεις
1)Το ξύδι είναι αναγκαίο για να ενεργοποιηθεί η σόδα. Το νερό (ή γάλα) χρειάζεται για να αφρατέψει το μείγμα γιατί η κριθαροκουλούρα είναι πιο πλούσια σε φυτικές από τα υπόλοιπα παξιμάδια οπότε θέλουμε υγρά για να γίνει αφράτος ο κιμάς. Πιθανόν να χρειαστεί και 1-2 κουταλιές ακόμη αν είναι εντελώς άπαχος.
2)Μπορούμε να τηγανίσουμε πρώτα τους κεφτέδες και από το λάδι τους να περάσουμε τα πράσα. Εννοείται ότι έτσι το φαγητό γίνεται πιο βαρύ…
3)Χρησιμοποιώ διπλοαλεσμένο κιμά σ’ αυτό το φαγητό, αλλά είναι θέμα επιλογής… Θέμα επιλογής είναι και τα αρωματικά ή τα μπαχαρικά που θα βάλουμε στους κεφτέδες μας.
4)Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο αρωματικό (μαϊντανό ή σέλινο) στα πράσα. Μπορούμε ακόμη να προσθέσουμε λίγες πατάτες κομμένες σε στρογγυλές φέτες κάτω από τα πράσα. Ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι θα τις ευχαριστηθούν.
5)Αν δεν έχουμε γάστρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο σκεύος και να το σκεπάσουμε την πρώτη ώρα με αλουμινόχαρτο.
Αν και με τα πράσσα έχω εγώ ένα “προβληματάκι” θα έλεγα πως τούτο το φαγητό θα είναι από τα πιο ωραία του χειμώνα Βαγγελιώ, καθώς στους κεφτέδες μια αδυναμία την έχουμε οικογενειακώς!
Το είχα κι εγώ Πηνελόπη για πολλά χρόνια αλλά το ξεπέρασα για καλά 😉 ! Και ποιος δεν έχει αδυναμία στους κεφτέδες!
Πόσο νόστιμο χειμωνιάτικο φαγητό!
Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό!
Μαράκι μου ευχαριστώ!
Νόστιμο φαγητό….έβαλα πατατουλες κάτω από τα πράσα… για άλλη μια φορά ότι έχω φτιάξει από σένα υπέροχο!!!
Καλημέρα, καλή εβδομάδα! Εξαιρετική ιδέα οι πατατούλες! Δεν χρειαζόμαστε κανένα συνοδευτικό! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!
To πράσο είναι από τα πλέον αγαπημένα λαχανικά του χειμώνα στη Β. Ελλάδα και κυρίως στη Θράκη και προφανώς το γνωρίζει η Blogger αφού ειχε συνυπάρξει με Θρακιώτες. Χρησιμοποιείται σε τέτοια φαγητά,αλλα και με χοιρινό κρέας αντί κεφτέδων, με καβουρμά στο τηγάνι και ασφαλώς σε πρασοτυρόπιτες.
Αν γίνεται συχνή χρήση του στην κουζίνα της μαμάς , το ερωτεύεσαι μέχρι να πεθάνεις γιατί οι μνήμες της δεν μας φευγουν ποτέ ….
Όχι μόνο στη Β. Ελλάδα, σε όλη την Ελλάδα θα έλεγα. Κι εμείς εδώ κάτω τα συνδυάζουμε πολύ με χοιρινό αλλά κυρίως στην κατσαρόλα με αυγολέμονο και με πελτέ ντομάτες. Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες, θα ήθελα λίγες παραπάνω για να τα μαγειρέψω και με καβρουμά!
Πάρα πολύ εύκολο, γρήγορο και ιδιαίτερα νόστιμο.Κόβουμε τα καθαρισμένα πράσα(Για δύο ατομα δύο μεγάλα πράσα) σε ροδέλες παχους ενός εκατ. η αν θελουμε σε μπαστουνάκια και τα τσιγαρίζουμε σε δυνατη φωτιά .Μόλις μαλακώσουν χαμηλώνουμε τη φωτια και ρίχνουμε λίγο νεράκι να αχνιστουν μέχρι να είναι σχεδόν ετοιμα.Τα φήνουμε στην ακρη και σε ένα τηγανι βαζουμε τον καβουρμά (Μία φέτα πάχους 3-4 εκατ) να λιώσει σε μέτρια φωτιά και να ξεχωρίσουν τα κομμάτια του κρέατος ,διαδικασία χρονικής διάρκειας περίπου 3-4 λεπτών γιατι ο καβουρμάς είναι ετοιμο παρασκεύασμα.
Ενώνουμε τα πράσα και τον καβουρμα στο τηγάνι και τα μαγειρεύουμε μαζί για 2-3 λεπτά ακόμα και στο τέλος ρίχνουμε λίγο καυτερό μπούκοβο η γλυκό για όσους δεν το αντέχουν.
Αλάτι..πιπέρι η άλλο μπαχαρικό δεν βαζουμε γιατί ο καβουρμάς τα έχει όλα.
Συνοδεύεται με φρυγανισμένο ζεστο ψωμάκι και κοκκινο ξηρό κρασί .
Απίστευτος κρασομεζές..γι αυτό δεν αναφέρω πόσο κρασί μπορεί να καταναλωθεί….
Καλή επιτυχία ,εφόσον βρείτε καβουρμά Θράκης σε ντελικατέσεν …κατά προτίμηση περιοχής Ορεστιάδος.
Ευχαριστώ πολύ! Θα επιδιώξω να βρω καβουρμά για να το δοκιμάσουμε! Να είστε καλά!