Vegan/vegetarian

Μουστοκούλουρα με μαγιά (ανεβατά)

Μουστοκούλουρα με μαγιά (ανεβατά)

Μαλακά μυρωδάτα μουστοκούλουρα με μούστο ή πετιμέζι!

Η πιο δημοφιλής συνταγή στο blog μου από τότε που δημιουργήθηκε είναι τα ανεβατά κουλουράκια ζεματιστά ή … απλά.
Πρόκειται πραγματικά για πεντανόστιμα κουλουράκια πολύ συνηθισμένα στην Κρήτη,
σε διάφορες εκδοχές. Τα αγαπάμε  τα ανεβατά βουτήματα. Ανεβατά παξιμαδάκια, σταφιδόψωμα, καλιτσούνια   κουλουράκια σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Παλιότερα τα έφτιαχναν αποκλειστικά με προζύμι αλλά εδώ και χρόνια  οι περισσότεροι καταφεύγουμε στην ευκολία της μαγιάς νωπής ή ξηρής.
Μουστοκούλουρα με μαγιά (ανεβατά)
Τα σημερινά μου ανεβατά που ελπίζω να σας αρέσουν όσο τα προηγούμενα, είναι μουστοκούλουρα. Κατά τη γνώμη μου πολύ πιο νόστιμα από τα  μουστοκούλουρα της στιγμής , αν κι έχουν κι αυτά τη χάρη τους …
Μουστοκούλουρα με μαγιά (ανεβατά)
Τα υλικά είναι προσαρμοσμένα σε ποσότητες που δεν βαριόμαστε να τα φτιάξουμε στο φούρνο της κουζίνας μας (σας έχω ξαναπεί ότι αυτές οι συνταγές αφορούσαν οκάδες αλευριού!).
Μουστοκούλουρα με μαγιά (ανεβατά)
Ακόμη, έχουν γίνει κάποιες αλλαγές… εκσυγχρονισμού . Επί παραδείγματι, η πορτοκαλάδα της συνταγής  ήταν συμπυκνωμένος χυμός μπουκαλιού γιατί βέβαια την εποχή που υπήρχε μούστος δεν υπήρχαν πορτοκάλια! Τώρα τα βαλένθια τα βρίσκουμε και το κατακαλόκαιρο οπότε ο χυμός  του μπουκαλιού αντικαταστάθηκε με φρέσκο χυμό και προστέθηκε λίγη ζάχαρη που δεν υπήρχε στην αρχική συνταγή .
Μουστοκούλουρα με μαγιά (ανεβατά)

Παρατηρήσεις

1)Με τις παραπάνω  ποσότητες γίνονται  περίπου 40 κουλουράκια. Εγώ κάνω συνήθως διπλή δόση. Είναι προτιμότερο να μην είναι πολύ μικρά. Έτσι γίνονται πιο αφράτα. Το πολύ 20 σε κάθε κλασικό ταψί κουζίνας.

2)Μπορούμε να παραλείψουμε εντελώς τη ζάχαρη και να βάλουμε ½ κούπα πετιμέζι ακόμη, ή μέλι.

3)Μπορούμε να ελαττώσουμε την ποσότητα της μαγιάς σε 2 φακελάκια  ξηρής  ή  40 γραμμάρια νωπής. Θα έχουμε πιο αργά φουσκώματα αλλά το ίδιο νόστιμα κουλουράκια. Αυτό το κάνω αν πρόκειται να διατηρήσω τα κουλουράκια πολλές μέρες ή αν …ταξιδέψουν.

4)Ο κομμένος μούστος έχει ήδη συμπυκνωθεί λίγο και είναι πιο γλυκός  από τον απλό χυμό σταφυλιού. Τα έχω κάνει όμως και με χυμό σταφυλιού που είχε ξεμείνει στην κατάψυξη  χωρίς να τον κόψω και έγιναν πολύ ωραία. Απλώς πρόσθεσα μία κουταλιά ζάχαρη ακόμη.

Καλή εβδομάδα σε όλους

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο