Μαλακά μυρωδάτα μουστοκούλουρα με μούστο ή πετιμέζι!
Πρόκειται πραγματικά για πεντανόστιμα κουλουράκια πολύ συνηθισμένα στην Κρήτη,
σε διάφορες εκδοχές. Τα αγαπάμε τα ανεβατά βουτήματα. Ανεβατά παξιμαδάκια, σταφιδόψωμα, καλιτσούνια κουλουράκια σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Παλιότερα τα έφτιαχναν αποκλειστικά με προζύμι αλλά εδώ και χρόνια οι περισσότεροι καταφεύγουμε στην ευκολία της μαγιάς νωπής ή ξηρής.
Υλικά
1 κούπα μούστο (κομμένο, χλιαρό ) ή ½ κούπα πετιμέζι διαλυμένο σε μισή κούπα χλιαρό νερό.
3 φακελάκια των 8
γραμμαρίων ξηρή μαγιά ή 60 γραμμάρια νωπή
¾ κούπας χυμό πορτοκαλιού
½ κούπα ζάχαρη + 1κουταλάκι για τη μαγιά
½ κούπα ελαιόλαδο καλής ποιότητας
1 κουταλάκι κανέλα
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1 σφηνάκι ( 3 κουταλιές σούπας περίπου) ρακή
Ξύσμα πορτοκαλιού (αν έχουμε φρέσκα πορτοκάλια)
ή εναλλακτικά 2-3 κόκκους μαστίχας αλεσμένους με μία
κουταλιά ζάχαρη στο multi
Περίπου 4,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και 2 κουταλιές για τη μαγιά)
Προαιρετικά, 2 κουταλιές κακάο
Και ακόμη, αν θέλουμε 1/2 κούπα σταφίδες
Επί το έργον
Διαλύουμε τη μαγιά στο μούστο ή στο διάλυμα πετιμεζιού , προσθέτουμε 1 κουταλάκι ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι και αφήνουμε το μείγμα σε σκεπασμένο μπολ να φουσκώσει και να αφρίσει (περίπου 20 λεπτά ανάλογα με τη θερμοκρασία).
Όταν φουσκώσει, βάζουμε σε μπολ ανάμειξης το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, τη ρακή και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα μυρωδικά. Αναμειγνύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και προσθέτουμε και το χυλό της μαγιάς. Αν βάλουμε σταφίδες τις προσθέτουμε σ΄αυτό το στάδιο. Ρίχνουμε και το αλεύρι λίγο λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να ζυμώνεται μεν, αλλά να κολλάει ελάχιστα στα ακροδάχτυλα.
Αν γίνει σκληρή θα αποτύχουν, οπότε προσέχουμε μην πέσει παραπάνω αλεύρι. Ακόμη, είναι προτιμότερο να έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι και το κακάο αν βάλουμε (εγώ τα περνάω από σήτα).Σ΄αυτή τη ζύμη το αλεύρι σβολιάζει εύκολα επειδή είναι αρκετά κολλώδη τα υγρά υλικά.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και με μια πετσέτα και αφήνουμε σε μέρος χωρίς ρεύματα να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μας . Όταν είναι έτοιμη, την πατάμε να ξεφουσκώσει και πλάθουμε κουλουράκια στα σχήματα που μας αρέσουν.
Tα βάζουμε σε ταψάκια στρωμένα με χαρτί κουζίνας , τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε να ανεβούν πάλι σε μέρος χωρίς ρεύματα. Αν θέλουμε τα περνάμε -μετά που θα ανεβούν- με ένα βρεγμένο σε νερό πινελάκι και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσουν και τα φυλάμε σε μπολ που κλείνει καλά. Διατηρούνται μαλακά και νόστιμα για αρκετές μέρες.
Παρατηρήσεις
1)Με τις παραπάνω ποσότητες γίνονται περίπου 40 κουλουράκια. Εγώ κάνω συνήθως διπλή δόση. Είναι προτιμότερο να μην είναι πολύ μικρά. Έτσι γίνονται πιο αφράτα. Το πολύ 20 σε κάθε κλασικό ταψί κουζίνας.
2)Μπορούμε να παραλείψουμε εντελώς τη ζάχαρη και να βάλουμε ½ κούπα πετιμέζι ακόμη, ή μέλι.
3)Μπορούμε να ελαττώσουμε την ποσότητα της μαγιάς σε 2 φακελάκια ξηρής ή 40 γραμμάρια νωπής. Θα έχουμε πιο αργά φουσκώματα αλλά το ίδιο νόστιμα κουλουράκια. Αυτό το κάνω αν πρόκειται να διατηρήσω τα κουλουράκια πολλές μέρες ή αν …ταξιδέψουν.
4)Ο κομμένος μούστος έχει ήδη συμπυκνωθεί λίγο και είναι πιο γλυκός από τον απλό χυμό σταφυλιού. Τα έχω κάνει όμως και με χυμό σταφυλιού που είχε ξεμείνει στην κατάψυξη χωρίς να τον κόψω και έγιναν πολύ ωραία. Απλώς πρόσθεσα μία κουταλιά ζάχαρη ακόμη.
Βαγγελιώ μου, έχω μούστο και σκεφτόμουν συνεχώς αυτές τις μέρες να κάνω μουστοκούλουρα. Θα κάνω τη δική σου συνταγή, δείχνουν πολύ αφράτα!
Φιλιά πολλά!
Ελένη είναι αφράτα! Δοκίμασε τα και πες μου τη γνώμη σου.
Πόσο θα ήθελα να ήμουν κοντά σου να δοκίμαζα όλα αυτά που κάνεις.
Εδώ κουλούρια δεν γίνονται θα μείνουν αιώνες.
Καλή Εβδομάδα
Αχ Ξανθή μου κι εγώ πολύ μικρές δόσεις κάνω πια! Δυο άνθρωποι μείναμε εδώ και ο ένας κάνει σχεδόν πάντα δίαιτα 🙂
Μουστοκούλουρα με μαγιά, πραγματικά ενδιαφέρον!!
Και τι αφράτα που σου έγιναν!!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Έλενα είναι παλιά συνταγή και είναι καλή! Ευχαριστώ και ανταποδίδω τα φιλιά 🙂
Τρελαίνομαι για μουστοκούλουρα Βαγγελιώ μου!
Το άρωμα και η γεύση τους με συναρπάζει!
Βλέπω και τα δικά σου έτσι στρουμπουλά και αφράτα και θέλω να τα δοκιμάσω, οπότε σημειώνω τη συνταγή για μελλοντική χρήση!
Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!
Ερμιόνη μου να τα δοκιμάσεις. Η συνταγή αυτή δίνει πολύ νόστιμα μουστοκούλουρα, αφού σ' αρέσουν γενικώς!
Νάτα πάλι … Νάτα…
Και τα σκεφτόμουνα τα ανεβατά σου, κι' εγώ για κολατσιό αλλά με μούστο μπα δεν το σκέφτηκα. Ασε που δεν έχω κιόλας. Για να δούμε από Τετάρτη ίσως τελικά καταποιαστώ μαζί τους Βαγγελιώ μου.
Πηνελόπη περιμένω τις παρεμβάσεις σου :-). Όλο και κάτι καλό θα σκεφτείς!
Πόσα χρόνια έχω να φάω μουστοκούλουρα?Ενδιαφέρουσα ανάρτηση.
Καλή εβδομάδα.
Καιρός να τα δοκιμάσεις Καμικάζι! Πετιμέζι βρίσκουμε όλο το χρόνο ούτως ή άλλως, αν δεν πρόλαβες μούστο!
Να είχα δύο!
Αχ Κική μου δυστυχώς δεν μένω στα δύο!
Ces petits pains doivent être délicieux.
Je n'ai encore jamais utilisé de la mélasse dans la pâte à pain.
Je note ta recette.
A bientôt
Nadji Je serai heureux de les essayer et je tiens à me dire ce que vous pensez!
Μήπως μπορουμε να αντικαταστήσουμε τη ρακή με κάτι άλλο σ’αυτά τα υπέροχα μουστοκούλουρα;
Ναι, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με οποιοδήποτε λευκό δυνατό ποτό διαθέτουμε (ρούμι, βότκα) ή με κονιάκ ή δυνατό λικέρ. Αν θέλουμε να αποφύγουμε εντελώς το αλκοόλ (αλλά δίνει κατιτίς στην υφή 😉 ) αυξάνουμε το χυμό πορτοκαλιού κατα την ποσότητα του ποτού!
Καλήμερα
Πολύ νόστιμα φαίνονται
Μπήκα στον πειρασμό να δοκιμάσω να τα φτιάξω
Θα χαρώ να σας αρέσουν! Καλή επιτυχία!
Αγαπητή Βαγγελιώ,
Ζω σε χωριό της Μυτιλήνης και παράγουμε τα δικά μας προϊόντα για χρήση δική μας. Όταν Έχω παραπάνω από μια πρώτη ύλη, βάζω κάτι στο μυαλό μου και στη συνέχεια ψάχνω στο διαδίκτυο αν το έχει κάνει κάποιος άλλος πριν και γίνεται. Πάντα πέφτω πάνω στην ιστοσελίδα σου. Τώρα πια μετά από τόσα χρόνια τυφλά μόνο εσένα εμπιστεύομαι.
Σήμερα είχα μούστο από σύκα και ενεργοποιημένο προζύμι. Τα έκανα τα ανεβατά.
Αγαπητή Παναγιώτα σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια και την εκτίμηση! Η Μυτιλήνη είναι ένας από τους προορισμούς που θέλω να επισκεφτώ, έχω τόσα όμορφα ακούσει από συναδέλφους και από φίλους που έκαναν εκεί το στρατιωτικό τους και βέβαια από μαθητές μου που πέρασαν εκεί στο Πανεπιστήμιο! Θα με υποχρεώσεις αν μου πεις πώς φτιάχνεις τον μούστο από σύκα! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!