Για να γλυκάνουμε το 2015!
Καλή Χρονιά σε όλους για άλλη μια φορά. Γλυκιά επιλογή –καθιερωμένο πια – για την πρώτη
ανάρτηση της χρονιάς, μιας και οι γιορτές δεν τελειώνουν με την Πρωτοχρονιά.
Λογαριάστε πόσες είναι μπροστά μας και αν θεωρείτε κοπιαστικό το καθάρισμα των
κάστανων για τα γλυκά και τα φαγητά σας, μάθετε ένα «κολπάκι» από παραγωγό!
χανιώτικα κάστανα για τα οποία σας έχω ξαναμιλήσει, έχει πάντα τη διάθεση να
δίνει πληροφορίες για το προϊόν του, αλλά αυτή τη φορά είχα κι εγώ χρόνο και
του έπιασα για καλά την κουβέντα.
Υλικά:
(κατά προτίμηση εσπεριδοειδούς) ή κονιάκ
κουταλιές κακάο άγλυκο
Επί το έργον:
κάστανα) με τον τρόπο που συνηθίζουμε αλλιώς εφαρμόζουμε το «κολπάκι» του παραγωγού:
βάζουμε λίγα λίγα (το πολύ 10 κάθε φορά) στο φούρνο
μικροκυμάτων σε μεσαία ισχύ για 30 sec ως 1 min. Θα δούμε σε πόσο χρόνο ανοίγουν και
θα κανονίσουμε τις υπόλοιπες «φουρνιές». Τα βγάζουμε και μόλις μπορούμε να τα
πιάσουμε τα καθαρίζουμε πανεύκολα!
αλάτι μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό αλλά περιμένουμε
να το πιουν όλο πριν τα αποσύρουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα αλέθουμε στο multi ή
με ραβδομπλέντερ. Δεν χρειάζεται να γίνουν κρέμα. Ας βρίσκουμε μερικούς κόκκους
κάστανο στα τρουφάκια μας .
Αδειάζουμε το γάλα με το βούτυρο και το αλάτι (αν βάλουμε) σε κατσαρολάκι με βαρύ πάτο και το βάζουμε να ζεσταθεί με μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας με ένα κουτάλι για να μη πιάσει. Όταν λιώσει το βούτυρο αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε τη σοκολάτα.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς και να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Αδειάζουμε στο κουτί του γάλακτος το ποτό, ανακατεύουμε να πάρει τα ίχνη του γάλακτος και προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με τη σοκολάτα ανακατεύοντας.
μόλις κρυώσει λίγο σε ρηχό σκεύος στρωμένο με μεμβράνη κι έτσι επιταχύνουμε τη στερεοποίησή του). Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε την ποσότητα που θέλουμε από το μείγμα και πλάθουμε τρουφάκια.
βάζουμε σε χρωματιστά χαρτάκια.
Παρατηρήσεις:
ζάχαρη όμως γιατί το ζαχαρούχο είναι πολύ γλυκό και δεν θα τρώγονται…
ζαχαρωμένα ή ξερά φρούτα. Εξαιρετικά έγιναν τα τελευταία, που τους πρόσθεσα σε μια έμπνευση της τελευταίας στιγμής μερικά αποξηραμένα κράνμπερις …
ανοίξουμε τα καραμελόχαρτα για να μη τα λερώσουμε με το κακάο και τη σοκολάτα…
σκεπάζει ή σε πιατέλα που σκεπάζουμε με μεμβράνη. Δεν σκληραίνουν ούτε ασπρίζουν
και έχουν πιο ωραία υφή κρύα απ’ ότι σε θερμοκρασία δωματίου!
Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά σε όλους!
Υλικά
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
400 γραμμάρια σοκολάτα
300 γραμμάρια κάστανα (ζυγισμένα καθαρισμένα)
50 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
50 ml λικέρ της αρεσκείας μας
(κατά προτίμηση εσπεριδοειδούς) ή κονιάκ
2 κοφτές
κουταλιές κακάο άγλυκο
Προαιρετικά (αλλά τους πηγαίνει) ¼ κουταλάκι αφρό αλατιού και ξύσμα πορτοκαλιού
Για το τύλιγμα, λίγο ακόμη κακάο ή τρούφα σοκολάτας
Επί το έργον
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε τα κάστανα (αν έχουμε αγοράσει ακαθάριστα
κάστανα) με τον τρόπο που συνηθίζουμε αλλιώς εφαρμόζουμε το «κολπάκι» του παραγωγού:
Χαράζουμε ένα σταυρό στην μια πλευρά κάθε κάστανου και τα
βάζουμε λίγα λίγα (το πολύ 10 κάθε φορά) στο φούρνο
μικροκυμάτων σε μεσαία ισχύ για 30 sec ως 1 min. Θα δούμε σε πόσο χρόνο ανοίγουν και
θα κανονίσουμε τις υπόλοιπες «φουρνιές». Τα βγάζουμε και μόλις μπορούμε να τα
πιάσουμε τα καθαρίζουμε πανεύκολα!
Και σταυρό να μη κάνουμε, ένα περιμετρικό χάραγμα που γίνεται και πιο εύκολα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.Αν δεν έχουμε φούρνο μικροκυμάτων ή αν αποφεύγουμε τη χρήση του, τα καθαρίζουμε με τον τρόπο που συνηθίζουμε ή όπως περιγράφω εδώ.
Βάζουμε τα καθαρισμένα να βράσουν με νερό μπόλικο νερό και ελάχιστο
αλάτι μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό αλλά περιμένουμε
να το πιουν όλο πριν τα αποσύρουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα αλέθουμε στο multi ή
με ραβδομπλέντερ. Δεν χρειάζεται να γίνουν κρέμα. Ας βρίσκουμε μερικούς κόκκους
κάστανο στα τρουφάκια μας .
Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομματάκια και την αφήνουμε στην άκρη.
Αδειάζουμε το γάλα με το βούτυρο και το αλάτι (αν βάλουμε) σε κατσαρολάκι με βαρύ πάτο και το βάζουμε να ζεσταθεί με μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας με ένα κουτάλι για να μη πιάσει. Όταν λιώσει το βούτυρο αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε τη σοκολάτα.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς και να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Αδειάζουμε στο κουτί του γάλακτος το ποτό, ανακατεύουμε να πάρει τα ίχνη του γάλακτος και προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με τη σοκολάτα ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε και τον πουρέ του κάστανου και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στο τέλος κοσκινίζουμε και το κακάο στο μείγμα και ξαναματανακατεύουμε…
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς το μείγμα μας (αν βιαζόμεστε το αδειάζουμε
μόλις κρυώσει λίγο σε ρηχό σκεύος στρωμένο με μεμβράνη κι έτσι επιταχύνουμε τη στερεοποίησή του). Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε την ποσότητα που θέλουμε από το μείγμα και πλάθουμε τρουφάκια.
Τα τυλίγουμε σε κοσκινισμένο κακάο ή σε τρούφα και τα
βάζουμε σε χρωματιστά χαρτάκια.
Παρατηρήσεις
1)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο πουρέ κάστανου χωρίς
ζάχαρη όμως γιατί το ζαχαρούχο είναι πολύ γλυκό και δεν θα τρώγονται…
2)Μπορούμε να προσθέσουμε φουντούκια ή καρύδια ή ψιλοκομμένα
ζαχαρωμένα ή ξερά φρούτα. Εξαιρετικά έγιναν τα τελευταία, που τους πρόσθεσα σε μια έμπνευση της τελευταίας στιγμής μερικά αποξηραμένα κράνμπερις …
3)Πριν αρχίσουμε να πλάθουμε τα τρουφάκια καλό είναι αν
ανοίξουμε τα καραμελόχαρτα για να μη τα λερώσουμε με το κακάο και τη σοκολάτα…
4)Διατηρούμε τα τρουφάκια στο ψυγείο, σε φοντανιέρα που
σκεπάζει ή σε πιατέλα που σκεπάζουμε με μεμβράνη. Δεν σκληραίνουν ούτε ασπρίζουν
και έχουν πιο ωραία υφή κρύα απ’ ότι σε θερμοκρασία δωματίου!
Καλή Χρονιά! Υγεία και ευτυχία! Λατρεύω το κάστανο, δίνει στα τρουφάκια μια πιο απαλή και φίνα γεύση από τα κλασικά!
Πολύ ιδιαιτερα τα σοκολατάκια σου και μονο που έχεουν κάστανο μέσα.. σιγουρα θα ξιαφνιάσουν αυτους που θα τα φανε….ΚΑΛΉ ΧΡΟΝΙΑ φίλη μου με υγεια .. με αγαπη.. και πολλα χαμογελα και σιγουρα με πολλες γευστικες δημιουργίες φιλακιααα !!!
Καλή και γλυκιά χρονιά γεμάτη Υγεία και νοστιμιές.
Καλή κι ευτυχισμένη χρονιά Βαγγελιώ μου!!
Το κολπάκι με τον φούρνο μικροκυμάτων φοβερό, θα το δοκιμάσω άμεσα!
Τα τρουφάκια σου δείχνουν υπέροχα!
Φιλιά!
Amei conhecer o seu blog, já fiquei por aqui!!!Achei maravilhoso!!!
Visite-me:http://algodaotaodoce.blogspot.com.br/
Siga-me e pegue o meu selinho!!!
Obrigada.
Beijos Marie.
Την γέμιση αυτή μπορούμε να την βάλω και σαν γεμίσει σε τούρτα? σας ευχαριστώ πολύ και καλές γιορτές με υγεία και χαρές
Είναι και πολύ νόστιμη μάλιστα! Αν την θέλετε λίγο πιο ρευστή ελαττώστε λίγο τα κάστανα ή προσθέστε 2-3 κουταλιές γάλα (κανονικό όχι ζαχαρούχο) ή λικέρ! Καλή Πρωτοχρονιά και καλή Χρονιά!
Πολύ κατατοπιστική η περιγραφή!!!!!
Ευχαριστώ πολύ!