Γλυκά

Τρουφάκια σοκολάτας – κάστανου με ζαχαρούχο γάλα

Τρουφάκια σοκολάτας – κάστανου με ζαχαρούχο γάλα

Για να γλυκάνουμε το 2015!

Τρουφάκια σοκολάτας – κάστανου με ζαχαρούχο γάλα

Καλή Χρονιά σε όλους για άλλη μια φορά. Γλυκιά επιλογή –καθιερωμένο πια – για την πρώτη
ανάρτηση της χρονιάς, μιας και οι γιορτές δεν τελειώνουν με την Πρωτοχρονιά.

Λογαριάστε πόσες είναι μπροστά μας και αν θεωρείτε κοπιαστικό το καθάρισμα των
κάστανων για τα γλυκά και τα φαγητά σας, μάθετε ένα «κολπάκι» από παραγωγό!

Τρουφάκια σοκολάτας – κάστανου με ζαχαρούχο γάλα
Ένας από τους Χανιώτες που φέρνει στη λαϊκή της περιοχής μου τα περίφημα
χανιώτικα κάστανα για τα οποία σας έχω ξαναμιλήσει, έχει πάντα τη διάθεση να
δίνει πληροφορίες για το προϊόν του, αλλά αυτή τη φορά είχα κι εγώ χρόνο και
του έπιασα για καλά την κουβέντα.
Τρουφάκια σοκολάτας – κάστανου με ζαχαρούχο γάλα
Και κολπάκι για να τα καθαρίζω εύκολα μου είπε,  και μερικές ακόμη συνταγές για φαγητά με κάστανα μου έδωσε κοντά σε άλλες που μου είχε δώσει παλιότερα συνάδελφός του…Το κολπάκι πάντως είναι όντως θαυματουργό αν έχουμε φούρνο μικροκυμάτων!
Τρουφάκια σοκολάτας – κάστανου με ζαχαρούχο γάλα
Για τις γιορτινές όμως μέρες τα κάστανα χρησιμοποιήθηκαν για γλυκά. Έκανα με την παλιά μου συνταγή μαρμελάδα κάστανο που έχει αρκετές χρήσεις και με μια καινούρια συνταγή για τρουφάκια σοκολάτας – κάστανου, πολύ απαλά και βελουδένια.
Τρουφάκια σοκολάτας – κάστανου με ζαχαρούχο γάλα
Εντελώς καινούρια δεν είναι εδώ που τα λέμε αφού  είναι μια παραλλαγή των πολυαγαπημένων μας βελουδένιων σοκολατακίων τύπου fudge  Ενδιαφέρουσα όμως παραλλαγή , που έδωσε γι άλλη μια φορά ανάρπαστα κερασματάκια εύκολα και γρήγορα! Άλλωστε ο συνδυασμός σοκολάτα-κάστανο είναι από τους πιο επιτυχημένους…
Τρουφάκια σοκολάτας – κάστανου με ζαχαρούχο γάλα

Υλικά:

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
400 γραμμάρια σοκολάτα
300 γραμμάρια κάστανα (ζυγισμένα καθαρισμένα)
50 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
50 ml λικέρ της αρεσκείας μας
(κατά προτίμηση εσπεριδοειδούς) ή κονιάκ
2 κοφτές
κουταλιές κακάο άγλυκο
Προαιρετικά (αλλά τους πηγαίνει) ¼ κουταλάκι αφρό αλατιού  και  ξύσμα πορτοκαλιού
Για το τύλιγμα, λίγο ακόμη κακάο ή τρούφα σοκολάτας

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε τα κάστανα (αν έχουμε αγοράσει ακαθάριστα
κάστανα) με τον τρόπο που συνηθίζουμε αλλιώς εφαρμόζουμε το «κολπάκι» του παραγωγού:
Τρουφάκια σοκολάτας – κάστανου με ζαχαρούχο γάλα
Χαράζουμε ένα σταυρό στην μια πλευρά κάθε κάστανου και τα
βάζουμε λίγα λίγα (το πολύ 10 κάθε φορά) στο φούρνο
μικροκυμάτων σε μεσαία ισχύ για 30 sec ως 1 min. Θα δούμε σε πόσο χρόνο ανοίγουν και
θα κανονίσουμε τις υπόλοιπες «φουρνιές». Τα βγάζουμε και μόλις μπορούμε να τα
πιάσουμε τα καθαρίζουμε πανεύκολα!
Τρουφάκια σοκολάτας – κάστανου με ζαχαρούχο γάλα
Και σταυρό να μη κάνουμε, ένα περιμετρικό χάραγμα που γίνεται και πιο εύκολα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.Αν δεν έχουμε φούρνο μικροκυμάτων ή αν αποφεύγουμε τη χρήση του, τα καθαρίζουμε με τον τρόπο που συνηθίζουμε ή όπως περιγράφω εδώ.
Τρουφάκια σοκολάτας – κάστανου με ζαχαρούχο γάλα
Βάζουμε τα καθαρισμένα να βράσουν με νερό μπόλικο νερό και ελάχιστο
αλάτι μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό αλλά περιμένουμε
να το πιουν όλο πριν τα αποσύρουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα αλέθουμε στο multi ή
με ραβδομπλέντερ. Δεν χρειάζεται να γίνουν κρέμα. Ας βρίσκουμε μερικούς κόκκους
κάστανο στα τρουφάκια μας .
Τρουφάκια σοκολάτας – κάστανου με ζαχαρούχο γάλα
Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομματάκια και την αφήνουμε στην άκρη.

Αδειάζουμε το γάλα με το βούτυρο και το αλάτι (αν βάλουμε) σε κατσαρολάκι με βαρύ πάτο και  το βάζουμε να ζεσταθεί με μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας με ένα κουτάλι για να μη πιάσει. Όταν λιώσει το βούτυρο αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε τη σοκολάτα.

Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς και να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Αδειάζουμε στο κουτί του γάλακτος το ποτό, ανακατεύουμε να πάρει τα ίχνη του γάλακτος και προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με τη σοκολάτα ανακατεύοντας.

Τρουφάκια σοκολάτας – κάστανου με ζαχαρούχο γάλα
Προσθέτουμε και τον πουρέ του κάστανου και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στο τέλος κοσκινίζουμε και το κακάο στο μείγμα και ξαναματανακατεύουμε…
Τρουφάκια σοκολάτας – κάστανου με ζαχαρούχο γάλα
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς το μείγμα μας (αν βιαζόμεστε το αδειάζουμε
μόλις κρυώσει λίγο σε ρηχό σκεύος στρωμένο με μεμβράνη κι έτσι επιταχύνουμε τη στερεοποίησή του). Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε την ποσότητα που θέλουμε από το μείγμα και πλάθουμε τρουφάκια.
Τρουφάκια σοκολάτας – κάστανου με ζαχαρούχο γάλα
Τα τυλίγουμε σε κοσκινισμένο κακάο ή σε τρούφα και τα
βάζουμε σε χρωματιστά χαρτάκια.

Παρατηρήσεις:

1)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο πουρέ κάστανου χωρίς
ζάχαρη όμως γιατί το ζαχαρούχο είναι πολύ γλυκό και δεν θα τρώγονται…
2)Μπορούμε να προσθέσουμε φουντούκια ή καρύδια ή ψιλοκομμένα
ζαχαρωμένα ή ξερά φρούτα. Εξαιρετικά έγιναν τα τελευταία, που τους πρόσθεσα σε μια έμπνευση της τελευταίας στιγμής μερικά αποξηραμένα κράνμπερις …
3)Πριν αρχίσουμε να πλάθουμε τα τρουφάκια καλό είναι αν
ανοίξουμε τα καραμελόχαρτα για να μη τα λερώσουμε με το κακάο και τη σοκολάτα…
4)Διατηρούμε τα τρουφάκια στο ψυγείο, σε φοντανιέρα που
σκεπάζει ή σε πιατέλα που σκεπάζουμε με μεμβράνη. Δεν σκληραίνουν ούτε ασπρίζουν
και έχουν πιο ωραία υφή κρύα απ’ ότι σε θερμοκρασία δωματίου!

Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά σε όλους!

Παρατηρήσεις

1)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο πουρέ κάστανου χωρίς
ζάχαρη όμως γιατί το ζαχαρούχο είναι πολύ γλυκό και δεν θα τρώγονται…

2)Μπορούμε να προσθέσουμε φουντούκια ή καρύδια ή ψιλοκομμένα
ζαχαρωμένα ή ξερά φρούτα. Εξαιρετικά έγιναν τα τελευταία, που τους πρόσθεσα σε μια έμπνευση της τελευταίας στιγμής μερικά αποξηραμένα κράνμπερις …

3)Πριν αρχίσουμε να πλάθουμε τα τρουφάκια καλό είναι αν
ανοίξουμε τα καραμελόχαρτα για να μη τα λερώσουμε με το κακάο και τη σοκολάτα…

4)Διατηρούμε τα τρουφάκια στο ψυγείο, σε φοντανιέρα που
σκεπάζει ή σε πιατέλα που σκεπάζουμε με μεμβράνη. Δεν σκληραίνουν ούτε ασπρίζουν
και έχουν πιο ωραία υφή κρύα απ’ ότι σε θερμοκρασία δωματίου!

 

Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά σε όλους!

Διπλά Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες των ημερών

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο