Vegan/vegetarian

Βελούδινη κρέμα πορτοκαλιού (ή λεμονιού ή μανταρινιού)

Βελούδινη κρέμα πορτοκαλιού (ή λεμονιού ή μανταρινιού)

Και μαζί (με μπισκότα ή παντεσπάνι) και μόνη!

Ένα ανάλαφρο επιδόρπιο εύκολο και οικονομικό στη σημερινή ανάρτηση. Κέρασμα με καθυστέρηση για την προ ημερών γιορτή μας (ακόμη κι όταν είναι μακριά οι εορτάζοντες, εμείς γιορτάζουμε…) αλλά όσοι και όσες έχετε περάσει αυτές τις «ιωσούλες» του φετινού χειμώνα καταλαβαίνετε τι σημαίνει αποδιοργάνωση. Ήταν για την Κυριακή αυτή η ανάρτηση αλλά όπως σας έλεγα, ένα μήνυμα φίλης άλλαξε τα σχέδια. Δείτε λοιπόν σήμερα την ανάλαφρη κρέμα πορτοκαλιού της συνταγής και δοκιμάστε την ως επιδόρπιο το Σαββατοκύριακο!

Βελούδινη κρέμα πορτοκαλιού (ή λεμονιού ή μανταρινιού)

Με τα πορτοκάλια στα καλύτερά τους, όλο και κάποια πορτοκαλένια γλυκά σκαρώνουμε αυτήν την εποχή. Αν είναι μάλιστα αράντιστα και ακέρωτα αξιοποιούμε και το ξύσμα, τη φλούδα και όχι μόνο τη σάρκα τους. Ετούτη εδώ η κρέμα είναι μια εξαιρετική, πιο πλούσια παραλλαγή της πολύ δημοφιλούς νηστίσιμης κρέμας πορτοκαλιού.

Βελούδινη κρέμα πορτοκαλιού (ή λεμονιού ή μανταρινιού)

Η ανάμειξη αυτής της κρέμας με κρέμα γάλακτος ή με κρεμώδες τυρί δίνει μια πλούσια βελουδένια mousse, ιδανική σκέτη- ως γλυκό σε ποτήρι ή βαζάκι- αλλά και ως κρέμα για στρώσεις τούρτας με μπισκότα ή παντεσπάνι. Ακόμη πιο πλούσια, γίνεται με τα αυγά, σαν να έχουμε μια πολύ αρωματική και πορτοκαλένια κρέμα ζαχαροπλαστικής. Και το καλό είναι ότι ενώ έχει υφή mousse, τα αυγά δεν είναι ωμά!

Μας άρεσε και στις δυο εκδοχές που φαίνονται στις φωτογραφίες: και ως τουρτίτσα ψυγείου με μπισκότα τύπου «σφολιατίνι» (δείτε παρατηρήσεις)  γαρνιρισμένη με μαρμελάδα φράουλας και φλούδες σοκολάτας, και σκέτη ως γλυκό σε βαζάκι γαρνιρισμένη με ρόδι και ινδοκάρυδο.

Παρατηρήσεις

  1. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε την κρέμα σε στήσιμο τούρτα μπορούμε να βάλουμε 5 κουταλιές κορν φλάουρ για να γίνει πιο σταθερή. Με 4 κουταλιές είναι αρκετά σταθερή αλλά λίγο πιο αφράτη,πιο κατάλληλη για γλυκά ποτηριού.
  2. Είχα μόνο σφολιατίνια στο σπίτι και καθόλου χρόνο για να φτιάξω μόνη μου βάση για την κρέμα μου. Ταιριάζουν καλύτερα τα σαβαγιάρ ή απλό παντεσπάνι βανίλιας ή σοκολάτας. Τα μπισκότα βέβαια μπορεί να είναι οποιαδήποτε, ακόμη και τριμμένα όπως στις βάσεις για cheesecake.
  3. Έχω δοκιμάσει αυτήν την κρέμα και με χυμό λεμονιού και με χυμό μανταρινιού -με τα αντίστοιχα ξύσματα-ως γλυκό ποτηριού γαρνιρισμένη με ένα πουράκι σοκολάτας. Εξαιρετικό, ελαφρύ και εμφανίσιμο επιδόρπιο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο