Και μαζί (με μπισκότα ή παντεσπάνι) και μόνη!
Ένα ανάλαφρο επιδόρπιο εύκολο και οικονομικό στη σημερινή ανάρτηση. Κέρασμα με καθυστέρηση για την προ ημερών γιορτή μας (ακόμη κι όταν είναι μακριά οι εορτάζοντες, εμείς γιορτάζουμε…) αλλά όσοι και όσες έχετε περάσει αυτές τις «ιωσούλες» του φετινού χειμώνα καταλαβαίνετε τι σημαίνει αποδιοργάνωση. Ήταν για την Κυριακή αυτή η ανάρτηση αλλά όπως σας έλεγα, ένα μήνυμα φίλης άλλαξε τα σχέδια. Δείτε λοιπόν σήμερα την ανάλαφρη κρέμα πορτοκαλιού της συνταγής και δοκιμάστε την ως επιδόρπιο το Σαββατοκύριακο!
Με τα πορτοκάλια στα καλύτερά τους, όλο και κάποια πορτοκαλένια γλυκά σκαρώνουμε αυτήν την εποχή. Αν είναι μάλιστα αράντιστα και ακέρωτα αξιοποιούμε και το ξύσμα, τη φλούδα και όχι μόνο τη σάρκα τους. Ετούτη εδώ η κρέμα είναι μια εξαιρετική, πιο πλούσια παραλλαγή της πολύ δημοφιλούς νηστίσιμης κρέμας πορτοκαλιού.
Η ανάμειξη αυτής της κρέμας με κρέμα γάλακτος ή με κρεμώδες τυρί δίνει μια πλούσια βελουδένια mousse, ιδανική σκέτη- ως γλυκό σε ποτήρι ή βαζάκι- αλλά και ως κρέμα για στρώσεις τούρτας με μπισκότα ή παντεσπάνι. Ακόμη πιο πλούσια, γίνεται με τα αυγά, σαν να έχουμε μια πολύ αρωματική και πορτοκαλένια κρέμα ζαχαροπλαστικής. Και το καλό είναι ότι ενώ έχει υφή mousse, τα αυγά δεν είναι ωμά!
Μας άρεσε και στις δυο εκδοχές που φαίνονται στις φωτογραφίες: και ως τουρτίτσα ψυγείου με μπισκότα τύπου «σφολιατίνι» (δείτε παρατηρήσεις) γαρνιρισμένη με μαρμελάδα φράουλας και φλούδες σοκολάτας, και σκέτη ως γλυκό σε βαζάκι γαρνιρισμένη με ρόδι και ινδοκάρυδο.
Υλικά
1ο μείγμα:
350ml χυμό πορτοκαλιού
Το ξύσμα 2 μικρών πορτοκαλιών ή ενός μεγάλου
150ml νερό
4-5 κουταλιές (δείτε παρατηρήσεις) κορν φλάουρ
6 κουταλιές ζάχαρη
2 αυγά
1 σωληνάκι βανίλια
2ο μείγμα:
400 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά ή 200ml κρέμα γάλακτος και 200gr κρεμώδες τυρί
4 κουταλιές ζάχαρη άχνη
Για το γαρνίρισμα, τριμμένη σοκολάτα, ινδοκάρυδο, τριμμένους ξηρούς καρπούς ή φρούτα κλπ.
Για τα μπισκότα, δείτε παρατηρήσεις
Η κουταλιά μου είναι 15ml
Επί το έργον
Μετράμε τα υγρά της πρώτης κρέμας (περνάμε από σήτα τον χυμό για να είναι λεία η κρέμα μας), αδειάζουμε περίπου 100ml στο multi και τα υπόλοιπα σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ξύσμα και τη βάζουμε στο μάτι. Μέχρι να βράσουν, χτυπάμε στο multi τα 100ml των υγρών μαζί με τη ζάχαρη, τα αυγά, τη βανίλια και το κορν φλάουρ.
Αδειάζουμε αυτό το μείγμα σε ένα ευρύχωρο μπολ και προσθέτουμε λίγο λίγο το καυτό υγρό της κατσαρόλας χτυπώντας συνεχώς. Αδειάζουμε ξανά στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Αδειάζουμε σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως (όταν γίνει χλιαρή τη βάζουμε στο ψυγείο). Αφού κρυώσει, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε σφικτή σαντιγί. Αν βάλουμε κρεμώδες τυρί το προσθέτουμε και μετά σταδιακά την πορτοκαλένια κρέμα.
Αναμειγνύουμε καλά, μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα. Τη σερβίρουμε σε ποτήρια ή σε μπολ και τη γαρνίρουμε με τριμμένη σοκολάτα ή ινδοκάρυδο ή τριμμένους ξηρούς καρπούς. Μπορούμε επίσης να τη χρησιμοποιήσουμε ως κρέμα τούρτας με μπισκότα ή παντεσπάνι.
Παρατηρήσεις
- Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε την κρέμα σε στήσιμο τούρτα μπορούμε να βάλουμε 5 κουταλιές κορν φλάουρ για να γίνει πιο σταθερή. Με 4 κουταλιές είναι αρκετά σταθερή αλλά λίγο πιο αφράτη,πιο κατάλληλη για γλυκά ποτηριού.
- Είχα μόνο σφολιατίνια στο σπίτι και καθόλου χρόνο για να φτιάξω μόνη μου βάση για την κρέμα μου. Ταιριάζουν καλύτερα τα σαβαγιάρ ή απλό παντεσπάνι βανίλιας ή σοκολάτας. Τα μπισκότα βέβαια μπορεί να είναι οποιαδήποτε, ακόμη και τριμμένα όπως στις βάσεις για cheesecake.
- Έχω δοκιμάσει αυτήν την κρέμα και με χυμό λεμονιού και με χυμό μανταρινιού -με τα αντίστοιχα ξύσματα-ως γλυκό ποτηριού γαρνιρισμένη με ένα πουράκι σοκολάτας. Εξαιρετικό, ελαφρύ και εμφανίσιμο επιδόρπιο!
Τη διαβάζω ξανά και ξανά, αυτή τη συνταγή. Όλο λέω να τη φτιάξω και όλο το αφήνω.
Σήμερα ψάχνοντας τα εύκολα γλυκάκια, να σου την πάλι μπροστά μου….
Ε δεν παίρνει άλλη αναβολή , θα την φτιάξω!
Μεχρι και τυρί κρέμα εχω από άλλη παρασκευή , ακόμα και σαβαγιαρ μου έχουν περισσέψει…θα πρέπει άραγε να τα βουτήξω σε γάλα ή τα στρωνω ετσι?
Μα τι υπέροχο σαιτ έχετε φτιάξει!
Διαβάζω τις αναρτήσεις σας, οχι μόνο για τις συνταγές,
αλλα και για τα λαογραφικά στοιχεία, τις αναφορές στις γεύσεις, τα εθιμα, την καθημερινή ζωή, απολαμβάνοντας κάθε φορά,
την αγάπη την ευγένεια και το ήθος που διατρέχουν , κάθε σαςλέξη.!!
Σας ευχαριστώ πολύ, σας εύχομαι υγεία και κέφι στην προσφορά σας αυτή .
Σας ευχαριστώ πολύ για το ιδιαίτερα επαινετικό σχόλιο! Με συγκινούν πολύ τα σχόλια που αναφέρονται στο “άλλο κομμάτι” των αναρτήσεων και δεν σταματούν μόνο στις συνταγές!