Πείτε τα νηστίσιμα, πείτε vegan, αλλά δοκιμάστε τα!
Η συνταγή είναι καταγεγραμμένη στο τετράδιό μου ως μοναστηριακή, αλλά μου έχει δοθεί από τρίτο άτομο (δεν τη δοκίμασα εγώ σε μοναστήρι) οπότε δεν παίρνω όρκο… Πάντως ο ισχυρισμός έχει βάση αφού οι πειραματισμοί με νηστίσιμα και μάλιστα αλάδωτα υλικά έδιναν κι έπαιρνα στα μοναστήρια. Γιατί όχι λοιπόν και τούτα τα μπουρεκάκια με χαλβά μπακάλη να μην είναι μοναστηριακά;
Ήδη υπάρχει μια αντίστοιχη συνταγή στο site, για μπουρεκάκια με φύλλο κρούστας και λουκούμια τα οποία τα είχα πρωτοδοκιμάσει σε μοναστήρι. Εντελώς παράλληλες τεχνικές και «φιλοσοφίες». Εγώ έχω διαφοροποιήσει κάπως τη συνταγή για τούτα τα μπουρεκάκια και την έχω προσαρμόσει σε μικρότερες ποσότητες. Τα 18 μπουρεκάκια που βγάζει η δόση που δίνω είναι αρκετά, αλλά πάντα μπορούμε να διπλασιάσουμε τα υλικά!
Φέτος τα έφτιαξα προ ημερών, την Καθαρά Δευτέρα. Ενώ ήμουν έτοιμη να τα δημοσιεύσω το Πρωτοβδόμαδο, σκέφτηκα πως αξίζει να φτιάξουμε ένα βιντεάκι και γι αυτήν τη συνταγή. Έχουμε κάπως «αδικήσει» τους youtuber φίλους της σελίδας οπότε αφού είχα τα υλικά, το ετοιμάσαμε εύκολα.
Ο χαλβάς του μπακάλη είναι ένα γλυκό που οι περισσότεροι έχουμε στα σπίτια μας αυτή την εποχή, ακόμη κι όσοι δεν νηστεύουν. Θεωρείται υγιεινό γλυκό γιατί παρόλο που περιέχει ζάχαρη δεν έχει τα άλλα συστατικά που κάνουν βαρύ ένα γλύκισμα, δεν έχει αυγά και βούτυρο. Με δεδομένη μάλιστα την διατροφική αξία του ταχινιού τον προτιμούμε από άλλα γλυκίσματα.
Ήδη στο site υπάρχουν κι άλλες προτάσεις με «χαλβά μπακάλη» όπως έχει καθιερωθεί να τον λέμε, ίσως για να τον διαφοροποιήσουμε από τον σιμιγδαλένιο που φτιάχνουμε στο σπίτι. Από το απλό σερβίρισμα με σιρόπι-σάλτσα πορτοκαλιού μέχρι κουλουράκια και σοκολατάκια, όπως κι αν τον καταναλώσουμε είναι νόστιμος και σχετικά υγιεινός.
Για τούτη τη συνταγή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια γεύση χαλβά έχουμε στο σπίτι. Με κακάο, με αμύγδαλο, σκέτο. Ακόμη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χαλβά με στέβια. Ακόμη και το φρούτο μπορεί να αλλάξει, να είναι αχλάδι ή μπανάνα. Ευέλικτη και τούτη η συνταγή λοιπόν!
Υλικά
180 gr χαλβάς του μπακάλη
200 gr μήλο ή αχλάδι, ζυγισμένο καθαρισμένο
50 gr καρύδια ή φουντούκια κομμένα σε μικρά κομματάκια
1-2 κουταλιές ζάχαρη κοινή ή καστανή
2 κουταλιές σιμιγδάλι αν το φρούτο είναι πολύ ζουμερό
Προαιρετικά, ½ κουταλάκι κακάο ή κανέλα
6 φύλλα κρούστας για γλυκά
75 -90 ml ( 5-6 κουταλιές) ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Άχνη ζάχαρη και κανέλα για το σερβίρισμα
Η κουταλιά μου και το κουταλάκι είναι τα δοσομετρικά των 15 ml και των 5 ml
Επί το έργον
Δείτε το video, πιστεύω πως δεν αφήνει απορίες για την παρασκευή τους! Επίσης δείτε τις παρατηρήσεις, πάντα βοηθούν! Σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε διευκρινίσεις ζητήστε τις με σχόλιο εδώ ή στα social media της σελίδας!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις
- Μπορούμε να προσθέσουμε σταφίδες στη γέμιση. Τότε θα παραλείψουμε τη ζάχαρη
- Αντί μήλο ή αχλάδι μπορούμε να βάλουμε μπανάνα. Τότε αντί σιμιγδάλι μπορεί να μπει ινδοκάρυδο για να τραβήξει τα υγρά.
- Το κακάο μπορούμε να το παραλείψουμε αν βάλουμε χαλβά με γεύση κακάο. Επίσης μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με τριμμένη σοκολάτα.
- Τα υπόλοιπα 6 φύλλα της συσκευασίας (αν έχουμε συσκευασία των 12 φύλλων) δεν τα καταψύχουμε φροντίζουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε 1-2 μέρες ή τα χρησιμοποιούμε για μια πίτα π.χ. εγώ έφτιαξα την τελευταία που έχουμε καθιερώσει φέτος (μισή δόση).