Λάθος! Όχι μία, πολλές πράσινες σαλάτες!
Σήμερα είπα να το ελαφρύνουμε λίγο το πιάτο μας… Οι γιορτές πέρασαν και άφησαν ό,τι άφησαν στην ψυχή και το σώμα μας. Οι σαλάτες παντός είδους προσφέρονται για αντικατάσταση γευμάτων.
Όσοι περνούν τακτικά από δω θα έχουν προσέξει ότι πέρα από τις καθαρά παραδοσιακές συνταγές η σελίδα περιλαμβάνει πολλές σύγχρονες συνταγές με πρώτες ύλες από την τοπική παραγωγή. Είναι άποψή μου ότι η εποχικότητα και η τοπικότητα είναι δυο σημαντικά χαρακτηριστικά της κρητικής κουζίνας. Κουζίνα εκ των ενόντων θα την έλεγα εγώ, με ό,τι σημαίνει αυτό.
Όπως στο τέλος του 19ου οι κρητικοί ενσωμάτωσαν στην διατροφή τους την πατάτα (δείτε εδώ) . Στην υπόλοιπη Ελλάδα ήρθαν λίγο νωρίτερα , μαζί με την ντομάτα, και ακόμη πιο πριν πολλά άλλα προϊόντα. Ποιός μπορεί να φανταστεί ελληνικό καλοκαίρι χωρίς χωριάτικη σαλάτα πια;
Τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα άρχισαν να αγαπούν και να εντάσσουν σιγά σιγά στο διαιτολόγιό τους το αβοκάντο, το ακτινίδιο και άλλα φρούτα. Επίσης πολλές νέες ποικιλίες λαχανικών καλλιεργούνται πια ευρέως στο νησί, και δεν εννοώ τα διάφορα υβρίδια. Προχθές ακόμη , πολύ καλός φίλος της σελίδας μου επεσήμανε ότι το μπρόκολο είναι ιταλικής προέλευσης και έχει εισαχθεί σχετικά πρόσφατα στη χώρα μας.
Εγώ λοιπόν απ’ όλα τα «καινούρια» πράσινα που κυκλοφορούν, αγαπώ το φινόκιο (λάτρης γαρ του μάραθου , του άγριου συγγενή του, το οποίο είναι πολύ βαρύ για να φαγωθεί ωμό) , το σικορέ και το αβοκάντο. Εδώ που τα λέμε, δεν έχω βρει ακόμη χορταράκι που να μην τ’ αγαπώ αλλά αυτά τα δυο δένουν τόσο ωραία με τα συνηθισμένα σαλατικά μας που θέλω να τα έχω όσο πιο συχνά γίνεται στις σαλάτες μου. Κι επειδή είμαι και της εποχικότητας αυτήν την εποχή εγώ ωμές σαλάτες εννοώ τις πράσινες –με άγρια , ήμερα ή ανάμεικτα χορταρικά- και φυσικά τις σαλάτες με βάση το λάχανο.
Αυτή εδώ, που στην ουσία δεν είναι μια αλλά πολλές σαλάτες , είναι αυτή που έχω καθιερώσει εδώ και χρόνια αυτήν την εποχή με διάφορες παραλλαγές στη σύσταση. Ανακατεύω παλιές και καινούριες πρασινάδες και γεμίζω σαλατιέρες με ό,τι έχω τελικά! Αναπροσαρμόζω μάλιστα και την εμφάνισή της ανάλογα αν την θέλω για καθημερινά ή γιορτινά τραπέζια.
Έτσι η σαλάτα μου περιέχει από 6 ως 18 (!!!) υλικά και χρωματίζεται άλλοτε με καρότο, άλλοτε με ρόδι, άλλοτε με μικρά κόκκινα ραπανάκια και κάποιες φορές με ντοματάκια cherry.Θα μπορούσα να γράψω πολλές διαφορετικές συνταγές γιατί με κάθε συνδυασμό υλικών προκύπτει άλλη σαλάτα στην ουσία. Στην ουσία όμως θα ήταν μία η συνταγή!
Η οικιακή μαγειρική δεν είναι της μεγίστης ακρίβειας και του τέλειου μέτρου. Είναι της αυτενέργειας και της «με το μάτι» ποσότητας… Και αν κάτι δεν μας αρέσει το παραλείπουμε την επόμενη φορά αυξάνοντας εκείνα που ευχαριστηθήκαμε. Α, και μη ξεχνάμε πως για να πετύχει μια σαλάτα χρειάζονται τρεις άνθρωποι: ένας τσιγκούνης να βάλει το ξίδι, ένας σπάταλος να βάλει το λάδι κι ένας τρελός να την ανακατέψει!
Υπενθυμίζουμε την συμμετοχή μας στα FOOD BLOG AWARDS 2016 του ΒΗΜΑgourmet.
Θα ήταν τιμή μας να μας ψηφίσετε!
Υλικά
Από 6 ως όσα θέλουμε από τα παρακάτω υλικά, ώστε να έχουμε περίπου 350 gr πρασινάδες (ζυγισμένα καθαρισμένα) για την ποσότητα του ντρέσινγκ που δίνω παρακάτω.
Μαρούλι κοινό, μαρούλι σγουρό, ρόκα, φύλλα παντζαριού, παπούλες , μαϊντανό, άνηθο, κρεμμυδάκι, φινόκιο, σταμναγκάθι, καρότο, ραπανάκια, σικορέ, τρυφερά φύλλα από σπανάκι και αντίδια, αλλά και καυκαλήθρες , γαλατσίδες, τρυφερούς τσόχους (ζοχούς).
Βασικό κορμό της σαλάτας αποτελούν τα πλατύφυλλα πράσινα (κάποιο από τα είδη του μαρουλιού, φύλλα σπανακιού, παντζαρόφυλλα, αντίδια), απαραίτητο είναι το πράσινο κρεμμυδάκι και τουλάχιστον ένα από τα μυρωδικά (άνηθος ή μαϊντανός). Όλα τα άλλα κατά βούληση και κατ’ εκτίμηση.
Επί πλέον προαιρετικά συστατικά : Φλούδες ώριμης γραβιέρας, αβοκάντο, κομματάκια καπνιστού αλλαντικού ή ψαρικού, μικρά παξιμάδια σπασμένα σε κομματάκια ή κρουτόν, καρύδια ή αμύγδαλα ψιλοκομμένα.
Για το ντρέσινκ τώρα, έχουμε δύο (ή και τρεις-δείτε στις παρατηρήσεις) επιλογές:
Α. 80ml (περίπου 1/3 κούπας) ελαιόλαδο
30ml (2 κουταλιές σούπας βαλσαμικό ξύδι)
15 ml (1 κουταλιά σούπας) μουστάρδα
15 ml (1 κουταλιά σούπας) χυμό λεμονιού
Αλάτι
Β. 80 ml ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας κοινό ξύδι
1 κουταλιά σούπας πετιμέζι
15 ml (1 κουταλιά σούπας) μουστάρδα
15 ml (1 κουταλιά σούπας) χυμό λεμονιού
Αλάτι
(Οι ποσότητες αφορούν περίπου 350 gr «πράσινα» υλικά, χωρίς δηλαδή τα προαιρετικά).
Επί το έργον
Αφού πλύνομε σχολαστικά τις πρασινάδες, τις αφήνουμε σε στραγγιστήρι να φύγουν τα πολλά υγρά.
Τα κόβουμε σε μια ευρύχωρη λεκάνη . Αν βάλουμε καρότο το τρίβουμε με τον τρίφτη της ντομάτας.
Το φινόκιο το κόβουμε πρώτα στα τέσσερα, αφαιρούμε την σκληρή επιδερμίδα των εξωτερικών φύλλων αν είναι πολύ τραχιά και το κόβουμε σε φετάκια.
Τα ανακατεύουμε αφού τα αλατίσουμε ελαφρά. Αν βάλουμε αβοκάντο το κόβουμε τώρα και το ανακατεύουμε πιο προσεκτικά με τα υπόλοιπα, να μη λιώσει.
Τα στρώνουμε σε ρηχή σαλατιέρα.
Χτυπάμε στο multi ε ή σε μια κούπα με το μιξεράκι του νες καφέ
τα υλικά του ντρέσινγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα.
Αν βάλουμε ρόδι το προσθέτουμε από πάνω, όπως και τις φλούδες γραβιέρας κλπ…
Παρατηρήσεις
1)Οι πράσινες σαλάτες, αν κοπούν τα λαχανικά πρέπει να καταναλωθούν άμεσα γιατί υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης σαλμονέλας. Γι αυτό κόβουμε όση θέλουμε να καταναλώσουμε. Φυσικά μπορούμε να πλύνομε τα λαχανικά και να τα κρατήσουμε άκοπα στο ψυγείο και να τα ξεπλύνουμε όταν θα τα ξαναχρησιμοποιήσουμε. Έτσι κι αλλιώς μικρές ποσότητες από το καθένα βάζουμε κάθε φορά για μια σαλάτα.
2)Για να πλυθούν πιο εύκολα οι πρασινάδες μας τις αφήνουμε για λίγη ώρα σε λεκάνη με νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγο ξύδι.
3)Μια ωραία εναλλακτική για το ντρέσινγκ είναι μια καλή κρέμα βαλσάμικου του εμπορίου ή δικής μας κατασκευής, και λίγο καλό ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο ούτως ή άλλως πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας (αν είναι δυνατόν να έχουμε αγουρέλαιο, εννοείται ότι το προτιμούμε).
4)Όσο πιο “στεγνά” είναι τα χορταρικά μας, τόσο καλύτερα θα σταθεί ακόμη και ένα απλό λαδόξυδο πάνω τους. Γι αυτό αν δεν έχουμε χρόνο να στραγγίξουν καλά, απλώνουμε στη σαλατιέρα ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας, αφήνουμε να απορροφήσει το περίσσιο νερό και το τραβάμε πριν προσθέσουμε το ντρέσινγκ. Εξαιρετική δουλειά κάνει το ειδικό στραγγιστήρι για σαλάτες αλλά πόσα gadgets να έχουμε πια!
5)Τα «τριανταφυλλάκια» της διακόσμησης, είναι η πρώτη μου απόπειρα να εφαρμόσω «μαθήματα» και συμβουλές που είχα την τύχη να παρακολουθήσω από διακεκριμένη και βραβευμένη επαγγελματία του χώρου, που την ευχαριστώ πολύ κι από δω …