Μέχρι να το σκεφτούμε, το φτιάξαμε!
πιο στερεό, πιο ψωμένιο να συνοδεύει τον καφέ ή το αναψυκτικό τους. Ειδικά στο πρωινό, ένα κέικ τρώγεται πάντα, ακόμη και στις μεγάλες ζέστες!
Υλικά
1 κούπα καλαμποκάλευρο
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2,5 κουταλάκια μπέικιν
2-3 σωληνάκια βανίλιας
2/3 κούπας ελαιόλαδο ελαφρύ
2 αυγά
¾ κούπας ζάχαρη
2 μεγάλες κουταλιές μέλι ή μαρμελάδα (κατά προτίμηση
εσπεριδοειδών, αλλά όλες ταιριάζουν)
1 κεσέ γιαούρτι
½ κούπα τρούφα ή σταγόνες σοκολάτας
Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Επί το έργον
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανακατεύουμε τα αλεύρια και το μπέικιν σε ένα μπολ.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τα αυγά 3-4 λεπτά με το μίξερ του χεριού. Προσθέτουμε το γιαούρτι,
το μέλι (ή τη μαρμελάδα) και τις βανίλιες και ανακατεύουμε ξανά.
Στο τέλος προσθέτουμε την τρούφα και με μια σπάτουλα ενσωματώνουμε τα αλεύρια στο υπόλοιπο μείγμα.
Αδειάζουμε το χυλό μας σε μακρόστενη φόρμα ή μικρή στρογγυλή (των 24 -26 cm) . Ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο μας για 50 λεπτά περίπου σύμφωνα με τις γενικές οδηγίεςψησίματος των κέικ.
Αφήνουμε να μείνει κανένα δεκάλεπτο στη φόρμα και αναποδογυρίζουμε. Πασπαλίζουμε με την άχνη μόλις κρυώσει λίγο.
Παρατηρήσεις
1)Αντί τρούφα πολλές φορές βάζω καρύδια χοντροκοπανισμένα. Τότε αντικαθιστώ τις βανίλιες με λίγη κανέλα (λίγη για να μη επηρεαστεί πολύ το χρώμα).
2)Η μαρμελάδα που χρησιμοποίησα αυτή τη φορά είναι η τελευταία που έφτιαξα , η μαρμελάδα δέσπολο προηγούμενης ανάρτησης. Αυτή έβαλα και στο γαρνίρισμα των cupcakes. Ταίριαζε κι αυτή!
3)Ανάλογα πόσο γλυκά μας αρέσουν τα κέικ μας, μπορούμε να ελαττώσουμε κι άλλο την ζάχαρη, σε μισή κούπα. Επίσης μπορούμε να αντικαταστήσουμε όλη την ζάχαρη με μέλι. Έτσι θα χρησιμοποιήσουμε 3/4 ως 1 κούπα μέλι.
4)Υπενθυμίζω ότι η κούπα που μετρώ τα υλικά είναι η κλασική πυρέξ δοσομετρική κούπα που φαίνεται στο πλάι της σελίδας…Καλημέρα!
Οπως καταλαβαίνεις,κατάσχεται για βιντεοεπεξεργασία και τα συμπαρομαρτούντα…♥
Μας κολάζεις Βαγγελιώ μου!!! Πώς ν' αγιάσουμε μετά;;;;
Kαλαμποκάλευρο σε κεικ δεν έχω χρηστιμοποιήσει.
Φαίνεται πολύ ωραίο.. Και με τα καρύδια θα μου άρεσε επίσης.
Συμφωνώ για τις μικρές ποσότητες κεικ. τρωγονται πιο γρήγορα και δεν μένουν πολύ.
Φιλιά 🙂
Πολυ ομορφη ιστοσελιδα και πολυ ενημερωτικη! εχω και εγω ενα μπλοκ που αφορα τις Ομορφιες της Μεσσηνιας! θα χαρω πολυ να την επισκευτητε και γιατι οχι να σχολιασετε κιολας!!! η σελιδα ειναι : http://www.messinia1234.com
μπορώ την μία κούπα αλεύρι λευκό να την αντικαταστήσω με αλεύρι χωρίς γλουτένη στο κέικ με γιαούρτι?
Καλημέρα σας! Δεν ξέρω την αντιστοιχία κανονικού αλευριού-αλευριού χωρίς γλουτένη. Αν εσείς ξέρετε με πόσο αντικαθιστάται για να μη γίνει το μείγμα πιο σκληρό ή πιο μαλακό κάντε την αντικατάσταση. Κατά καιρούς έχω αντικαταστήσει με ολικής το απλό αλεύρι σε διάφορες συνταγές και οι ποσότητες διαφέρουν κάπως. Πολλές φορές πέτυχα τη σωστή υφή τη δεύτερη φορά. Δοκιμάστε με ίση ποσότητα και βλέπετε στο αποτέλεσμα. Καλή επιτυχία!
Δεν ξέρω πόσα ευχαριστώ πρέπει να σας πω για τις εξαιρετικές συνταγές! ΄Εκανα την εκδοχή με τα καρύδια- κανέλα- μέλι.. Δεν έχω φάει νοστιμότερο κεικ!!
Σας ευχαριστώ πολύ για το τόσο επαινετικό σχόλιο! Να είστε καλά!