VIDEOS

Πίτες φούρνου με εύκολο, αέρινο φύλλο (χωρίς πλάστη) (VIDEO)

Πίτες φούρνου με εύκολο, αέρινο φύλλο (χωρίς πλάστη) (VIDEO)

Εξαιρετική τεχνική για λεπτό φύλλο χωρίς κόπο.

Με όποια γέμιση θέλουμε!

Είναι μαγικό πράγμα οι ζύμες. Παντού. Παγκόσμια βάση τροφής. Κι ένα από τα καλά του διαδικτύου είναι να διαπιστώνεις αυτή την παγκοσμιότητα σε μερικές αρχέγονες ανθρώπινες επινοήσεις. Ζύμες για ψωμιά και πίτες, απλοϊκά και περίτεχνα!

Πίτες φούρνου με εύκολο, αέρινο φύλλο (χωρίς πλάστη) (VIDEO)

Έχω μαγευτεί που λέτε από όσα βλέπω να φτιάχνουν με ζυμάρια σ’ όλον τον κόσμο. Σ’ Ανατολή και Δύση, στα πέρατα του κόσμου κυριολεκτικά, οι άνθρωποι ζυμώνουν με αλεύρι νερό κι αλάτι και φτιάχνουν πίτες και αρτοσκευάσματα. Σε πρωτόγονες εστίες και σε υπερσύγχρονους φούρνους, τα ζυμάρια ψήνονται και τρέφουν. Και η έλλειψή τους είναι μια από τις έσχατες μορφές φτώχειας.

Πίτες φούρνου με εύκολο, αέρινο φύλλο (χωρίς πλάστη) (VIDEO)

Στο YouTube δεν με εκπλήσσουν τόσο τα περίτεχνα γλυκά και τα γκουρμεδιάρικα φαγητά όσο αυτά τα μαγικά χέρια που –σε όλες τις πατρίδες του κόσμου- ζυμώνουν, μαλάσσουν, πλάθουν και δίνουν μορφή και γεύση σε αυτά τα τρία πανάρχαια υλικά. Και είναι μαγικό επίσης το γεγονός πως σ’ όλο τον κόσμο αυτά τα ζυμάρια γεμίστηκαν σταδιακά με άλλα υλικά και πέρασαν από τα λιτά ψωμιά στις  πιο σύνθετες πίτες.

Πίτες φούρνου με εύκολο, αέρινο φύλλο (χωρίς πλάστη) (VIDEO)

Παντού πίτες! Με τεχνικές διάφορες, με ζυμάρια απλά και σύνθετα με γεμίσεις λιτές και πλούσιες. Σε μια από αυτές τις τεχνικές θα σταθούμε σήμερα. Την έχω δει σε αρκετά βίντεο ανατολικής προέλευσης κι έτσι δεν μπορώ να δώσω για πηγή ένα συγκεκριμένο κανάλι. Εξάλλου τα γράμματα ήταν αραβικά και λίγα κατάλαβα από τα υλικά και τις ποσότητές τους. Η τεχνική  είναι εξαιρετική, και βέβαια δεν την προτείνω ως δική μου επινόηση. Είναι όμως ήδη αρκετές φορές δοκιμασμένη και την προτείνω ανεπιφύλακτα.

Πίτες φούρνου με εύκολο, αέρινο φύλλο (χωρίς πλάστη) (VIDEO)

Στη μέθοδο λοιπόν στάθηκα, κι αυτή είναι η ουσία της σημερινής μου ανάρτησης. Σ’ αυτήν θέλω να σταθείτε κι εσείς. Με το δικό μας ζυμάρι, με το δικό μας λάδι, με τις δικές μας γεμίσεις, δοκιμάστε την τεχνική. Θα εκπλαγείτε με την ευκολία που γίνονται αυτές οι πιτούλες και με το πόσο νόστιμες είναι.

Πίτες φούρνου με εύκολο, αέρινο φύλλο (χωρίς πλάστη) (VIDEO)

Σημαντικό πλεονέκτημα το γεγονός ότι ψήνονται στο φούρνο και όχι στο τηγάνι. Τις έχω φτιάξει ήδη πολλές φορές, με γέμιση τυριών (μια φορά με φέτα, μια με ξινομυζήθρα και μια με χανιώτικη μυζήθρα) και με γέμιση σπανακιού και φέτας. Δεν ζύγισα το σπανάκι, μονάχα τα τυριά αλλά έτσι κι αλλιώς είπαμε ότι αυτή εδώ η ανάρτηση αφορά κυρίως την τεχνική.

Πίτες φούρνου με εύκολο, αέρινο φύλλο (χωρίς πλάστη) (VIDEO)

Ας τη δούμε λοιπόν, μαζί με τα υλικά που χρησιμοποίησα για 12 πιτούλες με τυρί!

Παρατηρήσεις

  • Χρησιμοποίησα τη μέθοδο χωρίζοντας τη ζύμη και σε 4 μέρη, με γέμιση σπανάκι και τυρί. Ωραίες οι πιτούλες αλλά λίγο πιο δύσκολη η μεταφορά τους στο ταψί, γι αυτό μου χάλασε λίγο το σχήμα τους.
  • Οι πιτούλες καταψύχονται μια χαρά και ψήνονται σε προθερμασμένο φούρνο αφού μείνουν 10-15 λεπτά εκτός κατάψυξης. Θέλουν λίγο παραπάνω χρόνο.
  • Η επόμενη δοκιμή θα γίνει με γέμιση κιμά, θα σας ενημερώσω.
  • Δεν έχω συγκρατήσει τη θερμοκρασία που συστήνουν τα βίντεο που έχω δει με αυτή την τεχνική, αλλά οι 200 βαθμοί που έψησα τα πιτάκια στο δικό μου φούρνο έδωσαν σωστό αποτέλεσμα στο χρόνο που προτείνω. Αν ο φούρνος σας είναι πολύ δυνατός χαμηλώστε λίγο τη θερμοκρασία και αυξήστε το χρόνο ψησίματος για να ψηθούν σωστά.!
  • Ανάλογα με το μέγεθος της λαμαρίνας του φούρνου μας, χωράνε και οι 12 πίτες. Εγώ ήθελα να καταψύξω λίγες για να δω αν διατηρούνται γι αυτό έψησα μόνο τις 8 αυτή τη φορά.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο