Εξαιρετική τεχνική για λεπτό φύλλο χωρίς κόπο.
Με όποια γέμιση θέλουμε!
Είναι μαγικό πράγμα οι ζύμες. Παντού. Παγκόσμια βάση τροφής. Κι ένα από τα καλά του διαδικτύου είναι να διαπιστώνεις αυτή την παγκοσμιότητα σε μερικές αρχέγονες ανθρώπινες επινοήσεις. Ζύμες για ψωμιά και πίτες, απλοϊκά και περίτεχνα!
Έχω μαγευτεί που λέτε από όσα βλέπω να φτιάχνουν με ζυμάρια σ’ όλον τον κόσμο. Σ’ Ανατολή και Δύση, στα πέρατα του κόσμου κυριολεκτικά, οι άνθρωποι ζυμώνουν με αλεύρι νερό κι αλάτι και φτιάχνουν πίτες και αρτοσκευάσματα. Σε πρωτόγονες εστίες και σε υπερσύγχρονους φούρνους, τα ζυμάρια ψήνονται και τρέφουν. Και η έλλειψή τους είναι μια από τις έσχατες μορφές φτώχειας.
Στο YouTube δεν με εκπλήσσουν τόσο τα περίτεχνα γλυκά και τα γκουρμεδιάρικα φαγητά όσο αυτά τα μαγικά χέρια που –σε όλες τις πατρίδες του κόσμου- ζυμώνουν, μαλάσσουν, πλάθουν και δίνουν μορφή και γεύση σε αυτά τα τρία πανάρχαια υλικά. Και είναι μαγικό επίσης το γεγονός πως σ’ όλο τον κόσμο αυτά τα ζυμάρια γεμίστηκαν σταδιακά με άλλα υλικά και πέρασαν από τα λιτά ψωμιά στις πιο σύνθετες πίτες.
Παντού πίτες! Με τεχνικές διάφορες, με ζυμάρια απλά και σύνθετα με γεμίσεις λιτές και πλούσιες. Σε μια από αυτές τις τεχνικές θα σταθούμε σήμερα. Την έχω δει σε αρκετά βίντεο ανατολικής προέλευσης κι έτσι δεν μπορώ να δώσω για πηγή ένα συγκεκριμένο κανάλι. Εξάλλου τα γράμματα ήταν αραβικά και λίγα κατάλαβα από τα υλικά και τις ποσότητές τους. Η τεχνική είναι εξαιρετική, και βέβαια δεν την προτείνω ως δική μου επινόηση. Είναι όμως ήδη αρκετές φορές δοκιμασμένη και την προτείνω ανεπιφύλακτα.
Στη μέθοδο λοιπόν στάθηκα, κι αυτή είναι η ουσία της σημερινής μου ανάρτησης. Σ’ αυτήν θέλω να σταθείτε κι εσείς. Με το δικό μας ζυμάρι, με το δικό μας λάδι, με τις δικές μας γεμίσεις, δοκιμάστε την τεχνική. Θα εκπλαγείτε με την ευκολία που γίνονται αυτές οι πιτούλες και με το πόσο νόστιμες είναι.
Σημαντικό πλεονέκτημα το γεγονός ότι ψήνονται στο φούρνο και όχι στο τηγάνι. Τις έχω φτιάξει ήδη πολλές φορές, με γέμιση τυριών (μια φορά με φέτα, μια με ξινομυζήθρα και μια με χανιώτικη μυζήθρα) και με γέμιση σπανακιού και φέτας. Δεν ζύγισα το σπανάκι, μονάχα τα τυριά αλλά έτσι κι αλλιώς είπαμε ότι αυτή εδώ η ανάρτηση αφορά κυρίως την τεχνική.
Ας τη δούμε λοιπόν, μαζί με τα υλικά που χρησιμοποίησα για 12 πιτούλες με τυρί!
Υλικά
Για τη ζύμη
350 – 400 gr (περίπου 2,5 κούπες και λίγο ακόμη) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 ml (1 κούπα) νερό
30 ml (2 κουταλιές κούπας) ελαιόλαδο
15 ml (1 κουταλιά) ξύδι ή χυμό λεμονιού ή ρακή
½ κουταλάκι αλάτι
Για το πλάσιμο
Λίγο αλεύρι
Λίγο ελαιόλαδο (5-6 κουταλιές σούπας)
Για τη γέμιση με τυρί
Περίπου 350 ξινομυζήθρα ή τρίμματα φέτας
Επί το έργον
Δείτε το κατατοπιστικό μας βίντεο που δεν αφήνει απορίες ως προς την όλη διαδικασία αλλά αν κάτι θέλει διευκρίνιση, εδώ είμαστε! Δείτε επίσης και τις παρατηρήσεις, πάντα βοηθούν!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Σε μια λεκάνη βάζουμε τα 350 gr αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε το νερό, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το άλλο υγρό που επιλέγουμε. Ζυμώνουμε να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλά στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη. Ζυμώνουμε καλά, αλείφουμε με ελαιόλαδο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά περίπου.
Χωρίζουμε σε 12 μέρη και πλάθουμε καθένα σε μικρό μπαλάκι. Παίρνουμε ένα ένα κομμάτι, το ανοίγουμε με το χέρι σε στρογγυλό φυλλαράκι, το λαδώνουμε με ένα πινέλο και το κλείνουμε σε μισοφέγγαρο με τη λαδωμένη πλευρά στο εσωτερικό του. ΔΕΝ πατάμε να κολλήσει, απλά διπλώνουμε.
Όταν τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια τα παίρνουμε ένα ένα ξεκινώντας από το πρώτο το ανοίγουμε με τη λαδωμένη πλευρά προς τα πάνω. Σε λαδωμένη επιφάνεια το τραβάμε απαλά με το χέρι προς όλες τις κατευθύνσεις μέχρι να γίνει πολύ λεπτό (έχει διάμετρο παραπάνω από 20 εκατοστά). Αν γίνει και κάποια τρυπούλα δεν μας πειράζει. Σκορπάμε το τυρί σε όλη την επιφάνεια, κάνουμε ένα κόψιμο από το κέντρο προς την άκρη (μια ακτίνα δηλαδή στον κύκλο μας) και διπλώνουμε σε τριγωνάκια (5-6 διπλώματα, κυκλικούς τομείς θα τα έλεγα στους μαθητές μου 😉 ).
Πατάμε λίγο από την ανοικτή άκρη να εγκλωβιστεί η γέμιση και αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί (ή στρωμένο με χαρτί ψησίματος).
Στο ενδιάμεσο της παρασκευής έχουμε ανάψει το φούρνο στους 200 βαθμούς, οπότε ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μας τις πιτούλες για 30-35 λεπτά ( να ροδίσουν όσο μας αρέσει), στη μεσαία σχάρα.
Σερβίρουμε ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
- Χρησιμοποίησα τη μέθοδο χωρίζοντας τη ζύμη και σε 4 μέρη, με γέμιση σπανάκι και τυρί. Ωραίες οι πιτούλες αλλά λίγο πιο δύσκολη η μεταφορά τους στο ταψί, γι αυτό μου χάλασε λίγο το σχήμα τους.
- Οι πιτούλες καταψύχονται μια χαρά και ψήνονται σε προθερμασμένο φούρνο αφού μείνουν 10-15 λεπτά εκτός κατάψυξης. Θέλουν λίγο παραπάνω χρόνο.
- Η επόμενη δοκιμή θα γίνει με γέμιση κιμά, θα σας ενημερώσω.
- Δεν έχω συγκρατήσει τη θερμοκρασία που συστήνουν τα βίντεο που έχω δει με αυτή την τεχνική, αλλά οι 200 βαθμοί που έψησα τα πιτάκια στο δικό μου φούρνο έδωσαν σωστό αποτέλεσμα στο χρόνο που προτείνω. Αν ο φούρνος σας είναι πολύ δυνατός χαμηλώστε λίγο τη θερμοκρασία και αυξήστε το χρόνο ψησίματος για να ψηθούν σωστά.!
- Ανάλογα με το μέγεθος της λαμαρίνας του φούρνου μας, χωράνε και οι 12 πίτες. Εγώ ήθελα να καταψύξω λίγες για να δω αν διατηρούνται γι αυτό έψησα μόνο τις 8 αυτή τη φορά.
Καλημέρα Βαγγελιώ. Τι ωραία τεχνικη είναι αυτή….. Θα δοκιμαστεί σίγουρα. Και ότι έφτιαξα χθες τυρόπιτα και δεν το είχα δει το μήνυμα σου…… παρόλα αυτά θα την φτιάξω αμεσα. Φιλιά πολλα
Πιστεύω ότι θα σου αρέσει Ελένη μου! Είναι πολύ εύκολο και πολύ νόστιμο!
Παρα πολύ ωραία συνταγή, μπράβο! Μοιάζει η ζύμη πολύ με αυτή που φτιάχνουν τις πίτες Κιχί στην Κοζάνη!
Ναι είναι πολύ ωραία συνταγή! Δεν ξέρω τα υλικά της ζύμης των κιχί αλλά η τεχνική εδώ αλλάζει…
Στο τέλος λαδωνουμε τα τρίγωνα πριν τα ψήσουμε?
Όχι, αν θέλετε περάστε τα με ελάχιστο γάλα ή με τίποτα. Έχουν ήδη ελαιόλαδο στην εξωτερική επιφάνεια γιατί ανοίγονται πάνω σε λαδωμένη επιφάνεια!
200° στον αέρα ή στις αντιστάσεις?
Στις αντιστάσεις! Καλή επιτυχία!
Μπράβο κοπέλα μου πολύ ωραία τα τυροπιτάκια σου!!!
Ευχαριστώ πολύ!
Ωραίο, τραγανό φύλλο, μας άρεσε πολύ! Έφτιαξα σπανακόπιτες. Μπράβο, άλλη μια φορά!
Ευχαριστώ Ειρήνη μου! Χαίρομαι που σας άρεσε!
πολυ ωραία συνταγή έφτιαξα τρίγωνα και τράβηξα πιο πολυ το φυλλο και έφτιαξα στριφταρια.Ειναι σαν το φύλλο αέρος Μπραβο σας κα. Ευαγγελία ευχαριστώ καλες γιορτές με υγεία και ευτυχία ❗✨⭐
Τι ωραία ιδέα! Θα τη δοκιμάσω! Χαίρομαι που σας άρεσε, Καλές γιορτές και σε σας και σε όλο τον κόσμο!
Χρόνια αγόραζα από φούρνο τα ίδια τυροπιτάκια κ νόμιζα ήταν τηγανητά..!! Έκανα την συνταγή, αντικαθιστώντας το αλεύρι ΓΟΧ με 2 φλιτζάνια αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης που την έκανα σκόνη στο μπλέντερ) και 3/4 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι ΓΟΧ. Επίσης, τα άλειψα με λάδι πριν τα ψήσω. Το αποτέλεσμα ΜΑΓΙΚΟ!! Ευχαριστώ πολύ για ακόμα μια φορά για την υπέροχη συνταγή!!!
Σας ευχαριστώ πολύ που δοκιμάσατε τη συνταγή και χαίρομαι που βγήκαν όπως σας αρέσουν! Εξαιρετικές και οι παρεμβάσεις σας, θα δοκιμαστούν!