Vegan/vegetarian

Τηγανητές γλυκοπατάτες με ξίδι και αρισμαρί (σαβόρε)

Τηγανητές γλυκοπατάτες με ξίδι και αρισμαρί (σαβόρε)

Απροσδόκητη νοστιμιά!

Για τα σαβόρε ης Κρήτης έχουμε ξαναμιλήσει αρκετές φορές. Η σάλτσα που συνδυάζει το ξύδι με το αρισμαρί (δεντρολίβανο), αρτύζει πολλά από τα πιο παραδοσιακά μας πιάτα. Συκώτι, ψάρια, μελιτζάνες, κολοκύθα, «σαβοριάζονται» άλλοτε μόνο για να νοστιμίσουν κι άλλοτε για να διατηρηθούν! Αν το καλοσκεφτούμε, και οι διάσημοι μπουμπουριστοί χοχλιοί στα σαβόρε εντάσσονται!  Έτσι δεν είναι παράξενη η έμπνευση να φτιάξω σαβόρε, δηλαδή με ξίδι και αρισμαρί, και τις γλυκοπατάτες!

Τηγανητές γλυκοπατάτες με ξίδι και αρισμαρί (σαβόρε)

Η ιδέα προέκυψε εκ των υστέρων! Μια-δυο μελιτζάνες που είχαν ξεμείνει στο περβόλι μας ήταν να σαβοριαστού, μιας και η ποσότητά τους ήταν μικρή για κάτι άλλο. Άλλωστε μας αρέσουν έτσι, αφήστε που τρώγονται και κρύες όπως όλα τα σαβόρε.

Τηγανητές γλυκοπατάτες με ξίδι και αρισμαρί (σαβόρε)

Τηγάνισα λοιπόν τις μελιτζάνες, τις σαβόριασα, έβγαλα και φωτογραφίες για να αντικαταστήσω τις απαράδεκτες της σχετικής ανάρτησης, κι έβαλα να τηγανίζω και λίγες γλυκοπατάτες σε ραβδάκια.

Τηγανητές γλυκοπατάτες με ξίδι και αρισμαρί (σαβόρε)

«Τι θα λέγανε άραγε αυτές με ξίδι και αρισμαρί;» σκέφτηκα ενώ έβγαζα την πρώτη τηγανιά με τα ραβδάκια. Βούτηξα ένα ραβδάκι στο σαβόρε της μελιτζάνας και …απροσδόκητη νοστιμιά! Ε λοιπόν, ο συνδυασμός είναι άψογος! Η οξύτητα της σάλτσας με τη γλύκα της πατάτας ταίριαξαν πολύ!Ευτυχώς είχα ακόμη υλικό για να δοκιμάσω!

Τηγανητές γλυκοπατάτες με ξίδι και αρισμαρί (σαβόρε)

Έτσι η υπόλοιπη γλυκοπατάτα (μια πολύ μεγάλη είχα), έγινε σαβόρε! Η χρήση αυτής της πρώτης ύλης στην κουζίνα μου είναι ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο αφού η καλλιέργειά της δεν είναι ακόμη εκτεταμένη και έτσι συνεχώς πειραματίζομαι. Έχω όμως ξανακάνει αναφορά στις γλυκοπατάτες, όχι μόνο τις πορτοκαλί αλλά και τις πεντανόστιμες μωβ, που εκτός των άλλων δίνουν χρώμα στο τραπέζι μας!

Τηγανητές γλυκοπατάτες με ξίδι και αρισμαρί (σαβόρε)

Αυτός ο τρόπος μπορώ να πω ότι ήταν από τους καλύτερους που δοκιμάσαμε (κι ένας ακόμη που θα παρουσιάσω προσεχώς, αφού πρόκειται για υλικό εποχής). Ας δούμε λοιπόν πώς οι γλυκοπατάτες μου έγιναν σαβόρε!

Τηγανητές γλυκοπατάτες με ξίδι και αρισμαρί (σαβόρε)

Παρατηρήσεις

  • Το σαβόρε (ψάχνω ακόμη περισσότερα για τη λέξη σε κάποιες πηγές αλλά κάνω κάποιες αναφορές στην ανάρτηση για τα ψάρια) μπορεί να εμπλουτιστεί και με 1-2 σκελίδες σκόρδο ή με μια κουταλιά πελτέ. Έτσι μου λένε ότι το φτιάχνουν σε άλλες περιοχές. Θα το δοκιμάσω κι εγώ την επόμενη φορά (τουλάχιστον με το σκόρδο).
  • Σαβόρε φάγαμε τελικά και τα τηγανισμένα ραβδάκια της γλυκοπατάτας, αδειάζοντάς τα εκ των υστέρων στη σάλτσα που έμεινε από τις στρογγυλές φέτες. Μπορώ να πω ότι τα «έπιασε» περισσότερο αφού ήταν πιο μικρά κομμάτια και δεν είχαν αλευρωθεί! Ίσως την επόμενη φορά να τις κόψω σε ραβδάκια. Το αλεύρωμα πάντως χρειάζεται στα σαβόρε.
  • Εκ των υστέρων διαπίστωσα ότι ο συνδυασμός του δεντρολίβανου με την γλυκοπατάτα και το ξίδι συνηθίζεται πολύ στο εξωτερικό, με άλλες όμως τεχνικές μαγειρέματος.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο