Από τα πιο αγαπημένα νηστίσιμα πιάτα!
που λέμε εμείς στην Κρήτη. Με σωστή υγρασία. Ας δούμε λοιπόν την εκδοχή μου.
Υλικά
1 ή περισσότερα χταπόδια συνολικού βάρους ¾ kg-1 kg
¾ κούπας κρασί (προτιμώ ροζέ η κόκκινο με κάποιο κόστος στο χρώμα του πιάτου…)
½ κούπα ελαιόλαδο
1 μεγαλούτσικο ξερό κρεμμύδι
3-4 σκελίδες σκόρδο
3-4 φρέσκες ντομάτες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
5-6 κλωνιά μαϊντανό
Πιπέρι
Αλάτι
Προαιρετικά, μια τσιμπιά κανέλα (όπως έλεγαν στην “Πολίτικη Κουζίνα”: να το ξέρουμε μόνο εμείς…)
2-3 κούπες κοφτό μακαρονάκι
Επί το έργον
Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι όπως περιγράφεται εδώ. Αν είναι μεγάλο το κόβουμε σε 3-4 κομμάτια, αν είναι μικρά μπορούμε να τα αφήσουμε και ολόκληρα. Το βάζουμε σε κατσαρόλα και μόλις αλλάξει χρώμα και αρχίσει να τσιτσιρίζει προσθέτουμε το κρασί και χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει και να είναι σχεδόν έτοιμο. Στα ενδιάμεσα προσθέτουμε και λίγο νεράκι αν χρειάζεται. Πρέπει να έχουμε αρκετά υγρά. Όταν ετοιμαστεί το βγάζουμε και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Μετράμε με μια κούπα και κρατάμε το ζουμί σε ένα σκεύος. Να είναι 1-2 κούπες.
Βάζουμε το κρεμμύδι με το λάδι να μαραθεί και προσθέτουμε τα κομμάτια του χταποδιού. Γυρίζουμε να τσιγαριστεί και προσθέτουμε την ντομάτα , το σκόρδο , τον μαϊντανό, και το αλατοπίπερο. Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει μια πηχτή σάλτσα. Έτσι κανονίζουμε καλύτερα τα υγρά. Μετράμε το ζουμί που έβρασε το χταπόδι και προσθέτουμε ακόμη τόσες κούπες νερό ώστε να έχουμε τελική αναλογία 2 κούπες υγρό ανά κούπα μακαρονάκι.
Όταν πάρει βράση προσθέτουμε το μακαρονάκι. Αφήνουμε να βράζει μέχρι να ετοιμαστεί το μακαρονάκι. Κατά κανόνα εγώ τηρώ το χρόνο βρασμού που γράφεται στη συσκευασία. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νεράκι ενδιάμεσα , κατά προτίμηση ζεστό (βράζω λίγο στο βραστήρα) . Το φαγητό πρέπει να μείνει με κάποια υγρά για να μη στεγνώσει μέχρι να το σερβίρουμε.
Αφήνουμε να «μαρουβίσει» και σερβίρουμε. Αν περισσέψει, προσθέτουμε μισή κούπα νερό στην κατσαρόλα μας και το ζεσταίνουμε.
Παρατηρήσεις
1)Για να καθαρίσουμε τα χταπόδια πρέπει να βγάλουμε το στόμα τους (είναι σαν ράμφος) , και τα μάτια τους. Επίσης πρέπει να σκίσουμε τη σακούλα τους και να καθαρίσουμε το εσωτερικό της από εντόσθια και άμμο. Τα πλένουμε πολύ καλά. Πολλές φορές συγκρατούν άμμο ακόμη και στις βεντούζες τους.
2)Το αρχικό βράσιμο του χταποδιού μπορεί να γίνει σε χύτρα ταχύτητας. Τότε δεν χρειάζεται νερό , αρκεί το κρασί και τα υγρά που θα βγάλει το χταπόδι.
3)Αν μας «ξεφύγει» ο χρόνος και παραβράσει το χταπόδι, πρωτοβράζουμε τη σάλτσα σκέτη και μετά προσθέτουμε τα ανάλογα υγρά. Προσθέτουμε το χταπόδι όταν έχει μισοβράσει το μακαρονάκι ή μαζί με το μακαρονάκι.
4)Όταν δεν νηστεύουμε, μπορούμε να σερβίρουμε το φαγητό με τριμμένο τυρί. Του πηγαίνουν και το κεφαλοτύρι, και μια σκληρή-στεγνή φέτα και ο δικός μας, ο κρητικός ξερός ανθότυρος.
5)Τα κατεψυγμένα χταπόδια θέλουν λιγότερο χρόνο για να βράσουν απ’ ότι τα φρέσκα . Μη ξεχνάμε ότι τα φρέσκα για να μαλακώσουν θέλουν καλό χτύπημα. Συνήθως οι ψαράδες πωλούν χτυπημένα. Αλλιώς, αρκεί να μείνουν 5-6 μέρες στην κατάψυξη και οι ίνες που τα κάνουν σκληρά σπάνε με την ψύξη.
6)Με όμοιο τρόπο μαγειρεύουμε τα μοσχάκια (μοσκιούς) , την πολύ φθηνή εναλλακτική των χταποδιών που όμως δεν είναι το ίδιο νόστιμα…Καλημέρα!
7)Αν περισσέψει κρασάτο χταπόδι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για αυτό το φαγητό.
Οι φωτογραφιες σου με κάνουν να θελω να τρεξω στην κουζινα!!!
Καλημερα 🙂
Αυτό το φαγάκι το φτιάχνω συχνά και εκτός νηστείας, εξάλλου μια βδομάδα όλη κι όλοι καταφέρνουμε να νηστέψουμε.
Μ' αρέσει που το έχεις κάνει όσο πρέπει ζουμερό Βαγγελιώ μου και δείχνει πολύ λαχταριστό!
Φιλιά, καλό μεσημέρι!
Να 'σαι καλά, αγαπημένη μου!!! Σε παρακολουθώ καιρό. Όλες σου οι συνταγές πέρα για πέρα υπέροχες και κρητικές!! Η παρούσα συνταγή είναι από τις αγαπημένες μου νηστίσιμες!! Συντοπίτισσα, καλή συνέχεια!!!
3 Αυγούστου 2015 Μιμίκα το χταποδάκι τωρα το μαγειρεύω αυριο θα σας γράψω εάν έγινε καλό,
Γιατι το χταποδι μου εγινε σκληρο ?
Μήπως δεν έβρασε όσο έπρεπε ή δεν ήταν παραγουλιασμένο; Δεν μπορώ να ξέρω…
[…] μικρά χταποδάκια σε πολύ καλή τιμή. Το χταπόδι με το κοφτό μακαρονάκι είναι από τα καλύτερα νηστίσιμα πιάτα κατά τη γνώμη […]
Δοκιμάστε να το σβήσετε με ούζο αντί για κρασί.Θα ξετρελλαθήτε !
Πολλά ευχαριστώ για μία ακόμα υπέροχη συνταγή.Την καλημέρτα μου από το νότιο Ρέθυμνο.
Ναι, το έχω κάνει αγαπητή μου Νατάσσα, μόνο που δεν έχω πάντα ούζο στο σπίτι! Σε όλα τα θαλασσινά ταιριάζει…