Αλμυρά

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Από τα πιο αγαπημένα νηστίσιμα πιάτα!

Ο συνδυασμός των θαλασσινών με ζυμαρικά είναι από τους πιο αγαπημένους σε περιόδους νηστείας και όχι μόνο. Μάλιστα, μερικά τέτοια πιάτα είναι παντός καιρού και εποχής . Χειμωνιάτικα, ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά.
Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
Συνηθισμένο φαγητό σε όλα τα νησιά .Έτσι το χταπόδι  «φτουράει» και χορταίνει. Δεν είναι πια μόνο  μεζές  αλλά γίνεται ένα νόστιμο κύριο πιάτο. Εξάλλου δεν απαιτεί μεγάλα ακριβά χταπόδια. Γίνεται το ίδιο νόστιμο με τα μικρά οικονομικά  χταποδάκια.
Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
Το χταπόδι ταιριάζει με κοφτό μακαρονάκι. Το νόστιμο ζουμάκι που αφήνει πρέπει να μπαίνει μέσα στα μακαρονάκια και μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος να μετατρέπεται σε μια μελωμένη σάλτσα. Επειδή είναι από τα αγαπημένα πιάτα μέλους της οικογένειας –ξέρετε, όταν η ερώτηση ήταν «με τι θέλεις να σε περιμένω;»  η πιο συχνή απάντηση ήταν «χταπόδι με μακαρονάκι» – το φτιάχνω πολύ συχνά ακόμη και όταν δεν νηστεύουμε .
Το έχω δοκιμάσει με πολλές συνταγές κατά καιρούς.  Έχω καταλήξει σε δυο τρεις, με μικρές παραλλαγές. Προτιμώ λοιπόν να βράζω τα μακαρονάκια μου στη σάλτσα που συμπληρώνω με το ζουμί που έβρασε το χταπόδι . Ακόμη,  σιγοβράζω λίγη ώρα μαζί τα χταπόδι και μακαρονάκι. Θεωρώ ότι έτσι γίνεται καλύτερο  παρά να βράζω χωριστά το μακαρονάκι και να προσθέτω σαν σάλτσα από πάνω το χταπόδι.
Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
Επειδή ούτε νερουλό πρέπει να γίνει αλλά ούτε να στεγνώσει και να πετρώσει, θέλει κάποια προσοχή στα υγρά του. Να μείνει «βλασερό»
που λέμε εμείς στην Κρήτη. Με σωστή υγρασία.  Ας δούμε λοιπόν την εκδοχή μου.

Παρατηρήσεις

1)Για να καθαρίσουμε τα χταπόδια πρέπει να βγάλουμε το στόμα τους (είναι σαν ράμφος) , και τα μάτια τους. Επίσης πρέπει να σκίσουμε τη σακούλα τους και να καθαρίσουμε το εσωτερικό της από εντόσθια και άμμο. Τα πλένουμε πολύ καλά. Πολλές φορές συγκρατούν άμμο ακόμη και στις βεντούζες τους.

2)Το αρχικό βράσιμο του χταποδιού μπορεί να γίνει σε χύτρα ταχύτητας. Τότε δεν χρειάζεται νερό , αρκεί το κρασί και τα υγρά που θα βγάλει το χταπόδι.

3)Αν μας «ξεφύγει»  ο χρόνος και παραβράσει το χταπόδι, πρωτοβράζουμε τη σάλτσα σκέτη και μετά προσθέτουμε τα ανάλογα υγρά. Προσθέτουμε το χταπόδι όταν έχει μισοβράσει το μακαρονάκι ή μαζί με το μακαρονάκι.

4)Όταν δεν νηστεύουμε, μπορούμε να σερβίρουμε το φαγητό με τριμμένο τυρί. Του πηγαίνουν και το κεφαλοτύρι, και μια σκληρή-στεγνή φέτα  και  ο δικός μας, ο κρητικός ξερός ανθότυρος.

5)Τα κατεψυγμένα χταπόδια θέλουν λιγότερο χρόνο για να βράσουν απ’ ότι τα φρέσκα . Μη ξεχνάμε ότι τα φρέσκα για να μαλακώσουν θέλουν καλό χτύπημα. Συνήθως οι ψαράδες πωλούν χτυπημένα. Αλλιώς, αρκεί να μείνουν 5-6 μέρες στην κατάψυξη και οι ίνες που τα κάνουν σκληρά σπάνε με την ψύξη.

6)Με  όμοιο τρόπο μαγειρεύουμε τα μοσχάκια (μοσκιούς) , την πολύ φθηνή εναλλακτική των χταποδιών  που όμως δεν είναι το ίδιο νόστιμα…Καλημέρα!

7)Αν περισσέψει κρασάτο χταπόδι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για αυτό το φαγητό.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο