Γιουβέτσι με χταπόδι θα το λέγαμε!
Μοσχάκια |
Χταποδάκια |
-Μη φοβάσαι παιδί μου
Μάνα με χτυπάνε
-Μη φοβάσαι παιδί μου
Μάνα μ’ έβαλαν στο τσικάλι
-Μη φοβάσαι παιδί μου
Μάαανα, μου ρίχνουν κρασί
-Έ τώωωρα παιδί μου σ΄ έχασα στ’ αλήθεια…
Υλικά
½ κιλό χταπόδι
½ κούπα κρασί (κόκκινο ή ροζέ)
1 ξερό κρεμμύδι
½ κούπα λάδι
1-1,5 κούπα τριμμένη ντομάτα
3 σκελίδες σκόρδο
3-4 κλωναράκια μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
250 γρ κριθαράκι μέτριο
3 κούπες νερό
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τα χταποδάκια ή τα μοσχάκια. Για να τα καθαρίσουμε πρέπει να βγάλουμε το στόμα τους, και τα μάτια τους. Επίσης πρέπει να σκίσουμε τη σακούλα τους και να καθαρίσουμε το εσωτερικό της από εντόσθια και άμμο. Τα πλένουμε πολύ καλά. Πολλές φορές συγκρατούν άμμο ακόμη και στις βεντούζες τους. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με το νερό που κουβαλούν από το πλύσιμο (δεν τα στραγγίζουμε) και με το κρασί. Μόλις αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να μαλακώσουν πολύ καλά. Δεν τα αλατίζουμε. Ακόμη καλύτερα τα βράζουμε σε χύτρα ταχύτητας.
Όταν κοντεύουν να γίνουν ,κόβουμε σε κατσαρόλα το κρεμμύδι και το μαραίνουμε ελαφρά με το λάδι. Προσθέτουμε το σκόρδο και τη ντομάτα τριμμένη και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Όταν ετοιμαστεί το χταπόδι το κόβουμε σε μικρά κομμάτακια και το προσθέτουμε στην σάλτσα. Αν έχει μείνει ζουμί στην κατσαρόλα που το βράσαμε, το προσθέτουμε κι αυτό.
Αφήνουμε να βράσουν άλλα 5-10 λεπτά όλα μαζί και προσθέτουμε το νερό. Μόλις πάρει ξανά βράση, ρίχνουμε και το κριθαράκι και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί όσο χρόνο χρειάζεται να μαλακώσει το κριθαράκι αλλά να μη λασπώσει. Συνήθως ο χρόνος που συστήνεται στη συσκευασία είναι ο σωστός. Σβήνουμε το μάτι, περιμένουμε να σταματήσει ο βρασμός και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
1)Το νερό που βγάζει το χταπόδι όταν σιγοβράζει το φτάνει συνήθως για να μαλακώσει αν το βράσουμε σε απλή κατσαρόλα. Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα, αυτό το ζουμάκι μένει οπότε όπως γράφω παραπάνω το βάζουμε στη σάλτσα.
2)Μπορεί να χρειαστεί στο ενδιάμεσο στη φάση που βράζει το κριθαράκι, να προσθέσουμε κι άλλο νεράκι. Καλύτερα να είναι ζεστό για να μη σταματά ο βρασμός.
3)Αν η κατσαρόλα μας μπαίνει στο φούρνο, μετά που θα βάλουμε το κριθαράκι μπορούμε να ολοκληρώσουμε το φαγητό μας στο φούρνο, γι αυτό το λέω και γιουβέτσι… Κριθαρότο το λένε οι σύγχρονοι σεφ αν γίνει στην κατσαρόλα (αν δεν έχω καταλάβει καλά, διορθώστε με παρακαλώ).
4)Αντί κριθαράκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρύζι.
5)Αν προτιμούμε τα σπαγγέτι από το κριθαράκι, τα βράζουμε χωριστά και τα ανακατεύουμε στο τέλος με τη σάλτσα του χταποδιού ή την προσθέτουμε από πάνω σε κάθε πιάτο όπως τον κιμά.
κριθαροτο το λενε, αλλα μην τους ακους. εμας μας αρεσει το κριθαρακι!!!!
πολυ νοστιμο.
Esta sopa debe estar deliciosa,no sabía que secaban o deshidrataban los pulpos,se ve un plato muy sabroso,adoro todo lo de mar,abrazos cordiales.
Πόση ιστορία και την παράδοση σε ένα απλό πιάτο με moscarakia.
Πώς φανταστική γεύση στη συνταγή σας.
Μια αγκαλιά.
nostimotato fagaki kai h saltsoyla toy einai allo pragma!
Αχ βρε Βιτάκι μου με τρέλλανες με την ιστορία της χταποδομάνας, την οποία και αγνοούσα !!!
καθε αναρτηση σου και μια εκπληξη!
φυσικα και θα πάρω γιουβετσο-κριθαρότο γιατί το λατρεύω !!!
φιλια πολλά πολλά
Πολύ ωραίο πιάτο, θα το δοκιμάσω σίγουρα!!!
φιλάκια
Μια χαρά τα αξιοποίησες τα μοσχάκια και προέκυψε φαγάκι πεντανόστιμο!
Φιλιά, καλό βράδυ!
Η εικόνα της χταποδομπουγάδας τέλεια!!!
Φαντάζομαι και το φαγάκι σου…!
Ερώτηση για την γιαουρτόπιτα: βούτυρο δεν θέλει; Θα την φτιάξω για φίλους γιατί αλλιώς θα την φάω μόνη μου, δεν θα προλάβει κανείς άλλος!!!
Καταπληκτικό, πεντανόστιμο φαγητό!!!!
Σε φιλώ
Ειρήνη είναι πολύ πρόσφατος όρος στα νεοελληνικά μας αυτός και δυσκολεύομαι να τον συνηθίσω 🙂
Rosita, Es una combinación muy agradable de pescados y mariscos con pasta y acostumbrados al Mediterráneo
Annamaria είδες τι ιστορία έχουμε επινοήσει για να δείξουμε πως το χταπόδι χρειάζεται κρασί; 🙂
Φιλιά
Ειρήνη η αλήθεια είναι ότι και με ρυζάκι και με τηγανητές πατάτες η σαλτσούλα είναι θαυμάσια
Μαρία μου είδες επινοήσεις για να δειχτεί η αναγκαιότητα; :-))
Μανουσίνα πιάτο γεμάτο καλοκαιρινές μυρωδιές. Να το δοκιμάσετε όσο έχουμε ακόμη καλοκαίρι…
Έλενα πήγα για λίγα και ο ψαράς μου έβαλε ό,τι είχε (τέλειωναν). Τα μοσχάκιθέλουν σαλτσούλα οπωσδήποτε 🙂
Μαρίνα η συγκεκριμένη γιαουρτόπιτα δεν έχει βούτυρο. Είναι σαν παντεσπάνι. Βάλε τη σε μεγαλούτσικο ταψάκι (34 νούμερο) να μη γίνει πολύ παχιά και να σιροπιαστεί όμορφα. Έχω άλλη συνταγή με βούτυρο αν σε ενδιαφέρει.
Αστέρι ευχαριστώ. Φιλιά κι από μένα!
Πολύ ωραίο το φαγητό σου! Η μανούλα μου μας έκανε κάτι παρόμοιο με κοφτό μακαρονάκι.
@
Είναι αληθινά, μιά ΑΠΟΛΑΥΣΗ να σε διαβάζω 🙂
ερασι τέχνης.
Ottima ricetta…gnam!!!:-))
Un bacio*
mia maria είναι μια άλλη πιο …κλασική εκδοχή. Θαυμάσιο κι έτσι!
Ερασιτέχνη καλώς ήρθες και ευχαριστώ πολύ για το υπέροχο σχόλιο 🙂
honey thank you! Un bacio from me too 🙂
όπως ειπε και η μια μαρία από πάνω κι εγώ με κοφτό μακαρονάκι το έμαθα….αλλά κι αυτό ειναι τρομερό 🙂
[…] πολύ καλά τα χταποδάκια όπως περιγράφω στη συνταγή «χταπόδι με κριθαράκι». Τα βάζουμε με το νερό που θα συγκρατήσουν σε […]
[…] Το κρασί όπως έχω ξαναγράψει στη συνταγή χταπόδι με κριθαράκι είναι απαραίτητο για να μαλακώσει το κρέας του […]
[…] Το κρασί όπως έχω ξαναγράψει στη συνταγή χταπόδι με κριθαράκι είναι απαραίτητο για να μαλακώσει το κρέας του […]
[…] Το κρασί όπως έχω ξαναγράψει στη συνταγή χταπόδι με κριθαράκι είναι απαραίτητο για να μαλακώσει το κρέας του […]