Αλμυρά

Χταπόδι με κριθαράκι

Κριθαρότο θαρρώ πως το λένε στα σύγχρονα ελληνικά;

Τη συγκεκριμένη συνταγή την κάνω συνήθως με χταπόδι. Αυτή τη φορά  είχα μοσχάκια (μοσχιούς) , αλλά ο τρόπος μαγειρέματος δεν αλλάζει.Τα μοσχάκια  μοιάζουν με το χταπόδι στην εμφάνιση αλλά δεν έχουν τη δική του νοστιμιά. Είναι βέβαια πολύ φθηνότερα.
Μοσχάκια
Συνηθίζω να τα μαγειρεύω με κάποια σάλτσα ή στιφαδάκι.Μ’  αυτό τον τρόπο γίνονται νοστιμότατα και λίγοι καταλαβαίνουν τη διαφορά. Φυσικά δεν δέχομαι να τα πληρώσω στην τιμή του χταποδιού κι έχω μάθει να τα ξεχωρίζω. Ένας ψαράς μου είχε πει ότι  τα χταπόδια έχουν διπλή σειρά βεντουζών  στα πλοκάμια τους ενώ οι μοσχιοί, μονή.
Χταποδάκια
Το σακουλάκι με τα μοσχάκια είχε ξεμείνει από τη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου στην κατάψυξη. Οπωσδήποτε πρέπει να μείνουν στην κατάψυξη αυτά τα είδη για να μαλακώσουν. Παλιότερα τα χτυπούσανε πολλές φορές (πάνω από 40) οι ψαράδες για να σπάσουν οι ίνες τους. Όλοι οι νησιώτες έχουν στη μνήμη τους την εικόνα των χτυπημένων χταποδιών που απλώνανε στον ήλιο οι ψαράδες .
Στο καλά χτυπημένο,  στο παραγουλιασμένο όπως το λέμε  χταπόδι, σπάει εύκολα η μεμβράνη που έχει ανάμεσα στα πλοκάμια του αν τα τραβήξουμε, σε αντίθεση με το αχτύπητο. Η κατάψυξη έχει αντικαταστήσει το χτύπημα με τα ίδια αποτελέσματα. Έτσι αν αγοράσουμε φρέσκα χταπόδια (ή αν βγάλουμε μόνοι μας χταπόδια!) δεν τα τρώμε την ίδια μέρα εκτός αν ξέρουμε την τέχνη του χτυπήματος. Τα βάζουμε στην κατάψυξη για καμιά δεκαριά μέρες και τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν τελείως, χωρίς να «ζορίσουμε» την απόψυξή τους με ζεστά νερά, μικροκύματα κλπ γιατί σκληραίνουν πολύ.
Ένας γενικός κανόνας για τα «χταποδοειδή» είναι ότι δεν μαλακώνουν όταν βράζουν  με  νερό κι έτσι πρέπει να χρησιμοποιούμε κρασί ή ξύδι στο βράσιμό τους. Είναι γνωστή η ιστορία της χταποδομάνας που όταν πιάστηκε το παιδί της δεν ανησύχησε παρά μόνο όταν της είπε ότι πρόσθεσαν κρασί στην κατσαρόλα που το βράζουν.
Μάνα μ’ έπιασαν
-Μη φοβάσαι παιδί μου
Μάνα με χτυπάνε
-Μη φοβάσαι παιδί μου
Μάνα μ’ έβαλαν στο τσικάλι
-Μη φοβάσαι παιδί μου
Μάαανα, μου ρίχνουν κρασί
-Έ τώωωρα παιδί μου σ΄ έχασα στ’ αλήθεια…

Είχα λοιπόν 600 gr  μοσχάκια  όλα κι όλα, και για να μη πάνε χαμένα μιας και η ποσότητα ήταν πολύ μικρή για να μαγειρευτεί με άλλο τρόπο, τα έκανα  …γιουβέτσι. Ας δούμε πώς:

 

Υλικά:
½ κιλό χταπόδι
½ κούπα κρασί (κόκκινο ή ροζέ)
1 ξερό κρεμμύδι
½ κούπα λάδι
1-1,5 κούπα τριμμένη ντομάτα
3 σκελίδες σκόρδο
3-4 κλωναράκια μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
250 γρ κριθαράκι μέτριο
3 κούπες νερό
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε τα χταποδάκια ή τα μοσχάκια. Για να τα καθαρίσουμε πρέπει να βγάλουμε το στόμα τους, και τα μάτια τους. Επίσης πρέπει να σκίσουμε τη σακούλα τους και να καθαρίσουμε το εσωτερικό της από εντόσθια και άμμο. Τα πλένουμε πολύ καλά. Πολλές φορές συγκρατούν άμμο ακόμη και στις βεντούζες τους. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με το νερό που κουβαλούν από το πλύσιμο (δεν τα στραγγίζουμε) και με το κρασί. Μόλις αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να μαλακώσουν πολύ καλά. Δεν τα αλατίζουμε. Ακόμη καλύτερα τα  βράζουμε σε χύτρα ταχύτητας.
 Όταν κοντεύουν να γίνουν ,κόβουμε σε κατσαρόλα το κρεμμύδι και το μαραίνουμε ελαφρά με το λάδι. Προσθέτουμε το σκόρδο και τη ντομάτα  τριμμένη και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Όταν ετοιμαστεί το χταπόδι το κόβουμε σε μικρά κομμάτακια και το προσθέτουμε στην σάλτσα. Αν έχει μείνει ζουμί στην κατσαρόλα που το βράσαμε, το προσθέτουμε κι αυτό.
Αφήνουμε να βράσουν άλλα 5-10 λεπτά  όλα μαζί και προσθέτουμε το νερό. Μόλις πάρει ξανά βράση, ρίχνουμε και το κριθαράκι και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί όσο χρόνο χρειάζεται να μαλακώσει το κριθαράκι αλλά να μη λασπώσει.
 Συνήθως ο χρόνος που συστήνεται στη συσκευασία  είναι ο σωστός. Σβήνουμε το μάτι, περιμένουμε να σταματήσει ο βρασμός και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις:
1)Το νερό που βγάζει το χταπόδι όταν σιγοβράζει το φτάνει συνήθως για να μαλακώσει αν το βράσουμε σε απλή κατσαρόλα. Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα, αυτό το ζουμάκι μένει οπότε όπως γράφω παραπάνω το βάζουμε στη σάλτσα.
2)Μπορεί να χρειαστεί στο ενδιάμεσο στη φάση που βράζει το κριθαράκι, να προσθέσουμε κι άλλο νεράκι. Καλύτερα να είναι ζεστό για να μη σταματά ο βρασμός.
3)Αν η κατσαρόλα μας μπαίνει στο φούρνο, μετά που θα βάλουμε το κριθαράκι μπορούμε να ολοκληρώσουμε το φαγητό μας στο φούρνο, γι αυτό το λέω και γιουβέτσι… Κριθαρότο το λένε οι σύγχρονοι σεφ αν γίνει στην κατσαρόλα (αν  δεν έχω καταλάβει καλά, διορθώστε με παρακαλώ).
4)Αντί κριθαράκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρύζι.
5)Αν προτιμούμε τα  σπαγγέτι από το κριθαράκι, τα βράζουμε χωριστά και τα ανακατεύουμε στο τέλος με τη σάλτσα του χταποδιού ή την προσθέτουμε από πάνω σε κάθε πιάτο όπως τον κιμά.

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές