Γλυκά

Ζουμερό κέικ σοκολάτας με κομπόστα βύσσινο

Ζουμερό κέικ σοκολάτας με κομπόστα βύσσινο

Και πάλι με ελαιόλαδο!

Ένα κέικ σοκολάτας που έχω ήδη φτιάξει 3 φορές φέτος το καλοκαίρι είναι το κέικ της σημερινής ανάρτησης. Είναι από τις επιλογές της μικρής μου εγγονούλας που- όπως έλεγα και πριν λίγες μέρες σε άλλο post -ξεφυλλίζοντας περιοδικά συνταγών, τσάκιζε σελίδες με όσα της άρεσαν σε εμφάνιση. Πρέπει να πω πως όσα φτιάξαμε με δική της προτροπή ήταν όλα εξαιρετικά. Έχει ένστικτο στα γλυκά ως μανιώδης γλυκατζού που λέει μόνη της ότι είναι!

Ζουμερό κέικ σοκολάτας με κομπόστα βύσσινο

Επίσης, όταν ήταν δίπλα μου όσο άνοιγα τα e-mails μου από γαστρονομικές ιστοσελίδες, ήθελε να χαζεύει μαζί μου τα γλυκά. Αγκαλιά τα ανοίγαμε τις μέρες της αναγκαστικής ανάπαυσης λόγω του covid που μας ταλαιπώρησε ταυτόχρονα και τις τρεις. Η αρχική ιδέα τούτου εδώ, είναι από τη σελίδα συνταγών των NYtimes, και μας άρεσε από την πρώτη στιγμή που το είδαμε! Δεν είναι συνηθισμένο πράγμα μια συνταγή κέικ σε site του εξωτερικού να έχει ελαιόλαδο, κι έκανε και σε μένα εντύπωση.

Ζουμερό κέικ σοκολάτας με κομπόστα βύσσινο

Συμφώνησα λοιπόν να το φτιάξουμε, αφού έκανα πάλι τις δικές μου παρεμβάσεις  όσον αφορά τη λιπαρή ουσία (αύξησα το ελαιόλαδο και ελάττωσα τα αυγά) αλλά και την επικάλυψη που στο αρχικό ήταν μια σχετικά βαριά γκανάς σοκολάτας, πιο κατάλληλη για χειμωνιάτικη εφαρμογή κατά τη γνώμη μου.

Ζουμερό κέικ σοκολάτας με κομπόστα βύσσινο

Θέλαμε κάτι ζουμερό αλλά όχι πολύ σιροπιαστό όπως μια κλασική σοκολατόπιτα. Δεν θέλαμε όμως να είναι κι εντελώς στεγνό. Δηλαδή θέλαμε κάτι ανάμεσα σε κέικ και σοκολατόπιτα και αυτό εδώ ήταν ακριβώς στα μέτρα μας! Το ξαναφτιάξαμε και αργότερα λίγο πιο στεγνό (δείτε παρατηρήσεις) και ήταν πολύ νόστιμο και στην πιο στεγνή του εκδοχή!

Ζουμερό κέικ σοκολάτας με κομπόστα βύσσινο

Είναι ένα εύκολο και νόστιμο κέικ που απολαύσαμε και στο πρωινό, και ως απογευματινό των παιδιών, και ως επιδόρπιο μετά από ένα ελαφρύ γεύμα. Ένα κέικ για όλες τις ώρες θα το έλεγα! Αξίζει 100% τον λίγο χρόνο που χρειάζεται για να ετοιμαστεί και δίνει την εντύπωση σοκολατένιας τούρτας.

Παρατηρήσεις

  1. Αντί για κομπόστα βύσσινο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε γλυκό βύσσινο αραιωμένο ελαφρά με λίγο νερό (θα ελαττώσουμε λίγο τη ζάχαρη στο κέικ), ή μαρμελάδα βύσσινο.
  2. Σε όλα τα παραπάνω και στην κομπόστα, θα ταίριαζε ένα σφηνάκι λικέρ ή κονιάκ αλλά επειδή είχα εδώ τα παιδιά δεν το πρόσθεσα. Έλειψε σε όλους τους ενήλικες…
  3. Τη δεύτερη φορά που το έφτιαξα είχε χαλάσει η ζυγαριά μου και όπως διαπίστωσα εκ τω υστέρων η ποσότητα του αλευριού ήταν περισσότερη από όση χρειαζόταν. Έγινε πιο σφικτό και πήρε όλο το υγρό της «συμπυκνωμένης» κομπόστας (την πρώτη φορά έμειναν 2-3 κουταλιές, το θεώρησα πολύ και την τελευταία το έβρασα λίγο παραπάνω και ήταν όσο έπρεπε), αλλά ήταν εξίσου νόστιμο!
  4. Το κακάο και στο μείγμα του κέικ και στην επικάλυψη το περνάμε από σήτα για να μη κάνει σβολαράκια στο μείγμα μας.
  5. Ίσως να “έδενε” και με άλλη κομπόστα η συνταγή, αλλά το βύσσινο ταιριάζει τόσο με τη σοκολάτα που δεν ξέρω αν το δοκιμάσω με κάποια άλλη…

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο