Και πάλι με ελαιόλαδο!
Ένα κέικ σοκολάτας που έχω ήδη φτιάξει 3 φορές φέτος το καλοκαίρι είναι το κέικ της σημερινής ανάρτησης. Είναι από τις επιλογές της μικρής μου εγγονούλας που- όπως έλεγα και πριν λίγες μέρες σε άλλο post -ξεφυλλίζοντας περιοδικά συνταγών, τσάκιζε σελίδες με όσα της άρεσαν σε εμφάνιση. Πρέπει να πω πως όσα φτιάξαμε με δική της προτροπή ήταν όλα εξαιρετικά. Έχει ένστικτο στα γλυκά ως μανιώδης γλυκατζού που λέει μόνη της ότι είναι!
Επίσης, όταν ήταν δίπλα μου όσο άνοιγα τα e-mails μου από γαστρονομικές ιστοσελίδες, ήθελε να χαζεύει μαζί μου τα γλυκά. Αγκαλιά τα ανοίγαμε τις μέρες της αναγκαστικής ανάπαυσης λόγω του covid που μας ταλαιπώρησε ταυτόχρονα και τις τρεις. Η αρχική ιδέα τούτου εδώ, είναι από τη σελίδα συνταγών των NYtimes, και μας άρεσε από την πρώτη στιγμή που το είδαμε! Δεν είναι συνηθισμένο πράγμα μια συνταγή κέικ σε site του εξωτερικού να έχει ελαιόλαδο, κι έκανε και σε μένα εντύπωση.
Συμφώνησα λοιπόν να το φτιάξουμε, αφού έκανα πάλι τις δικές μου παρεμβάσεις όσον αφορά τη λιπαρή ουσία (αύξησα το ελαιόλαδο και ελάττωσα τα αυγά) αλλά και την επικάλυψη που στο αρχικό ήταν μια σχετικά βαριά γκανάς σοκολάτας, πιο κατάλληλη για χειμωνιάτικη εφαρμογή κατά τη γνώμη μου.
Θέλαμε κάτι ζουμερό αλλά όχι πολύ σιροπιαστό όπως μια κλασική σοκολατόπιτα. Δεν θέλαμε όμως να είναι κι εντελώς στεγνό. Δηλαδή θέλαμε κάτι ανάμεσα σε κέικ και σοκολατόπιτα και αυτό εδώ ήταν ακριβώς στα μέτρα μας! Το ξαναφτιάξαμε και αργότερα λίγο πιο στεγνό (δείτε παρατηρήσεις) και ήταν πολύ νόστιμο και στην πιο στεγνή του εκδοχή!
Είναι ένα εύκολο και νόστιμο κέικ που απολαύσαμε και στο πρωινό, και ως απογευματινό των παιδιών, και ως επιδόρπιο μετά από ένα ελαφρύ γεύμα. Ένα κέικ για όλες τις ώρες θα το έλεγα! Αξίζει 100% τον λίγο χρόνο που χρειάζεται για να ετοιμαστεί και δίνει την εντύπωση σοκολατένιας τούρτας.
Υλικά
Για το κέικ:
125 ml ελαιόλαδο
250 gr ζάχαρη
2 αυγά
180 ml γάλα
130 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 gr κακάο για γλυκά
2 κουταλάκια μπέικιν
2 σωληνάκια βανίλιας ή 1 κουταλάκι υγρή βανίλια
Μια πρέζα αλάτι
1 κονσέρβα κομπόστα βύσσινο περίπου 450
Για την επικάλυψη:
250 κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 κουταλιές κακάο
3-4 κουταλιές ζάχαρη άχνη
1 σωληνάκι βανίλιας
Τρούφα σοκολάτας και αν έχουμε κερασάκια για το γαρνίρισμα
(το κουταλάκι μου είναι δοσομετρικό των 5ml και η κουταλιά 15ml)
Επί το έργον
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το κακάο, το μπέικιν και το αλάτι. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το χεριού, το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τα αυγά και προσθέτουμε και τις βανίλιες και το γάλα. Προσθέτουμε στο μείγμα των υγρών το μείγμα του αλευριού περνώντας το από σήτα (κοσκινίζοντάς το). Ενσωματώνουμε το αλεύρι με μια σπάτουλα (δεν χρειάζεται πια μίξερ) και αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα 24 νούμερο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (αντιστάσεις, 180 βαθμοί, λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα), σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για κέικ για 35-40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα κατσαρολάκι αδειάζουμε την κομπόστα και την βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός. Δεν πρέπει να απορροφηθεί εντελώς το σιρόπι της. Την απλώνουμε πάνω από το κρύο κέικ (το σιρόπι με ένα κουτάλι για να σιροπιαστεί ομοιόμορφα το κέικ).
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη: χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε σαντιγί και προσθέτουμε το κακάο συνεχίζοντας το χτύπημα ώστε να έχουμε μια σφικτή κρέμα. Την απλώνουμε πάνω από τα βύσσινα, πασπαλίζουμε με τρούφα σοκολάτας και βάζουμε το κέικ στο ψυγείο για 1 ώρα πάνω κάτω.
Παρατηρήσεις
- Αντί για κομπόστα βύσσινο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε γλυκό βύσσινο αραιωμένο ελαφρά με λίγο νερό (θα ελαττώσουμε λίγο τη ζάχαρη στο κέικ), ή μαρμελάδα βύσσινο.
- Σε όλα τα παραπάνω και στην κομπόστα, θα ταίριαζε ένα σφηνάκι λικέρ ή κονιάκ αλλά επειδή είχα εδώ τα παιδιά δεν το πρόσθεσα. Έλειψε σε όλους τους ενήλικες…
- Τη δεύτερη φορά που το έφτιαξα είχε χαλάσει η ζυγαριά μου και όπως διαπίστωσα εκ τω υστέρων η ποσότητα του αλευριού ήταν περισσότερη από όση χρειαζόταν. Έγινε πιο σφικτό και πήρε όλο το υγρό της «συμπυκνωμένης» κομπόστας (την πρώτη φορά έμειναν 2-3 κουταλιές, το θεώρησα πολύ και την τελευταία το έβρασα λίγο παραπάνω και ήταν όσο έπρεπε), αλλά ήταν εξίσου νόστιμο!
- Το κακάο και στο μείγμα του κέικ και στην επικάλυψη το περνάμε από σήτα για να μη κάνει σβολαράκια στο μείγμα μας.
- Ίσως να “έδενε” και με άλλη κομπόστα η συνταγή, αλλά το βύσσινο ταιριάζει τόσο με τη σοκολάτα που δεν ξέρω αν το δοκιμάσω με κάποια άλλη…