Αν και οι περισσότεροι foodbloggers έχουν ξεκινήσει την ανάρτηση νηστίσιμων συνταγών, εγώ για σήμερα ακόμη θα συνεχίσω με κρέας. Με φαγητό της εποχής, ένα από τα πολλά πιάτα που συνηθίζουμε τις μέρες της αποκριάς στην Κρήτη.
Η εβδομάδα αυτή (όπως και η Κυριακή που μας έρχεται) λέγεται Τυρινή, αλλά κανείς τις τελευταίες δεκαετίες δεν κόβει την κατανάλωση κρέατος μέχρι το βράδυ της Κυριακής ακόμη και αυτοί που θα τηρήσουν τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής. Ίσως μόνο σε κάποια μοναστήρια.Άλλωστε και η ελληνική λέξη «Αποκριά» και η λατινογενής Καρναβάλι (carnival) αποχή από το κρέας σημαίνουν. Απλά θα έχουμε στα τραπέζια μας και ό,τι μπορούμε να φτιάξουμε με τυριά και μυζήθρες και κατά κανόνα ζυμαρικά.
Πάντα μου άρεσε το τραπέζι της αποκριάς. Υπάρχει και ένα έθιμο στα μέρη μας, και σε πολλές άλλες περιοχές της Κρήτης, να μη μαζεύουμε τα πιάτα μετά το μεγάλο φαγοπότι, παρά πολύ αργά το βράδυ ή ακόμη και το πρωί της Καθαράς Δευτέρας. Έτσι ακόμη κι οι νοικοκυρές μπορούσαν ανενόχλητες να γλεντήσουν χωρίς να νοιάζονται για το πλύσιμο των πιάτων. Θυμάμαι ότι πολύ μου άρεσε αυτή η φάση όταν ήμουν μικρή και η μάνα μου δεν μας πίεζε να μαζέψουμε τα πιάτα όπως έκανε τις άλλες Κυριακές. Έπρεπε έλεγαν να μείνουν τα αποφάγια για τα καλικαντζαράκια! (τώρα τι δουλειά είχανε τα καλικαντζαράκια να είναι ακόμη στη γη , δεν ξέρω!).Ακόμη, το τελευταίο από τα λερ(γ)ιά που τρώγανε ήταν αυγό κι αυγό πρωτοτρώγανε στο κλείσιμο της νηστείας το βράδυ του Πάσχα!
Αυτή την εποχή στην Κρήτη καταναλώνουμε κυρίως κρέας αιγοπροβάτων. Ίσως λίγο μοσχαράκι οι προσέχοντες τα άλατα και τη χοληστερίνη αλλά σπάνια χοιρινό. Την τιμητική τους έχουν αρνιά και ρίφια (κατσικάκια) και ζυγούρια. Στα περισσότερα σπίτια το αποκριάτικο τραπέζι θα έχει ψητό αρνάκι, παϊδάκια στα κάρβουνα ή στο τηγάνι και βραστό ζυγούρι με μακαρόνια και μπόλικο αθότυρο. Όμως, επειδή το έθιμο λέει να μη τρώμε μόνοι μας στις απόκριες, αλλά να μαζεύονται πολλοί μαζί συγγενείς και φίλοι, και έτσι η μάζωξη εύκολα εξελισσόταν σε γλέντι, που αργότερα συνεχιζόταν σε καφενέδες με μασκαρέματα και μουζώματα. Δεν είναι τυχαία και η σκωπτική φράση που ακόμη λέμε:
Τσι μεγάλες αποκρές
κουζουλαίνονται κι οι γρες (οι γριές)!
Ένα είδος φαγητού δεν ήταν και δεν είναι αρκετό. Πάντα υπάρχουν εκτός από τα παραπάνω, και κάποιες εντράδες. Εντράδες είναι τα πιάτα που συνδυάζουν κρέας με λαχανικό. Πολύ συχνό πιάτο είναι το κατσικάκι ή η όρνιθα με μπάμιες.
Αν και δεν είναι της εποχής οι μπάμιες, παλιότερα χρησιμοποιούσαν αποξηραμένες για να φτιάξουν αυτό το φαγητό. Αργότερα, ήρθαν οι μπάμιες του κουτιού και στις μέρες μας οι κατεψυγμένες. Πάντως πολύ τις συνηθίζουμε τις μπάμιες αυτή την εποχή.
Εκείνα όμως που φτιάχνουμε σχεδόν όλοι αυτές τις μέρες είναι τα αυγολέμονα με κατσικάκι, τα φρικασέ. Με μαρούλι και άνηθο, με σταμναγκάθι ,με ασκολύμπρους και με αγκινάρες . Οι αγκινάρες είναι αγαπημένο λαχανικό των κρητικών.
Καθαροδευτεριάτικο αυτό… |
Οι άγριες , εκείνες με τα αγκάθια αποτελούσαν παλιά φυσικούς φράκτες στα όρια των χωραφιών. Σήμερα καλλιεργούνται. Στην Κρήτη, τις τρώμε και ωμές με μπόλικο αλάτι και λεμόνι , χωρίς λάδι σαν μεζέ της ρακής ή τις προσθέτουμε ωμές πάντα στη μαρουλοσαλάτα ή σε άλλες πράσινες σαλάτες.
Μας αρέσουν οι φρέσκιες πρώιμες αγκινάρες που δεν έχουν χνούδια στο εσωτερικό τους όταν τις κόψουμε. Τρώμε ακόμη και ένα μεγάλο μέρος των φύλλων. Πώς φτιάχνουμε τώρα το αγκιναράτο.
Υλικά
1 κιλό κατσικάκι (ή αρνάκι) γάλακτος
1 κιλό αγκινάρες
Άνηθο ( ψιλοκομμένος, ήταν μισή κούπα αυτός που έβαλα)
½ κούπα λάδι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
Αλάτι
2 αυγά
3 λεμόνια
1 κοφτή κουταλιά αλεύρι.
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες από τα εξωτερικά φύλλα μέχρι να συναντήσουμε τρυφερά κιτρινωπά στη βάση τους φύλλα.
Δείτε στο βίντεο πώς τις καθαρίζουμε:
Μετά τα 5-6 πρώτα, η βάση τους, εκεί που είναι κολλημένα στην αγκινάρα, τρώγεται!
Μαυρίζει όμως χείλη και δόντια και γίνεται αστείος όποιος τις καθαρίζει και τα τρώει. (Εγώ σίγουρα καθόλου δεν νοιάζομαι γι αυτό!).
Κόβουμε ένα κώνο από την κορυφή τους και καθαρίζουμε και το μέρος που υπήρχαν τα φύλλα. Τις ρίχνουμε σε λεκάνη που έχουμε σφίξει το χυμό του ενός λεμονιού και έχουμε διαλύσει το αλεύρι.
Πολλές φορές τις περνάω και με τη στυμμένη λεμονόκουπα στα μέρη που έχουν κοπεί. Έτσι δεν θα μαυρίσουν. Αυτή την προετοιμασία την κάνουμε πάντα όπως κι αν χρησιμοποιήσουμε τις αγκινάρες
Βάζουμε το λάδι με το ξερό κρεμμύδι να μαραθεί και προσθέτουμε το κρέας κομμένο σε μερίδες. Το γυρίζουμε μια δυο βόλτες να αλλάξει χρώμα και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε κομμάτια ενός εκατοστού. Βάζουμε και λίγο νεράκι και αφήνουμε να βράσει το κρέας μας μέχρι να το τρυπά το πιρούνι. Τότε προσθέτουμε τις αγκινάρες κομμένες στα δύο.(Αν έχουν χνούδια στο εσωτερικό τα αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι). Σε λίγο προσθέτουμε και τον άνηθο.
Αν χρειάζεται νεράκι ενδιάμεσα προσθέτουμε λίγο λίγο μέχρι να γίνει το φαγητό μας. Δεν πρέπει να μείνει μόνο με το λάδι του. Αποφεύγουμε το ανακάτεμα με κουτάλα για να μη διαλυθούν, απλώς κουνάμε την κατσαρόλα.
Όταν πια έχει ολοκληρωθεί το βράσιμο και έχουν γίνει οι αγκινάρες, κάνουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε τα αυγά σεβαθύ πιάτο, προσθέτουμε το χυμό των 2 λεμονιών (περίπου μισό ποτήρι του κρασιού) και σταδιακά ζουμί από την κατσαρόλα μέχρι να γεμίσει το πιάτο.
Αδειάζουμε το αυγολέμονο στο φαγητό και κουνάμε την κατσαρόλα στο μάτι να πάει παντού και να δέσει το ζουμάκι μας.
Σερβίρεται ζεστό.
Παρατηρήσεις
1) Συχνά, ιδιαίτερα αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, μαζί με τις αγκινάρες βάζουμε και μια δυό πατάτες κομμένες σε φέτες. Δεν πηγαίνουν άσχημα .Επειδή δένει περισσότερο η σάλτσα με το άμυλο που αφήνουν αφήνουμε λίγο παραπάνω νεράκι στο τέλος.
2) Στο αυγολέμονο που φτιάχνω για τα φρικασέ μου, χτυπάω μαζί κρόκους και ασπράδια εν αντιθέσει με την κρεατόσουπα που κτυπάω πρώτα τα ασπράδια σχεδόν μαρέγκα. Έτσι δεν έχω αφρό πάνω από το φαγητό.
Vita, allo agapimeno fagito (arni me anginares). Molis simera magirepsa kai ego me anginares. Kalo Sabb/Kyr!
Τις αγκινάρες τις λατρεύω και τις μαγειρεύω με πολλούς τρόπους.
Αυτό το φαγητό το έχω μάθει από τη Λίνα, τι στο καλό στην Κρήτη και να μην το φτιάχνει!!
Το αρνάκι όμως το αποφεύγω για λόγους χοληστερίνης αλλά μαι φορά θα την κάνω την παρασπονδία.
Καλές Αποκριές και Καλά Κούλουμα!!
με κάθε ανάρτησή σου συνειδητοποιώ πόσο πολύ μοιάζει η μαγειρική της Κρήτης με αυτήν της Κύπρου!
Νόστιμο φαγητό το κρέας με αγκινάρες…
ωμές αγκινάρες, αγαπημένο του παππού απ΄τη μεριά της μαμάς μου. Τις έφερνε φρέσκες, σπαρταριστές από το χωράφι, τις καθάριζε και ήταν το φαγητό του, σκέτες. Είναι μια από τις έντονες εικόνες του, που έχω κρατήσει,ήμουν 7 χρονών όταν έφυγε, κι έχουν περάσει στο μεταξύ 20 χρόνια…
Τις αγκινάρες τις λατρεύω αλλά κανένας άλλος δεν τις τρώει εδώ! Στείλε μου ένα πιατάκι:))
Καλό τριήμερο!
Αχ Vitούλα μου…πόσο κοντά καταφέρνεις πάντα να μου φέρνεις το σπίτι μου και την οικογένειά μου στην Ελλάδα!!! Με μερικά σου λόγια και ένα πιάτο ιδιαίτερο φαί! Αλλά και με τις γεύσεις που μου αρέσουν και μου λείπουν! Λατρεύω και τα εθιμικά που γράφεις για αυτό το μέρος που θεωρώ τόπο μου!
Καλό τριήμερο και Σαρακοστή!!!
καλημεραααααααααα!υπεροχη αναρτηση,….ευχαριστούμε…..καλα να περασεις και καλη Σαρακοστή!!!!
Καταπληκτικό και νόστιμο φαγητό μας εφτιαξες για την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς Vita μου!!!!
Οσο για το εθιμο,να μην μαζεύεται το τραπέζι της Κυριακής, ..το θυμάμαι ..σαν τώρα,.. Ολο το σοι ,απο το μεσημέρι μαζευόμαστε στο τραπέζι, ενα διάλειμα για καφέ, συμπληρώναμε οτι υπήρχε για βραδυνό στο ιδιο τραπέζι, και το πρωι πια της Καθαρής Δευτέρας ,μαζεύαμε για να σερβίρουμε τα νηστίσιμα!!!!! Αυτά δυστυχώς ,μέχρι που η μανούλα ηταν μαζί μας ,τα τηρούσαμε!!!Τώρα…τα διαβάζω απο σένα ..και αναπολώ!!!!
Καλή Σαρακοστή καλή μου!!!!
σήμερα έλεγα στον καλό μου ότι δεν έχω φτιάξει ποτέ αγκινάρες παρόλο που τις τρώμε και οι δυό μας…για να μπω στη σειρά σιγα σιγά 🙂
μη μου μιλας για μπάμιες μόνο…δεν υπάρχουν Ιταλία :(((
Καλή σαρακοστή!
χχχχχ
Τι καλές που είναι οι άγριες αγκινάρες.
Εχετε πολύ καλές κάτω.
Ωραίο φαγητό και οι αγκινάρες αγαπημένες.
Καλή σαρακοστή Vita
Πω πω φαγάκι νόστιμο!!! Πέρασα για να ευχηθώ καλή Σαρακοστή,αλλά μου τρέχουν τα σάλια μου γιατί το κατσικάκι με αγκινάρες όπου το βρω και είναι καλό μαγειρεμένο σαν το δικό σου το τσακίζω…..
Φιλιά!!!!
Φαγητάκι να γλύφεις και τα δάκτυλά σου!!!! Όσο για το έθιμο με τα πιάτα, δεν το γνώριζα, τώρα όμως που το έμαθα θα φροντίσω άλλη φορά….
Και τι δεν θα ΄δινα να δοκίμαζα το φαγητό σου. Λατρεύω το φρικασέ και τις αγκινάρες, παρόλο που με εκδικούνται όταν τις τρώω (στομάχι). Μου έκανε εντύπωση οτι έχουμε ίδια έθιμα. Κι εδώ φτιάχνουμε φρικασέ αυτές τις μέρες, όπως επίσης κι εδώ υπάρχει το έθιμο (ή έστω υπήρχε) να μην μαζεύουν το τραπέζι για να βρουν φαγητό τα καλικατζαράκια! Καλή σαρακοστή!
Πέτρο ωραίο και της εποχής! το κατσικάκι μόνο θα παραλείψουμε τις επόμενες μέρες 🙂
Ξανθή είναι είμαι σίγουρη ότι αφού έχεις πάρε δώσε με Κρήτη το ξέρεις το φαγάκι 🙂
Θάλασσα μωβ μου έχεις δίκιο! Κι εγώ σεργιανίζοντας σε ιστολόγια κυπριακά το διαπιστώνω! Παρόμοιο κλίμα, παρόμοιες καλλιέργειες, λογικό είναι!
mia maria, δεν μπορεί… κάποτε θα γίνεται εύκολα κι αυτό 🙂
Μαρίνα χαίρομαι γι αυτό που μου λες. Να είσαστε γεροί κι ευτυχισμένοι εκεί που είστε αλλά να μη μας ξεχνάτε κι εμάς εδώ 🙂
Ίριδα καλή σαρακοστή και για τους νηστεύοντες και για τους μη νηστεύοντες!
Ριρή και σ' εμάς πλέον έχει ξεφτύσει το έθιμο
:-). Βλέπεις υπάρχουν και τα πλυντήρια και δεν μπαίνει πιά στο κόπο του πλύσίματος κανείς…Το έγραψα για να το θυμηθούμε…
Και λοιπόν κλπ. να τις φτιάξεις, να τις φτιάξεις…και σε νηστίσιμη εκδοχή είναι πεντανόστιμες! αλήθεια δεν έχουν μπάμιες στην Ιταλία; Δεν το ήξερα!
Μάριον καλή σαρακοστή. Και ωραίο φαγητό(ά) και ωραία σαλάτα(ες) κάνουν οι αγκινάρες!
Ειρήνη τώρα με τη νηστεία, θα το παρα΄λείψουμε το κατσικάκι 🙂
Μανουσίνα το έθιμο έχει πια εγκαταληφθεί. Φυσικά μπορείς να το επικαλεστείς όποτε θέλεις 🙂
Κική κι εγώ κατατάσσω τα φρικασέ στα καλύτερά μου φαγητά! Δυστυχώς είναι τούρμπο όχι μόνο για το στομάχι … Εξεπλάγην που έχετε το ίδιο έθιμο! Ποιοί μας το κληροδότησαν άραγε;
Γιατί μου το κάνεις αυτό;;;; Γιατί;;;; Τώρα τρώω μόνο νερόβραστα, ψητά και… μήλα. Ε, τα κιλάκια βλέπεις… 🙁 Κι αυτοί οι ασκόλυμπροι… αχ!
Άντε, φιλάκι! 🙂
Μαρίλια μου! Κι εγώ φάτε μάτια ψάρια είμαι αυτό το καιρό :-). Και δίαιτα και νηστεία!
Ωραία η συνταγή γνήσια κρητική,
αλλά και η περιγραφή, παραστατική
πολλά μπράβο. Για όλα!
Περιτό να σου πω οτι με έχεις βοηθήσει αρκετές φορές!!Η γιαγιά μου ήταν κρητικιά και οσο ζούσε ήταν ο προσωπικός μου 'τσελεμεντες'. Απο τότε που την έχασα είσαι η πρώτη που βρήκα να μαγειρεύει οικογενειακά φαγητά και όχι επαγγελματικά. Αυτό το ρυζόγαλο σου με έσωσε, το φτιάχνω συνέχεια, αφού θέλω να το κάνω και ανάρτηση στο μπλογκ μου. Βλέπεις πήρα Κρητικό όπου λατρεύει αυτά τα φαγητά και τα τελευταία χρόνια που ζούμε μακριά απο τη Κρήτη μου ζητάει όλο τα πιο περίεργα! Συνέχισε!!!!! Ελεάνα
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Ελεάνα. Χαίρομαι που βοηθάω να μη ξεχνιούνται οι νοστιμιές της Κρήτης! Αυτός είναι ο στόχος του blog. Αν θέλετε κάτι που δεν υπάρχει στο blog ακόμη, ευχαρίστως να με ρωτήσετε!
[…] πάρα πολλούς τρόπους και με πρωτότυπους συνδυασμούς. Με κατσικάκι ή αρνάκι αυγολέμονο, με κρέας και ασκολύμπρους, με ψάρι, με γιαούρτι , με […]
[…] κατσικάκι αλλά με πολλές και διαφορετικές παραλλαγές: με αγκινάρες, με ασκολύμπρους, με άλλα άγρια μυριστικά, και με 1-2 […]
[…] Οπωσδήποτε κάποια εντράδα Αγκιναράτο (αρνάκι ή κατσικάκι με αγκινάρες) […]