Για νηστεύοντες και όχι μόνο!
Μια συνταγή που μπορεί να δώσει ζουμερή σοκολατόπιτα ή κέικ σοκολάτας, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Νηστίσιμη, με ελαιόλαδο, χωρίς αυγά πολύ νόστιμη . Επί πλέον είναι πολύ εύκολη και πολύ οικονομική, με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι.
Εδώ μπορώ να πω ότι εγώ είμαι του ανθυγιεινού, του παχυντικού , του καταστροφικού όσον αφορά τη σοκολάτα αλλά η συγκεκριμένη σοκολατόπιτα είναι από τις καλύτερες νηστίσιμες εκδοχές.
Υλικά
¾ κούπας ελαιόλαδο καλής ποιότητας (κρητικό !!!)
¾ κούπας χυμό εσπεριδοειδών ( συνήθως φτάνουν 1 ζουμερό λεμόνι και 1 ζουμερό πορτοκάλι)
1,5 κούπα ζάχαρη
3 κούπες αλεύρι (ή 2 κούπες και 1/3 της κούπας για πιο “ζουμερή” υφή)
¾ κούπας κακάο
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
2 κουταλάκια μπέικιν
1 κουταλάκι σόδα
½ κούπα καρύδια τριμμένα σε μέγεθος ρυζιού ή λίγο μεγαλύτερα
Για την επικάλυψη του κέικ:
150 γραμμάρια κουβερτούρα
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Για την επικάλυψη της σοκολατόπιτας:
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
100-150 γραμμάρια κουβερτούρα
Ή εναλλακτικά
1 κούπα σιρόπι από γλυκό κουταλιού
0,5 κούπα νερό
100-150 γραμμάρια κουβερτούρα
Τρίμματα σοκολάτας ή τρούφα σοκολάτας
Επί το έργον
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και το μπέικιν σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο σε μπολ ανάμειξης, με το χέρι ή με το μίξερ του χεριού μέχρι να γίνουν σαν κρέμα (δεν είναι απαραίτητο να λιώσει εντελώς η ζάχαρη). Προσθέτουμε το χυμό εσπεριδοειδών μέσα στον οποίο διαλύουμε τη σόδα. Προσέχουμε η διάλυση να γίνει πάνω από το μπολ ανάμειξης γιατί η σόδα φουσκώνει. Ανακατεύουμε να αναμειχθούν τα υλικά μας και προσθέτουμε τα καρύδια και το μείγμα του αλευριού. Στρώνουμε το μείγμα σε ταψάκι 28 νούμερο και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος –μεσαία σχάρα). Αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη σοκολατόπιτα:
Τρυπάμε εδώ κι εκεί με μια οδοντογλυφίδα ή ένα ξυλάκι από σουβλάκι για να απορροφηθεί τοΒράζουμε για 3 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και προσθέτουμε τη σοκολάτα σε κομματάκια. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και περιχύνουμε το κέικ. Αν χρησιμοποιήσουμε σιρόπι από γλυκό του κουταλιού, βάζουμε τα υλικά όλα μαζί και μόλις μαλακώσει η σοκολάτα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το σιρόπι και αποσύρουμε από το μάτι.
Για το κέικ:
Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με μια κουταλιά ελαιόλαδο και την αλείφουμε πάνω από την επιφάνεια του κέικ. Πασπαλίζουμε με τρούφα ή με τριμμένη σοκολάτα.
Παρατηρήσεις
1)Μπορούμε να προσθέσουμε ένα σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ στο σιρόπι ή στο μείγμα της σοκολατόπιτας.
2) Αν φτιάξουμε κέικ (χωρίς δηλαδή το σιρόπι) , μπορούμε να αυξήσουμε λίγο τη ζάχαρη.
3)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο σιρόπι 2-3 κουταλιές κακάο καλής ποιότητας αν δεν έχουμε σοκολάτα.
4) Μπορούμε να μοιράσουμε το μείγμα σε δυο μικρές μακρόστενες φόρμες και να φτιάξουμε με μια δόση και τα δύο γλυκά. Τότε θα
χρειαστούμε το μισό σιρόπι.
update 30-4-2013
Επειδή πολλές φίλες στα σχόλια βρήκαν πολύ σφικτή τη ζύμη και έκαναν διάφορες επεμβάσεις, έφτιαξα ξανά τη σοκολατόπιτα ελαττώνοντας το αλεύρι. Έτσι έβαλα 2 κούπες και 1/3 της κούπας αντί 3 ολόκληρες κούπες. Η αλήθεια είναι ότι έγινε πολύ υγρή, σε σημείο που να τρώγεται μόνο με το κουταλάκι.
Τα κομμάτια δεν πιάνονταν με το χέρι. Κάποιοι από όσους τη δοκίμασαν βρήκαν καλύτερη αυτή την εκδοχή ( η άλλη είναι κάπως σαν τάρτα σοκολάτας, αφού μένει λίγο σταθερή η βάση, το σιρόπι δεν την μουσκεύει μέχρι κάτω). Για το σιρόπιασμα χρησιμοποίησα 1 κούπα σιρόπι από γλυκό του κουταλιού και 1/2 κούπα νερό. Το έβρασα μόνο όσο χρειάστηκε για να λιώσει η σοκολάτα κι έτσι δεν ελαττώθηκε καθόλου ο όγκος του. Και αυτή τη φορά το γλυκό έφυγε σε χρόνο ρεκόρ.
Είναι τελικά θέμα γούστου! Πώς προτιμά την υφή της ο καθένας!
kali vdomada Vita mou. pali mas anoikses tin oreksi! molis gyrisa apo tin sinandisi me food bloggers tis Smyrnis, fagame olo to apogeyma alla twra eimai san mia gatoula mprosta stis fotografies sou! =)
Το πόσο χαίρομαι όταν παινεύουν τις φωτογραφίες μου δεν λέγεται! Ευχαριστώωωω!
Καλή εβδομάδα!!!
Μου έβαλες ιδέες τώρα να το φτιάξω!!
Να το φτιάξεις Ξανθή αν νηστεύετε (ή αν προσέχετε από βούτυρο και αυγά…)
Καλή εβδομάδα, Βαγγελιώ μου!
Εξαιρετική η πρότασή σου, πολύ ενδιαφέρουσα. Η σοκολάτα νοστιμίζει εξαιρετικά όλα τα κέικς στα οποία χρησιμοποιείται.
Κρατώ τη συνταγή, όπως και τη νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα!
Φιλάκια.
Ελένη εγώ ζήλεψα πολύ απόψε τη μαρμελάδα σου! Πολύ ωραία θα πήγαινε με ένα σοκολατένιο κέικ!
Νηστίσιμη σοκολατόπιτα! Μα πόσο τέλειο ακούγεται!
Φυσικά και χρησιμοποιούμε κρητικό λαδάκι, μιας που η συγκεκριμένη συνταγή απαιτεί ένα πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο!
Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!
Ερμιόνη, αν δεν παινέσω το σπίτι μου :-)…
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολύ καλά ελαιόλαδα και σε άλλες περιοχές!
Το έφτιαξα! Τώρα βράζει το σιρόπι. Αύριο που θα δοκιμάσω θα μπορώ να πω περισσότερα. 😉
Σοκολατοκαληνύχτα
Με κόλασες βραδιάτικο!
Γιατί καλέ; Νηστίσιμη είναι! 🙂
Τέλεια Βαγγελιώ μού, θα φτιαχτεί σύντομα!
Φιλιά!
Περιμένω εντυπώσεις Ελένη!
Θελω κι εγω! Δεν προλαβα να φτιαξω και τιποτε το Σαββατοκυριακο και στο σπιτι εχουν λυσσαξει για γλυκο!
Αν το λαδι δεν ειναι καλης ποιοτητας, στα γλυκα η διαφορα ειναι πιο εντονη…
Καλημερα!
Μαρίνα έχεις δίκιο! Αν το λάδι δεν είναι καλό στα γλυκά καλύτερα να το αντικαθιστούμε…
Γιάμμι, γιάμμι, γιάμμιιιιιιιιιιιιιιιιιιι!!!! Πριν καν δοκιμάσω, πήγα λίγο στο… γυμναστή μου. Έφτασα πάνω που έβαζε να πιει καφεδάκι και του άφησα το αλουμινόχαρτο λέγοντας "πάνω στην ώρα ήρθα! Αλλά μη με βρίσεις…". Προχωρώντας για τα αποδυτήρια αντιλάλησε το γυμναστήριο: "Μαριλίααααααααααααααααααααααααααααααααα", με θυμωμένο τόνο. χαχαχαχαχαχαχα Όταν του είπα τι περιέχει ησύχασε λιγάκι. χαχαχαχαχαχα!
Είναι πολύ νόστιμο! Ευχαριστοφιλάκι για τη συνταγή! 😉
Χαίρομαι που σας άρεσε!
Στους γυμναστές δεν τα λέμε όλα! Άκου τη δασκάλα σου, κάτι ξέρει…
Παρακαλοφιλάκι κοριτσάκι μου!!!
Φάε λάδι, κι' έλα βράδυ!
Άλλά άμα κοιτάς σοκολατόπιτα με λάδι, τότε πάει το βράδυ :-)) γιατί όλη την νύχτα θα την ονειρεύεσαι :-)))
Εξαιρετική Βαγγελιώ μου.
Χαιρετισμούς πολλούς-πολλούς.
η ζυμη μου βγηκε στεγνη, καθολου ρευστη ετσι βγαινει η κατι εκανα λαθος.Οι κουπες ειναι αυτες που χρησιμοποιουν στο εμποριο για μετρημα οχι φλιτζανια του καφε?Στεγνο και το γλυκο ουτε το σιροπι δεν το εσωσε.
Λυμάμαι που δεν σου πέτυχε! Μήπως παράβρασες το σιρόπι και δεν απορροφήθηκε;Ή μήπως παραψήθηκε και στέγνωσε; Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη αιτία. Ίσως ο φούρνος σου να είναι πιο δυνατός από τον δικό μου.Το μείγμα δεν είναι πολύ ρευστό, είναι πιο συμπαγές, αλλά όχι ζυμάρι. Με το σιρόπι γίνεται πολύ ζουμερή η σοκολατόπιτα.
η κανονικη σου συνταγη πρεπει να ναι τελεια κατι εκανα εγω λαθος και βγηκε τοσο συμπαγες το μειγμα.Μαλλον πρεπει να βαλα 3+(υποθετω) κουπες αλευρι φαρινα δεν ειχα κανονικο αλευρι.Το μειγμα ηταν στεγνο το ψησα 45 λεπτα και παραστεγνωσε.Οταν ειδα οτι τριβοτανε το κεικ στο κοψιμο εβαλα σκετο νερο (μετα το σιροπι) και το ηπιε ολο(απιστευτο).Ε λοιπον εφτιαξε, εγινε σχεδον τελειο.Την επομενη φορα θα βαλω 3 κουπες κοφτες αλευρι.Θα αφησω το γλυκο να κρυωσει πριν ριξω το σιροπι.Ευχαριστω.
Πολύ χαίρομαι που το έσωσες! Ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να ξανασχολιάσεις. Την πρώτη φορά που κάνουμε μια συνταγή παίρνουμε πάντα κάποιο ρίσκο :-). Μετά την προσαρμόζουμε. Ευχαριστώ και πάλι που τη δοκίμασες και που μπήκες στον κόπο να ξανασχολιάσεις.
Εφτιαξα σήμερα την υγρή σοκολατοπιτα τη νηστίσιμη. Χάλια μαύρα κυριολεκτικά. Από την αρχή η ζύμη ήταν πολύ σκληρή, δεν φούσκωσε σχεδόν καθόλου και αφού την σιροπιασα για να την κάνω σοκολατοπιτα δεν τραβηξε σχεδόν καθόλου το σιρόπι. Αναγκάστηκα να φτιάξω ακόμη ένα σιρόπι και τώρα περιμένω. Υπόψιν ότι ακολούθησα την συνταγή επακριβώς, χρησιμοποιώντας μετρητή που δίνει κούπες. Μήπως να μάς την δίνατε σε γραμμάρια και όχι σε κούπες? Τι μποιρεί να πήγε στραβά. Εχω φτιαξει κι άλλες συνταγές σας και έγιναν μια χαρά. Σας ευχαριστώ. Τέρρυ.
Τέρρυ μου λυπάμαι πολύ! Η ζύμη δεν είναι ρευστή όπως του κέικ αλλά βέβαια δεν είναι και σκληρή. Δηλαδή δεν πλάθεται με το χέρι. Τελικά θα κάνω update στη συνταγή με φωτογραφία της κούπας μου και σε γραμμάρια τα υλικά! Έχω τη γυάλινη κούπα μέτρησης με την άγκυρα πάνω. 1 κούπα είναι 240ml. Άρα μάλλον ο δικός σου δοσομετρητής δεν είναι ο ίδιος. Δεν μου έχει συμβεί ποτέ και τη φτιάχνω συχνά. Μήπως την έψησες και λίγο παραπάνω; Ελπίζω να σώθηκε με το δεύτερο σιρόπι και να την απολαύσατε. Όπως είδες από τα προηγούμενα σχόλια είναι ωραίο γλυκό και αρέσει γενικά…
καλησπέρα, πράγματι όπως είπαν και παραπάνω η ζύμη βγαίνει πάρα πολύ στεγνή .Λείπει σημαντική ποσότητα υγρού. Την έφτιαξα 2 φορές για να είμαι σίγουρη ότι δεν έχω κάνει λάθος. Δεν έχει σημασία πόσα ml είναι η κούπα σου εφ' όσον όλα τα υλικά είναι μετρημένα με κούπα. Συμπλήρωσα και τις 2 φορές δύο επιπλέον φλιτζάνια υγρού λάδι και πορτοκαλάδα. Βγήκε τέλειο και τις 2 φορές με το συμπλήρωμα. Έφτιαξα και το σιρόπι της σοκολατόπιτας με τις 2 εκδοχές (την πρώτη φορά με σιρόπι γλυκού και τη δεύτερη με ζάχαρη και νερό) και έγινε η καλύτερη σοκολατόπιτα που έχω φάει ποτέ κι ας είναι νηστίσιμη
Δεν είμαι κρητικιά Είμαι καλαματιανή κι έχουμε κι εμείς καλό λάδι.
Διόρθωσε τα υγρά στη συνταγή σου και θα είναι τέλεια.
Με εκτίμηση, Σάντυ
Σάντυ μου σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και τις παρατηρήσεις σου. Το ξέρω το καλαματιανό λάδι γιατί έχω συγγενή από την Καλαμάτα και είναι εξ ίσου καλό με το δικό μας. Χαίρομαι που την έσωσες. Ίσως σ΄εμάς αρέσει πιο σφικτή γιατί έτσι την φτιάχνω πάντα. Απόψε την ξαναφτιάχνω λαμβάνοντας υπόψη τα "παράπονά" σας. Εγώ ελαττώνω το αλεύρι λίγο. Δηλαδή έβαλα 2 κούπες και 1/3 της κούπας. Θα κάνω update μετά που θα δω πώς πήγε!
Ευχαριστώ πολύ που μπήκες στον κόπο να σχολιάσεις και μάλιστα τόσο θετικά, αφού σε ταλαιπώρησα!
Την έφτιαξα δεύτερη φορά σήμερα. Δεύτερη φορά σούπερ! Τρώγεται καλύτερα με κουταλάκι γιατί ψιλομαδάει το κέικ, αλλά δε με χαλάει καθόλου. Σήμερα πρόσθεσα ένα σφηνάκι λεμοντσέλο και το ξύσμα και από ένα λεμόνι γιατί τα πορτοκάλια μου δεν ήταν καλά. Επίσης ελάττωσα τη ζάχαρη, αλλά αυτό είναι θέμα γούστου.
Γενικά οι σοκολατόπιτες δε μ' αρέσουν γιατί μου πέφτουν πολύ βαριές. Αυτή είναι πολύ καλή, χωρίς να κάνουμε υπερβολές βέβαια.
Πιάσε ένα ακόμα φιλάκι γι' αυτό το γλυκό 😉
Μαριλία μ' αρέσουν οι μεταρρυθμίσεις ουσίας :-). Καλό Πάσχα κοριτσάκι!