Vegan/vegetarian

Νηστίσιμη υγρή σοκολατόπιτα ή νηστίσιμο κέικ σοκολάτας. Μία συνταγή με δύο εκδοχές!

Για νηστεύοντες και όχι μόνο!

Αφού όλα τα περιοδικά μαγειρικής του κυριακάτικου τύπου ασχολήθηκαν με την παραδοσιακή κρητική κουζίνα, ή δική μου συνταγή σήμερα είναι πιο σύγχρονη. Πάντα όμως με ελαιόλαδο  καλής ποιότητας με ιδανικότερο το κρητικό (είπατε τίποτα;)

Μια  συνταγή που μπορεί να
δώσει ζουμερή σοκολατόπιτα ή κέικ σοκολάτας, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
Νηστίσιμη, με ελαιόλαδο, χωρίς αυγά πολύ νόστιμη . Επί  πλέον είναι  πολύ εύκολη και πολύ οικονομική, με υλικά που υπάρχουν σε κάθε
σπίτι.

 

Εδώ μπορώ να πω ότι εγώ είμαι του ανθυγιεινού, του παχυντικού , του
καταστροφικού όσον αφορά τη σοκολάτα αλλά η συγκεκριμένη  σοκολατόπιτα είναι από τις καλύτερες
νηστίσιμες εκδοχές.

 

 

Υλικά:
¾ κούπας ελαιόλαδο καλής ποιότητας (κρητικό !!!)
¾ κούπας χυμό εσπεριδοειδών ( συνήθως φτάνουν 1 ζουμερό λεμόνι και 1 ζουμερό πορτοκάλι)
1,5 κούπα ζάχαρη
3 κούπες αλεύρι (ή 2 κούπες και 1/3 της κούπας για πιο “ζουμερή” υφή)
¾ κούπας κακάο
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
2 κουταλάκια μπέικιν
1 κουταλάκι σόδα
½ κούπα καρύδια τριμμένα σε μέγεθος ρυζιού  ή λίγο μεγαλύτερα
Για την επικάλυψη του κέικ:
150 γραμμάρια κουβερτούρα
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Για την επικάλυψη της σοκολατόπιτας:
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
100-150 γραμμάρια κουβερτούρα
Ή εναλλακτικά
1 κούπα σιρόπι από γλυκό κουταλιού
0,5 κούπα νερό
100-150 γραμμάρια κουβερτούρα
Τρίμματα σοκολάτας ή τρούφα σοκολάτας
Επί το έργον:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και το μπέικιν σε ένα
μπολ. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο σε μπολ ανάμειξης, με το χέρι ή με
το μίξερ του χεριού μέχρι να γίνουν σαν κρέμα (δεν είναι απαραίτητο να λιώσει
εντελώς η ζάχαρη).

 

Προσθέτουμε το χυμό εσπεριδοειδών μέσα στον οποίο διαλύουμε
τη σόδα. Προσέχουμε η διάλυση να γίνει πάνω από το μπολ ανάμειξης γιατί η σόδα
φουσκώνει. Ανακατεύουμε να αναμειχθούν τα υλικά μας και προσθέτουμε τα καρύδια
και  το μείγμα του αλευριού. Στρώνουμε το
μείγμα σε ταψάκι 28 νούμερο και ισιώνουμε την επιφάνεια.

 

Ψήνουμε για 45 λεπτά στους
180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος –μεσαία σχάρα). Αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη σοκολατόπιτα: 

Με σιρόπι από πορτοκάλι γλυκό που είχε ξεμείνει στο βαζάκι!
Βράζουμε για 3 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και προσθέτουμε τη
σοκολάτα σε κομματάκια. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και περιχύνουμε
το κέικ.

Τρυπάμε εδώ κι εκεί με μια οδοντογλυφίδα  ή ένα ξυλάκι από σουβλάκι για να απορροφηθεί το
σιρόπι μας και πασπαλίζουμε με τρούφα ή με τριμμένη σοκολάτα. Αν
χρησιμοποιήσουμε σιρόπι από γλυκό του κουταλιού, βάζουμε τα υλικά όλα μαζί και μόλις
μαλακώσει η σοκολάτα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το σιρόπι και αποσύρουμε
από το μάτι.

 

 

Για το κέικ:
Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με μια κουταλιά ελαιόλαδο
και την αλείφουμε πάνω από την επιφάνεια του κέικ. Πασπαλίζουμε με τρούφα ή με
τριμμένη σοκολάτα.
Παρατηρήσεις:
1)Μπορούμε να προσθέσουμε ένα σφηνάκι  κονιάκ ή λικέρ στο σιρόπι ή στο μείγμα της σοκολατόπιτας.
2) Αν φτιάξουμε κέικ  (χωρίς δηλαδή το σιρόπι) , μπορούμε να
αυξήσουμε λίγο τη ζάχαρη.
3)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο σιρόπι 2-3
κουταλιές κακάο καλής ποιότητας αν δεν έχουμε σοκολάτα.
4) Μπορούμε να μοιράσουμε το μείγμα σε δυο μικρές
μακρόστενες φόρμες και να φτιάξουμε με μια δόση και τα δύο γλυκά. Τότε θα
χρειαστούμε το μισό σιρόπι.
update 30-4-2013

Επειδή πολλές φίλες στα σχόλια βρήκαν πολύ σφικτή τη ζύμη και έκαναν διάφορες επεμβάσεις, έφτιαξα ξανά  τη σοκολατόπιτα ελαττώνοντας το αλεύρι. Έτσι έβαλα 2 κούπες και 1/3 της κούπας αντί 3 ολόκληρες κούπες.  Η αλήθεια είναι ότι έγινε πολύ υγρή, σε σημείο που να τρώγεται μόνο με το κουταλάκι.

Τα κομμάτια δεν πιάνονταν με το χέρι. Κάποιοι από όσους τη δοκίμασαν βρήκαν καλύτερη αυτή την εκδοχή ( η άλλη είναι κάπως σαν τάρτα σοκολάτας, αφού μένει λίγο σταθερή η βάση, το σιρόπι δεν την μουσκεύει μέχρι κάτω). Για το σιρόπιασμα χρησιμοποίησα 1 κούπα σιρόπι από γλυκό του κουταλιού και 1/2 κούπα νερό.  Το έβρασα μόνο όσο χρειάστηκε για να λιώσει η σοκολάτα κι έτσι δεν ελαττώθηκε καθόλου ο όγκος του.
Και αυτή τη φορά το γλυκό έφυγε σε χρόνο ρεκόρ.

Είναι τελικά θέμα γούστου! Πώς προτιμά την υφή της ο καθένας!

 

Καλή βδομάδα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές