Vegan/vegetarian

Φανουρόπιτα απλή

Φανουρόπιτα απλή
  Παραδοσιακή συνταγή με 7, 9, ή 11 υλικά
Απλή.Σε αντιδιαστολή με τη φανουρόπιτα με μαγιά που δεν είναι βέβαια δύσκολη, αλλά θέλει τον χρόνο της αφού πρέπει να περιμένουμε να ανεβεί. Απλή γιατί φτιάχνεται χωρίς μίξερ, με υλικά που υπάρχουν σε όλα τα σπίτια, με ελάχιστο κόπο.Επειδή όπως έγραφα πρόπερσι στον Αϊ Φανούρη πάντα χρωστάω (και όσο περνούν τα χρόνια όλο και πιο συχνά), φανουρόπιτες φτιάχνω όλο το χρόνο.
Φανουρόπιτα απλή

Εδώ στην Κρήτη συνδέουμε το όνομα του Αγίου με τη φανέρωση (πραγμάτων και προσώπων και τύχης και ευκαιριών) και τον επικαλούμαστε συχνά. Τον τελευταίο καιρό έχασα: κλειδιά, ιατρικές εξετάσεις, ένα εργόχειρο, ένα σπουδαίο έγγραφο και …δεν θυμάμαι τι άλλο, οπότε σχεδόν κάθε μήνα έφτιαχνα
και μία (όπως μου έχουν πει η φανουρόπιτα δεν είναι ανάγκη να γίνεται την ημέρα της γιορτής του Αγίου).

Φανουρόπιτα απλή
Η φανουρόπιτα είναι
μια νόστιμη και υγιεινή νηστίσιμη πίτα με ελαιόλαδο, χωρίς αυγά, που αξίζει να
τη φτιάχνομαι ανεξαρτήτως εορτής… Οι γνώμες για τον αριθμό των υλικών
διίστανται, ή μάλλον …τριίστανται ανάμεσα στο 7, το 9 και το 11 με
επικρατέστερο το 7. Οπωσδήποτε όμως πρέπει να είναι μονός αριθμός. Οι
αιτιολογίες που έχω ακούσει κατά καιρούς δεν με πείθουν , πάντως τηρώ
τουλάχιστον τον μονό αριθμό.
Φανουρόπιτα απλή

Την φτιάχνω συχνά και αντί άλλου κέικ κρατώντας τη βασική συνταγή και προσθαφαιρώντας
κάποια υλικά. Η συνταγή είναι παλιά, παραδοσιακή και είχε περισσότερη σόδα για “φουσκωτικό” και κοινό αλεύρι. Προτιμώ τη φαρίνα (θεωρώντας την ένα υλικό) και βάζω μόνο ένα κουταλάκι σόδα.

Φανουρόπιτα απλή

Παρατηρήσεις

1) Παλιότερα που ήταν δυσεύρετα τα πορτοκάλια αυτή
την εποχή, χρησιμοποιούσαν συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού ή πορτοκαλάδα (αναψυκτικό).
Έτσι στην αρχική συνταγή είναι και η ζάχαρη 1 κούπα. Δηλαδή στην ουσία είναι όλα τα υλικά από μία κούπα, συν τα μυρωδικά και το αλεύρι, που οι 3,5 κούπες είναι μισό κιλό (1 πακέτο φαρίνα). Μπορούμε να τη θυμόμαστε απ’ έξω!

2)Αν δεν μας ενδιαφέρει ο αριθμός των
υλικών μπορούμε  να αντικαταστήσουμε το ¼ της κούπας του λαδιού ή της πορτοκαλάδας με
κάποιο ποτό. Επίσης μπορούμε να παραλείψουμε τις σταφίδες και τα καρύδια και να
έχουμε 7 υλικά!

3)Αν μας αρέσει η γεύση του σουσαμιού μπορούμε να
προσθέσουμε μισή κούπα μέσα στην πίτα (δεν αλλοιώνεται ο αριθμός των υλικών).

4) Αυτή η φανουρόπιτα δεν είναι αφράτο ούτε σπογγώδες κέικ. Γι αυτό
και δεν χρειάζεται να έχει μεγάλος πάχος. Εγώ την βάζω σε 32άρι ταψί γι αυτό
ψήνεται σε 50 λεπτά. Αν μας αρέσει πιο «ψηλή» θα τη βάλουμε σε μικρότερο ταψάκι
αλλά χρειάζεται περισσότερο χρόνο ψησίματος. Ούτως ή άλλως δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν περάσουν
45 λεπτά.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο