Εδώ στην Κρήτη συνδέουμε το όνομα του Αγίου με τη φανέρωση (πραγμάτων και προσώπων και τύχης και ευκαιριών) και τον επικαλούμαστε συχνά. Τον τελευταίο καιρό έχασα: κλειδιά, ιατρικές εξετάσεις, ένα εργόχειρο, ένα σπουδαίο έγγραφο και …δεν θυμάμαι τι άλλο, οπότε σχεδόν κάθε μήνα έφτιαχνα
και μία (όπως μου έχουν πει η φανουρόπιτα δεν είναι ανάγκη να γίνεται την ημέρα της γιορτής του Αγίου).
μια νόστιμη και υγιεινή νηστίσιμη πίτα με ελαιόλαδο, χωρίς αυγά, που αξίζει να
τη φτιάχνομαι ανεξαρτήτως εορτής… Οι γνώμες για τον αριθμό των υλικών
διίστανται, ή μάλλον …τριίστανται ανάμεσα στο 7, το 9 και το 11 με
επικρατέστερο το 7. Οπωσδήποτε όμως πρέπει να είναι μονός αριθμός. Οι
αιτιολογίες που έχω ακούσει κατά καιρούς δεν με πείθουν , πάντως τηρώ
τουλάχιστον τον μονό αριθμό.
Την φτιάχνω συχνά και αντί άλλου κέικ κρατώντας τη βασική συνταγή και προσθαφαιρώντας
κάποια υλικά. Η συνταγή είναι παλιά, παραδοσιακή και είχε περισσότερη σόδα για “φουσκωτικό” και κοινό αλεύρι. Προτιμώ τη φαρίνα (θεωρώντας την ένα υλικό) και βάζω μόνο ένα κουταλάκι σόδα.
Υλικά
1) 1 κούπα ελαιόλαδο καλής ποιότητας
2)1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
3)1,5 κούπα ζάχαρη
4) 1 κούπα σταφίδες
5)1 κούπα καρύδια
6)1κουταλιά κανέλα
7)1 κουταλάκι γαρύφαλλο
8)1 κουταλάκι σόδα (όχι κοφτό)
9)3,5 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (1 πακέτο του μισού κιλού)
Αν θέλουμε σταματάμε εδώ, αλλιώς προσθέτουμε
10) 1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
11) 2-3 σουσάμι αναποφλοίωτο
Επί το έργον
Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τα καρύδια (προτιμώ να τα ψιλοκόψω με το μαχαίρι παρά να τα αλέσω στο multi) , τις σταφίδες, τα
μπαχαρικά και μισή κούπα από το συνολικό αλεύρι. Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης το
ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το χέρι να γίνουν σαν κρέμα.
Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο διαλύουμε τη σόδα ( προσέχοντας γιατί φουσκώνει πολύ) και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα των καρυδιών και μετά το αλεύρι. Ανακατεύουμε όσο χρειάζεται να ομογενοποιηθεί το μείγμα (ελάχιστα) και αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί 30-32 νούμερο , και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε την πίτα στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος-μεσαία σχάρα) για 50 λεπτά
περίπου, ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο της.
Παρατηρήσεις
1) Παλιότερα που ήταν δυσεύρετα τα πορτοκάλια αυτή
την εποχή, χρησιμοποιούσαν συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού ή πορτοκαλάδα (αναψυκτικό).
Έτσι στην αρχική συνταγή είναι και η ζάχαρη 1 κούπα. Δηλαδή στην ουσία είναι όλα τα υλικά από μία κούπα, συν τα μυρωδικά και το αλεύρι, που οι 3,5 κούπες είναι μισό κιλό (1 πακέτο φαρίνα). Μπορούμε να τη θυμόμαστε απ’ έξω!
2)Αν δεν μας ενδιαφέρει ο αριθμός των
υλικών μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ¼ της κούπας του λαδιού ή της πορτοκαλάδας με
κάποιο ποτό. Επίσης μπορούμε να παραλείψουμε τις σταφίδες και τα καρύδια και να
έχουμε 7 υλικά!
3)Αν μας αρέσει η γεύση του σουσαμιού μπορούμε να
προσθέσουμε μισή κούπα μέσα στην πίτα (δεν αλλοιώνεται ο αριθμός των υλικών).
4) Αυτή η φανουρόπιτα δεν είναι αφράτο ούτε σπογγώδες κέικ. Γι αυτό
και δεν χρειάζεται να έχει μεγάλος πάχος. Εγώ την βάζω σε 32άρι ταψί γι αυτό
ψήνεται σε 50 λεπτά. Αν μας αρέσει πιο «ψηλή» θα τη βάλουμε σε μικρότερο ταψάκι
αλλά χρειάζεται περισσότερο χρόνο ψησίματος. Ούτως ή άλλως δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν περάσουν
45 λεπτά.
Καλησπέρα!Σε όλες σας τις αναρτήσεις μου αρέσει που υπάρχει το άρωμα της παράδοσης! :)) Καλό σας βράδυ!!
Πολύ μ' αρέσει αυτή η πιτούλα. Κι ο Άγιος Φανούριος που φανερώνει τ' αφανέρωτα, μ' αρέσει περισσότερο!
μολις την εκανα,,,,,καλη μου επιτυχια,,,,μεγαλη η χαρη του αγιου φανουριου,,,υγεια σε ολους
Καλά που μου το θύμησες πλησιάζει κι εγώ με τούτα και με εκείνα παραλίγο να ξεχαστώ.
Βοήθεια σας και εύχομαι καλά νέα.
Τώρα που πλησιάζει τη δική σου συνταγή θα φτιάξω.Σ ευχαριστούμε,φαίνεται υπέροχη.Να είσαι καλά!!
Και σαν κέηκ να την δεις είναι απίστευτη η νοστιμιά της! Χωρια που είναι πιο αγνα τα υλικά της!!! Πρέπει να δοκιμάσω και τις δικές σου εκδοχές κάποια στιγμή…να αρχίσουν να μαζεύονται όλοι και θα βάλω μπροστά! Καλή εβδομάδα να έχεις!!
Βοήθειά σας Βαγγελιώ μου!
Την έφτιαξα! Πρώτη φορά κάνω πίτα. χιχι! Αλλά γιατί… διαλύεται εύκολα;
Και εγώ το ίδιο θέμα είχα με τη Μαριλία.Κατά τα αλλα πεντανόστιμη
Την έκανα τρίτη φορά, με λιγότερο λάδι και έγινε πολύ νοστιμότερη απ' ό,τι την πρώτη φορά. Τελικά, για τα δικά μου γούστα, με το μισό λάδι και περισσότερη ρακή, είναι καλύτερη. 😉
Μόλις την έφτιαξα και είναι υπέροχη!Ευχαριστώ για την συνταγή!Βοήθεια του Αγίου!
Καλησπέρα.
Λοιπόν η συνταγή σας είναι πεντανοστιμη και αφρατη.
Ευχαριστώ πολύ.
Να είστε πάντα καλά
Πολύ ωραία ή φανουρόπιτα ή απλή
Πολυ γλυκιά, ξεροψημενη για 50λεπτα σε 32 ταψί.Χαλια!!!
Λυπάμαι που δεν βγήκε όπως την περιμένατε, δεν ξέρω τι μπορεί να πήγε λάθος. Όπως βλέπετε όλα τα υπόλοιπα σχόλια μιλούν για πολύ νόστιμη πίτα. Να είστε καλά, βοήθειά σας ο Άγιος!Δείτε και εδώ χθεσινό σχόλιο, που λέει για επιτυχία. Ίσως ο φούρνος σας να είναι πολύ δυνατός.
https://www.cretangastronomy.gr/2018/08/fanouropita-aromatiki-magia/
Στους 180 σε αέρα η αντιστάσεις πάνω κάτω να την ψήσω;
Σε αντιστάσεις πάνω κάτω και στη σχάρα που είναι λίγο πιο κάτω από τη μεσαία του φούρνου. Δεν ανοίγουμε τον φούρνο (όπως στα κέικ..) κι αν “αρπάξει” από πάνω τη σκεπάζουμε μετά τα 45 λεπτά με χαρτί κουζίνας.