Είναι γνωστή και πολυσυζητημένη σε τούτο εδώ το blog η
αγάπη των κρητικών για τα χόρτα παντός είδους. Αγαπάμε τις πρασινάδες ωμές και
βραστές και κάθε εποχή αξιοποιούμε τους «πρωταγωνιστές» της χλωρίδας μας.
αγάπη των κρητικών για τα χόρτα παντός είδους. Αγαπάμε τις πρασινάδες ωμές και
βραστές και κάθε εποχή αξιοποιούμε τους «πρωταγωνιστές» της χλωρίδας μας.
Εντύπωση
μου έκανε η μαρτυρία ενός τουρκοκρητικού που αναφέρεται σε ένα βιβλίο που έπεσε
πρόσφατα στα χέρια μου.Είναι το «Μικρασία, αγκαλιά και ξενιτιά» του Κωστή Κεφαλάκη και αναφέρεται σ’ αυτά ακριβώς που λέει ο τίτλος του , μέσα από μαρτυρίες και καταγραφές του συγγραφέα ο οποίος έχει περιηγηθεί όλα τα μέρη της Μικράς Ασίας όπου βρέθηκαν τουρκοκρητικοί μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922, ή νωρίτερα. Αυτοί οι άνθρωποι μετέφεραν τις διατροφικές συνήθειες της Κρήτης στη νέα τους πατρίδα. Σας έχω ήδη μιλήσει για την Ozlem… Αφηγείται λοιπόν στον συγγραφέα ένας τουρκοκρητικός το εξής περιστατικό:
μου έκανε η μαρτυρία ενός τουρκοκρητικού που αναφέρεται σε ένα βιβλίο που έπεσε
πρόσφατα στα χέρια μου.Είναι το «Μικρασία, αγκαλιά και ξενιτιά» του Κωστή Κεφαλάκη και αναφέρεται σ’ αυτά ακριβώς που λέει ο τίτλος του , μέσα από μαρτυρίες και καταγραφές του συγγραφέα ο οποίος έχει περιηγηθεί όλα τα μέρη της Μικράς Ασίας όπου βρέθηκαν τουρκοκρητικοί μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922, ή νωρίτερα. Αυτοί οι άνθρωποι μετέφεραν τις διατροφικές συνήθειες της Κρήτης στη νέα τους πατρίδα. Σας έχω ήδη μιλήσει για την Ozlem… Αφηγείται λοιπόν στον συγγραφέα ένας τουρκοκρητικός το εξής περιστατικό:
Ένα τουρκάκι είδε να
μπαίνει στο χωράφι ντως μια αϊλιά και ένας Κρητικός. Βάνει φωνή στον κύρη του: «Μπαμπά ποιο να πρωτοβγάλω εδά όξω,
τον Κρητικό ή την αϊλιά;» «Τον Kρητικό, τον Κρητικό!!!» του λέει ο μπαμπάς του, θεωρώντας τον πιο επικίνδυνο για τα χόρτα του χωραφιού τους από την αγελάδα.
μπαίνει στο χωράφι ντως μια αϊλιά και ένας Κρητικός. Βάνει φωνή στον κύρη του: «Μπαμπά ποιο να πρωτοβγάλω εδά όξω,
τον Κρητικό ή την αϊλιά;» «Τον Kρητικό, τον Κρητικό!!!» του λέει ο μπαμπάς του, θεωρώντας τον πιο επικίνδυνο για τα χόρτα του χωραφιού τους από την αγελάδα.
(Αϊλιά είναι η αγελάδα, και κύρης ο πατέρας στην κρητική ντοπιολαλιά που πολλοί από τους τουρκοκρητικούς θυμούνται όπως έχει καταγράψει ο Κ. Κεφαλάκης).
Αυτή την εποχή έχουν ήδη κατακλύσει την αγορά τα πρώτα βλίτα (που εμείς εδώ στην Κρήτη τα βραζουμε με κολοκυθάκια και πατάτες) , αλλά και τα τελευταία ραδικάσταχα. Τα
ραδικάσταχα είναι τα στάχια από τα ήμερα ραδίκια και τα αντίδια.
ραδικάσταχα είναι τα στάχια από τα ήμερα ραδίκια και τα αντίδια.
«Τσιμπητά» μου
τα χαρακτήρισε ο άνθρωπος που μου τα πούλησε προχθές. Δηλαδή τρυφερά, μαζεμένα
με το χέρι για να μην έχουν ξυλιάσει.
τα χαρακτήρισε ο άνθρωπος που μου τα πούλησε προχθές. Δηλαδή τρυφερά, μαζεμένα
με το χέρι για να μην έχουν ξυλιάσει.
Δεν θέλει δα και περίπλοκη συνταγή το βράσιμο των χόρτων, μόνο που πρέπει να φροντίσουμε να μείνουν πράσινα .Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε πολύ καλά τα χόρτα τα βράζουμε
σε μπόλικο ελαφρά αλατισμένο νερό. Το νερό πρέπει να κοχλάζει για να ρίξουμε τα χόρτα και πρέπει να βράσουν ξεσκέπαστα. Ο χρόνος βρασμού
ποικίλλει ανάλογα με το είδος των χόρτων. Βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα ένα
κλαράκι και το πιάνουμε ανάμεσα στα δάκτυλα μας. Πρέπει να υποχωρεί, αλλά δεν
πρέπει να λιώνει.
σε μπόλικο ελαφρά αλατισμένο νερό. Το νερό πρέπει να κοχλάζει για να ρίξουμε τα χόρτα και πρέπει να βράσουν ξεσκέπαστα. Ο χρόνος βρασμού
ποικίλλει ανάλογα με το είδος των χόρτων. Βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα ένα
κλαράκι και το πιάνουμε ανάμεσα στα δάκτυλα μας. Πρέπει να υποχωρεί, αλλά δεν
πρέπει να λιώνει.
Όταν έχουν βράσει στο βαθμό που μας αρέσουν, τα βγάζουμε από
το νερό με την τρυπητή κουτάλα γιατί αν μείνουν θα κιτρινίσουν. Τα σερβίρουμε
με ωμό ελαιόλαδο και λίγο ακόμη αλάτι (ιδανικά , με «άνθος αλατιού» ) . Τα συγκεκριμένα χόρτα
έχουν μια ελαφρά πικράδα και σερβίρονται με μπόλικο χυμό λεμονιού που την
ισορροπεί. Επίσης ταιριάζουν με μια ωμή σάλτσα ντομάτας όπως αυτήν εδώ.
το νερό με την τρυπητή κουτάλα γιατί αν μείνουν θα κιτρινίσουν. Τα σερβίρουμε
με ωμό ελαιόλαδο και λίγο ακόμη αλάτι (ιδανικά , με «άνθος αλατιού» ) . Τα συγκεκριμένα χόρτα
έχουν μια ελαφρά πικράδα και σερβίρονται με μπόλικο χυμό λεμονιού που την
ισορροπεί. Επίσης ταιριάζουν με μια ωμή σάλτσα ντομάτας όπως αυτήν εδώ.
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λιανούς χοχλιούς που
έχουμε πλύνει και προετοιμάσει για βράσιμο όπως περιγράφεται εδώ.
έχουμε πλύνει και προετοιμάσει για βράσιμο όπως περιγράφεται εδώ.
Καλό μήνα δεν σας είπα…
Καλό μήνα λοιπόν σε όλους και καλό υπόλοιπο εβδομάδας!
Η πεθερά μου τα μαζεύει αυτά! Δεν ηξερα ότι τα λένε έτσι!
Εδώ τα λέμε έτσι Έφη. Αλλού δεν ξέρω…
ηρθα νωρις νωρις Βεγγελιτσα μου για να προλαβω μια γενναια μεριδα!! πολυ ωραιο το χρωμα τους οπως και οι πληροφοριες που μας εδωσες!!
καλο μηνα και καλη βδομαδα Βιτακι μου
Μαρία αν κιτρινίσουν τα χόρτα εγώ δεν μπορώ να τα φάω 🙂
Eδώ που μένω τα λένε βλαστάρια, αλλά όπως και να τα πει κανείς είναι πεντανόστιμα! Σήμερα μάεψα τα πρώτα βλήτα του κήπου μας και θα τα φάμε αύριο με παλαμίδα ψητή!!
Κι εγώ σήμερα θα κάνω βλήτα να συνοδέψω το φαγητό μας! Από τώρα και μετά η top σαλάτα!
Μετά την κρεπάλη του 3ημέρου Βαγγελιώ μου. Για σήμερα είμαι μόνον για βλασταράκια, άντε παρέα με λίγο τυράκι :-))
Κι εμείς εκτός αυτού, έχουμε τόση ζέστη που μόνο πρασινάδες θέλω, εγώ τουλάχιστον…
Μ΄αρέσουν πολύ τα χόρτα που πικρίζουν λίγο!
Εχω ακούσει κι εγώ ότι για να διατηρηθεί το πράσινο χρώμα, πρέπει να μαγειρευτούν με ανοιχτή κατσαρόλα τα χόρτα.
Το κάνω στα βλήτα, και ενώ παλιά κιτρίνιζαν,τώρα μένουν πράσινα πράσινα!
Φιλάκια!
Οπωσδήποτε ανοιχτή κατσαρόλα Έλενα και δυνατή θερμοκρασία!
Πω πω καταπληκτική αυτή η σαλατούλα με τα ραδικοβλάσταρα!
Και μια τηγανιά γαύρος, η ιδανική συνοδεία!
Να είσαι καλά που μου τα θύμισες!
Ακριβώς έτσι Ελένη τα φάγαμε! Με γαύρο και τηγανητές πατάτες από δίπλα!
Κατάλογος Μικρασιατικών Συλλόγων https://2022mikra-asia.blogspot.com
Είναι πλέον πολλοί οι μικρασιατικοί σύλλογοι που παίρνουν θέση στο ερώτημα 2022 Έτος Προσφυγικής Μνήμης ή Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού;
Οι (έως τώρα) Μικρασιατικοί Σύλλογοι ζητούν το 2022 να ανακηρυχθεί:
50 σύλλογοι ως -> Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού
3 σύλλογοι -> Έτος Μικρασιατικού και Ανατολικοθρακιωτικου Ελληνισμού
1 σύλλογος -> Μικρασιατών και Γενοκτονία τους
1 σύλλογος -> Ελληνισμού της Ανατολής
4 σύλλογοι -> Μικρασιατικής Μνήμης
1 σύλλογος -> Έτος Ξεριζωμού Μικρασιατών 1922-2022
1 σύλλογος -> Έτος Προσφυγικής Μνήμης
1 σύλλογος -> επετειακό για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή
Περισσότερα εδώ: Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας https://www.facebook.com/groups/299688290162971
Και ακόμα είμαστε στην αρχή.
Δεκάδες είναι οι σύλλογοι που έχοντας λάβει γνώση των γεγονότων μας ενημέρωσαν ότι θα καταθέσουν την πρόταση τους μετά από συζήτηση με το Δ.Σ. του συλλόγου τους.
Η γεωγραφική κατανομή των συλλόγων από τους οποίους έχουμε μέχρι στιγμής τις προτάσεις τους:
4 σύλλογοι από νησιά του Αιγαίου πελάγους
8 σύλλογοι από Θράκη και Ανατολική Μακεδονία
17 σύλλογοι από Κεντρική Μακεδονία
3 σύλλογοι από Δυτική Μακεδονία
1 σύλλογος από Θεσσαλία
5 σύλλογοι από Στερεά Ελλάδα
15 σύλλογοι από Αθήνα, Πειραιά, υπόλοιπο Αττικής
6 σύλλογοι από Πελοπόννησο
3 σύλλογοι από Κρήτη
Στις επόμενες μέρες αναμένονται πολλοί περισσότεροι. Οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι που βγήκαν μπροστάρηδες ενημερώνουν για αυτή την πρωτοβουλία και εμείς γινόμαστε αρωγοί στη προσπάθεια τους.
Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις για διορθώσεις και επικαιροποίηση στοιχείων είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες.
Κατάλογος Μικρασιατικών Συλλόγων https://2022mikra-asia.blogspot.com