Εμείς εδώ με μυζήθρα 😉 !
Ένα εύκολο επιδόρπιο, γεμάτο χρώμα. Ό,τι χρειάζεται για τα αποκριάτικα τραπέζια μετά από τα κρεατικά. Ελαφρά σιροπιασμένα, με «ρυθμιζόμενη» γλυκύτητα και με αρκετές εναλλακτικές επιλογές για το τυρί. Στις φωτογραφίες είναι με γλυκιά μυζήθρα που έχω μαλακώσει με ελάχιστο γάλα για να γίνει πιο ρευστή.
Η ιδέα είναι ανατολίτικης προέλευσης. Σε διάφορα περιοδικά που είχα φέρει πάλαι ποτέ από το ταξίδι μας στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχουν συνταγές όπου τα αποξηραμένα βερίκοκα αφού βράσουν για λίγο σε σιρόπι γεμίζονται με καϊμάκι, υλικό δυσεύρετο στα καθ’ ημάς. Τα περιοδικά ήταν στην άγνωστή μου τουρκική γλώσσα, αλλά ως εικόνα ήταν πολύ δελεαστικό το επιδόρπιο. Ευτυχώς το βιβλίο που είχα αγοράσει τότε είναι στα Αγγλικά, οπότε μπόρεσα και έβγαλα συμπέρασμα…
Επειδή –όπως θα έχουν καταλάβει οι τακτικοί αναγνώστες της σελίδας- μου αρέσουν πολύ τα πειράματα και οι δοκιμές καθώς και η προσαρμογή κάθε ιδέας σε συνταγή με δικά μας υλικά, έφτιαξα 1-2 φορές τη συνταγή αλλάζοντας αναλογίες στα υλικά μέχρι να τη φέρω εκεί που ήθελα. Εκείνο όμως που σέβομαι πάντα είναι οι ονομασίες των εδεσμάτων και ιδιαίτερα των παραδοσιακών. Αυτή όμως εδώ η συνταγή δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο όνομα για να πως τη δική μου εκδοχή παραλλαγή της. Έτσι την ονόμασα κι εγώ απλά, μόνο με βάση τα υλικά της.
Τα βερίκοκα (αλλά και δαμάσκηνα που δυστυχώς δεν είχα αυτή τη φορά) γεμίστηκαν πότε με δικό μας ανθόγαλα, πότε με μυζήθρα γλυκιά, πότε με χανιώτικη μυζήθρα, με σαντιγί τις μέρες των Χριστουγέννων που υπήρχε στο σπίτι για άλλες χρήσεις, ακόμη και με σφικτό στραγγιστό γιαούρτι! Το αποτέλεσμα είναι ένα ελαφρύ επιδόρπιο που δεν σε λιγώνει και –εκτός των άλλων- ομορφαίνει κάθε τραπέζι! Η υπόξινη γεύση του βερίκοκου ταιριάζει με πολλά τυριά αλλά και με την απλή κρέμα σαντιγί. Προσωπικά, ως λάτρης των γλυκόξινων, θεώρησα καλύτερο τον συνδυασμό με ξύγαλο (!!!), αλλά οι υπόλοιποι προτίμησαν τις πιο ήπιες αντιθέσεις.
Μετά λοιπόν από τις δοκιμές μου –και στο πώς θα γίνουν πιο «τρυφερά» τα βερίκοκα – κατέληξα στην συνταγή της σημερινής ανάρτησης (δείτε τις παρατηρήσεις πάνω σ’ αυτό). Δοκιμάστε τη συνταγή με γέμιση της επιλογής σας!
Υλικά
Περίπου 150 gr αποξηραμένα βερίκοκα
350 ml νερό (δείτε την παρασκευή)
150 gr ζάχαρη
Φλούδα λεμονιού
1 κουταλάκι χυμός λεμονιού
Για τη γέμιση, τυρί κρέμα της επιλογής μας ή σαντιγί, ή στραγγιστό γιαούρτι
Για το γαρνίρισμα, τριμμένοι ξηροί καρποί (καρύδια, φυστίκια Αιγίνης, φουντούκια κλπ)
Επί το έργον
Βάζουμε αποβραδίς τα βερίκοκα σε ένα μπολ και τα καλύπτουμε με νερό (να τα σκεπάζει 1-2 cm πάνω από την επιφάνειά τους γιατί το τραβούν). Την επομένη, τα στραγγίζουμε, μετράμε το νερό και συμπληρώνουμε να γίνει 350ml. Το βάζουμε σε κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη φλούδα και τον χυμό λεμονιού και βάζουμε το σιρόπι να βράσει.
Όταν βράσει για 10 λεπτά, προσθέτουμε τα βερίκοκα που έχουμε ανοίξει στο μεταξύ. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για άλλα 10 λεπτά (από τη στιγμή που ξαναρχίζει ο βρασμός) και με ένα κουτάλι βγάζουμε από το σιρόπι τα βερίκοκα χωρίς να παίρνουμε σιρόπι. Συνεχίζουμε το βράσιμο του σιροπιού για ένα πεντάλεπτο περίπου ακόμη, ή μέχρι να αποκτήσει την υφή των σιροπιών που έχουν τα γλυκά του κουταλιού. Αφήνουμε να κρυώσουν και το σιρόπι και τα βερίκοκα.
Όταν είναι να σερβίρουμε, βάζουμε από ½ -1 κουταλάκι γέμιση σε κάθε βερίκοκο και τα αραδιάζουμε σε πιατέλα. Τα περιχύνουμε με λίγο από το δεμένο σιρόπι και σερβίρουμε! Αν θέλουμε γαρνίρουμε με τριμμένους ξηρούς καρπούς.
Παρατηρήσεις
- Όσο πιο μεγάλα είναι τα βερίκοκα, τόσο πιο καλά είναι γι αυτή τη συνταγή. Εγώ εδώ έβαλα αυτά που είχα (σχετικά μικρά), οπότε κάθε μερίδα είναι 2 κομμάτια.
- Δοκίμασα τη συνταγή και χωρίς μούλιασμα των φρούτων. Για τα δαμάσκηνα είναι εντάξει, δεν χρειάζονται μούλιασμα, αλλά για τα βερίκοκα θεωρώ ότι είναι απαραίτητο.
- Αν θέλουμε πιο γλυκό το επιδόρπιό μας μπορούμε να προσθέσουμε λίγη άχνη στη γέμιση και ίσως λίγο άρωμα βανίλιας. Αν δεν καταναλωθεί από παιδιά το γλυκό μας, μπορούμε να προσθέσουμε στο σιρόπι κάποιο λικέρ της επιλογής μας.
- Χονδρικά, θέλουμε ½ -1 κουταλάκι κρέμας ή τυριού για κάθε βερίκοκο ανάλογα με το μέγεθός τους.
- Μπορούμε να ετοιμάσουμε τα βερίκοκα 2-3 μέρες πριν τα χρειαστούμε και να τα γεμίσουμε λίγο πριν το σερβίρισμά τους. Διατηρούνται στο ψυγείο.