Vegan/vegetarian

Ξερά βερίκοκα γεμιστά με τυρί κρέμα

Ξερά βερίκοκα γεμιστά με τυρί κρέμα

Εμείς εδώ με μυζήθρα 😉 !

Ένα εύκολο επιδόρπιο, γεμάτο χρώμα. Ό,τι χρειάζεται για τα αποκριάτικα τραπέζια μετά από τα κρεατικά. Ελαφρά σιροπιασμένα, με «ρυθμιζόμενη» γλυκύτητα και με αρκετές εναλλακτικές επιλογές για το τυρί. Στις φωτογραφίες είναι με γλυκιά μυζήθρα που έχω μαλακώσει με ελάχιστο γάλα για να γίνει πιο ρευστή.

Ξερά βερίκοκα γεμιστά με τυρί κρέμα

Η ιδέα είναι ανατολίτικης προέλευσης. Σε διάφορα περιοδικά που είχα φέρει πάλαι ποτέ από το ταξίδι μας στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχουν συνταγές όπου τα αποξηραμένα βερίκοκα αφού βράσουν για λίγο σε σιρόπι γεμίζονται με καϊμάκι, υλικό δυσεύρετο στα καθ’ ημάς. Τα περιοδικά ήταν στην άγνωστή μου τουρκική γλώσσα, αλλά ως εικόνα ήταν πολύ δελεαστικό το επιδόρπιο. Ευτυχώς το βιβλίο που είχα αγοράσει τότε είναι στα Αγγλικά, οπότε μπόρεσα και έβγαλα συμπέρασμα…

Ξερά βερίκοκα γεμιστά με τυρί κρέμα

Επειδή –όπως θα έχουν καταλάβει οι τακτικοί αναγνώστες της σελίδας- μου αρέσουν πολύ τα πειράματα και οι δοκιμές καθώς και η προσαρμογή κάθε ιδέας σε συνταγή με δικά μας υλικά, έφτιαξα 1-2 φορές τη συνταγή αλλάζοντας αναλογίες στα υλικά μέχρι να τη φέρω εκεί που ήθελα. Εκείνο όμως που σέβομαι πάντα είναι οι ονομασίες των εδεσμάτων και ιδιαίτερα των παραδοσιακών. Αυτή όμως εδώ η συνταγή δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο όνομα για να πως τη δική μου εκδοχή παραλλαγή της. Έτσι την ονόμασα κι εγώ απλά, μόνο με βάση τα υλικά της.

Ξερά βερίκοκα γεμιστά με τυρί κρέμα

Τα βερίκοκα (αλλά και δαμάσκηνα που δυστυχώς δεν είχα αυτή τη φορά) γεμίστηκαν πότε με δικό μας ανθόγαλα, πότε με μυζήθρα γλυκιά, πότε με χανιώτικη μυζήθρα, με σαντιγί τις μέρες των Χριστουγέννων που υπήρχε στο σπίτι  για άλλες χρήσεις, ακόμη και με σφικτό στραγγιστό γιαούρτι! Το αποτέλεσμα είναι ένα ελαφρύ επιδόρπιο που δεν σε λιγώνει και –εκτός των άλλων- ομορφαίνει κάθε τραπέζι! Η υπόξινη γεύση του βερίκοκου ταιριάζει με πολλά τυριά αλλά και με την απλή κρέμα σαντιγί. Προσωπικά, ως λάτρης των γλυκόξινων, θεώρησα καλύτερο τον συνδυασμό με ξύγαλο (!!!), αλλά οι υπόλοιποι προτίμησαν τις πιο ήπιες αντιθέσεις.

Ξερά βερίκοκα γεμιστά με τυρί κρέμα

Μετά λοιπόν από τις δοκιμές μου –και στο πώς θα γίνουν πιο «τρυφερά» τα βερίκοκα – κατέληξα στην συνταγή της σημερινής ανάρτησης (δείτε τις παρατηρήσεις πάνω σ’ αυτό). Δοκιμάστε τη συνταγή με γέμιση της επιλογής σας!

Παρατηρήσεις

  1. Όσο πιο μεγάλα είναι τα βερίκοκα, τόσο πιο καλά είναι γι αυτή τη συνταγή. Εγώ εδώ έβαλα αυτά που είχα (σχετικά μικρά), οπότε κάθε μερίδα είναι 2 κομμάτια.
  2. Δοκίμασα τη συνταγή και χωρίς μούλιασμα των φρούτων. Για τα δαμάσκηνα είναι εντάξει, δεν χρειάζονται μούλιασμα, αλλά για τα βερίκοκα θεωρώ ότι είναι απαραίτητο.
  3. Αν θέλουμε πιο γλυκό το επιδόρπιό μας μπορούμε να προσθέσουμε λίγη άχνη στη γέμιση και ίσως λίγο άρωμα βανίλιας. Αν δεν καταναλωθεί από παιδιά το γλυκό μας, μπορούμε να προσθέσουμε στο σιρόπι κάποιο λικέρ της επιλογής μας.
  4. Χονδρικά, θέλουμε ½ -1 κουταλάκι κρέμας ή τυριού για κάθε βερίκοκο ανάλογα με το μέγεθός τους.
  5. Μπορούμε να ετοιμάσουμε τα βερίκοκα 2-3 μέρες πριν τα χρειαστούμε και να τα γεμίσουμε λίγο πριν το σερβίρισμά τους. Διατηρούνται στο ψυγείο.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο