Vegan/vegetarian

Κέικ με χαρουπάλευρο Νο2

Κέικ με χαρουπάλευρο Νο2

Το άνευ σοκολάτας σοκολατένιο!

Η αφορμή για να βγάλω από το ντουλάπι το χαρουπάλευρο που ήταν ανάμεσα στις προμήθειες για τη θάλασσα και είχε ξεχαστεί, ήταν ερώτηση κυρίας από ομάδα του facebook στην οποία συμμετέχω για το βάρος του ανά κούπα. Κι αφού ζυγίστηκε και μετρήθηκε, συνακολούθως χρησιμοποιήθηκε και στο παρόν κέικ. Κέικ με χαρουπάλευρο λοιπόν σήμερα, αλλά και με αυγουλάκια και γάλα αφού υπάρχουν παιδιά στο σπίτι!

Το χαρουπάλευρο είναι από τα υλικά που αγαπώ πολύ. Η γήινη νοστιμιά του, η σοκολατένια απόχρωση και μυρωδιά, δίνει άλλη ουσία και αξία σε όλα τα αρτοσκευάσματα. Δύσκολο να το φτιάξει κανείς στο σπίτι παρόλο που το έχω επιχειρήσει με πολύ καλό αποτέλεσμα παρά τη μεγάλη δυσκολία. Σε αντίθεση με το χαρουπόμελο, του οποίου η παρασκευή έχει πια καθιερωθεί τέλος Αυγούστου-αρχές του Σεπτέμβρη. Αν έχετε χαρούπια τολμήστε το. Η συνταγή είναι απλή, και ίσως γι αυτό το έχουν φτιάξει και το έχουν παρουσιάσει πάρα πολλά sites (και όχι μόνο… μέχρι σε διάφορες διοργανώσεις έχω δει τυπωμένη με τα δικά μου λόγια τη συνταγή) , ακόμη μια φορά χωρίς αναφορά στην πηγή. Αλλά ας είναι… το συνήθισα πια.

Κέικ με χαρουπάλευρο Νο2

Τα προϊόντα του χαρουπιού έχουν καθιερωθεί και ειδικά το χαρουπάλευρο και το χαρουπόμελο υπάρχουν και σε τυποποιημένα αρτοσκευάσματα, πολύ νόστιμα. Ευτυχώς τώρα πια, με τη γνώση της διατροφικής τους αξίας από όλο και περισσότερο κόσμο, αυξήθηκε η ζήτησή τους και τα βρίσκουμε σε όλο και περισσότερα μαγαζιά, ακόμη και σε Σούπερ Μάρκετ. Στο site υπάρχουν ήδη πολλές συνταγές με αυτά τα υλικά, ακόμη και συνολική πρόταση είχα φτιάξει, δείτε την!

Κέικ με χαρουπάλευρο Νο2

Υποθέτω ότι όσοι έχετε αναζητήσει κάποια στιγμή κέικ με χαρουπάλευρο θα έχετε βρει το άλλο κέικ  της σελίδας, το νηστίσιμο. Πολλοί φίλοι που το έχουν φτιάξει μου έχουν στείλει ενθουσιώδη σχόλια! Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο φίλης που μου έλεγε ότι «ακόμη και μόνο αυτή τη συνταγή να είχες στο site, θα άξιζε η ύπαρξή του!». Τόσο πολύ της άρεσε!

Κέικ με χαρουπάλευρο Νο2

Καιρός ήταν λοιπόν να παρασκευαστεί ένα κέικ που να έχει και αυγό, δεν είναι όλοι μας οι φίλοι vegan και το χαρουπάλευρο είναι εξαιρετική τροφή για τα παιδιά που μπορούν άνετα να καταναλώνουν αυγουλάκια! Το κέικ είναι «μικρό», έγινε για δοκιμή αλλά εξαφανίστηκε και θα ξαναπαρασκευαστεί άμεσα!

Παρατηρήσεις

  • Το χαρουπάλευρο είναι γλυκό οπότε δεν χρειάζεται παραπάνω ζάχαρη κατά τη γνώμη μου. Πάντως μπορεί να αντικατασταθεί η λευκή ζάχαρη με καστανή, η γεύση της ταιριάζει με το χαρουπάλευρο.
  • Οι σταφίδες ήταν έμπνευση της τελευταίας στιγμής! Πήρα μια χούφτα από το μπολ που τις φυλάσσω που με το μάτι ήταν μισή κούπα γι αυτό δεν είναι ζυγισμένες. Δεν είναι καθοριστική η ποσότητά τους για την επιτυχία του κέικ οπότε +/- 10 σταφίδες δεν θα κάνουν διαφορά. Εξάλλου μπορούν να αντικατασταθούν από οποιοδήποτε ξερό φρούτο μας αρέσει.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο