Vegan/vegetarian

Σοκολατάκια ή μπάρες με χουρμάδες (χωρίς ζάχαρη)

Σοκολατάκια ή μπάρες με χουρμάδες (χωρίς ζάχαρη)

Τα υγιεινά μας!

Για μπάρες τα ξεκίνησα στις αρχές του Φθινοπώρου, σοκολατάκια κατέληξαν στο τέλος του… Η αφορμή γι αυτήν την παρασκευή ήταν κάποιες  εξαιρετικής γεύσης μπάρες –για την ακρίβεια τετράγωνο σχήμα είχαν- που είχα δοκιμάσει. Τις είχα προμηθευτεί στα τέλη του καλοκαιριού όταν είχα επισκεφτεί τα παιδιά μου, από καλό αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο που ειδικεύεται στα γλυκά χωρίς ζάχαρη.

Σοκολατάκια ή μπάρες με χουρμάδες (χωρίς ζάχαρη)

Παλιά συνήθεια το διάβασμα της ετικέτας που αναφέρει τη σύσταση και τη διατροφική δήλωση σε όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα που αγοράζω… Σεμινάρια και επιμορφώσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων Υγείας και Διατροφής που κάναμε πάλαι ποτέ, μου έχουν αφήσει αυτό το «κουσούρι», και πάντα προσπαθώ να εντάξω στο μάθημά μου τέτοιες συμβουλές για τα παιδιά. Και τα Μαθηματικά δίνουν τέτοιες ευκαιρίες!

Σοκολατάκια ή μπάρες με χουρμάδες (χωρίς ζάχαρη)

Αν λοιπόν μου αρέσει κάτι που δοκιμάζω, κρατάω το περιτύλιγμα με τη σύσταση και αρχίζω τις δοκιμές! Έτσι λοιπόν προέκυψαν και αυτά τα σοκολατάκια που ξεκίνησαν ως τετράγωνες μπάρες ενέργειας με σύσταση χουρμάδες-καρύδια-ινδοκάρυδο-φυστικοβούτυρο.  Αυτό σημαίνει, πως αν δεν θέλουμε την επικάλυψη της σοκολάτας, μπορούμε να την παραλείψουμε. Είναι όμως δοκιμασμένος συνδυασμός σίγουρα επιτυχημένος. Έχω και παλιά συνταγή που οι χουρμάδες συνδυάζονται υπέροχα με τη σοκολάτα, τώρα που το σκέφτομαι πρέπει να την ανασύρω…

Σοκολατάκια ή μπάρες με χουρμάδες (χωρίς ζάχαρη)

Αλλά ας έλθουμε στη σημερινή. Η πρώτη δοκιμή έγινε με φυστικοβούτυρο απλό και σκόνη κακάο αλλά στις δυο επόμενες που φαίνονται στις φωτογραφίες προτίμησα την πιο απλή λύση του φυστικοβούτυρου με σοκολάτα. Την τελευταία στιγμή και επειδή είχα σοκολάτα, ήρθε και η ιδέα της επικάλυψης! Έτσι τα μεγαλούτσικα σνακ που φαίνονται στην πρώτη παρασκευή, έγιναν μικρότερα και καλύφτηκαν με σοκολάτα για να αποτελέσουν σοκολατάκια κεράσματος!

Σοκολατάκια ή μπάρες με χουρμάδες (χωρίς ζάχαρη)

Τι να σας λέω τώρα… Δοκιμάστε τα και θα καταλάβετε πόσο νόστιμα είναι. Και βέβαια η απόλαυση διπλασιάζεται αφού οι τύψεις μετριάζονται όταν λείπει η ζάχαρη και τα βούτυρα από κάποιο γλυκό!

Παρατηρήσεις

  1. Αν χρειάζεται προσθέτουμε 1 κουταλιά νερό στους χουρμάδες όταν τους αλέθουμε (ή λικέρ αν δεν έχουμε πρόβλημα με το αλκοόλ).
  2. Αν χρησιμοποιήσουμε απλό φυστικοβούτυρο (έτσι έλεγε η σύσταση…) και σκόνη κακάο, πιθανόν να χρειαστούμε περισσότερη ποσότητα γιατί με το κακάο σφίγγει το μείγμα.
  3. Ανάλογα με το μέγεθος που θα πλάσουμε τα σοκολατάκια μας, χρειάζεται λιγότερη ή περισσότερη ποσότητα σοκολάτας για την επικάλυψη. Την πρώτη φορά που έφτιαξα 17 ήταν αρκετά τα 120 gr. Τη δεύτερη που έφτιαξα 25, χρειάστηκε να τυλίξω κάποια με κακάο.
  4. Αν προτιμήσουμε να φτιάξουμε τετράγωνα ή μπάρες θα στρώσουμε το μείγμα σε σκεύος έτσι ώστε να έχει ύψος 1,5 περίπου εκατοστό, θα το αφήσουμε στο ψυγείο κανένα μισάωρο να σφίξει και θα το κόψουμε στο σχήμα που θέλουμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο