Τα υγιεινά μας!
Για μπάρες τα ξεκίνησα στις αρχές του Φθινοπώρου, σοκολατάκια κατέληξαν στο τέλος του… Η αφορμή γι αυτήν την παρασκευή ήταν κάποιες εξαιρετικής γεύσης μπάρες –για την ακρίβεια τετράγωνο σχήμα είχαν- που είχα δοκιμάσει. Τις είχα προμηθευτεί στα τέλη του καλοκαιριού όταν είχα επισκεφτεί τα παιδιά μου, από καλό αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο που ειδικεύεται στα γλυκά χωρίς ζάχαρη.
Παλιά συνήθεια το διάβασμα της ετικέτας που αναφέρει τη σύσταση και τη διατροφική δήλωση σε όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα που αγοράζω… Σεμινάρια και επιμορφώσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων Υγείας και Διατροφής που κάναμε πάλαι ποτέ, μου έχουν αφήσει αυτό το «κουσούρι», και πάντα προσπαθώ να εντάξω στο μάθημά μου τέτοιες συμβουλές για τα παιδιά. Και τα Μαθηματικά δίνουν τέτοιες ευκαιρίες!
Αν λοιπόν μου αρέσει κάτι που δοκιμάζω, κρατάω το περιτύλιγμα με τη σύσταση και αρχίζω τις δοκιμές! Έτσι λοιπόν προέκυψαν και αυτά τα σοκολατάκια που ξεκίνησαν ως τετράγωνες μπάρες ενέργειας με σύσταση χουρμάδες-καρύδια-ινδοκάρυδο-φυστικοβούτυρο. Αυτό σημαίνει, πως αν δεν θέλουμε την επικάλυψη της σοκολάτας, μπορούμε να την παραλείψουμε. Είναι όμως δοκιμασμένος συνδυασμός σίγουρα επιτυχημένος. Έχω και παλιά συνταγή που οι χουρμάδες συνδυάζονται υπέροχα με τη σοκολάτα, τώρα που το σκέφτομαι πρέπει να την ανασύρω…
Αλλά ας έλθουμε στη σημερινή. Η πρώτη δοκιμή έγινε με φυστικοβούτυρο απλό και σκόνη κακάο αλλά στις δυο επόμενες που φαίνονται στις φωτογραφίες προτίμησα την πιο απλή λύση του φυστικοβούτυρου με σοκολάτα. Την τελευταία στιγμή και επειδή είχα σοκολάτα, ήρθε και η ιδέα της επικάλυψης! Έτσι τα μεγαλούτσικα σνακ που φαίνονται στην πρώτη παρασκευή, έγιναν μικρότερα και καλύφτηκαν με σοκολάτα για να αποτελέσουν σοκολατάκια κεράσματος!
Τι να σας λέω τώρα… Δοκιμάστε τα και θα καταλάβετε πόσο νόστιμα είναι. Και βέβαια η απόλαυση διπλασιάζεται αφού οι τύψεις μετριάζονται όταν λείπει η ζάχαρη και τα βούτυρα από κάποιο γλυκό!
Υλικά
180 gr χουρμάδες (22-22 τεμάχια, ζυγισμένοι χωρίς το κουκούτσι)
80 gr καρύδα (ινδοκάρυδο)
100 gr καρύδια
1 κουταλάκι υγρή βανίλια ή 2 σωληνάκια σκόνη
Περίπου 60gr φυστικοβούτυρο με σοκολάτα (ή απλό φυστικοβούτυρο και 1 κουταλιά κακάο- Δείτε παρατηρήσεις)
Προαιρετικά, λίγη κανέλα ή άλλο μπαχαρικό της επιλογής μας
Για την επικάλυψη:
Σοκολάτα της επιλογής μας
1 κουταλιά ελαιόλαδο
ή σκόνη κακάο
Η κουταλιά μου είναι δοσομετρική των 15 ml
Επί το έργον
Αλέθουμε τα καρύδια να γίνουν σαν ψίχουλα ψωμιού, όχι πάστα. Παιρνουν καλύτερη γεύση αν τα περάσουμε για λίγο από ένα τηγάνι (να καβουρδιστούν πολύ ελαφρά). Διαλέγουμε χουρμάδες μαλακούς και αφαιρούμε το κουκούτσι. Τους αλέθουμε κι αυτούς στο multi.Δεν χρειάζεται να γίνουν σαν κρέμα, δείτε φωτογραφίες. Σε μπολ ανάμειξης βάζουμε τα καρύδια, τους χουρμάδες, την καρύδα και τη βανίλια και προσθέτουμε 3 κουταλιές φυστικοβούτυρο. Ζυμώνουμε να έχουμε ένα δεμένο και όχι ψιχουλιαστό μείγμα.
Αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο φυστικοβούτυρο. Πλάθουμε «κεφτεδάκια» στο μέγεθος της επιλογής μας και τα βάζουμε στο ψυγείο να σφίξουν. Αν θέλουμε να τα καλύψουμε με σοκολάτα λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα (ψιλοκομμένη αν είναι από πλάκα), μαζί με μια κουταλιά ελαιόλαδο.
Την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά για να μην είναι πολύ ρευστή, βουτάμε τα σοκολατάκια μας και με τη βοήθεια 2 πιρουνιών τα αραδιάζουμε σε χαρτί ψησίματος που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο. Αν θέλουμε τα στολίζουμε με πεταλούδες καρυδιού. Εναλλακτικά, τα τυλίγουμε σε σκόνη κακάου ή τα αφήνουμε όπως είναι!
Παρατηρήσεις
- Αν χρειάζεται προσθέτουμε 1 κουταλιά νερό στους χουρμάδες όταν τους αλέθουμε (ή λικέρ αν δεν έχουμε πρόβλημα με το αλκοόλ).
- Αν χρησιμοποιήσουμε απλό φυστικοβούτυρο (έτσι έλεγε η σύσταση…) και σκόνη κακάο, πιθανόν να χρειαστούμε περισσότερη ποσότητα γιατί με το κακάο σφίγγει το μείγμα.
- Ανάλογα με το μέγεθος που θα πλάσουμε τα σοκολατάκια μας, χρειάζεται λιγότερη ή περισσότερη ποσότητα σοκολάτας για την επικάλυψη. Την πρώτη φορά που έφτιαξα 17 ήταν αρκετά τα 120 gr. Τη δεύτερη που έφτιαξα 25, χρειάστηκε να τυλίξω κάποια με κακάο.
- Αν προτιμήσουμε να φτιάξουμε τετράγωνα ή μπάρες θα στρώσουμε το μείγμα σε σκεύος έτσι ώστε να έχει ύψος 1,5 περίπου εκατοστό, θα το αφήσουμε στο ψυγείο κανένα μισάωρο να σφίξει και θα το κόψουμε στο σχήμα που θέλουμε!
Μπορούμε να παραλειψουμε την ινδική καρύδα ή να την αντικαταστησουμε με άλλο υλικό?
Θα την αντικαθιστούσα αυξάνοντας τα καρύδια και προσθέτοντας καβουρδισμένο και ελαφρά αλεσμένο σουσάμι! Είναι στις προσεχείς δοκιμές!
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ ΝΑ ΒΆΛΟΥΜΕ ΤΑΧΊΝΙ?
Ναι, αλλά ίσως χρειάζεται αλλαγή και στις ποσότητες των υλικών που θα δώσουν σταθερό αποτέλεσμα…
Καλησπέρα σας. Θα σχολιάσω στην πιο νέα ανάρτηση σας για τα σοκολατάκια.
Έκανα τα παραπάνω + τα πολύχρωμα + τα μεθυσμένα με δαμάσκηνα + τα βελούδινα + τα σοκολατάκια με καρύδια. Τα σχόλια αυτών που τα γεύτηκαν!!!! Πεντανόστιμα!!! Και ιδιαίτερης νοστιμιάς και γεύσης κάποια στα οποία έβαλα και τζίντζερ μετά από δική σας πρόταση! (σε κάποια από τα μεθυσμένα με δαμάσκηνα, στα πολύχρωμα, στα βελούδινα). Πασπάλισα με κακάο τα βελούδινα. Κομψότατη η εμφάνιση τους. Τα δε πολύχρωμα ήταν σαν ψηφιδωτό τόσο όμορφα, εμφανίσιμα, νοστιμότατα μέσα στην απλότητα της συνταγής!. Σας ευχαριστώ και πάλι και πάλι για τις νοστιμότατες, με αναλυτικές οδηγίες και πληροφορίες, δοκιμασμένες, πετυχημένες συνταγές σας που μας δίνετε!!!!Θα παραθέσω ένα από τα σχόλια αυτών που τα γεύτηκαν: Τόση γλύκα να έχεις πάντα στη ζωή σου σαν αυτή που μου έδωσες σήμερα. Κυρία Κασσαπάκη, γλυκιά να είναι η ζωή σας με τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας. Καλό βράδυ.
Επιτέλους βρήκα το χρόνο να ξαναδιαβάσω τα σχόλια και να τα δημοσιεύσω! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Με έχετε συγκινήσει με όλα αυτά τα καλά σας λόγια και την εμπιστοσύνη στις συνταγές μου. Να είστε καλά!