Πορτοκαλάδα από ώριμα ζουμερά πορτοκάλια!
εβδομάδα που πέρασε έφτιαξα όλα –σχεδόν- τα πορτοκαλένια που θέλω να έχω στο ντουλάπι μου. Πορτοκάλι γλυκό, μαρμελάδα με δύο τρόπους (επιφυλάσσομαι για το δεύτερο… update : εδώ ο δεύτερος, η βελούδινη μαρμελάδα μου) και το σιρόπι που παρουσιάζω σήμερα.
μορφή για το καλοκαίρι που δεν θα υπάρχουν…
εμπορίου που δεν είναι τόσο αρωματική! Αλλά και σαν σιρόπι γαρνιρίσματος είναι θαυμάσιο!
Υλικά
3 κούπες χυμό πορτοκαλιού ( προέκυψε από 6 ζουμερά πορτοκάλια)
4 κούπες ζάχαρη
1 κούπα νερό
Φλούδα δύο πορτοκαλιών
Επί το έργον
Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια. Με το αποφλοιωτή παίρνουμε σε κορδέλες τις φλούδες δύο πορτοκαλιών.
Στύβουμε τα πορτοκάλια και περνούμε από σήτα το χυμό τους.Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη το νερό και τις φλούδες και τα βράζουμε για 5-7 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός).
Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να συμπυκνωθεί το διάλυμά μας σε πυκνό σιρόπι. Αφαιρούμε τον αφρό που μαζεύεται στα τοιχώματα της κατσαρόλας.Δοκιμάζουμε το δέσιμο ως εξής: βάζουμε σε ένα κουταλάκι λίγο και το αδειάζουμε μέχρι να μείνουν 2-3 σταγόνες πάνω του. Αυτές τις στάζουμε σε ένα πιατάκι. Αν διατηρούν το σχήμα τους και δεν σκορπούν άτακτα, είναι έτοιμο.Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και το αδειάζουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα μπουκάλια. Τον διατηρούμε στο ψυγείο.
Αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν αναψυκτικό, το αραιώνουμε σε αναλογία 1:3 (1 μέρος σιρόπι-3 μέρη νερού).
Παρατηρήσεις
1)Αν έχουμε θερμόμετρο, μπορούμε να δέσουμε το σιρόπι ως τη θερμοκρασία των 106 βαθμών. Έχει την επιθυμητή πυκνότητα.
2) Δεν θέλω να αναφέρω χρόνο δεσίματος γιατί εξαρτάται από την περιεκτικότητα των πορτοκαλιών σε ζάχαρη. Εμένα μου πήρε λιγότερο από μισή ώρα.
3)Μπορούμε να αραιώσουμε το σιρόπι με σόδα ή ανθρακούχο νερό. Επίσης η διάλυση με ρακή 1:1 δίνει ένα αρωματικότατο λικεράκι πορτοκαλιού στη στιγμή!
Με ξεσήκωσες πάω λαϊκή να πάρω πορτοκάλια!
Καλημέρα.
Ξανθή αξίζει τον κόπο γιατί είναι απίστευτα αρωματική!
Ωραία ιδέα Vita! Μου αρέσει ό,τι μπορούμε να έχουμε έτοιμο για να το χρησιμοποιούμε όποτε το χρειαζόμαστε. Αχ αυτή η μαρμελάδα σου! Την έχω υιοθετήσει πλέον και την φτιάχνω συνεχώς. Από την τελευταία φορά που έφτιαξα, έχει μείνει μόνο ένα βαζάκι κι αυτό γιατί δεν μπορώ να το ανοίξω με τίποτα! 🙂 🙂
Πολλές κι όμορφες καλημέρες!
Δοκίμασε και την καινούρια! Πολύ ωραία και αυτή!
ποσο καιρό όμως μπορεί κανεις να το διατηρήσει ?
το ίδιο θα μπορούσα να κάνω και με λεμόνια – που τους έχω αδυναμία? 🙂
μελινα
Καλώς όρισες! Διατηρείται μέχρι να βγουν τα καινούρια πορτοκάλια! Δεν τη θέλουμε και περισσότερο. Έτσι δεν είναι;
Σπιτική πορτοκαλάδα, τέλεια ιδέα!
Φιλάκια Βαγγελιώ μου, καλή σου μέρα!
Ναι Έλενα, έτσι αποφεύγουμε τα συντηρητικά του εμπορίου.
Ωραία ιδέα και πολύ χρήσιμη!
Μπράβο, Βαγγελιώ μου!
Φιλιά πολλά!
Ευχαριστώωω!
υπέροχο,λαχταριστές φωτο….την αγαπά πολύ ο γιός μου 🙂
Όταν επαινείτε τις φωτογραφίες μου, χαίρομαι ιδιαίτερα :-). Ευχαριστώ!
Τι ωραία ιδέα!! Πολύ μου αρέσει η σπιτική πορτοκαλάδα!
Ερμιόνη, αξίζει και ιδιαίτερα για τα παιδάκια…
Τέλεια ανάρτηση!!! Πολύ μου αρέσει το άρωμα και η γεύση των πορτοκαλιών!! Το σιρόπι σου έχει άπειρες χρήσεις, οπότε είναι απαραίτητο!! χιχι!
Φιλιά!!
Έτσι είναι Χριστίνα! Που θα το βάλεις και δεν θα μοσχομυρίσει;
Σε περιέλαβα στην Βόλτα στη Γειτονιά #26 🙂
Καλή εβδομάδα!!!
Φιλιά!!!
Η πορτοκαλάδα θα φτιαχτεί΄σήμερα κιόλας. Τα διπλανά κουλουράκια τι είναι????
Περιμένω εντυπώσεις… Τα κουλουράκια έπονται :-)…
Πάρα πολύ ωραία και χρήσιμη πρόταση! Εμείς λατρεύουμε τα πορτοκάλια, οπότε θα δοκιμάσω και τη συνταγή σου για χυμό
Καλό σου απόγευμα, Βαγγελιώ μου!
Ελένη περιμένω εντυπώσεις αν την φτιάξεις τελικά!
Τι όμορφη που φαίνεται Βαγγελιώ μου.
Άντε πάλι στα "αίματα" με βάζεις…καθώς σήμερα μάλλον θα ολοκληρώσω και το γλυκό κουταλιού λεμόνι, που ξεκίνησα προχθες, καθώς έφερα μερικά χοντρόφλουδα λεμόνια από το τελευταίο μας ταξίδι.
Αχ, περιμένω εναγωνίως τον τρόπο σου…
Πολύ ωραία η πρόταση σου σήμερα! Πάω για πορτοκάλια:)
Μαρία, να πας αξίζει τον κόπο!
ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΜΟΥ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΔΙΠΛΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ??? ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΦΡΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΛΩ!!!! ΣΥΝΤΑΓΗ ΥΠΑΡΧΕΙ????? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Η συνταγή για τα κουλουράκια προσεχώς 🙂 …
Τα περιμένουμε με λαχτάρα!!!! Σας ευχαριστώ!!!! Με μαθαίνετε πολλά πράγματα! Σας ευχαριστώ!!!! Άντα
ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!! ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΙΔΕΑ !!!! ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΜΟΥ ΤΡΕΛΑΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΔΑ!
καλησπέρα σας!
μπορούμε να αφαιρέσουμε ή να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με κάποιο άλλο φυσικό γλυκαντικό;
επίσης, κάπου δοκίμασα μια πάστα πορτοκαλιού (η υφή του ήταν σαν πατέ ελιάς), μήπως ξέρετε κάποια συνταγή;