Αλμυρά

Ζυμαρικά με τυριά στον φούρνο

Ζυμαρικά με τυριά στον φούρνο

Ακόμη ένα «ψευτοπαστίτσιο» που λατρεύουν τα παιδιά!

Ψάχνοντας τις συνταγές που φτιάχναμε με τις μικρούλες μου όλο το καλοκαίρι, διαπίστωσα ότι τούτην εδώ δεν την έχω δημοσιεύσει. Όταν έρχονται επιστρατεύω τη μνήμη μου και ξαναφτιάχνω φαγητά που αγαπούσαν τα παιδιά μου όταν ήταν μικρά, που είναι χορταστικά, που τρώγονται ζεστά και κρύα και που –συνήθως- περισσεύουν και για το βράδυ!

Ζυμαρικά με τυριά στον φούρνο

Σ’ αυτά τα φαγητά εντάσσονται βέβαια και τα ζυμαρικά, και ειδικά τα ζυμαρικά στον φούρνο γιατί εδώ που τα λέμε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα τρώγονται μόλις τα μαγειρέψουμε. Άντε να περισσέψει λίγη σάλτσα και να ξαναβράζουμε κάποιο ζυμαρικό το βράδυ…

Ζυμαρικά με τυριά στον φούρνο

Ετούτο εδώ το παστίτσιο είχε φέτος την τιμητική του. Το φτιάξαμε 3-4 φορές, με διάφορα ζυμαρικά μικρών παραγωγών ή μεγάλων εταιρειών, με διαφορετικά είδη τυριών κι έτσι μπορώ να πω πως κάθε φορά ήταν και άλλο! Τους άρεσε σε όλες τις εκδοχές αλλά πιο πολύ –ίσως επειδή και σε εμφάνιση υπερέχει- το απολαύσανε τις 2 φορές που το έφτιαξα με χρωματιστά ζυμαρικά.

Ζυμαρικά με τυριά στον φούρνο

Μια «οικογενειακή» συνταγή λοιπόν σήμερα, για οικογένειες με παιδιά! Οι μαμάδες θα γλυτώσουν το ένα από τα δυο μαγειρέματα της ημέρας είτε είναι σε διακοπές είτε έχουν επιστρέψει στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Ανάλογα βέβαια με την ηλικία και το φύλο των παιδιών γιατί υπάρχουν φάσεις που αυτού του είδους τα φαγητά τα φτιάχνουμε στο ταψί της κουζίνας και πάλι δεν φτάνουν! Οι αγορομάνες με παιδιά στην εφηβεία ξέρουν τι εννοώ 😉 !

Ζυμαρικά με τυριά στον φούρνο

Παρατηρήσεις

  1. Για το φαγητό αυτό χρησιμοποιούμε όποιο τυρί θέλουμε ή μείγμα τυριών. Στην ουσία αξιοποιούμε ό,τι έχει περισσέψει στο ψυγείο, σκληρά και ημίσκληρα τυριά. Φυσικά κάθε φορά το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό, αλλά πάντα νόστιμο! Στην παρασκευή που φαίνεται παραπάνω εγώ χρησιμοποίησα τριμμένο κρητικό ξερό ανθότυρο. Ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά μας κανονίζουμε και το αλάτι στα μακαρόνια…
  2. Σ’ αυτά τα καθημερινά πιάτα αποφεύγω τα πολλά βούτυρα, έτσι ακόμη και την κρέμα τη φτιάχνω με ελαιόλαδο. Αν θέλουμε τη μυρωδιά του βουτύρου αντικαθιστούμε μέρος του ελαιολάδου με βούτυρο.
  3. Συνηθίζω την τριμμένη φρυγανιά πάνω από τις κρέμες σ’ αυτού του είδους τα φαγητά. Θεωρώ ότι κάνουν καλύτερο «πρόσωπο» από το τυρί. Προτιμώ -αν θέλουμε πιο πλούσια γεύση- να προσθέτω 1-2 κουταλιές τυρί μέσα στην κρέμα παρά πάνω από αυτήν.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο