Ακόμη ένα «ψευτοπαστίτσιο» που λατρεύουν τα παιδιά!
Ψάχνοντας τις συνταγές που φτιάχναμε με τις μικρούλες μου όλο το καλοκαίρι, διαπίστωσα ότι τούτην εδώ δεν την έχω δημοσιεύσει. Όταν έρχονται επιστρατεύω τη μνήμη μου και ξαναφτιάχνω φαγητά που αγαπούσαν τα παιδιά μου όταν ήταν μικρά, που είναι χορταστικά, που τρώγονται ζεστά και κρύα και που –συνήθως- περισσεύουν και για το βράδυ!
Σ’ αυτά τα φαγητά εντάσσονται βέβαια και τα ζυμαρικά, και ειδικά τα ζυμαρικά στον φούρνο γιατί εδώ που τα λέμε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα τρώγονται μόλις τα μαγειρέψουμε. Άντε να περισσέψει λίγη σάλτσα και να ξαναβράζουμε κάποιο ζυμαρικό το βράδυ…
Ετούτο εδώ το παστίτσιο είχε φέτος την τιμητική του. Το φτιάξαμε 3-4 φορές, με διάφορα ζυμαρικά μικρών παραγωγών ή μεγάλων εταιρειών, με διαφορετικά είδη τυριών κι έτσι μπορώ να πω πως κάθε φορά ήταν και άλλο! Τους άρεσε σε όλες τις εκδοχές αλλά πιο πολύ –ίσως επειδή και σε εμφάνιση υπερέχει- το απολαύσανε τις 2 φορές που το έφτιαξα με χρωματιστά ζυμαρικά.
Μια «οικογενειακή» συνταγή λοιπόν σήμερα, για οικογένειες με παιδιά! Οι μαμάδες θα γλυτώσουν το ένα από τα δυο μαγειρέματα της ημέρας είτε είναι σε διακοπές είτε έχουν επιστρέψει στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Ανάλογα βέβαια με την ηλικία και το φύλο των παιδιών γιατί υπάρχουν φάσεις που αυτού του είδους τα φαγητά τα φτιάχνουμε στο ταψί της κουζίνας και πάλι δεν φτάνουν! Οι αγορομάνες με παιδιά στην εφηβεία ξέρουν τι εννοώ 😉 !
Υλικά
Για σκεύος με διαστάσεις περίπου 34Χ23
300 gr ζυμαρικά κοντά, κατά προτίμηση πολύχρωμα
200 gr τυριά τριμμένα στον τρίφτη της ντομάτας (δείτε παρατηρήσεις)
Mανιτάρια από κονσέρβα ή 3-4 μεγάλα ασπρομανίταρα σε φετάκια
Προαιρετικά, κάποιο αλλαντικό (5-6 φέτες σε καρεδάκια)
45 ml (3κουταλιές) ελαιόλαδο
Αλάτι
Για την κρέμα:
1 lt γάλα
8 κουταλιές αλεύρι (H μια κουταλιά ζυγίζει 10gr)
90 ml (6 κουταλιές) ελαιόλαδο ή 4 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 βούτυρο)
1 -2 αυγά
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Για την επικάλυψη, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 1-2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
Η κουταλιά μου είναι η δοσομετρική των 15 ml και το κουταλάκι των 5ml
Επί το έργον
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, 1-2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που γράφει το πακέτο. Τα στραγγίζουμε και τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο σκεύος. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα τυριά και τα μανιτάρια (και το αλλαντικό αν βάλουμε) και ανακατεύουμε καλά να έχουμε μια ισορροπία των συστατικών σε όλο το σκεύος.
Φτιάχνουμε την κρέμα όπως περιγράφεται στη συνταγή της μπεσαμέλ (κρατάμε ½ κούπα από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο με το ελαιόλαδο και τα μυρωδικά να κάψει. Χτυπάμε τη μισή κούπα με το αυγό και το αλεύρι στο multi να γίνουν ομοιογενής χυλός και προσθέτουμε σταδιακά αρκετό από το καυτό γάλα σαν να ήταν αυγολέμονο. Ξαναβάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Δείτε την αναλυτική συνταγή και το βίντεο που τη συνοδεύει).
Στρώνουμε την κρέμα πάνω από τα ζυμαρικά, αλείφουμε με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο στου 180 βαθμούς φούρνο (αντιστάσεις-μεσαία σχάρα) για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε!
Παρατηρήσεις
- Για το φαγητό αυτό χρησιμοποιούμε όποιο τυρί θέλουμε ή μείγμα τυριών. Στην ουσία αξιοποιούμε ό,τι έχει περισσέψει στο ψυγείο, σκληρά και ημίσκληρα τυριά. Φυσικά κάθε φορά το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό, αλλά πάντα νόστιμο! Στην παρασκευή που φαίνεται παραπάνω εγώ χρησιμοποίησα τριμμένο κρητικό ξερό ανθότυρο. Ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά μας κανονίζουμε και το αλάτι στα μακαρόνια…
- Σ’ αυτά τα καθημερινά πιάτα αποφεύγω τα πολλά βούτυρα, έτσι ακόμη και την κρέμα τη φτιάχνω με ελαιόλαδο. Αν θέλουμε τη μυρωδιά του βουτύρου αντικαθιστούμε μέρος του ελαιολάδου με βούτυρο.
- Συνηθίζω την τριμμένη φρυγανιά πάνω από τις κρέμες σ’ αυτού του είδους τα φαγητά. Θεωρώ ότι κάνουν καλύτερο «πρόσωπο» από το τυρί. Προτιμώ -αν θέλουμε πιο πλούσια γεύση- να προσθέτω 1-2 κουταλιές τυρί μέσα στην κρέμα παρά πάνω από αυτήν.