Πολύχρωμο, νόστιμο, εύκολο, χορταστικό!
Συνήθως τις Κυριακές οι αναρτήσεις μου αφορούν συνταγές γλυκών. Επειδή όμως στο αυριανό video θα έχουμε ένα εξαιρετικό γλυκό, προτίμησα σήμερα μια «αλμυρή συνταγή». Θέλετε οι άφθονες πιπεριές που έπεσαν στα χέρια μου, θέλετε που το θεωρώ εξαιρετική πρόταση για το κρεατικό μιας καθημερινής μέρας, θέλετε που συνοδεύεται με πολλά και διάφορα, αλλά και με τίποτα, αυτό το χοιρινό με τις πολύχρωμες πιπεριές πήρε τη σειρά από πολλά άλλα φαγάκια!
Οι πιπεριές αυτή την εποχή είναι άφθονες, νόστιμες και οικονομικές. Υποθέτω ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις λαϊκές και στα μανάβικα της Κρήτης, παρόλο που εδώ λόγω παραγωγής μπορεί να είναι ακόμη πιο φθηνές. Ακόμη κι όσοι δεν έχουν μποστάνια και κήπους μπορούν να προμηθευτούν καλές πιπεριές και να τις διατηρήσουν με διάφορους τρόπους. Έβαλα στο ξίδι τις τύπου Φλωρίνης, έβαλα στην κατάψυξη σε ραβδάκια και καρεδάκια, έφτιαξα πολύχρωμες σαλάτες και γλυκόξινα τουρσιά, έκαμα και τούτο εδώ το φαγητό που είχα χρόνια να το κάμω!
Όχι ότι δεν ταιριάζουνε με άλλα κρέατα, αλλά θεωρώ ότι ιδανικά για τις πιπεριές είναι το χοιρινό και το κοτόπουλο. Μ’ αυτά συνηθίζω να τις συνδυάζω εγώ, αλλά περί ορέξεως… Ίσως οφείλεται και στο γεγονός ότι από αυτά τα κρέατα μπορώ να επιλέξω κομμάτια με σκέτο ψαχνό ώστε η σάλτσα τους να μπαίνει εύκολα πάνω από ρύζι και μακαρόνια χωρίς να έχουμε την έγνοια να ψάχνουμε κοκαλάκια.
Τις έφτιαχνα παλιότερα, όσο είχα τα παιδιά μου μικρά και με ένα άλλο κρεατικό αλλά αυτό είναι αντικείμενο άλλης ανάρτησης ;-)! Και όχι, δεν ήταν λουκάνικο, δεν εννοώ το σπετζοφάι.
Η δική μου εκδοχή γι αυτό το φαγητό έχει μεσογειακά αρώματα, αφού παραλείπω τις ανατολίτικες σάλτσες και προσθέτω ντομάτα και ρίγανη. Όχι ότι δεν είναι νόστιμο με τη σάλτσα σόγιας και το τζίντζερ που το συνηθίζουν στην Ανατολή, αλλά είναι υλικά που δεν τα έχω πάντα στο σπίτι. Μου αρέσουν αλλά δεν είναι στην καθημερινότητά μου. Ντοματούλα λοιπόν ή πελτές και ρίγανη ή θυμάρι τα αρτύματα τα δικά μου!
Υλικά
60-80 ml ελαιόλαδο
700 gr χοιρινό ψαχνό ή φιλέτο κοτόπουλο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
3-4 σκελίδες σκόρδο
100 ml κρασί (κατά προτίμηση ροζέ ή λευκό)
4-5 μεγάλες πιπεριές, περίπου 500 gr (κατά προτίμηση πολύχρωμες τύπου bell pepper)
1 μεγάλη ντομάτα ή 2-3 μέτριες (θέλουμε περίπου 200gr πολτό)
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Λίγο κοκκινοπίπερο καυτερό ή γλυκό
Επί το έργον
Κόβουμε σε μερίδες το κρέας μεγέθους μικρού μανταρινιού. Σε βαθύ τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε το κρέας. Το γυρίζουμε από όλες τις πλευρές να αλλάξει χρώμα και το σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι σε καρεδάκια και το σκόρδο σπασμένο.
Αλατίζουμε ελαφρά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγομαγειρεύουμε για μισή ώρα περίπου το χοιρινό και λιγότερη το κοτόπουλο. Αν χρειάζεται νερό προσθέτουμε λίγο. Στο μεταξύ πλένουμε τις πιπεριές, αφαιρούμε το κοτσάνι και τους σπόρους και τις κόβουμε σε πλατιές σχετικά λωρίδες. Τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τον πολτό της ντομάτας, λίγο αλάτι και τα μπαχαρικά και όταν πάρει βράση σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας και οι πιπεριές και να δέσει η σάλτσα.
Αφήνουμε να μείνει 10-15 λεπτά και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Η ποσότητα του λαδιού μπορεί να αυξομειωθεί ανάλογα με το πόσο λιπαρό είναι το κρέας μας. Στο χοιρινό βάζω 60 ml στο κοτόπουλο 80 ml και αν είναι άπαχο και χωρίς δέρμα ίσως και λίγο παραπάνω.
- Μπορούμε να μαγειρέψουμε αυτό το φαγητό και στη χύτρα ταχύτητας, τουλάχιστον κατά το ήμισυ. Δηλαδή να μαλακώσουμε λίγο το κρέας πριν προσθέσουμε τις πιπεριές και αφού τις προσθέσουμε να συνεχίσουμε το μαγείρεμα με ανοικτή (ή κλειστή) τη χύτρα.
- Μπορούμε να προσθέσουμε ελάχιστο μέλι ή πετιμέζι σ’ αυτό το φαγητό. Ταιριάζουν και με τις πιπεριές και με τα προτεινόμενα κρέατα.
- Η καλύτερη συνοδεία γι αυτό το πιάτο είναι ένα σπυρωτό ψευτοπιλαφάκι ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι. Σ’ εμάς αρκεί ένα καλό ζυμωτό ψωμάκι, η σάλτσα είναι πειρασμός!
- Επειδή πιπεριές βρίσκουμε και το χειμώνα ή έχουμε διατηρήσει στην κατάψυξη, αν το φτιάξουμε χειμώνα μπορούμε στη θέση της ντομάτας να χρησιμοποιήσουμε 1 κουταλιά πελτέ ή σάλτσα ντομάτας σπιτική ή του εμπορίου.
Καλημέρα Βαγγελιώ μου, στο συγκεκριμένο πρόσθεσα μελιτζάνες και κολοκυθάκια κομμένα μπαστούνια. Το φαγητό έγινε εκπληκτικό……
Υπέροχη ιδέα! Θα τη δοκιμάσουμε!