Αλμυρά

Χοιρινό ή κοτόπουλο με πολύχρωμες πιπεριές

Χοιρινό ή κοτόπουλο με πολύχρωμες πιπεριές

Πολύχρωμο, νόστιμο, εύκολο, χορταστικό!

Συνήθως τις Κυριακές οι αναρτήσεις μου αφορούν συνταγές γλυκών. Επειδή όμως στο αυριανό video θα έχουμε ένα εξαιρετικό γλυκό, προτίμησα σήμερα μια «αλμυρή συνταγή». Θέλετε οι άφθονες πιπεριές που έπεσαν στα χέρια μου, θέλετε που το θεωρώ εξαιρετική πρόταση για το κρεατικό μιας καθημερινής μέρας, θέλετε που συνοδεύεται με πολλά και διάφορα, αλλά και με τίποτα, αυτό το χοιρινό με τις πολύχρωμες πιπεριές πήρε τη σειρά από πολλά άλλα φαγάκια!

Χοιρινό ή κοτόπουλο με πολύχρωμες πιπεριές

Οι πιπεριές αυτή την εποχή είναι άφθονες, νόστιμες και οικονομικές. Υποθέτω ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις λαϊκές και στα μανάβικα της Κρήτης, παρόλο που εδώ λόγω παραγωγής μπορεί να είναι ακόμη πιο φθηνές. Ακόμη κι όσοι δεν έχουν μποστάνια και κήπους μπορούν να προμηθευτούν καλές πιπεριές και να τις διατηρήσουν με διάφορους τρόπους. Έβαλα στο ξίδι τις τύπου Φλωρίνης, έβαλα στην κατάψυξη σε ραβδάκια και καρεδάκια, έφτιαξα πολύχρωμες σαλάτες και γλυκόξινα τουρσιά, έκαμα και τούτο εδώ το φαγητό που είχα χρόνια να το κάμω!

Χοιρινό ή κοτόπουλο με πολύχρωμες πιπεριές

Όχι ότι δεν ταιριάζουνε με άλλα κρέατα, αλλά θεωρώ ότι ιδανικά για τις πιπεριές είναι το χοιρινό και το κοτόπουλο. Μ’ αυτά συνηθίζω να τις συνδυάζω εγώ, αλλά περί ορέξεως… Ίσως οφείλεται και στο γεγονός ότι από αυτά τα κρέατα μπορώ να επιλέξω κομμάτια με σκέτο ψαχνό ώστε η σάλτσα τους να μπαίνει εύκολα πάνω από ρύζι και μακαρόνια χωρίς να έχουμε την έγνοια να ψάχνουμε κοκαλάκια.

Χοιρινό ή κοτόπουλο με πολύχρωμες πιπεριές

Τις έφτιαχνα παλιότερα, όσο είχα τα παιδιά μου μικρά και με ένα άλλο κρεατικό αλλά αυτό είναι αντικείμενο άλλης ανάρτησης ;-)! Και όχι, δεν ήταν λουκάνικο, δεν εννοώ το σπετζοφάι.

Χοιρινό ή κοτόπουλο με πολύχρωμες πιπεριές

Η δική μου εκδοχή γι αυτό το φαγητό έχει μεσογειακά αρώματα, αφού  παραλείπω τις ανατολίτικες σάλτσες και προσθέτω ντομάτα και ρίγανη. Όχι ότι δεν είναι νόστιμο με τη σάλτσα σόγιας και το τζίντζερ που το συνηθίζουν στην Ανατολή, αλλά είναι υλικά που δεν τα έχω πάντα στο σπίτι. Μου αρέσουν αλλά δεν είναι στην καθημερινότητά μου. Ντοματούλα λοιπόν ή πελτές και ρίγανη ή θυμάρι τα αρτύματα τα δικά μου!

Χοιρινό ή κοτόπουλο με πολύχρωμες πιπεριές

Παρατηρήσεις

  • Η ποσότητα του λαδιού μπορεί να αυξομειωθεί ανάλογα με το πόσο λιπαρό είναι το κρέας μας. Στο χοιρινό βάζω 60 ml στο κοτόπουλο 80 ml και αν είναι άπαχο και χωρίς δέρμα ίσως και λίγο παραπάνω.
  • Μπορούμε να μαγειρέψουμε αυτό το φαγητό και στη χύτρα ταχύτητας, τουλάχιστον κατά το ήμισυ. Δηλαδή να μαλακώσουμε λίγο το κρέας πριν προσθέσουμε τις πιπεριές και αφού τις προσθέσουμε να συνεχίσουμε το μαγείρεμα με ανοικτή (ή κλειστή) τη χύτρα.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε ελάχιστο μέλι ή πετιμέζι σ’ αυτό το φαγητό. Ταιριάζουν και με τις πιπεριές και με τα προτεινόμενα κρέατα.
  • Η καλύτερη συνοδεία γι αυτό το πιάτο είναι ένα σπυρωτό ψευτοπιλαφάκι ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι. Σ’ εμάς αρκεί ένα καλό ζυμωτό ψωμάκι, η σάλτσα είναι πειρασμός!
  • Επειδή πιπεριές βρίσκουμε και το χειμώνα ή έχουμε διατηρήσει στην κατάψυξη, αν το φτιάξουμε χειμώνα μπορούμε στη θέση της ντομάτας να χρησιμοποιήσουμε 1 κουταλιά πελτέ ή σάλτσα ντομάτας σπιτική ή του εμπορίου.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! Να προσέχουμε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο