Μια παραδοσιακή συνταγή, σε σύγχρονη εκδοχή!
Τα κάστανα είναι ένα από τα χανιώτικα προϊόντα που βρίσκουμε σε όλη την Κρήτη. Εδώ 1-2 μήνες έχουν εμφανιστεί στα μέρη μας οι Χανιώτες παραγωγοί με φορτηγάκια για να πουλήσουν τον πολύτιμο καρπό. Αλλά και στη λαϊκή της περιοχής μας είδα τον τελευταίο μήνα τουλάχιστον τέσσερις εμπόρους και παραγωγούς με χανιώτικα κάστανα.
Είναι αλήθεια ότι είναι πιο νόστιμα, πιο «γλυκά», πιο ευκολοκαθάριστα από άλλα κάστανα. Αν τα βρείτε, προτιμείστε τα. Μέρες που είναι, φτιάχνουμε μαρμελάδα κάστανο και για να γαρνίρουμε τούρτες σοκολατένιες. Εύκολα και νόστιμα είναι και τα σοκολατένια τρουφάκια με κάστανα.
Επειδή είναι παλιά μου συνήθεια να πιάνω την κουβέντα με παραγωγούς – όλο και κάτι έχω να τους ρωτήσω αν έχουν διάθεση για μπλα μπλα – έχω μάθει αρκετά και από τους καστανάδες… Από συνταγές μέχρι και τρόπους καθαρίσματος μου έχουν προτείνει.
Είναι καθαρά χανιώτικες συνταγές αφού στην Ανατολική Κρήτη δεν παράγουμε κάστανα. Φυσικά ο συνδυασμός του κάστανου με κρέας εμφανίζεται πια σε όλη την Ελλάδα (και όχι μόνο). Ειδικά αυτές τις γιορτινές μέρες είναι από τα αγαπημένα κύρια πιάτα σε πολλά τραπέζια αλλά και μεζές της “μέσης” του τραπεζιού που πολλοί θα τιμήσουν.
Η συνταγή μου όπως λέω και παραπάνω είναι παραλλαγή μιας συνταγής που μου έδωσε πριν από λίγα χρόνια Χανιώτης παραγωγός και έχει δοκιμαστεί σε διάφορες εκδοχές και αναλογίες. Τολμώ να πω ότι είναι καλύτερη από τη δική του. Η αλήθεια είναι ότι είναι από τα πιάτα που απολαμβάνουμε ιδιαίτερα και δεν αφήνουμε ούτε ίχνος κρέατος, κάστανου και πεντανόστιμης σάλτσας!
Βάλτε την στο πρόγραμμα κάποια από τις εορτάσιμες μέρες…
Υλικά
1 κιλό χοιρινό ψαχνό για κατσαρόλα κομμένο σε μερίδες μεγέθους μανταρινιού
½ κούπα ελαιόλαδο
5-6 μέτρια κρεμμύδια
½ κιλό -3/4 κιλού κάστανα
¼ κούπας κονιάκ
¼ κούπας βαλσάμικο ξύδι
½ κούπα κόκκινο κρασί
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε ½ κούπα νερό ή ½ κούπα συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι
Μπαχάρι
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
Επί το έργον
Χαράζουμε τα κάστανα και τα βάζουμε σε νερό που κοχλάζει, ελαφρά αλατισμένο, για 10 λεπτά. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και πριν κρυώσουν εντελώς τα καθαρίζουμε. Δεν μας νοιάζει αν σπάσουν μερικά. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φέτες, όπως στη σαλάτα.
Πλένουμε το κρέας και το βάζουμε στην κατσαρόλα με το ξύδι, το κονιάκ και το κρασί. Αλατίζουμε ελαφρά. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια.
Ανακατεύουμε να τσιγαριστούν για λίγο όλα μαζί και προσθέτουμε τον πελτέ ή τον χυμό ντομάτας και τα μπαχαρικά. Μόλις πάρει βράση ξανά το φαγητό μας, χαμηλώνουμε το μάτι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Παρακολουθούμε να μην πιάσει και προσθέτουμε αν χρειαστεί πότε πότε λίγο νεράκι.
Όταν το κρέας έχει μαλακώσει αρκετά (υπολογίζουμε ότι και τα κάστανα θέλουν πάνω κάτω μισή ώρα), προσθέτουμε τα καθαρισμένα κάστανα. Ελέγχουμε το αλάτι και τα μπαχαρικά και διορθώνουμε. Αν χρειάζεται προσθέτουμε νεράκι.
Αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσουν εντελώς τα κάστανα και να μελώσει η σάλτσα. Πρέπει να μείνει με τη σάλτσα του και όχι νερουλό.
Όταν είναι έτοιμο, αφήνουμε να μαρουβήσει και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
1)ΔΕΝ ανακατεύουμε, και ιδιαίτερα μετά που θα προσθέσουμε τα κάστανα. Κουνάμε μόνο πέρα δώθε την κατσαρόλα για να μην πιάσει το φαγητό μας.
2)Η αρχική συνταγή είχε μόνο κρασί και ξύδι. Από τις πρώτες φορές που την έφτιαξα θεώρησα ότι θέλει κάτι που να «γλυκίζει» κι έτσι πολλές φορές πρόσθεσα ελάχιστο πετιμέζι ή χρησιμοποιούσα κάποιο γλυκό κρασί. Η παραλλαγή με το βαλσάμικο και το κονιάκ νομίζω ότι είναι η καλύτερη απ’ όσες έχουμε δοκιμάσει. Συνολικά θέλουμε μια κούπα (προτείνω 1/4 κονιάκ 1/4 βαλσάμικο 1/2 κρασί) αλλά ο συνδυασμός μπορεί να αλλάξει σε 1 κούπα κρασί+ 1 κουταλιά πετιμέζι , κρασί+βαλσάμικο+ πετιμέζι κλπ κλπ… με άλλο αποτέλεσμα βέβαια.
3)Στην διαδικασία του μαγειρέματος φέτος επηρεάστηκα από το λευκό στιφάδο της φίλης μου Χ. που είχα παρουσιάσει πριν λίγες εβδομάδες.Το αποτέλεσμα μας ενθουσίασε…
4)Τα μπαχαρικά είναι δικής μου επιλογής. Θεωρώ ότι το μοσχοκάρυδο ταιριάζει πολύ με το κάστανο. Άλλη ωραία εναλλακτική είναι το κύμινο.
Καλή χρονιά!!! Ευχαριστούμε για τις υπέροχες συνταγές σας!!! Το έφτιαξα σήμερα για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και μας ενθουσίασε όλους!!! Συγχαρητήρια!!!
Σας ευχαριστώ που εμπιστευτήκατε τη συνταγή για το γιορτινό σας τραπέζι και χαίρομαι πολύ που σας άρεσε! Καλή Χρονιά!
Δεν έχω κάνει και δεν έχω φάει πιο νόστιμο φαγακι αλήθεια μπράβο μπράβο μπράβο!!!!!
Μα πόσο όμορφο σχόλιο! Σας ευχαριστώ πολύ για τα τόσο καλά λόγια. Χαίρομαι που σας άρεσε!
Κάνω μια παρόμοια συνταγή, πιο απλή, από φίλη που έχει μεγαλώσει στην Γαλλία. Χοιρινό, πελτές κρασί και κάστανα, μόνο. Ακόμα και χωρίς τις υπέροχες πινελιές που έχει η δική σας εκδοχή, πανίζουμε και την κατσαρόλα!!! Ταιριάζουν υπέροχα και τα κάσιους. Καλά Χριστούγεννα.
Ευχαριστώ πολύ που μοιράστηκες αγαπητή Popelix την εκδοχή σου! Ήδη πήρα λίγα κάσιους να τη δοκιμάσουμε μέσα στις γιορτές! Καλά Χριστούγεννα!