Αυγά

Τηγανίτες γιαουρτιού

Τηγανίτες γιαουρτιού

Όταν πιάνουν τα κρύα, αλμυρές ή γλυκές!

Τι κάνει κανείς όταν 1-2 γιαούρτια στο ψυγείο είναι κοντά στη λήξη τους και δεν έχει ούτε χρόνο ούτε διάθεση για πολύπλοκες παρασκευές; Μόνο τηγανίτες με γιαούρτι; Με τόσες χρήσεις που έχει αυτό το πολύτιμο υλικό κάτι θα βρει σίγουρα! Εδώ μέσα υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές, γλυκές και αλμυρές, σύνθετες και απλές, «διαιτητικές» και «παχυντικές» με ένα ή δύο γιαούρτια.

Τηγανίτες γιαουρτιού

Αυτή λοιπόν εδώ είναι από τις πιο απλές παρασκευές που μπορούμε να φτιάξουμε και ίσως από τις πιο δελεαστικές! Δύσκολα αντιστέκεται κανείς σε μια ζεστή τηγανίτα –σ’ ένα ζεστό τηγανίτη όπως τους λέμε εμείς- ειδικά τώρα που κάνει κρύο! Και τι χρειάζεται; Ένα μπολ, ένα πιρούνι κι ένα τηγάνι!  Το απόλυτο ευκολάκι, στη γλώσσα της νεολαίας!

Τηγανίτες γιαουρτιού

Οι τηγανίτες στην πιο παραδοσιακή τους εκδοχή είναι απλές! Ένας χυλός με νερό, αλεύρι και λίγο αλάτι. Γένους αρσενικού στην Κρήτη όπως ανέφερα παραπάνω, όπως έχω ξαναπεί στην κλασική  συνταγή. Λέμε Ο τηγανίτης.  Πληθυντικός οι τηγανίτες ή οι τηγανίτοι! Και φτιάχνουμε πολλών λογιών τηγανίτες με βάση αυτόν τον χυλό! Μαραθοτηγανίτες , κολοκυθοτηγανίτες, μπακαλιαροτηγανίτες!  

Τηγανίτες γιαουρτιού

Σιγά σιγά, σε εποχές μεγαλύτερης ευμάρειας προστέθηκαν κι άλλα υλικά στο βασικό μείγμα, άλλοτε ένα αυγουλάκι, άλλοτε λίγο γάλα ή γιαούρτι, ένα φρούτο, ακόμη και γλυκομυζήθρα ή ξινομυζήθρα. Προσωπικά προτιμώ τους σκέτους, «ό,τι μάθει δεν ξεμάθει» θα έλεγε κανείς. Η αλήθεια είναι όμως πως όταν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι τούτοι εδώ είναι πιο κατάλληλοι. Το γιαούρτι και το αυγουλάκι τους κάνει πιο θρεπτικούς και λίγο πιο αφράτους, δεν έχουν μόνο τις «κενές» θερμίδες ενός γλυκίσματος.

Τηγανίτες γιαουρτιού

Η αφορμή για να τους φτιάξω εγώ, ήταν βέβαια το γιαούρτι που έληγε την επόμενη μέρα και δεν είχα χρόνο για κάτι άλλο,  αλλά όσο είχα μικρά τα παιδιά ή όταν έχω εδώ τις μικρούλες μου προτιμώ αυτήν την εκδοχή για να τις γλυκάνω στα γρήγορα!

Παρατηρήσεις

  • Πολλοί νόστιμες είναι και σε «αλμυρή» παραλλαγή, όπου θα παραλείψουμε τη ζάχαρη και θα τις σερβίρουμε ακόμη και με λίγο τυράκι ή ελιές. Αυτή την εκδοχή την φτιάχνω συχνότερα ειδικά αν έχουμε ξεμείνει από ψωμί, αλλά τώρα έτυχε να είναι η σειρά των γλυκών…
  • Μπορούμε να φτιάξουμε το μείγμα αποβραδίς, να τηγανίσουμε λίγες για το βραδινό ρόφημα και τις υπόλοιπες το πρωί. Έτσι έγινε κι αυτήν τη φορά, γι αυτό η «ποικιλομορφία» στον φωτισμό των φωτογραφιών!
  • Προτιμώ να τηγανίζω σε μικρό τηγάνι και για οικονομία στο ελαιόλαδο και για να προλαβαίνω να γυρίζω πριν αρπάξουν. Άλλο να γυρίζεις 5-6 τηγανίτες κι άλλο 15!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!  

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο