VIDEOS

Σουτζουκάκια σμυρναίικα (video)

Σουτζουκάκια σμυρναίικα (video)

Συνταγή από εξαιρετική Σμυρνιά μαγείρισσα!

Δεν είναι βέβαια δυνατόν να υπάρχει στο site κατηγορία «Μικρασιάτικα» και να λείπει η συνταγή για τα σμυρνέικα σουτζουκάκια.  Γνωστή όπου εγκαταστάθηκαν μικρασιάτες από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, από τις πιο αγαπημένες συνταγές με κιμά σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα σουτζουκάκια σμυρναίκα (ή σμυρνέικα;) φτιάχνουμε παντού!

Σουτζουκάκια σμυρναίικα (video)

«Σμυρναίικα» σουτζουκάκια έφτιαχναν και στην περιοχή μου οι νοικοκυρές. Είχαμε την τύχη να έχουμε πολλούς μικρασιάτες εδώ, γεγονός που μόνο θετικά αποτελέσματα είχε για τον τόπο μας. Και φυσικά, επιρροές στην κουζίνα μας πολλές! Όμως τα σμυρνέικα σουτζουκάκια στην πιο παραδοσιακή τους εκδοχή δεν τα έμαθα εδώ. Ήξερα μια παραποιημένη συνταγή, ίσως παραλλαγμένη από τη δική μου οικογένεια. Κάτι σαν κεφτεδάκια με μια αλλαγή στα μπαχαρικά και αρκετό σκόρδο. Νόστιμα, δεν λέω, αλλά όχι σμυρνέικα σουτζουκάκια όπως διαπίστωσα αργότερα!

Σουτζουκάκια σμυρναίικα (video)

Την αυθεντική συνταγή μου την έδωσε στη Θεσσαλονίκη η πεθερά μιας σπιτονοικοκυράς μου, μια ηλικιωμένη Σμυρνιά, από τις πιο καλές μαγείρισσες που έχω γνωρίσει! Έμενε στο ισόγειο μια «οικογενειακής» πολυκατοικίας όπου 1-2 διαμερίσματα νοικιάζονταν (ανάμεσά τους και το δικό μου), και γνωριζόμασταν όλοι μεταξύ μας.

Σουτζουκάκια σμυρναίικα (video)

Όταν έμαθε ότι ήμουν κρητικιά, μου ζήτησε κάποια στιγμή να της δώσω χοχλιούς από τους δικούς μας. Και όταν τους μαγείρεψε, μου έφερε και δοκίμασα το φαγητό της, ένα αξέχαστο στιφάδο! Το ίδιο υπέροχα ήταν όλα τα φαγητά και γλυκά που μας φίλευε, ανάμεσά τους και τούτα τα σουτζουκάκια.

Σουτζουκάκια σμυρναίικα (video)

«Δεν θέλουν κόρη μου κρεμμύδι, ούτε αυγό, ούτε μαϊντανό τα σουτζουκάκια. Δεν είναι κεφτέδες». Είναι δυνατόν είχα σκεφτεί; Πώς θα γίνουν συμπαγή και αφράτα χωρίς κρεμμύδι και αυγό; «Με το μουσκεμένο ψωμί –δεν βάζουμε φρυγανιά- και το κρασί αφρατεύουν. Το κρεμμύδι θα σκεπάσει το κύμινο, δεν κάνει. Το κρασί θα μαλακώσει το κρέας, δεν χρειάζονται τίποτε άλλο». Ναι, το χαρακτηριστικό τους είναι το κύμινο. Δεν πρέπει να σκεπαστεί με κρεμμύδι ή μαϊντανό! Ούτε υπερβολικό σκόρδο. Άλλωστε το σμυρνέικο κύμινο είναι ονομαστό!

Σουτζουκάκια σμυρναίικα (video)

Έκτοτε είδα πολλές παραλλαγές για σμυρναίικα σουτζουκάκια, και με κρεμμύδι κάποιες και με αυγό. Εγώ όμως αυτή δεν την αλλάζω με καμιά! Έχω προσαρμόσει λίγο τις αναλογίες των υλικών στο δικό μας γούστο, αλλά βασικά τηρώ τις δικές της συμβουλές!

Παρατηρήσεις

  • Ο κιμάς που χρησιμοποιώ τις περισσότερες φορές είναι μοσχαρίσιος, διπλοαλεσμένος. Γι αυτό βάζω και 2 κουταλιές ελαιόλαδο στο μείγμα (που δεν υπήρχε στην συνταγή). Αν βάλουμε και αρνίσιο, είναι περιττό αφού είναι πιο λιπαρός.
  • Τα σουτζουκάκια δεν τα τηγανίζουμε πολύ, ίσα να κάνουν μια κρούστα. Θα μαγειρευτούν μέσα στην σάλτσα. Επίσης μπορούμε να μην τα αλευρώσουμε, απλά να τα πλάθουμε με χέρια βουτηγμένα στο κρασί. Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο και μετά να τα βάλουμε στην σάλτσα ή από την αρχή μέσα στην σάλτσα!
  • Στη σάλτσα μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλο κύμινο, και σκόρδο αλλά μάλλον γίνονται πιο βαριά. Αν βάλουμε φρέσκια ντομάτα την βράζουμε λίγο περισσότερο πριν προσθέσουμε τα σουτζουκάκια. Εδώ έβαλα 600 gr ντομάτα από δική μου κονσέρβα και 100 gr πολτό του εμπορίου.
  • Μην αντικαταστήσετε το ψωμί με φρυγανιά, δεν γίνονται τόσο αφράτα. Το μουσκεμένο ψωμί (εκείνη το μούσκευε στο κρασί, αλλά ήθελε περισσότερο κρασί η δόση) τα αφρατεύει. Ο κιμάς σηκώνει μέχρι και 200 gr ψωμί! Ίσως δεν φαίνεται στο βίντεο, αλλά έχω αφαιρέσει την κόρα μετά από το μούσκεμα.
  • Ζυμώνουμε πολύ καλά, και καλό είναι να μείνει ο κιμάς κανένα μισάωρο πριν πλάσουμε τα σουτζουκάκια μας!
  • update 2021: H προσθήκη πράσινων ελιών στο φαγητό -όπως με συμβούλεψαν φίλες με καταγωγή από τη Σμύρνη- λίγο πριν το αποσύρουμε δίνει εξαιρετικό αποτέλεσμα! Αυτό όμως προϋποθέτει ότι έχουμε καλής ποιότητας πράσινες ελιές (συνήθως προσθέτω ελιές, αν έχω τσακιστές πράσινες, όχι ξιδάτες…)

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο