Vegan/vegetarian

Χυλός (κουρκούτι) για τηγάνισμα (VIDEO)

Χυλός (κουρκούτι) για τηγάνισμα (VIDEO)

…και γαλέος τηγανητός.

Πρόσφατα πήρα στα χέρια μου το βιβλίο διάσημου Έλληνα διαιτολόγου που προωθεί δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά (ORAC). Ανάμεσα στα άλλα χρήσιμα, διαπίστωσα ότι προβάλει το πρότυπο της κρητικής διατροφής και αποδεικνύει ότι είναι μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Χυλός (κουρκούτι) για τηγάνισμα (VIDEO)
Και για το τυρί…

Η παραδοσιακή βέβαια κρητική διατροφή και όχι η σύγχρονη που μας έχει καταντήσει να είμαστε πρωτοπόροι στην παχυσαρκία. Δυστυχώς όχι μόνο οι ενήλικες αλλά και τα παιδιά μας όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Χυλός (κουρκούτι) για τηγάνισμα (VIDEO)
Και για λαχανικά (μανιτάρια, κολοκύθια, μελιτζάνες κλπ)

Στο ίδιο βιβλίο απενοχοποιείται εν πολλοίς το τηγάνισμα, αν αυτό γίνεται σε ελαιόλαδο που αλλάζει συχνά και δεν τηγανίζεται πολλές φορές.

Χυλός (κουρκούτι) για τηγάνισμα (VIDEO)
Παρόλο που αποφεύγουμε γενικά τα τηγανητά, μερικά πράγματα είναι αξεπέραστα όταν καλοτηγανιστούν. Επί παραδείγματι ο γαλέος, με οποιοδήποτε άλλο τρόπο κι αν μαγειρευτεί δεν φτάνει κατά τη γνώμη μου τη νοστιμιά του τηγανητού.

Χυλός (κουρκούτι) για τηγάνισμα (VIDEO)

Ιδιαίτερα αν τηγανιστεί σε κουρκούτι και κάμει μια κρούστα τραγανιστή που να μην έχει λαδοπιεί , είναι ένα νοστιμότατο ψάρι. Ενώ τα μικρά ψάρια μας αρέσουν αλευρωμένα, τα λευκά φιλέτα μεγάλων ψαριών είναι υπέροχα όταν τηγανιστούν σε χυλό (κουρκούτι).

Ο χυλός τηγανίσματος που έχω καταλήξει να κάνω τα τελευταία χρόνια, έχει ως εξής:

Παρατηρήσεις

1) Αντί αλεύρι για όλες τις χρήσεις μπορούμε να βάλουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Τότε δεν θα βάλουμε μπέικιν

2) Είναι πολύ σημαντικό να μη χρησιμοποιήσουμε αμέσως το χυλό.

3) Το ίδιο χυλό χρησιμοποιώ για λαχανικά , καλαμαράκια και ό,τι τέλος πάντων θέλω να τηγανίσω με κουρκούτι και όχι με σκέτο αλεύρι.Έχω εγκαταλείψει τις συνταγές με αυγά.

4) Τη θερμοκρασία του λαδιού που τηγανίζω τη δοκιμάζω ρίχνοντας μια σταγόνα χυλό μέσα στο τηγάνι όταν το λάδι έχει αρχίσει να ζεσταίνεται. Όταν ανεβαίνει ψηλά και το λάδι «τσιτσιρίζει» γύρω της είναι έτοιμο να βάλουμε αυτό που θέλουμε να τηγανίσουμε.

5) Έχω βάλει όλα τα κομμάτια του ψαριού μέσα στο χυλό γιατί μου φάνηκε λίγο σφικτός όταν ήρθε η ώρα να τον χρησιμοποιήσω. Άλλες φορές τα βουτάω ένα ένα. Τα λαχανικά οπωσδήποτε ένα ένα γιατί αφήνουν υγρά και τον αραιώνουν πολύ μέχρι το τέλος του τηγανίσματος.

Καλά να είστε,  καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο