Διατροφή & υγεία

PYY (η ορμόνη του κορεσμού)

PYY (η ορμόνη του κορεσμού)

Η PYY είναι η ορμόνη που κόβει την όρεξη διότι λέει στον εγκέφαλο το πότε έχουμε χορτάσει.

Δηλαδή αν την χορηγήσεις σε εθελοντές θα καταναλώσουν 30% λιγότερο φαγητό. Το πολύ σημαντικό είναι ότι έχει βρεθεί ότι σε κάνει να νιώθεις χορτάτος και την επόμενη ημέρα.

Όσες περισσότερες θερμίδες τρως, τόσο περισσότερο αυξάνεται η PYY.

Γι΄αυτό και μετά από ένα πλούσιο γεύμα με τις πάμπολλες θερμίδες να κατακλείουν το σώμα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην πεινάς την επομένη το πρωί.

Οι τροφές που χωνεύονται αργά, όπως εκείνες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, αυξάνουν τα επίπεδα ακόμη περισσότερο, γι΄αυτό και εξακολουθείς να παραμένεις χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν επιλέξεις να φας, μακαρόνια ολικής αλέσεως αντί για λευκά.

Συγκρίνοντας την δική μας εποχή με αυτήν των παππούδων μας φαίνεται ότι οι επεξεργασμένες τροφές που καταναλώνουμε σήμερα δεν προκαλούν τόσο μεγάλη αύξηση στα επίπεδα της PYY, και ίσως αυτός είναι ένας από τους λόγους που τρώμε συνέχεια και πάλι νιώθουμε πεινασμένοι.

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Γιώργος Αντάσουρας

Ο Γιώργος έχει γεννηθεί στα Χανιά όπου και κατοικεί με τη σύζυγο και τα 2 παιδιά του. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Έχοντας αποκτήσει πολύπλευρη εργασιακή εμπειρία, από το 2010 έως και σήμερα λειτουργεί την δική του ανεξάρτητη Διαιτολογική Μονάδα με έδρα τα Χανιά εισάγοντας ένα νέο τρόπο διατροφής αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με ειδικό τμήμα Συμβουλευτικής αλλά και με εξειδικευμένο εξοπλισμό καταπολεμώντας το τοπικό λίπος. Το πελατολόγιο του καλύπτει όλη τη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, που συσχετίζονται με τη διατροφή, την παιδική διατροφή, καθώς και τις ομάδες (π.χ. εγκύους, αθλητές) που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο