Vegan/vegetarian

Κέικ με πράσινο κολοκύθι και ινδοκάρυδο (νηστίσιμο και vegan)

Κέικ με πράσινο κολοκύθι και ινδοκάρυδο (νηστίσιμο και vegan)

Ακόμη ένα κέικ ελαιολάδου!

Θα με έχετε μάθει πια οι τακτικοί αναγνώστες της σελίδας. Ό,τι μπορώ να αντικαταστήσω με υλικά δικά μας δε μου ξεφεύγει. Το βούτυρο με λάδι (ένα είναι το λάδι για τους κρητικούς 😉 ), τη μαγιονέζα και την κρέμα γάλακτος με γιαούρτι, τη ρικότα με μυζήθρα, την παρμεζάνα με κεφαλοτύρι ή γραβιέρα και πολλά άλλα. Όχι ότι δεν τα εκτιμώ αυτά τα υλικά. Κάθε άλλο! Σε κάποιες συνταγές είναι αναντικατάστατα. Όμως δεν έιναι μέρος της μαγειρικής μου καθημερινότητας.

Κέικ με πράσινο κολοκύθι και ινδοκάρυδο (νηστίσιμο και vegan)

Δεν λέω ότι είναι πάντα επιτυχημένες οι αντικαταστάσεις, συνήθως κάνω πολλά πειράματα μέχρι να καταλήξω σε αποδεκτή συνταγή. Όμως η αντικατάσταση του βουτύρου με ελαιόλαδο στα κέικ μου είναι πια από τα «ευκολάκια» μου που λένε και μαθητούδια μου…Δεν με προβληματίζει καθόλου. Είναι λόγοι υγείας, είναι λόγοι οικονομίας είναι λόγοι βαρεμάρας (πού να τρέχω για βούτυρο που δεν έχω πάντα στο σπίτι ενώ λάδι είμαι από τις τυχερές που έχω δικό μου…). Πρέπει βέβαια το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούμε -ένα παραπάνω στη ζαχαροπλαστική- να είναι πολύ καλής ποιότητας και να έχει ελαφριά γεύση.

Κέικ με πράσινο κολοκύθι και ινδοκάρυδο (νηστίσιμο και vegan)

Οι τακτικοί επισκέπτες θα έχουν επίσης καταλάβει ότι εκ γενετής, εξ ανατροφής,  εκ παραδόσεως, και εκ πεποιθήσεως ακολουθώ αυτό που λένε ως καινούριο οι νεώτεροι, το “zero food waste”. Θεωρώ ασέβεια, σχεδόν ύβρι, το να πετάξω στα σκουπίδια τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί. Άλλο το αλλοιωμένο, άλλο το άνοστο (που και πάλι, μπορεί να νοστιμίσει κάποιες φορές), κι άλλο αυτό που μπορεί να αξιοποιηθεί με μικρές επεμβάσεις. Πρέπει εδώ να πω ότι η αξιοποίηση του περισσεύματος δεν είναι μόνο δική μου “παραξενιά”. Η «ανακύκλωση» φαγητών και υλικών που περισσεύουν σε νέες παρασκευές, είναι μέσα στην κουλτούρα της κρητικής, της ελληνικής και γενικά κάθε αγροτικής κουζίνας, Σφουγγάτα με λαδερά που περισσεύουν, φασουλόρυζα, πουτίγκες, γεμίσεις πιτών είναι λίγα μόνο από τα παραδείγματα που συναντούμε στην κουζίνα μας (και όχι μόνο).

Κέικ με πράσινο κολοκύθι και ινδοκάρυδο (νηστίσιμο και vegan)

Άντε, πάλι ξέφυγα… Ας έλθουμε στη συνταγή που είχε αφορμή τον παραπάνω πρόλογο. Όταν γεμίζουμε κολοκυθάκια, κάτι πρέπει να κάνουμε με το εσωτερικό τους, έτσι δεν είναι; Κολοκυθοκεφτέδες, κολοκυθόπιτες (πολλές υπάρχουν στο site, αναζητείστε τις), κολοκυθοτηγανίτες και …κέικ! Ναι, τα κολοκυθάκια δίνουν ωραία, αφράτα και ζουμερά κέικ. Σαν σιροπιασμένα. Δεν είναι στεγνά, και μάλιστα αργούν να στεγνώσουν! Άλλωστε δεν είναι τούτο το πρώτο, ήδη υπάρχουν τρεις συνταγές στο site (δείτε links στις παρατηρήσεις).

Κέικ με πράσινο κολοκύθι και ινδοκάρυδο (νηστίσιμο και vegan)

Τολμώ να πω πως το σημερινό είναι το πιο εύκολο. Είναι και vegan. Δεν χρησιμοποιούμε μίξερ. Το ψήνουμε ταυτόχρονα με τα κολοκυθάκια για λόγους οικονομίας (αν χωράει βέβαια η φόρμα μας στον φούρνο). Σας έπεισα;

Κέικ με πράσινο κολοκύθι και ινδοκάρυδο (νηστίσιμο και vegan)

Παρατηρήσεις

  1. Εννοείται ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο κολοκύθι και όχι το εσωτερικό τους. Το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολύ ώρα γιατί το κολοκύθι δεν πρέπει να είναι εντελώς στεγνό σ’ αυτήν τη συνταγή. Εγώ άλεσα το εσωτερικό από κολοκυθάκια γεμιστά (αφού τα ετοίμασα) και απλώς το έσφιξα λίγο όταν το πρόσθεσα στο μείγμα του κέικ. Η καρύδα χρειάζεται την υγρασία. Επίσης, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες τα έψησα μαζί: Μετά που τα γεμιστά κολοκυθάκια ήταν ήδη μισή ώρα στον φούρνο, κατέβασα στους 180 βαθμούς τη θερμοκρασία και έψησα το κέικ μου δίπλα τους.
  2. Η συνταγή την πρώτη φορά ήταν καθαρά αυτοσχεδιασμός, γι αυτό δεν φωτογραφήθηκε, αλλά όπως σε όλα μου τα πειράματα, τα υλικά σημειώθηκαν (αν σας βολεύει η μέτρηση με όγκους, πείτε μου, τα έχω κρατήσει κι έτσι). Η αρχική σκέψη ήταν να ξαναφτιάξω μισή δόση από το κέικ που είχα δημοσιεύσει παλιότερα με τα ξερά σύκα αλλά μου έλειπαν τα μισά υλικά! Ούτε σύκα, ούτε σπασμένα καρύδια, ούτε τριμμένη κανέλα… Έτσι όπως έψαχνα την κανέλα στο ντουλάπι μου, βρέθηκε μπροστά μου το βαζάκι με το ινδοκάρυδο… Αυτήν τη φορά είχα απ’ όλα αλλά προτίμησα αυτήν τη νεώτερη εκδοχή ως πιο καλοκαιρινή!
  3. Οι ποσότητες είναι για ένα μικρό κέικ αφού στην ολιγομελή πλέον οικογένειά μας γεμίζω λίγα κολοκυθάκια.
  4. Οι υπόλοιπες συνταγές για κέικ με πράσινο κολοκύθι είναι εδώ (κλικ στους τίτλους).

Κέικ με πράσινο κολοκύθι, πανεύκολο και εντελώς vegan!

Κέικ με πράσινο κολοκύθι και τρούφα σοκολάτας

Κολοκυθόπιτα – κέικ (με πράσινο κολοκύθι και ελαιόλαδο)

Σοκολατένιο κέικ κολοκυθιού (και σε παραλλαγή σοκολατόπιτας)

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο